Питання: Поняття і принципи адміністративно-територіального устрою Росії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

КАТЕГОРІЇ:

Автомобілі Астрономія Біологія Географія Будинок і сад Інші мови інше Інформатика Історія Культура література логіка Математика Медицина металургія механіка Освіта Охорона праці Педагогіка політика право Психологія релігія риторика Соціологія Спорт Будівництво технологія туризм фізика Філософія фінанси хімія Креслення Екологія Економіка електроніка


Адміністративно-територіальний устрій є атрибутом будь-якої держави.
Адміністративно-територіальний устрій держави - це поділ території держави на певні частини, відповідно до яких будується система місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Такі частини прийнято називати адміністративно-територіальними одиницями.
Адміністративно-територіальний устрій суб'єктів РФ базується на низці принципів:
1. Економічний, який при утворенні адміністративно-територіальних одиниць вимагає врахування особливостей господарського профілю, напрямки розвитку господарства, кількості населення, стан шляхів сполучення.
Реалізація цього принципу сприяє розвитку продуктивних сил країни і її частин.
2. Національний, який передбачає всебічне врахування національного складу населення і його особливостей при створенні і зміні адміністративно-територіальних одиниць, що сприяє соціально-культурному розвитку малочисельних націй і народностей РФ.
3. Максимальне наближення як державного апарату, так і місцевого самоврядування до населення, тому що успішне вирішення місцевими органами державної влади та органами місцевого самоврядування стоять перед ними завдань багато в чому залежить від їх близькості до населення.

Конституція РФ не регулює питання адміністративно-територіального устрою, вони - область діяльності суб'єктів Федерації, кожен з яких вирішує ці питання самостійно, стосовно до своїх специфічних умов.
Конституції республік, статути країв, областей, міст федерального значення, автономної області і автономних округів розрізняють базові та первинні адміністративно-територіальні одиниці суб'єктів РФ.
До базових адміністративно-територіальним одиницям ставляться райони і міста республіканського, обласного (крайового) підпорядкування.
До первинних адміністративно-територіальним одиницям відносяться міста районного підпорядкування, райони в містах, селища, сільські поселення.
Район (повіт) - адміністративно-територіальна одиниця, складова частина республіки, краю, області, автономної області, автономного округу. В економічному відношенні кожен район являє собою складний багатогалузевий організм, що включає сільськогосподарські підприємства, комунально-побутові підприємства і торгово-закупівельні організації.
Виключно важливу роль в політичному, господарському та культурному житті країни відіграють міста.
За підпорядкованості, що залежить від значення міста, чисельності його населення, його промислового і культурного рівня, вони поділяються на такі основні види: міста республіканського значення; міста крайового, обласного, окружного значення; міста районного значення.
Забезпечення нормального функціонування найбільш великих міст з їх складним господарством, великою територією і численним населенням зумовило необхідність поділу їх на менші адміністративно-територіальні одиниці - міські райони. Міські райони створені в багатьох містах республіканського, крайового і обласного значення. До міських поселеннях, що є одним з видів адміністративно-територіальних одиниць, відносяться також селища. Вони відрізняються від міст меншими розмірами території і чисельністю населення.
Селища діляться на три категорії: робочі, курортні та дачні.
До категорії робочих селищ відносяться населені пункти, на території яких є промислові підприємства, будівництва, залізничні вузли і інші економічно важливі об'єкти.
Курортними селищами є населені пункти, розташовані в місцевостях, що мають лікувальне значення.
До дачних селищ відносяться населені пункти, основне призначення яких полягає в обслуговуванні городян як місце літнього відпочинку.
Найчисельнішою адміністративно-територіальною одиницею в даний час є сільські поселення (села, станиці, села, хутора і ін.), Переважна більшість жителів яких зайнято сільським господарством.

Крім перерахованих адміністративно-територіальних одиниць, що стали давно вже традиційними, на території РФ в останні горді створені й інші адміністративно-територіальні одиниці. Так, наприклад, територія Москви сьогодні поділяється не на райони в місті, як це було раніше, а на адміністративні округи, які включають в себе муніципальні райони.

У РФ є також закриті адміністративно-територіальні утворення, перелік яких затверджений федеральним Урядом і включає більше 40 таких утворень.
Закритим адміністративно-територіальним утворенням визнається територіальне утворення, в межах якого розташовані промислові підприємства з розробки, виготовлення, зберігання утилізації зброї масового ураження, переробці радіоактивних та ін. Матеріалів. Закрите адміністративно-територіальне утворення є адміністративно-територіальною одиницею.

Дата додавання: 2015-04-21; переглядів: 56; Порушення авторських прав

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online