Наслідки банкрутства - нюанси справи. учасники, ситуація з боргами

  1. етапи процедури
  2. Чого чекати
  3. Юридичні обмеження
  4. Інші наслідки банкрутства
  5. Ситуація з боргами
  6. Юридичні
  7. Плюси і мінуси
  8. для ІП
  9. Про вилучення або відсутність майна у боржника
  10. підготовка

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Обмеження, які застосовуються до фізичних або юридичних осіб в результаті завершення по відношенню до них процедури реалізації їх власності або судового провадження у справі, називаються наслідками банкрутства. Чого ж очікувати після визнання людини або компанії банкрутом, і які юридичні причини і підстави остерігатися даного факту.

етапи процедури

З чого починається процедура банкрутства ? На сьогоднішній день практика такого роду процесів невелика, проте наявного досвіду достатньо, щоб зрозуміти, що це не тільки довго, але й дорого.

Всі виробництва про визнання банкрутом розглядає арбітражний суд. Законом встановлено строк, він становить 3 місяці, протягом якого в судовій інстанції розглядається питання про визнання банкрутом. Однак практика доводить, що цей процес в силу обставин затягується на довгі місяці.

Та й процедура банкрутства не з дешевих, тому доступна далеко не кожному: боржник повинен сплатити не тільки судове мито і роботу юриста, він також оплачує послуги фінансового керуючого .

Якщо процедури банкрутства не уникнути, важливо розуміти її основні етапи:

  • Всі судові тяжби починаються з подачі позовної заяви. В даному випадку в заяві повинна бути вказана, яка сума заборгованості, слід деталізувати всі складові (сума позики, пеня, борги за комуналку, податкові збори і т.д.). Також важливо описати, яке майно перебуває у власності та іншу інформацію, яка повинна бути підтверджена документально .
  • На наступному етапі судом призначається керуючий, який проводить перевірку у справі. Всі кредитори повідомляються про початок судового провадження, щоб дати їм можливість висунути кредитні вимоги.

Всі кредитори повідомляються про початок судового провадження, щоб дати їм можливість висунути кредитні вимоги

Чого чекати

Сценарії для учасників

Чого ж чекати від процедури боржника та кредиторам:

БоржникКредитор

Початок процесу з дати прийняття судовою інстанцією рішення про проведення аукціону . Активи розпродаються протягом 12 місяців. Кредитор в процесі займає пріоритетне становище Відбувається ліквідація і боржник визнається неплатоспроможним. В ході судового розгляду він має право висувати до боржника вимоги щодо повернення його фінансів. Якщо боржників кілька, передбачається субсидіарну відповідальність . Розмір компенсації кожного залежить від розміру його фінансового внеску. Першочергово задовольняють вимоги структур державних кредиторів, план виплат іншим суб'єктам, до яких відносяться фізичні та юридичні особи, складається після цього. початок конкурсного процесу означає усунення боржника від управління компанією. Кредитори, які заявили про свої вимоги після того, як проведено конкурс, отримують виплати після того, як задоволені вимоги всіх наявних черг. До боржника можуть виникнути претензії з боку керуючого, якщо в ході аналізу фінансового стану виявляються необгрунтована втрата власності, неправомочні угоди, банківські рахунки в офшорах і т.д. Це може спричинити цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність. Арбітражним судом в першу чергу задовольняються запити вразливої ​​категорії займодавцев. До них відносяться державні структури, пільгові організації та особи (релігійні, дитячі установи, інваліди).

Юридичні обмеження

Характер, який будуть носити наслідки банкрутства, буде залежати від того, хто визнаний банкрутом: фізична особа , індивідуальний підприємець або компанія, що має статус юридичної особи .

У першому випадку ст. 3 Закону про банкрутство встановлює, що неспроможним є особа, яка не здатна оплачувати свої зобов'язання протягом 3-х місяців і сума боргу при цьому перевищує вартість його власності. згідно зі ст. 6 діловодство відкривається, якщо розмір вимог становить 10 тис. руб.

Подати запит про визнання фізособи банкрутом можуть:
  • кредитори;
  • особи, які відносяться до категорії боржників;
  • уповноважені структури.
Правові наслідки банкрутства фізичних осіб:
  • термін виконання зобов'язань визначається як такий, що настав;
  • припиняють нараховуватися неустойки, штрафи, пеня;
  • за виконавчим документації не стягується заборгованість, виняток становить відшкодування шкоди, завданої здоров'ю та життю.

