Приватизація житла, Оціночна вартість житлових приміщень, Постанова Ради Міністрів Республіки Білорусь №421, Об'єкти приватизації, Житловий фонд, Коефіцієнт, Формула, Амортизація, Знос житла

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На підсумкову вартість квартири впливають вік будинку, поверх, наявність зручностей і інші чинники, на які багато хто з нас рідко звертають увагу в повсякденному житті На підсумкову вартість квартири впливають вік будинку, поверх, наявність зручностей і інші чинники, на які багато хто з нас рідко звертають увагу в повсякденному житті.

Що підлягає приватизації?

Положення про визначення вартості об'єктів приватизації - документ зовсім «свіжий» . Він був затверджений постановою Ради Міністрів РБ №421 від 28 травня 2013 року і замінив раніше діяли урядові постанови, що регулюють сферу приватизації житла в Білорусі. Положення розроблено на підставі статті 141 Житлового кодексу Білорусі.

Згідно з Положенням під об'єктами приватизації розуміють займані громадянами житлові приміщення державного житлового фонду, надані їм відповідно до законодавства. При цьому враховуються будівлі та споруди, просторово віддалені від обсягу цих житлових приміщень і призначені для господарсько-побутових потреб. Іншими словами, підсобні та дворові госпбудівлі.

Загальна площа житлового приміщення визначається як сума площ житлових і підсобних приміщень, розташованих в надземних поверхах, в т.ч. мансардних, а також цокольних і підвальних поверхах, опалювальних прибудовах і верандах, без урахування площ неопалюваних (холодних) приміщень, лоджій, балконів і терас.

Втім, для цілей приватизації застосовується оціночна вартість житлових приміщень. І ось вона-то навіть для однотипних квартир в одному і тому ж багатоквартирному будинку може відрізнятися. Про це - нижче.

Житло в мансардах коштує дешевше

Оціночна вартість житлового приміщення визначається шляхом множення його дійсної вартості на коефіцієнти споживчих якостей даного приміщення. А споживчі якості - це ті особливості будинку або квартири, які згадуються в газетних оголошеннях про продаж або обмін нерухомості. Залежно від того, позитивні чи негативні ці якості, і змінюється підсумкова вартість житла.

нижче портал www.interfax.by на прохання читачів наводить інформацію про те, що саме може вплинути на оцінну вартість житлового приміщення.

  • Розташування житлового приміщення в цокольному поверсі - коефіцієнт 0,90 (застосовується до вартості тільки тієї частини житлового приміщення, яка знаходиться в цокольному поверсі).
  • Розташування житлового приміщення в мансардному поверсі - коефіцієнт 0,94 (застосовується до вартості тільки тієї частини житлового приміщення, яка знаходиться в мансардному поверсі).
  • Розташування житлового приміщення на першому поверсі будинків, які мають більше двох поверхів, - коефіцієнт 0,99.
  • Розташування житлового приміщення на останньому поверсі будинків, які мають більше двох поверхів, - коефіцієнт 0,99.
  • Розташування житлового приміщення на будь-якому поверсі, крім першого і останнього, в будинках, що мають більше двох поверхів, - коефіцієнт 1,01.
  • Відсутність в житлових будинках ванною або душовою, туалету, центрального опалення, холодного і гарячого водопостачання, каналізації, газопостачання або електроплит - коефіцієнт 0,97 за кожен відсутній вид облаштування.
  • Санвузол суміщений в однокімнатній квартирі - коефіцієнт 0,99.
  • Санвузол суміщений в багатокімнатної квартирі - коефіцієнт 0,98.
  • Наявність прохідної кімнати - коефіцієнт 0,98.
  • Кімнати роздільні - коефіцієнт 1,02.
  • Відсутність балкона або лоджії в будинках, що мають більше двох поверхів, - коефіцієнт 0,97.
  • Відсутність ліфта для житлових приміщень, позначка підлоги яких вище 14 м від рівня планувальної позначки, - коефіцієнт 0,95.
  • Висота житлових приміщень від підлоги до стелі менше 2,5 м і більше 2,7 м - коефіцієнт визначається за формулою.
  • Якість житлового середовища конкретної ділянки населеного пункту, на якому розміщено житлове приміщення - коефіцієнт визначається в залежності від віддаленості ділянки від центру, транспортних зв'язків, забезпеченості об'єктами соціальної інфраструктури, екологічних та ін. Факторів.

Старий будинок повинні обов'язково обстежити

Квартира, розташована в «хрущовці» споруди початку 1960-х коштуватиме дешевше, ніж житло в цегляному будинку того ж віку. Ступінь зносу житлового фонду враховується при визначенні вартості об'єктів приватизації.

Якщо величина накопиченої амортизації за даними бухгалтерського обліку становить на дату подачі заяви про приватизацію понад 70% для житлових будинків із стінами з кам'яних матеріалів або понад 65% для будинків із стінами з дерев'яних і інших матеріалів, то відсоток їх фактичного фізичного зносу визначається за результатами обстеження .

Для обстеження в районній адміністрації або в організації, в оперативному управлінні якої знаходиться житлове приміщення, повинна бути створена комісія.

слід знати

Різниця у вартості аналогічних за площею квартир в різних будинках може бути колосальною. На початку червня прем'єр-міністр Білорусі Михайло Мясникович на нараді у глави держави з питань житлового будівництва приводив характерний приклад: у Фрунзенському районі Мінська приватизація двокімнатної квартири типових споживчих якостей коштує від Br35 млн в будинку зразка 1964 року і Br142 млн в будинку, побудованому в 1994 -м.

Незважаючи на значні суми, які бажають приватизувати квартиру в 2013 році більш ніж достатньо. Наприклад, за даними управління житлової політики Мінміськвиконкому, в столиці 87% - у приватній власності, а 13% - це неприватизовані квартири. У число останніх, до речі, входять і соціальні, службові квартири, а також квартири, що здаються за договором найму. У травні кількість бажаючих приватизувати житло зросла приблизно в три рази. Втім, чиновники радять не піддаватися загальному ажіотажу з приводу того, що неприватизоване громадянами житло будуть переводити в орендне. Уряд Білорусі пропонує дати населенню рік на прийняття рішення про приватизацію житла . Відповідний указ президента РБ очікується в найближчій перспективі. Так що часу на приватизацію предостатньо. До речі, дії, які необхідно зробити для успішного вирішення питання, викладені на порталі www.interfax.by .

Олександр Нестеров

Що підлягає приватизації?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online