Журнал реєстрації інструктажу на робочому місці: зразок, правила заповнення

  1. Хто займається складанням і веденням журналу?
  2. Контроль за веденням журналу
  3. різновиди інструктажу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Життя і здоров'я співробітника є важливим питанням для роботодавця. Крім цього, за це передбачена відповідальність безпосередньо самого роботодавця. Найголовніше що необхідно зробити роботодавцям - створити умови, які будуть відповідати вимогам техніки безпеки на виробництві.

Найголовніше що необхідно зробити роботодавцям - створити умови, які будуть відповідати вимогам техніки безпеки на виробництві

Крім різної документації, потрібно регулярно проводити інструктаж. До того ж це має бути закріплено в офіційному документі. Кожен співробітник на тому чи іншому виробництві повинно проходити інструктаж з періодичністю, яка встановлена ​​регламентів виробництва.

Таким чином, роботодавець частково знімає з себе відповідальність, проте, це не говорить про те, що відповідальність за співробітників з нього буде знята. Сьогодні ми поговоримо про те, як оформляється журнал, в якому фіксується реєстрація проходження інструктажу, а також розглянемо зразок заповнення такого типу журналів.

Як ви вже зрозуміли, у кожного роботодавця і на будь-якому підприємстві повинен бути заведений журнал, в якому буде фіксуватися реєстрація. Це є важливим документом, наявність якого повинно бути в обов'язковому порядку. В ході будь-якої перевірки його можуть запросити і вилучити. Отже, що ж це таке?

Журнал за своєю структурою являє собою книгу, в якій співробітники роблять відповідні позначки про ознайомлення і проходження інструктажу.

Книга виглядає наступним чином:

  • Найперше, з чого починається дана книга - це обкладинка. Книга носить назву «Журнал інструктажу на робочому місці». Далі, на титульній частині обов'язково потрібно вказати найменування вашої установи і вказати в обов'язковому порядку правову форму. Трохи нижче, необхідний. В обов'язковому порядку вказується дата, коли була початку і закінчена книга.
  • Далі, слід перша сторінка журналу. У верхньому лівому кутку необхідно вказати нумерацію сторінки. Перед вами в журналі всього кілька колонок з графами:
    1. У першій колонці вказується порядкова нумерація.
    2. У другій колонці вказується дата, коли був проведений той чи інший інструктаж.
    3. У третій колонці вказується прізвище, ім'я та по батькові співробітника, якого проінструктували.
    4. У четвертій колонці вказується рік народження того, хто пройшов інструктаж.
    5. У п'ятій колонці слід вказати професію, а також посаду, на якій знаходиться співробітник, з яким було проведено інструктаж.
    6. У шостій колонці необхідно вказати вид проведеного інструктажу з тим чи іншим співробітником підприємства.
  • Далі, слід друга сторінка. На цій сторінці вказується причина, по якій проводиться інструктаж позапланово, якщо такий був проведений. Поруч вказується прізвище, ім'я, по батькові та посада того особи, якого проінструктували. В обов'язковому порядку повинно бути закріплення у вигляді підпису інструктували та того, хто його інструктував.
  • Наступна графа називається «Стажування на робочому місці». У цю графу потрібно внести дані згідно трьом розділах:
    1. Перший розділ називається «Кількість змін». У цій графі необхідно вказати кількість змін і вказати період проходження змін.
    2. Наступна графа називається «Стажування пройшов» і закріплюється підписом працюючого.
    3. Графа «Знання перевірив, допуск до роботи здійснив». У цій графі необхідно поставити свій підпис і фактичну дату тій людині, яка проводив інструктаж.

На цьому оформлення журналу закінчено. Як бачите, нічого складного в оформленні книги немає і самостійно його створити не так вже й складно.

Наявність даного документа в першу чергу регулюється ГОСТом і регулює систему безпеки праці на будь-якому виробництві. Згідно з вимогами чинного трудового законодавства Російської Федерації, кожен роботодавець повинен створити умови на підприємстві для безпечної праці своїх співробітників.

Це зовсім не залежить від того, яка форма власності встановлена ​​на підприємстві. Інструктажі потрібно проводити регулярно і це регулюється постановою міністерства праці та міністерства освіти Російської Федерації. З 2003 р була введена необхідність організації проведення інструктажу на робочому місці.

Для чого ж потрібен журнал? Даний документ буде підтвердженням того, що на підприємстві або виробничо дотримуються нормативи вимог по праці.

Дані журналу використовуються на постійній основі під час перевірок, які можуть бути організовані в будь-який момент з боку фахівців з державної інспекції нагляду праці, технічного нагляду, а також протипожежної служби безпеки.

Цей журнал може вилучатися у випадках настання нещасного випадку на виробництві. Варто зазначити, що ця книга дуже затребувана в тому випадку, якщо необхідно встановити професійні захворювання будь-якого співробітника.

Тобто книга досить-таки важлива на будь-якому виробництві і використовуються в багатьох випадках. Тому її потрібно вести відповідно грамотно і вносити виключно достовірні дані. Напевно ви вже зрозуміли, що роботодавець зобов'язаний на постійній основі проводити інструктаж і фіксувати всі дані в цю книгу.

СКАЧАТИ ЗРАЗОК МОЖНА ТУТ

Хто займається складанням і веденням журналу?

Ясна річ, цей журнал дуже важливий для будь-якого виробництва і будь-якої організації. Відповідно необхідна людина, яка буде оформляти цей журнал і на постійній основі його заповнювати. Тим не менш, хто займається введенням журналу?