Які ж особливості банкрутства ІП, а також його правові наслідки:

  • особа більше не з'являлися, як підприємець;
  • анулюються всі ліцензії на здійснення діяльності;
  • людина позбавляється права ставати повторно на облік протягом одного року;
  • всі боргові зобов'язання знімаються, крім несення відповідальності за заподіяну здоров'ю та життю шкоду;
  • якщо виявлено факт приховування власності, можуть бути висунуті нові вимоги.

Відповідальність ІП несе за світло належної йому власності. Це не поширюється на об'єкти, які не можна заарештувати. вони визначені ст. 446 ЦПК і ст. 207 Федерального Закону.

Правові наслідки визнання банкрутства юридичних осіб:

  • підходить термін виконати фінансові зобов'язання перед банківськими структурами;
  • не нараховуються штрафи та інші санкції;
  • громадськість дізнається про банкрутство;
  • встановлюються обмеження на проведення операцій відчуження власності банкрута;
  • виконавче провадження закінчується;
  • в рамках процесу можливо пред'явлення нових вимог;
  • накладені арешти знімаються.

Інші наслідки банкрутства

винятки

Окремого розгляду потребує ситуація, коли процедура банкрутства ініціюється навмисно. Робиться це, щоб уникнути відповідальності за власним борговими зобов'язаннями. В такому випадку наслідки можуть бути вкрай несприятливими, закінчитися все може навіть кримінальною справою.

Майно, яке було незаконно реалізовано, і вибули активи повертають в компанію. Угоди, які полягали, втрачають силу. Контракти, які викликали фінансову неспроможність, анулюють.

Можливе залучення порушника до субсидіарної, адміністративної чи карної відповідальності.

Ситуація з боргами

Банкрутом може бути визнаний той, чий сумарний борг перевищує півмільйона рублів, а прострочення по виплаті більше 3 місяців. При цьому повинні бути документи, які підтверджують неплатоспроможність.

Банкрутство вірний спосіб уникнути виплати безнадійних боргів. Визнання банкрутом тягне за собою ануляцію всіх боргів і претензій, в тому числі штрафів і пені.

Відомо кілька варіантів, що дозволяють вирішити питання:

  • підписання мирової угоди ;
  • проведення реструктуризації боргу або підготовка плану його погашення на 3 найближчі роки;
  • проведення оцінки власності боржника з подальшим її продажем.

Не може бути оцінений і реалізовано єдине житло боржника, якщо воно не знаходиться в іпотеці, його нагороди, одяг, предмети трудової діяльності, мінімум грошових коштів, необхідний для проживання.

Розпоряджається майном банкрута фінансовий керуючий, якого призначають. Його послуги обійдуться боржника в 10 000 рублів. Ця сума вноситься заявником заздалегідь, при подачі заяви про визнання його банкрутом.

Юридичні

Обмеження для банкрутів встановлює ст. 213.30 ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)», вони припускають:

  • Протягом 5 років з моменту завершення процедури реалізації власності або провадження у справі фізособа не може брати на себе зобов'язання за кредитними контрактами та договорами позики без надіслання на факт банкрутства. У цьому випадку банк має можливість прийняти обгрунтоване рішення про видачу нового кредиту, враховуючи даний факт.
  • Громадянин на 5 років позбавляється права за особистою ініціативою звертатися до судової інстанції для того, щоб повторно бути визнаним банкрутом. Проте, подати таку заяву може кредитор або уповноважений орган. В такому випадку громадянин не буде звільнений судом від своїх зобов'язань.
  • Протягом 3-х років з моменту визнання банкрутства громадянин не має права займати будь-які посади в органах управління юридичної особи або іншим чином брати участь в його управлінні.

Особи, які вже були визнані банкрутами, не можуть протягом 5 років подавати повторну заяву про визнання банкрутом

Плюси і мінуси

Банкрутство має один позитивний момент - з людини або компанії знімаються майже всі фінансові зобов'язання, якими вони були обтяжені до моменту початку судового процесу. Заборгованість повністю анулюється з моменту визнанням суду факту недостатності власності боржника для проведення розрахунку за боргами.

Забути про борги можна також після того, як затвердили і реалізували план реструктуризації заборгованості. Згідно з цим документом фінансові кошти боржника будуть розділені між кредиторами.

