ДОКЛАДНО Про СУДИМОСТИ: запитували-відповідаємо at Юридичний блог

  1. Як видалити себе з бази судимостей?
  2. А якщо судимість погашена або знята, чи можуть мати місце при цьому обмеження, наприклад, при влаштуванні...
  3. Як дізнатися судимий чи людина?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Поки є непогашена судимість - це відкрита інформація Поки є непогашена судимість - це відкрита інформація. Можна вже і відсидіти і вийти, а судимість все ще буде не погашена. Легко впізнається шляхом направлення запиту в ІЦ (ДІАЦ) МВС Росії - там докладна статистика ведеться. Судовий розгляд завжди відкрите - якщо не сам процес, то його результат точно. Тому ніякої таємниці тут немає. А ось якщо судимість вже погашена, то в правовому сенсі це означає, що її взагалі немає. Суддею звичайно працювати навряд чи візьмуть, але інформація все одно залишається.

Всі відомості про засуджених коли-небудь людей зберігаються в так званих ІЦах- Інформаційних центрах при УВС краю, області, міст Москви і Санкт-Петербурга. Надаються офіційно ці відомості тільки за відповідними запитами правоохоронних органів. Ніяка комерційна фірма (до якою, безумовно, відноситься і будь-який банк) не має права звернутися туди з офіційним запитом. Але, з огляду на, що часто в службах безпеки банків, комерційних фірм працюють колишні співробітники міліції - у них, як правило, зберігаються зв'язку неформального характеру і вони цю інформацію можуть дізнатися через своїх друзів - працівників правоохоронних органів. Або це може бути інформація з краденою бази даних. У будь-якому випадку, офіційного характеру ця інформація носити не буде, проте, може бути використана в повсякденній роботі.

Як видалити себе з бази судимостей?

Теоретично, видалити інформацію про судимості з бази даних МВС Росії можна законним шляхом - через суд. Відомості про вчинений злочин і судимості зберігаються в територіальних МІЦ і в ДІАЦ МВС РФ. Видалення відомостей про судимості з ІЦ (ДІАЦ) МВС Росії через хабар - розлучення. Юридична консультація "Право-закон'" ( http://pravo-zakon.jimdo.com , http: //право-закон'.рф ) Має практику видалення судимості з бази даних МВС Росії через суд.

Судимість - правова категорія, яка детермінується поняттям і змістом кримінальної відповідальності. А, як відомо, кримінальна відповідальність являє собою правовідносини, яке виникає між державою, в особі його правоохоронних органів і особою, яка вчинила злочин. Судимість є одним з трьох складових елементів кримінальної відповідальності (злочинне діяння, покарання, судимість).

Таким чином, судимість слід за фактом скоєння злочину. До тих пір, поки особа матиме судимість, кримінальна відповідальність не може вважатися повністю реалізованою. І тільки з моментом її погашення або зняття зв'язується момент припинення кримінальної відповідальності.

Судимість передбачає особливе правове становище конкретної особи, яке було створено фактом його засудження за вчинений злочин до певної, конкретної міри покарання. Таке правове становище судимої особи виражається в можливості настання для нього певних наслідків (правових обмежень) з правових і кримінально-правового характеру.

Що стосується останнього, то відповідно до ч.1 ст.86 КК РФ судимість враховується при рецидиві злочинів, призначення покарання, при виборі режиму відбування покарання. Реально ж кримінально-правові наслідки судимості дещо ширше.

А ось наслідки загальноправової характеру, стосуються обмежень в різних областях права: виборчого, цивільного, адміністративного, конституційного, трудового права. Позначимо лише деякі з них.

1. Засуджені до позбавлення волі і відбувають покарання за що набрало законної сили вироком суду не можуть бути обраними до представницьких органів влади і управління.

2. Особи, які мають судимість, не можуть навчатися в деяких навчальних закладах.

3. Обмеження прав на придбання і зберігання зброї.

4. Обмеження у виїзді за кордон.

5. Обмеження у виборі місця проживання і в свободі пересування по території Російської Федерації.

6. Особи, які мають судимість не можуть бути прийняті на роботу в деякі, підприємства, установи та організації, в т.ч. державні, перш за все, "режимні", навчальні та інші.

7. Особи, які мають судимість і які відбувають покарання, не підлягають призову на дійсну військову службу. Особи, вже відбули покарання, але мають судимість, підлягають обмеженому заклику і можуть проходити службу не у всіх частинах і родах військ.

