Як подати на розлучення - заяву та документи, етапи процедури і поради

  1. Процедура розірвання шлюбу
  2. Етапи бракоразводной процедури
  3. Якщо заява про розірвання поточного шлюбу подружжям подається в мировий суд, районний суд, то до нього...
  4. Що робити, якщо чоловік-відповідач не є в суд?
  5. Як подати позивачу на розлучення, якщо чоловік-відповідач налаштований проти розірвання шлюбу
  6. Що робити жінці, якщо її чоловік-відповідач проти розлучення?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як правильно подати на розлучення: необхідні документи для оформлення розлучення

Як відомо, розлучення є дуже непросту ситуацію з моральної точки зору Як відомо, розлучення є дуже непросту ситуацію з моральної точки зору. Якими б спокійними не здавалися колишнє подружжя, але обидва вони, так чи інакше, будуть відчувати психологічний стрес. З юридичного боку процедура розлучення також може бути досить складною - особливо, якщо пара встигла придбати спільне майно, завести дітей.

Зміст статті:

    1. Про процедуру
    2. етапи процесу
    3. Перелік документів
    4. Чоловік не з'являється до суду
    5. чоловік проти

Процедура розірвання шлюбу

Коли в родині складається така ситуація, що розлучення не уникнути, дуже часто подружжя не знають, куди і як подати на розлучення.

Викликають також труднощі питання, як написати заяву, які документи потрібні для цього процесу, як довго за часом здійснюється процедура розлучення.

Майте на увазі: якщо подружжя прийшло до такого рішення за взаємною згодою, і у пари немає неповнолітніх спільних дітей, то шлюб розривається після письмової заяви від пари в відділі РАГСу, без судового процесу. Точно так же розривається шлюб, якщо один чоловік засуджений судом, отримавши термін ув'язнення більше, ніж 3 роки, якщо один чоловік без вісті пропав, або визнаний недієздатним.

При таких же умовах подати на розлучення подружжя - або один з них - може через сайт держпослуги.

У всіх інших моментах розірвання шлюбу виконується за допомогою судової процедури (згідно з Сімейним кодексом РФ, стаття 18).

  • Якщо розлучення вимагає тільки один з подружжя, а спільно нажите парою майно не перевищує суми вартості 100 тисяч рублів, якщо один з подружжя не приходить в ЗАГС, не погоджуючись на розлучення, то такі шлюби розриваються через мирового суддю (відповідно до Сімейного кодексу РФ, статті 21- 23).
  • Якщо у пари вже є неповнолітні діти, або у випадках, коли майно подружжя за вартістю перевищує 100 тисяч рублів, розірвання шлюбу відбувається за допомогою процедури в районному суді (відповідно до Сімейного кодексу РФ, статті 21-23). Всі майнові чи інші суперечки розлучається подружжя розглядаються тільки в суді (відповідно до Сімейного кодексу РФ, стаття 18).

Сама процедура розірвання офіційного шлюбу починається з подачі спільної заяви подружжям - або з заяви від одного з подружжя. Ця заява слід подавати у відділ РАЦСу або до мирового суду, районний суд, що знаходиться за місцем паспортної реєстрації (прописки) відповідача.

Однак в Російському законодавстві є особливі виключення, коли заява на розірвання шлюбу може подаватися за місцем паспортної реєстрації, місцем проживання чоловіка - позивача.

  • Розірвання шлюбу відбувається через 1 місяць, починаючи з дня подачі заяви-позову про розлучення до відділу РАГСу.
  • Якщо дружина вагітна, або ж якщо жінка має дитину віком до 1 року, суд не приймає заяву про розлучення від її чоловіка (відповідно до Сімейного кодексу РФ, стаття 17). Дружина ж може подати в суд свою заяву про розлучення (розірвання шлюбу) в будь-який час, без обмежень.
  • Як правило, судові засідання шлюборозлучного процесу є відкритими. В окремих випадках, коли судом розглядатимуться інтимні сторони життя подружжя, засідання суду можуть бути закритими.

Якщо в процесі суду виникли суперечки колишнього подружжя про дітей або спільно нажитого майна, судовий процес розлучення може тривати від 4 до 6 місяців.

Етапи бракоразводной процедури

  • Збір необхідних для процедури розлучення документів.
  • Безпосереднім впорскуванням правильно складеного заяви про розлучення (розірвання шлюбу), необхідних документів до відділу РАГСу або в суд.
  • Присутність позивача на судовому засіданні; повідомлення відповідача про кожне судове засіданні.
  • Якщо суд визначив подружжю місяць на примирення сторін, але потім подружжя не з'явилися на судове засідання, присвячене їх шлюборозлучного позовом, то суд має право анулювати цей позов і визнає даних чоловікові примиритися.

