Процедура банкрутства фізичних осіб: закон і порядок дій

  1. Хто може оголосити себе банкрутом
  2. Основні етапи процедури банкрутства
  3. Чи можна не платити по кредиту

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За даними Газета.Ru, станом на 01.04.2016 року близько 1,4% росіян виявилися не в змозі розрахуватися з кредиторами. Російське законодавство передбачило можливість банкрутства для громадян, які не здатні погасити свої боргові зобов'язання.

Хто може оголосити себе банкрутом За даними Газета

Чинний з 2002 року Закон 127- ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» регламентував процедуру банкрутства тільки для юридичних осіб. Закон, що вступив в силу з 01.10.2015 року закон 154-ФЗ дозволив фізичним особам не частіше, ніж один раз в п'ять років оголошувати про своє банкрутство. Згідно з новими правилами, подати заяву в арбітражний суд за місцем проживання для ініціювання процедури банкрутства може індивідуальний підприємець або приватна особа в разі, якщо його документально підтверджений борг перед офіційними структурами перевищив 500 тисяч рублів, і зобов'язання по боргу не виплачувалися більше трьох місяців.

Основні етапи процедури банкрутства

Процедура банкрутства починається зі складання позовної заяви до суду. Як заявника може виступати фізична особа, конкурсний кредитор або уповноважений державою орган.

У разі, якщо відсутня можливість погашення боргових зобов'язань перед кредиторами, громадянин зобов'язаний подати позов про визнання його банкрутом. Термін подачі заяви становить тридцять робочих днів з дня, коли платник дізнався про свою неспроможність.

Фізична особа також має право на подачу позовної заяви, якщо передбачає своє банкрутство. Для фізичних осіб закон не передбачає обов'язкову публікацію повідомлення про майбутнє банкрутство.

Підставою для подання позовної заяви конкурсним кредитором є рішення суду, яке підтверджує фінансові вимоги кредиторів.

Статтею 2134 закону 154-ФЗ визначено перелік документів, які подаються разом із заявою. Суд має право залишити заяву без розгляду, якщо порушені вимоги даної статті.

Після прийняття документів суд перевіряє обґрунтованість заяви. У разі визнання заяви обгрунтованим, починається процес реструктуризації боргів. Дана процедура передбачає зміну термінів і порядку погашення заборгованості. План реструктуризації боргів складається не більше, ніж на три роки.

Якщо за відведений термін заборгованість не буде погашена, фізична особа визнається банкрутом. Суд призначає фінансового керуючого, який буде займатися реалізацією майна боржника для задоволення вимог кредиторів. Якщо майна недостатньо для того, щоб оплатити всі борги, заборгованість громадянина вважається погашеною. Вартість послуг фінансового керуючого компенсується за рахунок банкрута.

Чи можна не платити по кредиту

Законодавство лояльно ставиться до боржників і не відбирає єдине житло, одяг, предмети домашнього вжитку, домашніх тварин і приміщення, де вони містяться.

Але набрати кредитів і оголосити про банкрутство не вийде. Будь-які угоди боржника можуть бути оскаржені з метою запобігання незаконній передачі власності третім особам.

Банкрутство накладає певні обмеження на громадянина. Фізичні особи - банкрути протягом трьох років не можуть займати керівні посади, для них вводяться обмеження на здійснення підприємницької діяльності та поїздки за межі країни. Громадяни не можуть відкривати рахунки в банку і отримувати по ним дохід. Протягом п'яти років при оформленні кредиту банкрут зобов'язаний повідомляти банк про свій статус.

Слід пам'ятати, що закон про банкрутство не позбавляє від зобов'язань, а передбачає можливість їх погашення. За фіктивне оголошення банкрутства передбачено покарання до шести років позбавлення волі.

Що робити якщо нічим платити по кредиту?

Що робити якщо нічим платити по кредиту?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online