А якщо судимість погашена або знята, чи можуть мати місце при цьому обмеження, наприклад, при влаштуванні на роботу?

З позиції Закону (п.6.ст.86 КК РФ) погашення або зняття судимості анулює всі правові наслідки, пов'язані з судимістю. Таким чином, після погашення судимості громадянин може не тільки піти працювати, за своїм вибором (при наявності вакансії, з урахуванням своєї спеціальності, професійних навичок і т.п.) але і, наприклад, отримати ліцензію на зберігання зброї для роботи охоронцем або охоронцем ( якщо він не був засуджений за тяжкий або особливо тяжкий злочин).

Отже, обмежень трудової діяльності бути не може. Заповнюючи анкету при прийомі на роботу, раніше судимий здобувач може сміливо писати, що вона не судима (в тому випадку, звичайно, якщо судимість погашена або знята).

Однак, щоб перестрахуватися, краще влаштовуватися в невеликі компанії і на рядові посади. У таких випадках, швидше за все, служба безпеки не перевірятиме кандидата. Службовий або особистий інтерес з боку роботодавця не має під собою ніяких юридичних підстав. Роботодавець має право запитувати у претендента лише інформацію, яка має відношення безпосередньо до майбутньої роботи.

У реальному житті, право осіб раніше судимих ​​на працевлаштування, навіть у яких знята або погашена судимість, не так уже й успішно реалізовується. При прийнятті на роботу, на питання про судимості потрібно відповідати вже при заповненні анкети, ці ж питання задають і при проходженні співбесіди. Інформацією про судимість роботодавці, в особі державних організацій і установ, цікавляться при прийомі на роботу співробітників будь-якого рівня, особливо якщо фахівець підбирається на позиції середньої та вищої ланки в фінансову сферу, а також на матеріально відповідальні посади, на вакантні посади, де майбутня робота буде пов'язана з інформаційними технологіями.

Однак, багато що залежить від рівня і престижності вакантної посади. Якщо кандидат претендує на посаду керівника відділу в банку або компанії, то інформація про судимості кандидата буде перевірена службою безпеки в обов'язковому порядку. А якщо мова йде, скажімо, про посади менеджера-консультанта або продавця у відділі будматеріалів або господарчих товарів, то даний факт не матиме вирішального значення.

Оскільки ст.65 Трудового кодексу РФ встановлено перелік документів, які подаються при укладанні трудового договору, яка не передбачає надання роботодавцям відомостей про судимості (якщо мова не йде про надходження на держслужбу), то рішення про внесення керівництвом компанії, HR-відділом або службою безпеки такого пункту в анкету, щось інше, як їх ініціатива і не завжди правомірна. У цьому випадку дії роботодавців може бути розцінено як дискримінація, про що ясно сказано в 3 Трудового кодексу РФ.

На практиці бувають випадки, коли в бланках анкет про прийом на роботу, замість графи «про наявність судимості», стоїть питання - Чи залучалися Ви до кримінальної або адміністративної відповідальності? А це, далеко не одне і теж. Зате для працівників кадрових апаратів, це вагома причина для прийняття рішення про відмову в прийомі на роботу за принципом: «Те-то він вкрав, то-то в нього вкрали, але щось було». А формально, причину відмови завжди можна привести. Реальна ж причина відмови в прийомі на роботу може бути пов'язана, наприклад, з діловими якостями працівника.

Звичайно намагатися відстояти свої права можна, вимагаючи письмову відмову в прийомі на роботу з обґрунтуванням причини, але на практиці отримати його малоймовірно. Але навіть якщо відмови в письмовому вигляді немає, все одно є привід звернутися до суду за захистом своїх прав (за наявності фізичних і моральних сил, і часу).

Позицію роботодавців у вирішенні даного питання можна чітко визначити за результатами соцопитування 500 російських компаній Дослідницьким центром порталу SuperJob.ru. 8% роботодавців готові взяти на роботу людину, яка має непогашену судимість, проте, для більшої впевненості, для прийняття подібного рішення вони зазвичай бажають детальніше ознайомитися з обставинами скоєного злочину, за яке був засуджений здобувач. Не хочуть ризикувати, приймаючи на роботу людину з непогашеною судимістю, понад дві третини респондентів (67%). Чверть респондентів (25%) важко було відповісти.

Значно складніше роботодавцю звільнити працівника, при перевірці даних про який з'ясується, що у нього погашена або знята судимість, про який він в анкеті не вказав.