Документи, необхідні для розірвання шлюбу

Заява до відділу РАГСу або суд. Заява подружжя або одного з подружжя подається тільки в письмовому варіанті (за спеціальною формою). У цій заяві подружжя повинні підтвердити, що вони добровільно погоджуються на розірвання цього шлюбу, а також, що вони не мають неповнолітніх дітей (загальних).

У заяві-позові, яке подається до відділу РАЦС, обов'язково зазначаються:

  • Дані паспорта обох подружжя (ПІБ, дата народження, місце народження, прописка, фактичне місце проживання, громадянство).
  • Дані документа про реєстрацію шлюбу подружжя.
  • Прізвища, які подружжя залишають собі після розлучення.
  • Дата написання заяви.
  • Підписи обох подружжя.

У позовній заяві, що позивачем подається до суду, вказуються обов'язково:

  • Дані паспорта обох подружжя (ПІБ, дата народження, місце народження, прописка, фактичне місце проживання, громадянство).
  • Дані документа про реєстрацію шлюбу подружжя.
  • Причини розлучення.
  • Відомості про позовних вимогах ( стягнення з чоловіка аліменти на дитину (Дітей), розділ спільного майна, спір про визначення місця подальшого проживання неповнолітньої дитини (дітей), ін.).

)

Заяву до суду подається за місцем постійного проживання (прописки) відповідача. Якщо чоловік-відповідач - не громадянин Російської Федерації, або ж не має місця проживання в Росії, місце проживання його невідоме, то позовну заяву позивачем подається до суду, що знаходиться за місцем останнього проживання відповідача в Росії, або ж за місцем, де знаходиться майно відповідача . До позову-заявою позивача про розірвання шлюбу додаються паспорти подружжя, їх копії, документ про укладення шлюбу (свідоцтво про шлюб подружжя).

Якщо заява про розірвання поточного шлюбу подружжям подається в мировий суд, районний суд, то до нього необхідні наступні документи:

  • Копії оригіналу позовної заяви про розлучення (за кількістю відповідачів, третіх осіб).
  • Квитанція банку про оплату обов'язкової державного мита за процедуру розлучення (реквізити уточнюються в суді).
  • Якщо за позивача в суді виступає представник - необхідно представити документ або довіреність, що засвідчує її повноваження.
  • Якщо позивач висуває будь-які вимоги, до заяви про розлучення необхідно докласти всіх необхідних і важливі документи, що підтверджують всі обставини, а також копії цих документів для всіх відповідачів, третіх осіб.
  • Документи, які підтверджують виконання досудового порядку врегулювання даного спору.
  • Позивач повинен прописати грошову суму, яку має намір отримати від відповідача (обов'язково - копії за кількістю відповідачів в суді).
  • Документ про укладення шлюбу (або його дублікат).
  • При загальних неповнолітніх дітей у подружжя - документи про народження дітей (свідоцтва), або копію документа про народження (свідоцтва), завірену нотаріусом.
  • Виписка з ЖЕКу за місцем проживання чоловіка-відповідача (з «будинкової книги»). У процесі суду в окремих випадках буває, необхідна також виписка з ЖЕКу (з «будинкової книги») самого позивача.
  • Довідка про доходи відповідача (якщо в суді розглядається позов про стягнення аліментів).
  • Якщо відповідач згоден на процедуру розлучення (на розірвання шлюбу), необхідно надати його письмову заяву про це.
  • Угода подружжя про дітей (якщо за позовом це потрібно).
  • Шлюбний договір (Якщо за позовом це потрібно).

Перелік документів, які необхідно надати перед процесом розлучення, може бути різним - це залежить від запитів конкретного судді, його вимог. Перелік необхідних документів не затверджений судовим законодавством, тому він варіюється.

Процедура розірвання шлюбу почнеться судом тільки в разі повного набору необхідних документів, список яких позивач може дізнатися ще до подачі своєї заяви в суд, перед процесом розлучення.

У деяких випадках до суду можуть знадобитися додаткові документи - про це позивача і відповідача сповістять в суді.

Що робити, якщо чоловік-відповідач не є в суд?

