Як вибрати радіатори опалення для будинку, в квартиру, як правильно вибрати радіатор.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як вибрати радіатори опалення для будинку і квартири
Від правильного вибору радіатора багато в чому залежить оптимальний температурний режим у всьому будинку.
За формою (конструкції) радіатори бувають секційні, панельні і трубчасті.
За змістом - чавунні, сталеві, алюмінієві і біметалічні моделі.

Чавун витримує всі
Чавун витримує всі    При всьому багатстві вибору споживачі не забувають ветерана соціалістичних будівництв - чавунну батарею При всьому багатстві вибору споживачі не забувають ветерана соціалістичних будівництв - чавунну батарею. Ні для кого не секрет, що найжорсткіші умови роботи опалювальних радіаторів в міській системі центрального опалення. Дуже часто в наших системах необгрунтовано високу і нестабільний тиск. Вода, яка потрапляє в труби, як правило, жорстка, що не очищена, містить масу твердих часток і має, занадто високий кислотний показник рН. Все це згубно впливає на термін служби радіаторів, так як сприяє посиленій корозії і абразивного зносу їх зсередини. Особливо прискорюються корозійні процеси в системі, заповненої не водою, а повітрям, що трапляється, коли воду з системи центрального опалення спускають.
Після сухого літнього режиму перед сезонним запуском систему центрального опалення заповнюють водою і перевіряють на герметичність - обпресовують при тиску, що перевищує робоче в 1,5 рази Таке наругу (в Європі воду влітку з систем не спускають) витримують без проблем тільки чавунні радіатори.
Серед позитивних характеристик чавунних радіаторів, крім високої корозійної стійкості, - тривалий термін служби і здатність довго зберігати тепло: теплопровідність чавуну нижче, ніж у інших матеріалів і тепло вони тримають довше. Батареї оптимально підходять для міських мереж в будинках середньої поверховості і в системах з природною циркуляцією повітря. Але і ці моделі не позбавлені недоліків. По-перше, вони важкі, вітчизняна секція чавунного радіатора МС-140 важить 7,5 кг, а для стандартної кімнати 18-20 мг необхідно не менше 8-10 таких секцій. Щоб система з чавунними радіаторами функціонувала, необхідно застосовувати труби великого діаметру. Але їх складно заховати в стіни По-друге, чавунні батареї не вбудовують в системи, оснащені автоматикою. Причина дуже проста: чавунні радіатори володіють високою тепловою інерційністю, а це не дозволяє швидко змінювати температуру в приміщенні. По-третє, для забезпечення тепла в будинку вода в батареях повинна бути гарячою - приблизно 75 ° С, а це можливо тільки при потужному котлі. По-четверте, зовнішній вигляд чавунних радіаторів неестетичний.
Найпопулярніша модель чавунного радіатора - МС-140, яку випускає Луганський ливарно-механічний завод. Закордонна продукція представлена ​​торговими марками ROCA RADIADORES (Іспанія), RIDEM (Туреччина), VIADRUS (Чехія).

Як гартувалася сталь
Як гартувалася сталь   Сталеві радіатори - радість для дизайнера Сталеві радіатори - радість для дизайнера. Ці моделі впишуться в будь-який стиль інтер'єру, не обтяжуючи своєю присутністю естетику будівлі. Сталеві радіатори легкі, невеликого обсягу, мають високу тепловіддачу і малу теплову інерцію, та й ціни на них не "кусаються". Сталеві моделі бувають секційними, панельними і трубчастими.
Одна зі слабких сторін сталевого радіатора - прискорена корозія. Моделі коррозируют в воді зі швидкістю приблизно 1 мм на рік Особливо страждають від руйнування зварювальні шви. Вони поступово послаблюються під дією великого тиску або гідравлічних ударів. Щоб сталеві радіатори успішно служили, вони повинні бути заповнені теплоносієм протягом всього періоду їх експлуатації.
Зовні панельний сталевий радіатор виглядає так: дві сталеві пластини, між ними циркулює теплоносій. Іноді для підвищення теплової потужності ставлять паралельно дві, навіть три панелі. При двох або трьох панелях радіатор передає тепло випромінюванням тільки зовнішніми площинами, тому до всіх внутрішніх площин радіатора приварюють ряди П-подібних пластин, які значно збільшують поверхню тепловіддачі. Т. е. "Нутрощі" сталевого радіатора працюють як конвектор. Тепло в приміщенні поширюється двома способами: за рахунок випромінювання і за рахунок конвекції. Радіатори з потрійною панеллю здорожують модель на 30-50%.
Найбільш міцними зі сталевих радіаторів є трубчасті прилади. Вони можуть бути прямими або гармошкообразнимі. Сталеві трубчасті радіатори мають внутрішнє антикорозійне полімерне покриття і випускаються на робочий тиск 10-18 атм.
Такий опалювальний прилад найбільш доречний в індивідуальному, малоповерховому будівництві. Використання їх в багатоповерхівках передбачає наявність ІТП (індивідуального теплового пункту).
Відомим українським виробником сталевих радіаторів є ТОВ "Прес" (м.Київ). Серед зарубіжних постачальників лідирують Німеччина (TM KERMI, ARBONIA, BUDERUS, ZENDER), Італія (ТМ BIASI, IMAS, DE'LONGHI) і Туреччина (TM DEMIR DOKUM, DEMRAD, BAYKAN). Також споживачі охоче купують моделі KORAD (Словаччина), KORADO (Чехія), JAGA (Бельгія), HENRAD (Бельгія), STELRAD (Голландія), PURMO (Фінляндія), VOGEL & NOOT (Австрія) та ін. Ціна радіатора залежить від його розміру і торгової марки.