Серед підстав звільнення за ініціативою роботодавця, такої підстави як приховування наявності судимості або, тим більше, приховування погашеної або знятої судимості в Трудовому кодексі немає. Якщо ж це все-таки станеться і в наказі про звільнення співробітника буде вказана саме ця причина, то це без сумніву спричинить відновлення на роботі в судовому порядку. Більш того, працівник отримає також грошове відшкодування в розмірі середнього заробітку за час, коли він був змушений відстоювати в суді свою правоту. В цьому випадку можна пред'явити позов і за моральну шкоду.

Чітку позицію у вирішенні питань щодо захисту конституційного права громадян на працю (про прийом на роботу) має Пленум Верховного Суду Російської Федерації, згідно з якою при розгляді спорів, пов'язаних з відмовою в прийомі на роботу, необхідно мати на увазі, що праця вільний і кожен має право вільно розпоряджатися своїми здібностями до праці, вибирати рід діяльності і професію, а також мати рівні можливості при укладанні трудового договору без будь-якої дискримінації, тобто якого б то не було прямого або непрямого обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих переваг при укладенні трудового договору в залежності від статі, раси, кольору шкіри, національності, мови, походження, майнового, сімейного, соціального і посадового становища, віку, місця проживання ( в тому числі наявності чи відсутності реєстрації за місцем проживання або перебування), а також інших обставин, які пов'язані діловими якостями працівників, за винятком випадків, передбачених федеральним законом (ста тьі 19, 37 Конституції РФ, статті 2, 3, 64 Кодексу, стаття 1 Конвенції МОП №111 1958 про дискримінацію в галузі праці та занять, ратифікованої Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 січня 1961 г.).

Тим часом при розгляді справ даної категорії з метою оптимального узгодження інтересів роботодавця і особи, яка бажає укласти трудовий договір, і з урахуванням того, що виходячи зі змісту статті 8, частини 1 статті 34, частин 1 і 2 статті 35 Конституції РФ і абзацу другого частини першій статті 22 Кодексу роботодавець з метою ефективної економічної діяльності та раціонального управління майном самостійно, під свою відповідальність приймає необхідні кадрові рішення (підбір, розстановка, звільнення персоналу) і висновок тру ового договору з конкретною особою, що шукають роботу, є правом, а не обов'язком роботодавця, а також того, що Кодекс не містить норм, що зобов'язують роботодавця заповнювати вакантні посади чи роботи негайно в міру їх виникнення, необхідно перевірити, чи робилося роботодавцем пропозицію про наявні у нього вакансії (наприклад, повідомлення про вакансії передано в органи служби зайнятості, вміщено в газеті, оголошено по радіо, оголошено під час виступів перед випускниками навчальних закладів, розміщено на дошці оголошень), велися переговори про прийом на роботу з даною особою і за яких підстав йому було відмовлено в укладенні трудового договору.

При цьому необхідно враховувати, що забороняється відмовляти в укладенні трудового договору за обставинами, що носять дискримінаційний характер, в тому числі жінкам з мотивів, пов'язаних з вагітністю або наявністю дітей (частини друга і третя статті 64 Кодексу), працівникам, запрошеним в письмовій формі на роботу в порядку переведення від іншого роботодавця, протягом одного місяця з дня звільнення з попереднього місця роботи (частина четверта статті 64 Кодексу).

Оскільки чинне законодавство містить лише приблизний перелік причин, за якими роботодавець не має права відмовити в прийомі на роботу особі, яка добивається роботу, питання про те, чи мала місце дискримінація при відмові в укладенні трудового договору, вирішується судом при розгляді конкретної справи. Якщо судом буде встановлено, що роботодавець відмовив у прийомі на роботу щодо обставин, пов'язаних з діловими якостями даного працівника, така відмова є обгрунтованим.

У сучасних умовах розвитку ринку праці в Росії проблеми, пов'язані з працевлаштуванням осіб, які відбули покарання в місцях позбавлення волі, необхідно вирішувати в т.ч. і шляхом створення або квотування робочих місць на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності. Причому, повинні бути передбачені робочі місця не тільки робочих спеціальностей, але і для інженерно-технічного персоналу, і керівників, хоча б, середньої ланки. І, звичайно ж, в першу чергу, для вирішення цих проблем на законодавчому рівні, необхідно прийняти закон. Але це в перспективі, а поки ...

Як дізнатися судимий чи людина?

Відомості про судимість обліковуються та зберігаються в інформаційних базах Головного інформаційно-аналітичного центру Міністерства внутрішніх справ РФ, інформаційних центрів МВС, ГУВС, УВС суб'єктів Російської Федерації.

