Кримінальне банкрутство - його основні ознаки

  1. Види кримінальних злочинів при банкрутстві
  2. Цілі кримінальних злочинів економічного характеру
  3. розкриття злочину
  4. Відповідальність за злочини
  5. Варто чи не варто йти на подібні порушення?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Під банкрутством або фінансовою неспроможністю розуміється неможливість фізичною особою, індивідуальним підприємцем або компанією виконати покладені на них фінансові зобов'язання. У переважній більшості випадків мова в даному випадку йде про кредити, однак заборгованість може бути і по податках, митними платежами, комунальним платежам і т.д.

Однак визнання фінансової неспроможності може здійснюватися з деякими порушеннями. Вони бувають не тільки адміністративними, але також і кримінальними. кримінальні банкрутства поширені в галузі визнання фінансової неспроможності юридичних осіб. При банкрутство ІП і фізосіб такі порушення поодинокі. Однак визнання фінансової неспроможності може здійснюватися з деякими порушеннями

Види кримінальних злочинів при банкрутстві

Якщо оформляється фінансова неспроможність будь-якої категорії громадян, в процесі звертається увага на пошук ознак фіктивного чи навмисного банкрутства. Саме ці порушення кваліфікуються як кримінально карані економічні злочини.

Суть фіктивного банкрутства - це визнання фінансової неспроможності в той момент, коли на ділі боржник або юридична особа можуть виконати свої фінансові зобов'язання в повному обсязі.

Навмисним називається банкрутство, коли до фінансової неспроможності привели умисні дії з боку боржника безпосередньо або його представників (керівництва компанії).

Цілі кримінальних злочинів економічного характеру

По суті, метою як фіктивного, так і навмисного банкрутства, є отримання прибутку в певному виді.

Якщо при фіктивному банкрутстві боржник розраховує отримати відстрочку для виплати боргу, зменшення суми обов'язкових платежів або ж інші привілеї Якщо при фіктивному банкрутстві боржник розраховує отримати відстрочку для виплати боргу, зменшення суми обов'язкових платежів або ж інші привілеї. Кредитори йдуть на це з тієї причини, що для них судовий розгляд тривалий і досить витратна, тому іноді простіше піти на поступки.

Таке кримінальне банкрутство як навмисне визнання своєї фінансової неспроможності має на увазі отримання безпосередньо фінансової вигоди. Керівництво або засновники компанії банкрутують фірму з метою прямого отримання певної суми грошових коштів.

розкриття злочину

Як показує практика, економічні злочини подібного типу в даний час досить часто виявляються і, відповідно, винним у їх вчиненні загрожує кримінальне покарання.

Визначити ознаки кримінального банкрутства може тимчасовий керуючий, який призначається судовою інстанцією на стадії спостереження. Це перший етап визнання фінансової неспроможності всіх категорій громадян.

У арбітражного керуючого є право вивчити всю документацію компанії або фізичної особи щодо укладених угод, за останні три роки до звернення в суд. Якщо фахівець виявляє якісь сумнівні операції з нерухомістю, фінансовими активами і т.д., він має право оскаржувати такі угоди. Відмова в наданні арбітражному керуючому необхідної інформації або ж її відсутність карається штрафом в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за новим законодавством.

Відповідно, визначити реальний фінансовий стан боржника або компанії-боржника, а також виявити дії, які потягли за собою стрімке погіршення фінансових показників фірми, для досвідченого фахівця нескладно.

Кримінальне банкрутство виявляється на основі постанови Уряду РФ № 855 від 27 грудня 2004 року. Цей нормативно-правовий акт визначає правила перевірки фізичних осіб, юридичних осіб або індивідуальних підприємців арбітражним керуючим. Кримінальне банкрутство виявляється на основі постанови Уряду РФ № 855 від 27 грудня 2004 року

Навмисне банкрутство боржника визначають в два етапи. На першому етапі арбітражний керуючий вивчає динаміку зміни основних коефіцієнтів платоспроможності боржника. Коли спостерігається різке погіршення двох і більше коефіцієнтів за конкретний період (істотне зниження нижче середнього річного показника), то проводиться перевірка на другому етапі, що передбачає перевірку всіх угод, діяльності керівництва та засновників компанії. Про наявність ознак навмисного банкрутства свідчить невідповідність укладених угод ринкових умов.

З фіктивним банкрутством ситуація ще простіше. Призначений фахівець вивчає всю фінансову документацію, визначає реальне фінансове становище компанії, віднімає з суми активів деякі обов'язкові платежі, і якщо отриманого залишку досить для погашення фінансових зобов'язань, то робиться висновок, що фіктивне банкрутство має місце бути.

Коли ознаки кримінального банкрутства виявлені, арбітражний керуючий повідомляє про це суд, і справа вже передається в прокуратуру. Керівництво або засновники компанії, індивідуальні підприємці, фізичні особи притягуються до відповідного виду відповідальності.

Відповідальність за злочини

навмисне і фіктивне банкрутство кваліфікуються як кримінально карані злочини, проте покарання за такі економічні злочини може обмежуватися і адміністративною відповідальністю. Можливо це, якщо дії боржника не заподіяли великої шкоди кредиторам. Штраф складає від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо ж злочин спричинило великий збиток, можливі наступні види кримінального покарання:

  • позбавлення волі на строк до двох років з перерахуванням заробітної плати кредиторам;
  • примусові роботи на строк до п'яти років;
  • позбавлення волі на строк до шести років.

Покарання вибирається в індивідуальному порядку, залежно від характеру вчиненого злочину.

Варто чи не варто йти на подібні порушення?

Порушення законодавства завжди тягне за собою певні наслідки, і це варто враховувати. Необхідно пам'ятати, що в більшості випадків економічні злочини розкриваються арбітражним керуючим і за них слід заслужене покарання.

В інтернеті можна знайти поради про те, що є фахівці, які допомагають приховати ознаки неправомірних дій, однак це не більше ніж міф. Досвідчений арбітражний керуючий злочин виявить, якщо тільки мирова угода не буде укладена до цього моменту.

Фіктивне і навмисне банкрутство - це небезпечні кроки з боку будь-якої категорії осіб, тому ні організовувати їх, ні приймати в них участь не варто. Покарання досить жорстке, а вигода вельми сумнівна.

Рейтинг: 5.0. Голосів: 1

Please wait ...

Варто чи не варто йти на подібні порушення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online