Урок 13: Податок на розкіш в 2018 році: Податок на нерухомість і автомобілі

  1. У 2015 році вперше був введений «податок на розкіш» в нашій країні. Для системи оподаткування майна...
  2. За що стягується податок на розкіш в 2018 році
  3. Податок на розкіш: податок на транспортні засоби
  4. Особливості та розрахунки податку на розкіш в частині автомобілів в 2018 році
  5. Хто звільняється від податку на розкіш в частині автомобілів і чи є шляхи обійти нововведення
  6. Чи можна уникнути виплат податку на розкіш?
  7. Податок на розкіш в частині нерухомості
  8. Схема розрахунку податку на нерухомість в 2018 році
  9. Якщо у Вас є будь-які питання щодо порушення Ваших прав, або Ви потрапили в скрутну життєву ситуацію,...

У 2015 році вперше був введений «податок на розкіш» в нашій країні.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для системи оподаткування майна громадян РФ - це значуща подія.

Можливість введення податку на розкіш обговорювалася кілька років. Законопроект про податок на розкіш вперше було винесено на розгляд Держдуми в 2012 році.

Запропонований тоді податок на розкіш передбачав створення фінансового резерву на базі податкових платежів, що нараховуються на такі види майна:

  • майно класу «люкс», включаючи транспортні засоби (автомобілі) і нерухомість,
  • тютюнові та алкогольні вироби.

Але проект Держдумою був відхилений, та й саме поняття «податок на розкіш» не було визначено.

Видозмінений закон на розкіш від 2014 року також не був прийнятий, але в 2015 році до нього знову повернулися, просто визначивши ряд транспортних засобів і нерухомості «люксового класу», які обкладаються підвищеними податковими платежами.

Значення утримання податків на розкіш

Головне завдання, яке повинен виконати податок на розкіш, в усякому разі, так було продекларовано, - це:

  • регулювання фінансових потоків всередині країни і їх перенаправлення на підтримку реального сектора економіки,
  • боротьба з корупцією та збільшення податкових відрахувань до державної скарбниці.

А що ж вийшло насправді? Яким буде податок на розкіш в 2018 році і кого торкнеться підвищення податків на автомобілі та нерухомість? Чи так це стосується виключно нашої еліти? А як це відіб'ється на нас з вами? Спробуємо в цьому розібратися.

За що стягується податок на розкіш в 2018 році

Законодавство про податок на розкіш стосується двох частин:

  • перша частина податкового законодавства зачіпає власників дорогих транспортних засобів (автомобілів, яхт і так далі),

  • друга частина податкового законодавства стосується власників нерухомості.

Податок на розкіш: податок на транспортні засоби

встановлюється главою 28 «Транспортний податок» Податкового кодексу РФ і законами суб'єктів Російської Федерації про податок.

Порядок оплати транспортного податку громадянами РФ в 2018 році був детально розглянутий в матеріалі « Транспортний податок в 2018 році: Ставка, розрахунок і оплата податку на автомобіль ».

З 2016 року нова система оподаткування на розкіш і престижне споживання особливо сильно торкнулася транспортних засобів:

  • автомобілі з ціною 3-20 млн. руб. (Ставка різна, залежить від вартості, року випуску);

  • морський / річковий транспорт (катери, яхти та інші засоби, податок становить 10% від розміру прожиткового мінімуму, винятком є ​​човни звичайні і швидкісні з довжиною корпусу до 6 м);

  • літальні апарати (обкладаються за ставкою 10% від прожиткового мінімуму, ніяких пільг не передбачено).

Увага: Список транспортних засобів, які підпадають під податок на розкіш, переглядається Мінпромторгу 1 березня щорічно, наприклад, в 2015 році він налічував 280 позицій тільки в частині легкових автомобілів, а в 2017 році вже 708 моделей.

п. 2 статті 362 «Порядок обчислення суми податку і сум авансових платежів з податку» Податкового кодексу РФ

Особливості та розрахунки податку на розкіш в частині автомобілів в 2018 році

Розраховуючи податок на автомобілі в 2017 році необхідно пам'ятати, що податковий платіж не окремий, а виступає в якості ставки, множимо на транспортний збір.

Інформацію для розрахунку можна отримати в представництві компанії-виробника транспортного засобу або з каталогу з рекомендованими цінами. Середня вартість розраховується також щорічно Мінпромторгу.

Увага: Середня встановлена ціна на автомобіль може відрізнятися від оплаченої за транспортний засіб в реальності!