усюди алюміній
усюди алюміній   Алюміній для виготовлення радіаторів використовують відносно недавно Алюміній для виготовлення радіаторів використовують відносно недавно. Творці алюмінієвих моделей виходили з фізичних властивостей цього матеріалу: він по теплопередачі в 3,3 рази перевершує чавун і в 2,9 рази сталь. Алюмінієві радіатори виготовляють методом лиття під тиском і методом екструзії. Фахівці відзначають, що моделі, виконані методом екструзії, більш міцні і надійні.
Серед недоліків алюмінію - його "нелагідність" з деякими металами. При монтажі в одну систему зі сталевими трубами і медесодержащими деталями (теплообмінником котла або латунними фітингами) всередині алюмінієвих радіаторів починається інтенсивна корозія. Чим вище електропровідність води, тим швидше йде руйнування. Цьому сприяє розчинений у воді кисень і різні хімічні добавки для зниження жорсткості води. Тому при монтажі опалювальної системи з алюмінієвими радіаторами потрібно використовувати чавунні, бронзові або латунні перехідники та фітинги. Дієвим захистом алюмінієвих радіаторів служать додаткові грязевики і фільтри, які запобігають вплив на внутрішню поверхню радіатора твердих частинок, присутніх в теплоносії. Алюмінієві моделі рекомендують встановлювати в одноповерхових будинках, а в будівлях підвищеної поверховості тільки при наявності ІТП.
Споживач може вибрати моделі вітчизняних виробників, наприклад, ТМ АСАЛ (Донецьк) або зарубіжні: SIRA, GLOBAL, RAGALL, FONDITAL (Італія) та ін. Досить популярною на нашому ринку є серія алюмінієвих радіаторів Калідор TM FONDITAL.
БІ 2. Творці біметалевих радіаторів використовували два матеріали з взаємодоповнюючими властивостями. Найчастіше такими металами є сталь і алюміній. Конструктивно біметалічний радіатор - це алюмінієва батарея зі сталевою начинкою (сердечником) всередині. Сталеві труби усередині радіатора дозволяють повністю уникнути контакту води з алюмінієм, що виключає можливість утворення гальванічної пари сталь-алюміній, і як наслідок - електрохімічної корозії. Біметалічні моделі добре переносять високий тиск вітчизняних теплоцентралей. Вони легкі, їх зручно встановлювати в будь-яких приміщеннях, дизайн мають не гірше алюмінієвих, а міцність у кілька разів більше.
Завдяки алюмінію, що володіє високою теплопровідністю, тепловіддача біметалічного радіатора стає в 1,5-2 рази вище, ніж у кращих зразків сталевих моделей таких же розмірів. Біметалеві секційні моделі виділяють тепло не тільки конвекцією, а й випромінюванням. Такі прилади прекрасно підходять для високих приміщень, в яких низ прогрівається випромінюванням, а верх - конвекцією повітря.
Біметалічні радіатори можуть виготовлятися двома способами. Від технології виготовлення залежить міцність приладів. Перший спосіб передбачає виготовлення сталевого каркаса, який потім під високим тиском заливають алюмінієвим сплавом. Другий - це виготовлення радіаторів, в яких сталевими трубками посилені тільки вертикальні канали моделі. Прилади, виготовлені обома способами, цілком функціональні і працездатні. Товщини алюмінієвих стінок досить, щоб витримати великий тиск, але все-таки фахівці часто віддають перевагу моделям, виготовленим першим способом, вважаючи, що наявність тільки вертикальних сталевих трубок всередині біметалічного радіатора знижує його міцність і корозійну стійкість.
Біметалічні радіатори пропонує київське підприємство ТОВ ПРЕС, фірма КОРАЛ (м.Одеса) та ін. Імпортні аналоги представлені переважно італійськими фірмами SIRA, GLOBAL, ROVALL, також присутній ТМ BILUX (Китай) і ін.
Крім алюмінієво-сталевих моделей, українські споживачі можуть придбати мідно-алюмінієві радіатори. Вони складаються з мідно-алюмінієвого теплообмінника (мідні трубки з'єднані з алюмінієвими пластинами) і сталевого / алюмінієвого кожуха. З водою контактує тільки мідна трубка.
На вітчизняному ринку мідно-алюмінієві моделі представлені брендами: JAGA (Бельгія), REGULUS (Польща), ТЕРМИЯ, КОНВЕКТОР (Україна), MINIB (Чехія), BILUX (Китай) і ін.

Корисна порада
Вітчизняні сантехніки рекомендують при покупці зарубіжних радіаторів пам'ятати про те, що у вироби повинен бути значний запас робочого тиску, оскільки вони випробовуються з навантаженням на 20% меншою, ніж у нашій країні.

Автор: Світлана Максюта
Джерело: ДОМ.ua

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online