У плані може відображатися порядок і терміни виплати боргу. Це буде означати, що розрахуватися з боргами і кредитами без негативних наслідків можливо не в один день, а в розстрочку. Максимально термін можна розтягнути на 3 роки.

Проте банкрутство має більше негативних моментів:

  • громадянин протягом 5 років після того, як був визнаний банкрутом, не може звертатися до суду, щоб його повторно визнали неплатоспроможним;
  • оформляючи кредити і позики, він повинен обов'язково доводити до відома кредиту структуру про факт банкрутства;
  • протягом 3-х років не можна управляти юридичною особою;
  • судом може бути обмежений виїзд за кордон;
  • не можна відкривати банківський вклад;
  • визнання банкрутом не звільняє від виплати аліментів;
  • щоб провести розрахунки з кредиторами буде розпродано все майно, виключення становлять лише речі, які за законодавством не можна продати «з молотка».

для ІП

Після визнання банкрутства фізособа перестає діяти як ІП. Також відкликаються ліцензії, які дозволяли здійснювати економічну діяльність, протягом року не можна здійснювати комерційну діяльність.

Кредитори, чиї вимоги не стосуються комерційної діяльності ІП, а також ті, чиї вимоги пов'язані з особистістю позикодавця, повинні пред'являти свої претензії у справі про банкрутство фізособи.

Ст. 205 визначає той факт, що не зачіпається власність особи, на яку може накладатися стягнення згідно із ЦПК, ст. 446.

До додаткових наслідків банкрутства для індивідуального підприємця можна віднести:

  • скасування економічних санкцій;
  • по всій виконавчої документації знімаються стягнення, виняток становлять вимоги про аліменти, а також компенсація за заподіяння шкоди здоров'ю та життю;
  • приходить час виконання зобов'язань фізособи.

Про вилучення або відсутність майна у боржника

Неминучими наслідками банкрутства є вилучення і реалізація власності. Однак з молотка може бути пущено далеко не всі.

Законодавство визначає, що не може бути вилучено:

  • єдине житло боржника, в тому числі ділянку, на якому воно було побудовано, за винятком тих випадків, коли це житло виступає в якості забезпечення;
  • продукти і паливо, яке необхідно для того, щоб опалити житло і приготувати їжу;
  • грошові кошти в розмірі прожиткового мінімуму, які необхідні для утримання не тільки безпосередньо боржника, але і його утриманців;
  • власність, призначення якої пов'язане із здійсненням трудових обов'язків;
  • домашні тварини та худобу, а також господарські будівлі, в яких вони проживають;
  • нагороди і призи, а також пам'ятні знаки;
  • предмети домашнього вжитку.

Процедура банкрутства може бути ускладнена тим фактом, що у боржника відсутнє майно, яке можна реалізувати для погашення боргу. Сьогодні законодавство дуже розпливчасто роз'яснює подібну ситуацію, немає одностайності рішення, як потрібно поступати в такому випадку. Очевидно одне: відсутність власності не звільняє від необхідності виплачувати борги.

Також законом передбачається право керуючого скасовувати або оскаржувати угоди, проведені боржником, внаслідок чого власність, яка згодом може бути вилучена, буде повернута банкруту.

підготовка

Банкрутство це витратний і трудомісткий процес, що включає багато нюансів і особливостей, тому він вимагає ретельної підготовки, яка включає такі етапи:

Попередня підготовка документів

Ця частина одна з найскладніших і кропітких. На цьому етапі збираються всі контракти і інформація про заборгованість. Найчастіше список включає більше 20 документів, але кількість може змінюватися в залежності від ситуації. Перелік необхідної документації закріплений в ФЗ «Про банкрутство». Неспроможність компанії або фізособи повинна стати надбанням кредитором Всі пропозиції, що надійшли про проведення реструктуризації боргу фіксуються письмово. Можливе включення в процес колекторів, яке не повинно хвилювати боржника Потрібно розуміти, що якщо у них немає письмового дозволу від уповноважених осіб, вони не мають права вимагати погашення боргів. Фізособі краще офіційно працевлаштуватися Якщо роботи немає, людина повинна стояти на обліку в центрі зайнятості. Арешту може піддаватися навіть спільно набута власність Щоб уникнути цього потрібно заздалегідь подбати про складання шлюбного договору і записати майно на свою другу половину.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online