Якщо чоловік-відповідач не приходить на призначені судові засідання по шлюборозлучному процесу, то розлучення позивачеві отримати також можливо - навіть, якщо у подружжя є неповнолітні діти:

  • Якщо відповідач не може за своїми причин бути присутнім на цьому судовому засіданні, присвяченому шлюборозлучному процесу, він має право подати замість себе представника, оформивши довіреність у нотаріуса. Таке ж точно право на представника в суді є у позивача.
  • Якщо у відповідача є поважні причини, за якими він ніяк не може з'явитися на одному з судових засідань, присвячених шлюборозлучному процесу, він повинен надати відповідну заяву до суду, тоді шлюборозлучний процес буде відкладений на деякий час.
  • Якщо ж відповідач спеціально не спадає на засідання суду по розпочатому шлюборозлучному процесу, то розірвання шлюбу відбудеться вже без його присутності на цьому судовому засіданні по розлученню.
  • Якщо ж у відповідача були поважні причини не прийти на судове засідання, він не міг вчасно повідомити про них суд, але воно пройшло в його відсутність, розірвавши шлюб, то згодом чоловік - відповідач може подати заяву про скасування даного судового рішення. Подати цю заяву чоловік може протягом тижня (семи днів) з того дня, з якого йому вручена копія судового рішення про вже скоєний розлучення. Рішення суду про доконаний розірвання шлюбу можна також оскаржити в касаційному порядку.
  • Якщо чоловік-відповідач не приходить на призначені судові засідання по розлученню, шлюборозлучний процес за часом може збільшитися ще на 1 місяць.

Якщо чоловік-відповідач не приходить на призначені судові засідання по розлученню, шлюборозлучний процес за часом може збільшитися ще на 1 місяць

Як подати позивачу на розлучення, якщо чоловік-відповідач налаштований проти розірвання шлюбу

Нерідко процедура розірвання шлюбу стає дуже нелегким випробуванням і для обох колишнього подружжя, і для їх оточення. Розлучення майже завжди супроводжується майновими спорами, або ж спорами про дітей.

  • Якщо відповідач проти розірвання шлюбу, йому зовсім не обов'язково ухилятися від участі в судових засіданнях, тому що він може і на засіданні оголосити про свою незгоду з розлученням, просячи визначити термін для примирення подружжя. В кінцевому підсумку, рішення залишається за суддею - якщо він переконається в щирості бажання примиритися, подальший процес може бути відкладений ще на якийсь період (максимально - 3 місяці).
  • Якщо ж позивач наполягає на розлученні, аргументуючи своє небажання миритися з відповідачем, цей період може бути не таким великим. Чоловік - відповідач і після цього може знову подати клопотання до суду про примирення сторін.
  • Якщо ж чоловік - відповідач проти розірвання шлюбу, тому він спеціально, навмисне ухиляється від відвідування судових засідань, суддя може винести заочне рішення про розлучення на третьому засіданні.

Що робити жінці, якщо її чоловік-відповідач проти розлучення?

Перш за все, необхідно скласти грамотне позовну заяву - в цій справі за допомогою краще звернутися до кваліфікованого юриста.

Майнові спори, спори про дітей найкраще вирішувати в одному судовому шлюборозлучному процесі - ці позови необхідно подавати одномоментно із заявою про розлучення.

  • Жінці необхідно самій сплатити державне мито на розлучення, не чекаючи, поки оплатить чоловік.
  • Судове засідання призначається приблизно через місяць після дати подання позивачем заяви. Позивач повинен обов'язково бути присутнім на засіданні, відповісти на питання судді, аргументувати своє бажання розлучитися. У разі відсутності додаткових обставин рішення про розлучення суддя може прийняти на цьому ж засіданні. Якщо такі обставини все ж виникли - суддя може прийняти рішення - дати подружжю час на примирення.
  • Щоб чоловік платив аліменти, позивачеві необхідно в суд подати довідку про його доходи. Якщо дружина в роки шлюбу не працювала, займаючись домашнім господарством, або якщо вона знаходиться в декретній відпустці, не працює і доглядає за маленькою дитиною, вона може вимагати від відповідача аліменти і на своє утримання.
  • Якщо хто-небудь з вже колишнього подружжя не згоден з рішенням мирового, районного суду, то протягом десяти днів після видачі свідоцтва про розлучення він може подати в суд позов про скасування цього рішення, розгляді шлюборозлучного справи повторно.

Для отримання свідоцтва про розірвання шлюбу (розлучення) кожному з уже колишнього подружжя потрібно представити в ЗАГС, що знаходиться за місцем паспортної реєстрації, або за місцем реєстрації цього шлюбу, паспорт і рішення суду.

Сайт Colady.ru дякує вам, що знайшли час познайомитися з нашими матеріалами!
Нам дуже приємно і важливо знати, що наші старання помічають. Просимо поділитися враженнями про прочитане з нашими читачами в коментарях!

Опубліковано в рубриці: Психологія ;

Що робити, якщо чоловік-відповідач не є в суд?
Що робити, якщо чоловік-відповідач не є в суд?
Що робити жінці, якщо її чоловік-відповідач проти розлучення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online