При самостійному розрахунку податку на розкіш в 2018 році, список автомобілів розділяється на наступні групи:

  • при ціні 3-5 млн. рублів, рік випуску автомобіля до 3-х років тому, підвищувальний коефіцієнт дорівнює 1,1;

  • при ціні 3-5 млн. рублів, рік випуску автомобіля не більше 2-х років назад, підвищувальний коефіцієнт дорівнює 1,3;

  • для автомобіля, вартість якого становить 3-5 млн. рублів і рік випуску не пізніше року, підвищувальний коефіцієнт встановлюється на рівні 1,5;

  • підвищувальний коефіцієнт 2 використовується для 5-річних автомашин з ціною 5-10 млн. рублів;

  • підвищувальний коефіцієнт 3 - для десятирічних транспортних засобів з ціною в 10-15 млн. рублів і для двадцятирічних, вартістю 15 млн. рублів і більше.

Для розрахунку податку на розкіш треба розмір базової ставки транспортного податку помножити на коефіцієнт, відповідний вартості і роком випуску транспортного засобу. Подробиці дивіться в статті « Транспортний податок в 2018 році: Ставка, розрахунок і оплата податку на автомобіль ».

Хто звільняється від податку на розкіш в частині автомобілів і чи є шляхи обійти нововведення

Відповідно до прийнятих норм, ставка податку на розкіш нараховується на нові та вживані авто, тому всім власникам транспортних засобів рекомендується щорічно перевіряти, чи є їх автомашини в оновленому списку.

Але деякі категорії платників податків все ж звільнені від виплат податку на розкіш:

  • інваліди (стосується всіх ступенів);
  • ветерани ВВВ;
  • учасники будь-яких бойових дій;
  • герої РФ, СРСР;
  • багатодітні батьки.

Чи можна уникнути виплат податку на розкіш?

Є кілька порад (але не моїх рекомендацій), що дозволяють обійти новий податковий збір на розкіш:

  • подати заяву про викрадення авто (весь час, що автомашина знаходиться в розшуку, оплата не нараховується);

  • транспортний засіб можна переобладнати для спеціального використання громадянами з обмеженими можливостями, тобто інвалідами (необхідно підтвердження такого переобладнання);

  • транспортний засіб можна зареєструвати на будь-яку організацію, що приймає участь в підготовці проведення ЧС з футболу 2018 року.

Податок на розкіш в частині нерухомості

Детально питання оподаткування нерухомості розглядається в матеріалі « Податок на майно фізичних осіб: Пільги по податку на майно ».

До 1 січня 2015 року порядок оподаткування нерухомості фізичних осіб регулювався Законом РФ від 09.12.1991 № 2003-1 «Про податки на майно фізичних осіб». В даний час цей закон припинив свою дію.

Порядок обчислення податку на нерухомість з 2015 року здійснюється з урахуванням положень Глави 32 «Податок на майно фізичних осіб» Податкового кодексу РФ. Платниками податків податку на нерухомість відповідно до Глави 32 Податкового кодексу визнаються фізичні особи, які мають право власності на майно, визнане об'єктом оподаткування.

(стаття 400 «Платники податків» і стаття 401 «Податок з доходів фізичних» Податкового кодексу РФ).

Статтею 407 «Податкові пільги» Податкового кодексу РФ, яка регулює порядок надання пільг з податку на майно фізичних осіб, передбачені категорії громадян, які звільняються від сплати податку на нерухомість, в тому числі пенсіонери, які отримують пенсії, що призначаються в порядку, встановленому пенсійним законодавством.

Нормами зазначеної статті Податкового кодексу передбачено надання повного звільнення від сплати податку на нерухомість в відношенні одного об'єкта нерухомості за такими видами нерухомості за вибором платника податку:

  • квартира або кімната;

  • житловий будинок;

  • приміщення або споруду, зазначені в підпункті 14 пункту 1 статті 407 «Податкові пільги» Податкового кодексу;

  • господарське будівлю або споруду, зазначені в підпункті 15 пункту 1 статті 407 «Податкові пільги» Податкового кодексу;

  • гараж або машиномісце.

Відповідно до пункту 2 статті 401 «Податок з доходів фізичних» Податкового кодексу РФ, житлові будинки, розташовані на земельних ділянках, наданих для ведення особистого підсобного, дачного господарства, городництва, садівництва, індивідуального житлового будівництва, відносяться до житлових будинків.

Тобто, громадянин, який має право на застосування податкової пільги на нерухомість, з 2016 року має право на звільнення від сплати податку в повному обсязі відповідно до федеральним законодавством тільки, наприклад, щодо одного житлового будинку, за своїм вибором, незалежно від кількості житлових будинків, що належать йому на праві власності.

Повідомлення про обраних об'єктах нерухомості, щодо яких надається податкова пільга, подається платником податку до податкового органу за своїм вибором до 1 листопада року, що є податковим періодом, починаючи з якого щодо вказаних об'єктів застосовується податкова пільга.

Форма даного повідомлення затверджена наказом ФНС Росії від 13.07.2015 № ММВ-7-11 / 280 @ «Про затвердження форми повідомлення про обраних об'єктах оподаткування, щодо яких надається податкова пільга з податку на майно фізичних осіб» і розміщена на сайті ФНС Росії в підрозділі - «Нормативні правові акти, видані і розроблені ФНС Росії» розділу «Податкове законодавство та роз'яснення ФНС Росії».