Журнал в обов'язковому порядку повинен завжди перебувати у інженера, відповідального за охорону праці і техніку безпеки. Тобто на будь-якому підприємстві необхідне введення штатної одиниці, яка буде займатися цим питанням. Також на будь-якого іншого співробітника, що має освіту в даній сфері, може бути покладено обов'язок інженера з охорони праці.

Всі сторінки журналу завжди нумеруються, прошиваються і в підсумку закріплюються печаткою і підписом особи, який є відповідальним за ведення журналу. Більшість журналів замовляють в друкарнях і друкують відповідно друкарським способом.

Контроль за веденням журналу

На кого покладаються функції контролю за оформлення та ведення книги? Перевірка журналу на складання і заповнення проводиться керівництвом даного підприємства. Періодичність перевірки встановлюється регламентом підприємства. Керівник підрозділу повинен перевіряти журнал щодня, незалежно від того був проведений інструктаж або ж немає.

Начальник відділу або ж, як інакше його називають, інженер з охорони праці повинен здійснювати щомісяця перевірку і вказувати зауваження або порушення, якщо такі є. Щокварталу генеральний директор також зобов'язаний перевіряти даний журнал.

Після того як журнал буде закінчений, він повинен здаватися в архів даного підприємства і зберігатися певний термін. Термін зберігання даного журналу регулюється регламентом.

різновиди інструктажу

Всього існує п'ять видів щодо забезпечення інструктажу:

  • найперший інструктаж, що проводиться в перший раз під час вступу на роботу, іншими словами «вступний»;
  • первинний;
  • ознайомлення з вимогами, що проводиться повторно;
  • ознайомлення з вимогами, що проводиться позапланово;
  • ознайомлення з вимогами, спрямоване на певну мету, цільовий.

Давайте розглянемо кожен окремо:

  1. Вступний інструктаж. Даний вид ознайомлення з вимогами техніки безпеки застосуємо при первинному надходженні на виробництво, і проводиться безпосередньо службою, що відповідає за охорону праці на безпосередньо даному підприємстві. Даний вид ознайомлення повинні пройти всі співробітники, які входячи в категорію новоприбулих на підприємство. Винятками зовсім не становлять прикомандировані люди, а також студенти, які прибули на проходження навчальної практики. Метою даної роз'яснювальної роботи є, зрозуміло, ознайомлення з усіма необхідними правилами і вимоги, що стосуються охорони праці на даному підприємстві.
  2. Первинний інструктаж. Такий вид робіт проводиться виключно на всіх підприємствах без винятків і є свого роду допуском до початку робіт. Також якщо співробітник переводиться з одного відділу в інший, то він також повинен пройти даного виду ознайомлення з вимогами техніки безпеки. Даний вид інструктажу проводиться тільки на самому робочому місці. Метою є - забезпечити знання до вимог і правил техніки безпеки на будь-якому обладнанні, з яким доведеться працювати.
  3. Інструктаж, що проводиться повторно. Даний вид інструктажу повинен забезпечуватися мінімум один раз протягом півроку. Якщо на виробництві є підвищена небезпека, то повторно провести ознайомчі роботи по техніці безпеки необхідно один раз в квартал. Мета повторного проведення подібних робіт - відновлення знань і правил, що застосовуються до дотримання техніки безпеки і охорони праці.
  4. Інструктаж, що проводиться позапланово. Такого типажу інструктаж проводиться в тих випадках, коли вводяться нововведення або ж уже перевидані і перероблені стандарти, а також правила. У випадках коли відбулася зміна робочого процесу також слід провести інструктажние роботи. У випад, коли був зафіксований перерву в робочій діяльності, до якої висуваються найвищі вимоги, що стосуються дотримання техніки безпеки, також необхідно проводити інструктаж позапланово. За приписом органів, що наглядають за дотриманням техніки безпеки, можливе проведення тільки позапланового інструктажу.
  5. Цільовий інструктаж. Цей вид можна застосувати до ситуацій, коли мають намір здійснити разові роботи, які стикаються з обов'язками по тій чи іншій спеціальності.

Отже, як вже зазначалося раніше, цей журнал оформляється у вигляді таблиці.

У таблиці повинні бути відображені такі графи:

  • Дата, коли було проведено інструктаж;
  • Прізвище та ініціали особи, який проходить інструктаж;
  • Дата народження;
  • Професія і займана співробітником посаду.

Крім цього, необхідно вказати:

  • вид інструктажу, який був проведений;
  • номера вивчених інструкцій, а також їх назви;
  • прізвище та ініціали інструктора;
  • підписи інструктора і людини, якого інструктували.

Крім того, необхідно зробити наступне:

  • Необхідно поставити підпис, де написано, що допуск до роботи на присутніх справив. Якщо інструктаж проводився позапланово, то в графі «примітка» не потрібно нічого вказувати. Якщо на тому чи іншому підприємстві існує небезпека праці, то також треба -заполніть додаткову графу, яка називається «стажування на робочому місці».
  • Також необхідно вказати кількість відпрацьованих змін. Обов'язково поставте підпис під словом «стажування пройшов». Підпис має бути закріплена працюючим людиною і того, хто пройшов випробування.
  • Сторінки журналу повинні пронумеровувати в обов'язковому порядку, а також прошнуровується і завірятися печаткою. В обов'язковому порядку відповідальна особа повинна вказати, скільки пронумеровано сторінок і запевнити все це печаткою та підписом.

Хто займається складанням і веденням журналу?
Отже, що ж це таке?
Для чого ж потрібен журнал?
Тим не менш, хто займається введенням журналу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online