Геннадій Осипов: «Іпотека в Приамур'ї помолодшала»

  1. Матеріали по темі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

- Геннадій Олексійович, як би ви охарактеризували нинішню ситуацію на іпотечному ринку Приамур'я

- Геннадій Олексійович, як би ви охарактеризували нинішню ситуацію на іпотечному ринку Приамур'я?

- Ринок іпотечного кредитування в області продовжує розвиватися. Протягом деякого часу кредитні організації знижували відсоткові ставки, що підвищило зацікавленість населення - про умови іпотеки запитують дуже багато. Крім того, в цьому році підвищилася інформованість людей про те, якими соціальними програмами можна скористатися, оформляючи іпотечний кредит. Нагадаю, в області їх працює кілька: працівникам надаються соцвиплати на початковий внесок, тим, хто вже взяв іпотечний кредит, органи соцзахисту субсидують частина процентної ставки, зросли виплати за програмою «Молода сім'я». Все це збільшує активність населення в отриманні іпотечних кредитів. Рівень видачі іпотечних кредитів Амурським іпотечним агентством, наприклад, щорічно збільшується приблизно на 30%. Це тенденція, що склалася по всій Росії. Вона стосується і більшості інших кредитних організацій.

- Як така зацікавленість населення в іпотеці співвідноситься з ситуацією на ринку нерухомості?

- На жаль, підвищення доступності іпотечних кредитів і доступності житла в нашій області, як і раніше не рівні. Попит на квартири, особливо 1-кімнатні, зростає швидкими темпами. І це, в свою чергу, сприяє зростанню цін на квадратний метр, що негативно позначається на загальній ситуації на ринку. Попит перевищує пропозицію, а значить, підвищуються ціни на квартири. У центрі міста вартість квадратного метра сягає сьогодні вже 70 - 80 тисяч рублів.

- І соціальні програми перекривають такий цінник?

- Ні звичайно. Здебільшого люди набувають більш дешеве житло - в новобудовах, розташованих у віддалених районах, де ціна квадрата на порядок нижче, або в старих будинках. Але завдяки програмам фактичну ставку по іпотечних кредитах для деяких категорій населення вдається наблизити до європейського стандарту. Скажімо, якщо бюджетник оформляє іпотеку під 11% річних, то після того, як він отримає виплати за всіма програмами, ставка зменшиться приблизно до 5,5%. Зазначу, що з урахуванням всіх заходів підтримки «соціальної» іпотекою скористалися вже 10 тисяч осіб по всій області.

- А хто взагалі сьогодні бере іпотеку? Який портрет середньостатистичного позичальника?

- Він трохи змінився за останній час. Іпотека «помолодшала». Якщо раніше в іпотеку вступали тільки люди, які мають дохід вище середнього, то зараз серед позичальників все більше молодих сімей, працівників бюджетних організацій. Військові активно беруть іпотечні кредити, сім'ї, які отримали материнський капітал. Не змінився кардинально вік тих, хто бере іпотеку. Верхня вікова рамка як і раніше знаходиться в межах 40 років. Це пов'язано з тим, що практично у всіх кредитних організаціях існує обмеження для позичальників за віком. Як правило, за умовами договору людина зобов'язана повністю виплатити іпотечний кредит до моменту вступу в пенсійний вік.

- Федеральне агентство по іпотечному та житлового кредитування недавно заявило про те, що вводить якусь «зворотну іпотеку», спеціально для пенсіонерів. Ви, як регіональна філія АІЖК, збираєтеся пропонувати цей продукт амурчанам?

- Для того щоб цей продукт у нас запрацював, АІЖК має нам прислати відповідну пропозицію. Ми можемо як погодитися на нього, так і відмовитися. Якщо ми погоджуємося, то нам буде виділено певний обсяг грошових коштів для рефінансування і програма буде працювати в Амурській області. Питання в тому, чи буде на неї попит. Адже в чому суть «зворотної іпотеки»? Це викуп у самотнього пенсіонера його квартири по частинах протягом декількох років. Агентство повинно буде узгодити з ним вартість житла (яка буде нижчою за ринкову відсотків на 30), укласти договір і потім щомісячно протягом 10 - 15 років виплачувати пенсіонеру вартість його квартири рівними частками. Після цього квартира переходить у власність агентства. Або її можуть викупити родичі пенсіонера. Чесно кажучи, мені не дуже подобається ця програма, тому що потенційно вона може стати причиною різних розглядів в сім'ях таких пенсіонерів. А це завжди неприємно.

- А програма «Молодий викладач», яку також розробило АІЖК, буде працювати в Приамур'ї?

