Наші діти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

582 дитини-сироти знайшли в минулому році сім'ї. За час роботи Національного центру усиновлення це поки максимальний показник. Не кожна подружня пара, навіть після багатьох років марних спроб народити дитину, готова на усиновлення. Психологічний бар'єр, боязнь поганої спадковості, величезна відповідальність - причин можна назвати багато. Але якщо є бажання, все їх можна подолати. Про це говорила директор Національного центру усиновлення Наталія Станіславівна Поспєлова під час інтернет-конференції на нашому сайті www.sb.by .


У вас буде дитина


Ольга: Я безплідна, тому ми з чоловіком вирішили всиновити дитинку до року. Чи надається усиновителям інформація про здоров'я дітей?


Наталя Поспєлова (далі - Н Наталя Поспєлова (далі - Н.П.): Я особисто шанобливо ставлюся до побажань усиновителів. Але от питання: а в чому проблеми дитини, якій, наприклад, вже 2 рочки? Хіба він винен, що поки бажання усиновити у кого-то зріло, він в дитбудинку ріс? Будь ласка, не розглядайте усиновлення як другосортне, вимушений захід: «У нас немає своїх дітей, ось ми і усиновляємо!» Усиновлення - це просто ще один спосіб появи дитини в сім'ї.


Що стосується здоров'я дітей. Питання традиційний. Звичайно, усиновителям видається така інформація, так само як і відомості про спадковість при їх наявності (якщо особистості мами і тата невідомі, уявити такі дані неможливо).


Катя: Ми вирішили удочерити дівчинку 5 років. Вона знаходиться в прийомній сім'ї. Але прийомна мама і сама відмовляється її удочеряти, і нам перешкоджає. Що робити?


Н.П .: Моя порада: готуйте документи для усиновлення і звертайтеся до суду за місцем проживання. Суддя оцінить мотиви відмови прийомних батьків дитини як опікуна дати згоду на усиновлення даної дитини. Також будуть оцінені мотиви і ваша правоздатність до усиновлення. Згідно з Положенням про прийомну сім'ю прийомні батьки не має права перешкоджати усиновлення дитини іншими особами, проте при цьому має першочергове право на усиновлення свого вихованця.


Рита: Ми з чоловіком знімаємо квартиру. Чи може це стати проблемою для усиновлення?


Н.П .: Ні.


Лада: Мені 40 років, незаміжня, живу з батьками і дорослим сином в 2-кімнатній квартирі. 2 місяці у вихідні приходжу до 5-річному малюку в дитячий будинок. На яких умовах мені можуть дозволити її усиновлення?


Н.П .: Вимоги до одиноким усиновителям такі ж, як і до осіб, які перебувають у шлюбі. Тому, по-перше, вам потрібно уточнити в дитячому будинку, чи має дитина правовий статус, що дозволяє передати його на усиновлення. (Бувають, наприклад, ситуації, коли тато помер, а мама знаходиться у в'язниці, - така дитина усиновлена ​​бути не може.) Якщо дитину можна усиновити, займіться збором необхідних документів. Вам будуть потрібні: медичний висновок (довідка) про стан здоров'я (бланк можна скачати на нашому сайті www.child.of.by ), Документ про доходи за попередній усиновлення рік, довідка про склад сім'ї та займаної житлоплощі. Білоруське законодавство розмір житлоплощі при усиновленні не встановлює. Разом з тим при розгляді питання про прийняття дитини на виховання оцінюється можливість розмістити нового члена сім'ї - має бути місце для сну, ігор, занять майбутнього сина чи доньки. Питання, що виникають ви будете вирішувати з фахівцями відділу освіти за місцем вашого проживання. А ось з приводу судової процедури усиновлення ви можете звернутися до суду як за місцем проживання дитини, так і за своїм місцем проживання.


Лариса: Я громадянка Росії, постійно проживаю в Білорусі. Чи можу я усиновити дитину?


Н.П .: У вас є така можливість.


Маргарита: В якому віці дитині потрібно говорити про те, що він усиновлена?


Н.П .: Сучасна наука і практика не містять чіткої відповіді на ваше запитання. Я б відповіла так: говорити з дитиною на тему усиновлення слід тоді, коли у нього з'явиться інтерес до цього питання. Залишати дитину наодинці з нез'ясованими обставинами його появи в родині загрожує неврозом і для нього, і для усиновителів. На цю тему ви також можете поговорити з нашими психологами по телефону в Мінську 284-71-49.


Тамара: Скільки коштує оформити усиновлення?