Відповідно до статті 407 «Податкові пільги» Податкового кодексу в разі неподання платником податків, які мають право на податкову пільгу, повідомлення про вибраному об'єкті оподаткування

  • податкова пільга надається щодо одного об'єкта оподаткування кожного виду з максимальною обчисленою сумою податку на майно фізичних осіб.

Відповідно до положень глави 32 «Податок на майно фізичних осіб» при встановленні податку нормативними правовими актами представницьких органів муніципальних утворень:

  • можуть також встановлюватися додаткові податкові пільги, не передбачені статтею 407 «Податкові пільги» Податкового кодексу РФ,

  • підстави та порядок їх застосування платниками податків.

Найважливішою особливістю введення нового податку на розкіш є те, що стосується він практично всіх.

Податок на розкіш в частині нерухомості стосується більшої частини населення, так як, по суті, є додатковою формою податку на майно і на землю.

До 2015 року розміри податку на землю визначалися по інвентаризаційної і ринкової вартості. Тепер при формуванні суми податку до цих двох значень додасться і третій показник:

  • кадастрова вартість ділянки, на якому побудована та чи інша нерухома власність.

Сама ж кадастрова вартість буде визначатися не матеріалом або площею споруди, а й його розташування. Тому в «розкіш» може перетворитися цілком собі зубожіле житло, просто «вдало» розташоване в дорогому місці, і воно буде обкладатися податком значно більшим, ніж комфортабельна і значно більша за площею квартира в віддалених районах.

Єдиної точної ставки податку на розкіш в частині нерухомості НІ, в регіонах вона встановлюється на рівні 0,1-1,5% від загальної кадастрової вартості об'єкта. Але податковим законодавством визначено, що податкова ставка розраховується районною владою, тобто можуть відрізнятися при підключенні окремих регіонів.

Список об'єктів оподаткування по податку на майно фізичних осіб , Встановлений з 2016 року, охоплює:

  • житлові / нежитлові приміщення і будівлі;

  • об'єкти, що знаходяться в недобудованому стані;

  • земельні ділянки.

Оскільки районні адміністрації мають право самостійно визначати обсяги податкових зборів на нерухомість, це призвело до того, що поборами обкладається майно з вартістю вже від 1 млн руб., Платити доведеться не тільки одиничним власникам престижних пентхаусів і особняків, а й звичайним громадянам, кому «Не пощастило »мати стареньку« троячку »або невеликий будинок за містом.

У ряді регіонів вже реально в 2016 році ставки податку на нерухомість підняли в 2-3 рази і зауважте ні з олігархів, а з простих громадян. Це стало просто непідйомним для людей з низьким і середнім рівнем доходу. Особливо актуальна ситуація для соціально незахищених верств населення - пенсіонерів та інвалідів, які отримали квартири ще за радянських часів і зараз проживають на невеликі пенсії та допомоги.

Подібна ситуація вже викликала масу протестів, що змусило владу пообіцяти переглянути ставки. Однак вже отримані повідомлення за наполяганням чиновників доведеться сплатити!

Схема розрахунку податку на нерухомість в 2018 році

Схема розрахунку суми податку на нерухомість стане виглядати наступним чином:

  • якщо кадастрова вартість на нерухому власність не перевищує 7 мільйонів рублів, то податок буде розрахований за коефіцієнтом в 0,1 відсотка;

  • при кадастрової вартості нерухомої власності від 7 до 20 мільйонів рублів коефіцієнт зростає до 0,15 відсотка.

Нерухомість, ціна якої перевищує суму в триста мільйонів рублів, вважається об'єктом розкоші, і податок на розкіш обчислюється в розмірі двох відсотків від кадастрової вартості цієї нерухомості.

Перші податкові повідомлення, які зобов'язують до виплати податку на нерухомість за такою схемою, росіяни отримають в 2018 році. Потрібно зауважити, що навмисне заниження вартості нерухомості не допоможе уникнути податкових виплат. Дані будуть перевірятися в Росреестра, і при виявленні порушень податок буде стягуватися в примусовому порядку.

Якщо у Вас є будь-які питання щодо порушення Ваших прав, або Ви потрапили в скрутну життєву ситуацію, то черговий юрист онлайн готовий безкоштовно проконсультувати Вас по даному питанню.

ПОДАТКИ І податкове вирахування

Колесов Г.Б.,
незалежний пенсійний консультант,
експерт з пенсійного та фінансового планування життя

kolesovgb.ru

А що ж вийшло насправді?
Яким буде податок на розкіш в 2018 році і кого торкнеться підвищення податків на автомобілі та нерухомість?
Чи так це стосується виключно нашої еліти?
А як це відіб'ється на нас з вами?
Чи можна уникнути виплат податку на розкіш?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online