ВО «Політ» - філія ФГУП ГКНПЦ ім. М. В. Хрунічева | Омський авіаційний коледж імені М.Є. Жуковського

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ВО «Політ» - філія ФГУП ГКНПЦ ім. М. В. Хрунічева

Короткі відомості про підприємство найближчих стратегічних і оперативних інтересів

ПО "Політ" - одне з найбільших промислових підприємств Росії, яке ось уже понад 65 років спеціалізується на випуску ракетно-космічної та авіаційної техніки.

Виробничі потужності, висока кваліфікація фахівців, великий науковий і технічний потенціал, застосування передових технологій свого часу дозволили ПО "Політ" внести істотний внесок в оборонно-промисловий комплекс країни, і стати єдиним заводом колишнього Радянського Cоюзу,, а потім і Росії, на якому випускалися і ракети-носії, і космічні апарати, і надпотужні двигуни РД-170, і літаки як військової, так і цивільної авіації.

Сьогодні підприємство вступило на новий виток розвитку. 3 лютого 2007 року Президент РФ В. В. Путін підписав указ про створення вертикально-інтегрованої структури з виробництва ракетно-космічної та авіаційної техніки на базі ФГУП "ГКНПЦ М.В.Хрунічева", відповідно до якого до Центру ім.М .В. Хрунічева приєдналося 4 підприємства ракетно-космічної промисловості Росії, в тому числі і омське виробниче об'єднання "Політ".

В результаті утворилося найбільше федеральне підприємство Росії, яке також увійшло до п'ятірки світових лідерів в галузі космічних технологій. В кінці 2007 року виробниче об'єднання "Політ" увійшло до складу ФГУП "ГКНПЦ М.В.Хрунічева" в якості філії. У зв'язку з вищепереліченим ФГУП "ПО" Політ "перейменовано в ПО" Політ "- філія ФГУП" ГКНПЦ ім. М.В. Хрунічева ". У зв'язку з реорганізацією на підприємстві почалося технічне переозброєння, стали розвиватися високотехнологічні види виробництв, створені нові робочі місця, стабілізовано і поліпшено фінансово-економічний стан, збільшився розмір заробітної плати. На базі новоствореної структури з'явиться зразково-показовий центр по виробництву ракетно -космічна і авіаційної техніки, який не має аналогів в Росії за технологічним оснащенням і рівнем автоматизації. Це дасть можливість підприємству розпочати ви пуску техніки нового покоління: універсальних ракетних модулів сімейства ракет-носіїв "Ангара", малих космічних апаратів на базі уніфікованої космічної платформи "Яхта", комплектуючих і конструкцій для ракет-носіїв "Протон-М" і "Рокот", а також літаків малої авіації .

Також ВО "Політ" продовжить забезпечувати запуски космічних апаратів з використанням запасу ракет-носіїв "Космос-3М".

Історія Підприємства

Виробниче об'єднання "Політ" починало свою діяльність як літакобудівний завод № 166 (створений 24 липня 1941 року на базі евакуйованого майна московських авіаційних заводів № 156 (нині ВАТ "Туполєв") і № 81 (нині ВАТ "Тушинський машинобудівний завод").

Першим директором об'єднання був призначений льотчик, Герой Радянського Союзу (золота зірка героя №1) Анатолій Васильович Ляпидевский. У 1941 - 1943 роках на заводі працювало дослідно-конструкторське бюро найбільшого вітчизняного авіаконструктора Андрія Миколайовича Туполева. У числі фахівців КБ був майбутній основоположник радянської практичної космонавтики Сергій Павлович Корольов.

За роки Великої вітчизняної війни на омському "Польоті" виготовлено 80 бомбардувальників Ту-2, понад 3500 винищувачів Як-9. Полетовскіе літаки брали участь у всіх найбільших битвах, в тому числі на Курській дузі і під час взяття Берліна. На омских Як-ах билися французькі льотчики з прославленого полку "Нормандія-Німан". Всього з 1942 по 1945 роки випущено понад 3800 літаків різних марок і модифікацій.