Н.П .: Послуги фахівців, зайнятих вирішенням питань усиновлення, виявляються безоплатно. Усиновитель оплачує тільки держмито при подачі заяви про усиновлення до суду (2 базові величини).


Єгор: Як відбувається підбір дитини? Скільки часу займає усиновлення?


Н.П .: Для початку вам потрібно звернутися до відділу освіти за місцем проживання або в наш центр. Скажу відразу: ми - установа спеціалізоване, тому навіть для первинної консультації виділяємо багато часу. У нас ви зможете пройти психологічну діагностику, а також познайомитися з анкетами дітей, які підлягають усиновленню. В даний час в Республіканському банку даних про усиновлення їх налічується близько 6.000. Якщо «стартова» інформація про дитину вас зацікавить, то після підготовки документів, які свідчать про ваше право на усиновлення, ви отримаєте напрямок в дитячий будинок, де вам нададуть всі наявні дані.


Скільки часу буде потрібно на усиновлення, залежить від того, як скоро ви зрозумієте, що «це - наша дитина». Документи ми готуємо швидко.


ВВП: Чи є економічна користь від вашої «плённай праці» або все тільки на папері? Які існують матеріальні стимули для усиновлення?


Н.П .: Судіть самі. Прямі витрати держави на утримання усиновленої дитини в сім'ї становлять трохи більше 3 млн. Рублів на рік. А утримання дитини в інтернатному закладі (в залежності від типу установи, віку дитини та її потреб) - в середньому близько 1 млн. Рублів на місяць.


Що стосується матеріальної підтримки усиновлених дітей, то в кожній країні по-різному. У США, наприклад, при усиновленні дитини сім'я отримує одноразову виплату - приблизно 10 тис. Доларів. У нас виплачується щомісячна грошова допомога на усиновлену дитину до досягнення нею 16-річного віку (близько 300 тис. Рублів на місяць - сума залежить від віку дитини і часу його перебування в сім'ї). Але це скоріше не матстімул, а невелика компенсація витрат сім'ї на підтримку дитини. До речі, за статистикою, тільки 80 відсотків сімей, в яких сьогодні живуть усиновлені діти, отримують цю допомогу - в інших випадках батьки відмовляються. Мовляв, це наша дитина і ми самі зможемо його забезпечити.


«СБ»: Чи не могли б ви намалювати соціальний портрет усиновителя?


Н.П .: Як правило, це люди з вищою або середньою спеціальною освітою. Останнім часом Брестський і Гродненський регіони б'ють всі рекорди по увазі до питань усиновлення з боку малого бізнесу. Люди можуть собі дозволити подбати ще про когось. У 30 - 40 відсотках таких родин є рідні діти. І взагалі, сьогодні частіше усиновлюють дитину не тому, що не змогли народити свого. А тому, що є місце в душі і можливості в родині.


Віктор: Чи виплачуються усиновителям витрати за користування квартирним телефоном, побутовими та комунальними послугами?


Н.П .: Компенсаційні виплати передбачені законодавством для прийомних сімей. На сім'ї усиновителів вони не поширюються.


Постік: А чи є якісь плани, як зробити процедуру усиновлення більш привабливою?


Н.П .: Сьогодні сім'ї усиновителів можна підтримати наданням невеликого (2 - 3 місяці) і необов'язково оплачуваної відпустки у зв'язку з усиновленням (тобто відпустки зі збереженням права на робоче місце). Цю ідею пропонують самі усиновителі. У зв'язку з тим, що вікові рамки усиновлення розсуваються (сьогодні всиновлюють дітей більш старшого віку, ніж раніше), ця відпустка була б сім'ям усиновителів дуже до речі. Адже, всиновивши дитини старше трьох років, доводиться його з дитбудинку «переміщати» в дитсадок. Малюкові треба час, щоб звикнути до сім'ї. Без такої відпустки важко адаптувати дитину до нових умов. А відпустку «за свій рахунок» - не більше 30 днів, і він, наприклад, вже використаний на підготовку до усиновлення; трудової же відпустку усиновитель провів, знайомлячись з дитиною і в ході судової процедури усиновлення ... Так що такий варіант підтримки сімей усиновителів мною особисто оцінюється позитивно. Це, вважаю, хороша ідея.


пізні батьки


Євгенія Петрівна: У нашій родині зростають двоє хлопчиків. Усиновили їх ще немовлятами в 1994 році, а зараз вони вже в коледжі навчаються. Проблема в тому, що нам з чоловіком по 61 році. Пенсія на двох 1.050.000 рублів. А допомога на синів ми будемо отримувати тільки до 30 червня. І в райвиконкомі сказали, що адресна допомога нам не покладена, тому що прожитковий мінімум на 4 чоловік виходить.