- Програму «Молодий викладач» ми плануємо ввести в роботу. Вона створена спеціально для працівників сфери освіти і передбачає досить невисоку ставку - 8,5 відсотка річних. Хороша програма, на мій погляд, але при нинішніх цінах на житло у неї є мінус. Участь в ній передбачає наявність лише двох созаемщиков, в той час як по стандартному продукту їх може бути до чотирьох. Якщо мова йде про молоду подружню пару, яка має вступити в іпотеку, то доходів для отримання кредиту може не вистачити.

- Чи часто доводиться відмовляти в отриманні кредиту з цієї причини?

- Зазвичай люди, перш ніж подавати заявку на отримання іпотечного кредиту, все-таки оцінюють свої реальні можливості. Але іноді буває так, що начебто людина і дохід має непоганий, а іпотеку взяти не може. Причина в тому, що велика частина цього доходу у нього «сіра». Тобто зарплату отримує в конверті. А для того щоб пройти по документам, необхідно мати дохід, підтверджений офіційно.

- Ощадбанк і деякі інші кредитні організації заявили про те, що планують підвищувати процентні ставки по іпотеці. Які зараз процентні ставки в Амурському іпотечному агентстві і чи будуть вони змінюватися найближчим часом?

- На даний момент ставки у нас варіюються від 7,9% до 12,6% річних, в залежності від величини власних коштів позичальника, суми кредиту, терміну кредитування і виду іпотечного продукту. Підвищення було в вересні - на 1 відсоток.

- Чому ставки знову почали зростати? Адже має бути навпаки: керівники держави постійно говорять про те, що іпотечні ставки повинні регулярно і планомірно знижуватися?

- Складно сказати однозначно. Можливо, це відгомони другої хвилі економічної кризи, який розгулявся в Європі. Що стосується планомірного зниження ставок, то це перш за все завдання керівництва на місцях. Доступність іпотеки для широких верств населення досягається в деяких регіонах за рахунок введення додаткових заходів соціальної підтримки населення або розробки програм держпідтримки кредитують організацій. Приклад Амурської області я вже привів. Наведу приклад Татарстану. У цій республіці ставка по соціальній іпотеці 4,5% річних якраз за рахунок регіональних програм.

- Які б програми ні розроблялися, досить велика частина населення досі не може дозволити собі вступити в іпотеку. Чи є для них якась альтернатива вирішення житлового питання?

- Така альтернатива найближчим часом з'явиться. Це орендне житло. Його будівництво вже ведеться в Амурській області. Перші два таких будинки добудовуються в Вільному і Білогірську. В недалекому майбутньому вони з'являться і в Благовєщенську. Їх планується будувати силами АмІА. Суть орендного житла полягає в тому, що людям, дохід яких не дозволяє придбати власне житло навіть в іпотеку, буде надаватися квартира на умовах оренди на тривалий термін. Контингент орендарів буде визначатися органами муніципальної влади на основі заяв від громадян. Для того щоб мати можливість зняти таку квартиру, у людини не повинно бути у власності ніякого житла і дохід повинен бути невисоким. Орендна плата буде офіційна, і вона буде на порядок нижче, ніж середня по місту.


Матеріали по темі

ВТБ рефінансує іпотечні кредити під 5 відсотків 04.06.2019, 16:20 ВТБ пропонує знижену ставку по іпотеці для квартир від 100 «квадратів» 15.05.2019, 13:30 ВТБ знизив ставку по іпотеці з держпідтримкою до 5 відсотків 06.05.2019, 14:00 Платники іпотеки зможуть взяти канікули на півроку 02.05.2019, 15:10 ВТБ збільшив видачі іпотеки на 60 відсотків 10.04.2019, 14:30 Росіянам знизять відсоткові ставки по іпотеці 16.03.2019, 13:48 Президент: ставки за пільговою іпотекою в Росії не повинні перевищувати 6 відсотків 06.03.2019, 13:02 Іпотека проти дорогих квартир: збільшення відсоткових ставок змусить продавців житла стримати апетит 17.01.2019, 7:07 ВТБ видає більше чверті всіх іпотечних кредитів в Росії 14.12.2018, 13:30 Іпотека в Приамур'ї роздулася до рекорду 06.11.2018, 7:00 Амурські сім'ї витратять в серпні на іпотеку 31 мільйон маткапіталу 08.08.2018, 16:31

показати ще

Як така зацікавленість населення в іпотеці співвідноситься з ситуацією на ринку нерухомості?
І соціальні програми перекривають такий цінник?
А хто взагалі сьогодні бере іпотеку?
Який портрет середньостатистичного позичальника?
Ви, як регіональна філія АІЖК, збираєтеся пропонувати цей продукт амурчанам?
Адже в чому суть «зворотної іпотеки»?
А програма «Молодий викладач», яку також розробило АІЖК, буде працювати в Приамур'ї?
Чи часто доводиться відмовляти в отриманні кредиту з цієї причини?
Які зараз процентні ставки в Амурському іпотечному агентстві і чи будуть вони змінюватися найближчим часом?
Чому ставки знову почали зростати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online