Збірка Ту-2. Складальний цех, 1943 р

Після війни підприємство продовжило випуск авіаційної продукції. На "Польоті" проводилися кращий реактивний бомбардувальник того часу Іл-28 (вироблено 758 літаків) і перший в світі цивільний реактивний літак Ту-104 (проведений 61 літак). В кінці 50-х років завод №166 перейшов на випуск бойових балістичних ракет, потім - космічних апаратів. З 1968 року розгорнуто виробництво ракети-носія легкого класу "Космос-3М", яка стала найнадійнішою в своєму класі. Польотна надійність ракети-носія становить 97%. Більше 750 раз ракета-носій "Космос-3М" успішно виводила на еліптичні і кругові орбіти космічні апарати як за російськими, так і за міжнародними програмами. З полігону Капустін Яр і з космодрому Плесецьк було проведено запуски супутників Індії, Франції, Швеції, США, Мексики, Німеччини, Італії, Великобританії та Китаю.

РСМ-50

Останнім часом проведені роботи з модернізації ракети-носія: створено новий головний обтічник зі збільшеною зоною корисного навантаження, забезпечена можливість попутного запуску кількох малих космічних апаратів, що розміщуються на основному і декількох різнотипних КА одночасно. Висока політна надійність ракети-носія «Космос-3М» робить її затребуваною на міжнародному ринку космічних послуг.

Саме ракета-носій "Космос-3М" обрана німецькою компанією «ОХБ-Систем» (м Бремен) для реалізації проекту "САР-Лупі" - найбільшого замовлення німецького уряду в сфері космічної діяльності. 18 грудня 2006 року з космодрому "Плесецьк" здійснено пуск РН "Космос-3М" з першим КА "САР-Лупі" на борту. 2 липня 2007 року з космодрому Плесецьк ракетою-носієм "Космос-3М" виведений на цільову орбіту вже другий німецький супутник САР-Лупі, а 1 листопада 2007 року - третій. Решта 2 космічні апарати планується вивести в космос протягом 2007-2008 років.

Завантаження "Космос-3М

Ще одна сфера діяльності підприємства - виробництво космічних апаратів.

За чверть століття на "Польоті" створено понад 250 різних КА. На "Польоті" випущено 87 КА навігаційної системи ГЛОНАСС, де в даний час функціонують 4 полетовскіх супутника. Особливе місце займає розробка і випуск КА "Надія", основного елемента міжнародної супутникової системи "КОСПАС-САРСАТ". З його допомогою визначаються координати судів і літаків, що зазнають лиха, в будь-якому районі Землі незалежно від пори року, доби і метеоумов з точністю до 3,6 км. З 1982 року запущено 10 КА "Надія", в даний час в складі супутникової системи використовується 2 КА "Надія" виробництва "Політ". За 25 років свого існування "Надія" допомогла провести більше 5700 рятувальних операцій, виявити і врятувати більше 20000 чоловік.

Зараз на ПО "Політ" розроблений малий космічний апарат нового покоління "Стерх", який замінить КА "Надія" і забезпечить подальший розвиток і більш ефективне використання системи "КОСПАС-САРСАТ". Передбачуваний термін виведення на орбіту - 2008 рік.

У січні 2005 року був запущений малий космічний апарат "Університетський" для дослідження радіаційного поясу Землі і сонячної активності. Фахівці КБ створили унікальний супутник: в мінімальних габаритах розміщені системи управління і наукова апаратура, що забезпечує високу ефективність застосування. Також на орбіті успішно функціонують супутники дистанційного зондування Землі з роздільною здатністю до 50м, МКА для вирішення прикладних, наукових і освітніх завдань (типу "Можаец"). На початку 90-х років в рамках реалізації концепції конверсії оборонно-промислового комплексу країни на ФГУП ПО "Політ" освоєний випуск багатоцільового літака Ан-74, і налагоджено серійне виробництво легкого багатоцільового літака Ан-3Т, особливостями якого є можливість підбору посадкових майданчиків з повітря , низька швидкість звалювання, високі міцнісні якості планера, значна дальність польоту і вантажопідйомності, а також високі злітно-посадочні характеристики. Це єдиний в світі одномоторний літак, який здійснив безпосадочний переліт з Південного полюса до узбережжя Антарктиди, подолавши відстань у 1800 км.

Спільно з АНТК ім. Антонова (м.Київ, Україна) на початку 2001 року на ПО "Політ" в найкоротші терміни було відновлено експериментальний зразок військово-транспортного літака XXI століття АН-70.