Н.П .: Проблема, яку ви описуєте, характерна для всіх пізніх батьків. У них настає пенсійний вік, а потреби дитини з кожним роком тільки збільшуються. Ми говоримо про це «віковим» усиновителям. Намагаємося запропонувати таким сім'ям для усиновлення дітей старшого віку: усиновили б ви з чоловіком в 45 років дітей у віці 5 - 7 років, сьогодні вони вже, як то кажуть, встали б на ноги! Але пізні усиновителі наших доводів найчастіше не слухають ...


Алла Вікторівна: Ми з чоловіком на пенсії, але поки працюємо. Свої діти виросли і роз'їхалися в різні країни. Чи можемо ми усиновити дитину? Житлоплощі вистачає.


Н.П .: Усиновлення орієнтоване на такий вік усиновителів, який виключає межпоколенного розрив. Так уже розпорядилася природа, що зазвичай діти з'являються у батьків, яким від 20 до 40 років. Саме цей вік визначається як репродуктивний і найбільш успішний для виховання дітей. Але у вас є багато інших способів допомогти дітям, зростаючим в інтернатах. Наприклад, ви можете обговорити з адміністрацією дитбудинку можливість організації «гостьовий сім'ї», запрошувати вихованців в гості на вихідні, канікули ... Прийміть участь в житті дитбудинку.


Хочу бути папою


Антон: Чув, що в Білорусі був випадок, коли дитину дозволили усиновити батька-одинака. Чи це правда?


Н.П .: Випадок, описаний вами, в Білорусі не є єдиним: тільки за останні п'ять років чоловіки, які не перебувають у шлюбі, усиновили 6 дітей. Важливо знати, що наявність або відсутність шлюбно-сімейних відносин у кандидата в усиновлювачі зовсім не є правовою протипоказанням до усиновлення. Зрозуміло, дитині краще рости в повній сім'ї. Але особисто у мене самотні батьки-усиновителі викликають повагу.


Микола: Цікавить можливість усиновити дитину одностатевої парою.


Н.П .: Відповідно до статті 125 Кодексу про шлюб та сім'ю особи, які не перебувають між собою в шлюбі, не можуть спільно усиновити одну і ту ж дитину.


Владислав: Я гей. Чи є це підставою для відмови в усиновленні дитини?


Н.П .: Фахівці системи охорони дитинства оцінюють можливості громадянина ростити, містити, виховувати дитину. Вимог до сексуальної орієнтації законодавство не визначає.


правові нюанси


Helen Постійно проживаю у Франції, але є громадянкою Білорусі. Ми з чоловіком (громадянин Франції) хотіли б усиновити білоруського дитинку. Чи це можливо?


Н.П .: На жаль, між Білоруссю і Францією відсутні міжурядові угоди, які б регламентували механізм міжнародного усиновлення дітей.


А взагалі, в нашій країні міжнародне усиновлення - рідкісна альтернатива національному сімейного влаштування. Наприклад, в минулому році тільки 26 білоруських діточок знайшли батьків у Італії - єдиній державі, з яким у нас на даний момент підписано Протокол про співпрацю в сфері міжнародного усиновлення. Справа в тому, що італійська модель усиновлення відрізняється від загальносвітової. Її особливість в тому, що вихованці дитячих будинків, починаючи виїжджати в Італію на відпочинок і оздоровлення з 7-річного віку і проживаючи при цьому в італійських сім'ях, природним чином «вростають» в них, зав'язуються дуже тісні емоційні зв'язки. І міжнародне усиновлення часто є лише юридичною формальністю, що зв'язує правовідносини дорослих і дітей, які знають і люблять один одного протягом ряду років. Таким чином, італійські сім'ї приймають на міжнародне усиновлення дітей, які перебувають у віці, в якому бути усиновленою в білоруські сім'ї практично немає шансів.


Гліб: Розкажіть, а навіщо іноземним усиновителям наші діти? Їм що, своїх мало?


Н.П .: Справа в тому, що в деяких державах Західної Європи, в Канаді, США законодавчо не передбачена процедура позбавлення батьківських прав. Дитина роками (до повноліття) може рости в замісної сім'ї (під опікою, наприклад), але усиновлена ​​бути не може, інакше ніж в разі смерті батьків. Це називається «пріоритет принципу крові». «Соціальна смерть» батьків дитини (наркоманія, алкоголізм, залишення дитини в небезпеці і т.д.) не тягне юридичної розриву правовідносин з дитиною. Це завжди буде батьківський дитина, нехай навіть він вилучений зі своєї сім'ї і поміщений в нову, бо перебування в рідній сім'ї для нього небезпечно ... Саме тому, а не з причин «слов'янського генофонду» іноземні сім'ї хотіли б усиновити білоруського чи російського, наприклад, дитини ...