Інформація про судимості становить відомості обмеженого доступу і надається тільки за запитами уповноважених органів, посадових осіб, оперативних співробітників. Так, наприклад, кваліфікаційна колегія суддів має право звернутися з вимогою про перевірку достовірності документів та відомостей, в тому числі відомостей про відсутність судимості, представлених їй кандидатом на посаду судді.

Інформація про погашеної судимості особи - це відомості, що не становлять таємниці і не є ганебними в легальному сенсі слова, але невідомі більшості осіб, з якими спілкується об'єкт.

При прийомі на роботу в приватну організацію, «остання» нерідко пропонує кандидату на вакантну посаду заповнити анкету, в якій ставиться питання про наявність чи відсутність судимості. Крім того, в анкеті кандидата на вакантну посаду, як правило, вказується і таке питання: «Чи можна відносно Вас проводити збір та перевірку персональної інформації?»

Згідно зі статтею 3 Трудового кодексу РФ не є дискримінацією встановлення відмінностей, винятків, переваг, а також обмеження прав працівників, які визначаються властивими цьому виду праці вимогами.

Частина 3 ст. 55 Конституції РФ говорить, що права і свободи людини і громадянина можуть бути обмежені федеральним законом тільки в тій мірі, в якій це необхідно з метою захисту основ конституційного ладу, моральності, здоров'я, прав і законних інтересів інших осіб, забезпечення оборони країни і безпеки держави .

В даний час професійні заборони щодо осіб з судимістю в федеральному законодавстві є, але регулювання в цій частині містить багато суперечностей.

Прямі заборони на прийом на роботу осіб, які мають або мали судимість, прямо встановлені в окремих федеральних законах і поширюються на посади державної служби, цивільної служби, наприклад, на такі посади, як прокурор, суддя, слідчий, інші.

В даний час діє Наказ МВС від 1 листопада 2001 № 965 «Про затвердження інструкції про порядок надання громадянам довідок про наявність (відсутність) у них судимості» (далі - «Інструкція»).

Інструкція встановлює порядок роботи з заявами громадян Російської Федерації, іноземних громадян та осіб без громадянства, які перебувають на території Російської Федерації, з питання надання довідок про наявність (відсутність) у них судимості на території Російської Федерації, основні правила обробки і розгляду заяв в Головному інформаційно аналитическом центре МВД России и МВД, ГУВД, УВД субъектов Российской Федерации.

Безпосереднє виконання заяв про надання заявникам довідок про наявність (відсутність) у них судимості на території Російської Федерації здійснюється ДІАЦ МВС Росії і інформаційними центрами МВС, ГУМВС, УМВС.

Заява приймається в установленому порядку на особистому прийомі громадян в ДІАЦ МВС Росії і в МВС, ГУМВС, УМВС при пред'явленні паспорта (іншого документа, що посвідчує особу). Заява із зазначеного питання також може бути подано в орган внутрішніх справ за місцем проживання заявника. У цьому випадку заява реєструється з дотриманням вимог діловодства та направляється для проведення перевірок і підготовки довідки в ІЦ МВС, ГУВС, УВС за місцем надходження.

Довідки про наявність (відсутність) судимості надаються заявнику на особистому прийомі працівниками, які здійснюють прийом громадян, під розпис при пред'явленні паспорта або уповноваженій заявником особі за наявності довіреності, виданої в установленому законодавством України порядку.

Чи не затребувані заявниками довідки про наявність (відсутність) судимості після закінчення 2-х місяців з дня закінчення встановленого терміну розгляду заяв списуються в справу з позначкою "довідка заявником не затребувана".

Відповідальність за організацію і стан роботи із заявами, дотримання встановленого Інструкцією порядку їх розгляду, забезпечення своєчасності виконання, повноти та достовірності відомостей покладається на керівників ДІАЦ МВС Росії, МВС, ГУМВС, УМВС.

Ярослав Михайлов ( Юридична консультація «Право-закон'» ).

схоже

Як видалити себе з бази судимостей?
Як дізнатися судимий чи людина?
Як видалити себе з бази судимостей?
А якщо судимість погашена або знята, чи можуть мати місце при цьому обмеження, наприклад, при влаштуванні на роботу?
Як дізнатися судимий чи людина?
Крім того, в анкеті кандидата на вакантну посаду, як правило, вказується і таке питання: «Чи можна відносно Вас проводити збір та перевірку персональної інформації?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online