Область Діяльності підприємства

На "Польоті" створено понад 250 різних космічних апаратів, випущено 87 апаратів навігаційної системи ГЛОНАСС, де в даний час функціонують 4 полетовскіх супутника. Також випускається космічний апарат "Надія", основний елемент міжнародної супутникової системи "КОСПАС-САРСАТ". З 1982 року запущено 10 КА "Надія", в даний час в складі супутникової системи використовується 2 КА "Надія" виробництва "Політ". На ПО "Політ" розроблений малий космічний апарат нового покоління "Стерх", який покликаний замінити КА "Надія" і забезпечити подальший розвиток і більш ефективне використання системи "КОСПАС-САРСАТ". Апарат виведений на орбіту в липні 2009 року. Другий подібний апарат виведений на орбіту у вересні того ж року. Заявлений термін їх активного існування складає п'ять років. Реально ж, "Стерх" штатно відпрацювали менше одного року.

В космічної продукції в зв'язку зі зняттям з виробництва ракет-носіїв "Космос-3М" на підприємстві в даний час плануються до виробництва ракетні модулі для нового сімейства вітчизняних ракет-носіїв "Ангара", малі космічні апарати на базі уніфікованої космічної платформи "Яхта", комплектуючі та конструкції для ракет-носіїв "Протон-М" і "Рокот".

В авіаційній промисловості підприємством виробляються літаки, а також їх комплектуючі Ан-3Т - легкий транспортний літак, транспортний літак Ан-70, багатоцільовий літак Ан-74. Планується і розробляється легкий багатоцільовий п'ятимісний літак короткого зльоту і посадки Т-411 "АІСТ".

Наявність високотехнологічного виробництва і кадроволго складу дозволяє Омському ПО "Політ" впроваджувати нові розробки в не тільки в ракетно-космічну і авіаційну галузь, але і в інші різні галузі промисловості. Для потреб міського комунального господарства виробляються пластинчасті розбірні теплообмінники декількох модифікацій, різної теплової потужності. Для реконструкції застарілих міських комунікацій і прокладки нових, випускаються пневмопробійники діаметром 55, 65, 80 і 145 мм. Унікальна розробка ПО "Політ" - піч "Факел" для автономної роботи в умовах відсутності електроенергії. Готується до випуску перспективна розробка - вітрова енергетична установка (ВЕУ) роторного типу на основі ефекту Магнуса, призначена для забезпечення електроенергією об'єктів, які не підключені до центральної системи енергопостачання. ВЕУ може працювати спільно з дизельгенераторних станціями (ДЕС) потужністю до 500 кВт. Для нафтової галузі освоєно серійне виробництво комплекту обладнання системи очищення бурового розчину, для ВАТ "РЖД" "Політ" випускає технологічні комплекси для дробеструйной обробки і фарбування вагонів. В рамках конверсії виробництва з 1957 року ВО "Політ" випускає різні товари народного споживання під маркою "Сибір" (пральні машини, центрифуги, зернодробилки, електросепаратори) ..

Технології що застосовуються на підприємстві

Науково-виробничий і технічний персонал об'єднання - це неоціненний капітал, накопичений протягом 70-ти з гаком років. Найвища якість і надійність продукції, що випускається техніки досягається використанням сучасної технології, унікального і спеціального устаткування, високою кваліфікацією робітників і інженерно-технічних працівників. Об'єднання "Політ" - один з найбільших в Росії виробників ракетно-космічної та авіаційної техніки.

Все це вимагало організації на заводі наступних видів виробництв:

  • ливарного;
  • ковальсько-штампувального;
  • заготівельно-штампувального;
  • механо-складального;
  • остаточного складання, КІС, ЛИС;
  • зварювального;
  • гальвано-хімічного та лакофарбового покриття, термообробки;
  • виробництво гумово-технічних виробів, деталей з пластмас;
  • виготовлення та випробування трубопроводів;
  • інструментального.

Перелік спеціальностей, за якими може працювати випускник

140448 Технічна експлуатація та обслуговування електричного і електромеханічного устаткування (по галузях);

150415 Зварювальне виробництво;

151901 Технологія машинобудування;

160108 Виробництво літальних апаратів;

200111 Радіоелектронні приладові пристрої;

230115 Програмування в комп'ютерних системах.

Контактна інформація

Юридична адреса 121087, Москва, вул. Новозаводська, 18

Фактичний адрес644021, г.Омск, вул. Б.Хмельницького, 226

Факс (3812) 57-70-21

Телефон (3812) 39-74-20

сайт http://www.polyot.su

E-mail [Email protected] ,

Відділ кадровНекрасов Микола Сергійович (3812) 57-86-77

Відділ технічного навчання Пасічник Олександр Васильович (3812) 397 327

наверх

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online