У нас юридичний інститут соціального розриву правовідносин дитини з батьками - позбавлення батьків батьківських прав - введений ще з часів радянського права ... Я не знаю, як до цього ставитися, але з часом все частіше схиляюся до думки, що «пріоритет принципу крові» може надати нового імпульсу роботі з охорони дитинства. Адже дитина повинна жити в сім'ї. Причому в рідній. І завдання держави - зберегти рідну сім'ю дитини. Усиновлення (від одних батьків забрали, іншим передали) не може бути самоціллю.


Сім'я як професія


Юрась: В чому різниця між усиновленням і прийомною сім'єю?


Н.П .: Якщо коротко, то усиновлення - це назавжди. Усиновлена ​​дитина має права сина, дочки. А прийомна сім'я - це форма сімейного виховання залишилися без піклування батьків дітей, заснована на трудовому договорі, який укладає прийомні батьки з відділом освіти, і потім за виконання обов'язків по догляду, захисту та вихованню дітей він отримує зарплату (виходячи із ставки вчителя 2-й категорії). Після виходу з прийомної (так само, як і опікунської) сім'ї за дитиною зберігаються соціальні гарантії, що поширюються на осіб з числа дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. У тому числі гарантії на отримання державного забезпечення, на освіту, житло, на працю і зайнятість. Сьогодні в прийомних сім'ях виховуються 6.400 дітей.


Наталія Василівна: Як створити прийомну сім'ю?


Н.П .: Для початку вам потрібно звернутися до відділу освіти за місцем проживання. «Стартову» інформацію про професійну підготовку прийомних батьків ви зможете отримати на нашому сайті. У прийомній сім'ї, як правило, має бути не більше 4 дітей, включаючи рідних.


Галина Олексіївна, Дубровенський район: У нас прийомна сім'я. Перших діточок взяла 7 років тому. Зараз деякі вже виросли, поступили вчитися. А 8-річну дівчинку (з нами вона живе вже 3 роки) хочемо удочерити. Що для цього потрібно? І у скільки обійдеться?


Н.П .: Оскільки дитинку ви знаєте вже 3 роки, у вас процедура усиновлення буде проходити без участі нашого центру. Що стосується оплати вашої праці ... Вам потрібно звернутися до відділу кадрів Дубровенского відділу освіти і разом з інспектором з кадрів і інспектором по опіці вирішити всі питання. Щомісячні виплати на дітей-сиріт незалежно від форми сімейного влаштування (усиновлення, прийомна сім'я, опіка, піклування) однакові. Моя порада: продовжуйте трудові відносини з відділом освіти. Ви вмієте ростити дітей - це дуже важлива робота. Якщо старші вже виросли і роз'їхалися, приймайте нових хлопців на виховання. До слова, сьогодні в дитячих будинках більшість дітей 7 - 18 років, які вже не вибираються нашими усиновлювачами. Дайте і їм можливість подихати сімейним повітрям. Адже якими б хорошими не були інтернатні установи, вони вирішують проблему миттєво - надають догляд, комфортні умови, але до самостійного життя не готують. А ви можете показати дітям, що це таке. Навчіть їх платити за квартиру, купувати продукти в магазині, в кіно ходити по квитку ... Щоб ця дитина ні відірваний від світу. Для цього якраз і розвиваються форми професійної родинної турботи, опіки та піклування. Повірте, якщо у дитини не було сімейного досвіду, то в майбутньому він ризикує стати аутсайдером, невдахою, нещасним людиною.

Всі питання і відповіді інтернет-конференції

Помітили помилку? Будь ласка, виділіть її та натисніть Ctrl + Enter

Чи надається усиновителям інформація про здоров'я дітей?
Але от питання: а в чому проблеми дитини, якій, наприклад, вже 2 рочки?
Хіба він винен, що поки бажання усиновити у кого-то зріло, він в дитбудинку ріс?
Що робити?
Чи може це стати проблемою для усиновлення?
На яких умовах мені можуть дозволити її усиновлення?
Чи можу я усиновити дитину?
Маргарита: В якому віці дитині потрібно говорити про те, що він усиновлена?
Єгор: Як відбувається підбір дитини?
Скільки часу займає усиновлення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online