Фінансове оздоровлення, як процедура банкрутства

  1. характер заходу
  2. Правила
  3. порядок проведення
  4. комплекс заходів
  5. Фінансове оздоровлення, як процедура банкрутства
  6. обмеження
  7. антикризова програма
  8. Управління та борги
  9. умови вступу
  10. наслідки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Поняття фінансового оздоровлення визначено в законі про банкрутство або неспроможність під № 127 (26.10.02 р) . процедура є частиною визнання юридичної особи банкрутом, дає можливість боржникові відновити свою неплатоспроможність і погасити заборгованість.

Федеральна служба розглядає фінансове оздоровлення, як комплекс заходів, які здатні протистояти кризі, вже склався в результаті господарської діяльності. Висновок із кризи за допомогою фінансового оздоровлення із застосуванням добанкротних заходів допомагає підприємству продовжити роботу і не бути ліквідованим .

Процедура має дві важливі особливості:

По-перше

У цей час підприємству дозволяється займатися своєю господарською діяльністю, і його власники можуть продовжувати контролювати роботу. Але в цей момент повноваження управлінського апарату кілька обмежуються. По-друге Протягом фінансового оздоровлення підприємство повинно розрахуватися зі своїми боргами, згідно з планом, який буде затверджений судом. Прикладені зусилля можуть тривати протягом 2 років. Якщо за цей період фінансові зобов'язання не будуть виконані, збори кредиторів зобов'яже підприємство перейти до наступного етапу.

характер заходу

Процедура включає складання плану, на підставі якого боржнику доведеться діяти протягом цього періоду, щоб відновити свою платоспроможність.

Заходи, які передбачаються планом, повинні бути:

Економічного характеру

Вони можуть включати ліквідацію збиткового виробництва або його перепрофілювання. Також може бути висунута пропозиція про продаж певної частини майна. Організаційно-управлінського або адміністративного характеру Посередник може запропонувати нову модель управління господарською діяльністю. З цією метою необхідно буде залучити професіоналів в області менеджменту і управління виробництвом. Фінансового характеру У цьому напрямку є необхідність визначити джерела фінансування та форми інвестицій, які використовує підприємство. А також виробити нову концепцію по використанню коштів, що надходять. Інформаційного характеру Протягом 2 років підприємству необхідно посилено рекламувати свої послуги або продукцію. Провести аналіз попиту на продукцію або послуги, визначити рівень їх якості і переваги, які отримує споживач.

План заходів, в залежності від їх характеру повинен відповідати графіку погашення, який зобов'язаний задовольнити всі фінансові претензії.

План заходів, в залежності від їх характеру повинен відповідати графіку погашення, який зобов'язаний задовольнити всі фінансові претензії

Правила

Процедура, згідно закону , Повинна бути проведена за всіма правилами, які стосуються порядку введення даного етапу визнання неспроможності і комплексу заходів, здатних вивести організацію з кризи.

порядок проведення

Максимально оздоровлення може тривати протягом 2 років.

Є загальне правило: процедура може початися тільки після рішення зборів кредиторів, але в деяких випадках вона ініціюється без їх згоди:

Відсутність рішення зборів кредиторів

Тому на підставі закону про банкрутство арбітражний суд може відкласти справу про неспроможність. Закон передбачає відстрочку на 7 місяців, вона починається з моменту подачі заяви в арбітраж про оголошення банкрутства, але суд все одно зобов'яже кредиторів винести рішення.

Якщо відкласти справу неможливо, то суд сам виносить рішення про введення етапу оздоровлення, але необхідно, щоб:

  • про початок процедури перед судом клопотав засновник, власник, уповноважений орган або третя особа;
  • суду були представлені забезпечення, які допоможуть виконати фінансові зобов'язання за графіком, їх розмір на 20% повинен бути більше, ніж заборгованість перед кредиторами.
Суд має право виносити вимога про початок процедури без участі кредиторівПричинами для такого постанови може стати клопотання кредиторів:

Судом рішення про введення оздоровлення приймається:

  • за клопотанням засновників, власників, державного органу або третьої особи;
  • при забезпеченні, яке дає банківська гарантія в розмірі не менше 120% від розміру боргів підприємства.

У письмовому вигляді клопотання разом з планом і графіком платежів по боргах, відомостями про забезпечення виконання та іншими документами подається на розгляд перших зборів кредиторів. Якщо клопотання подає сам боржник в особі керівника, то йому не треба інформувати кредиторів про забезпечення. Рішення засновників про те, що фінансове оздоровлення, як процедура банкрутства необхідно підприємству, буде підставою боржнику для звернення до кредиторів.

Для більшості юросіб уповноваженим органом виступає збори учасників, у інших існування такого органу неможливо, тому що відсутні члени та учасники. Такі юридичні особи не можуть приймати рішення на підставі рішення засновників. В цьому випадку рішення про введення фінансового оздоровлення приймається компетентним органом, який передбачений документами.

Особою, яка має право діяти від імені підприємства-боржника, також є його керівник, в інших випадках боржник зобов'язаний призначити цю особу. Засновники можуть звертатися до кредиторів тільки спільно. Рішення про клопотання приймається більшістю голосів учасників загальних зборів.

Якщо клопотання відправляє третя особа, йому необхідно інформувати про забезпечення боргових зобов'язань підприємством-боржником.

Якщо клопотання відправляє третя особа, йому необхідно інформувати про забезпечення боргових зобов'язань підприємством-боржником

комплекс заходів

Етап оздоровлення можна назвати комплексом заходів, які допомагають врятувати бізнес і вийти з кризової ситуації. Ці заходи, що допомагають погашати борги, обумовлюються в плані і мають терміни виконання. Їх мета - відновлення колишньої матеріального становища, продовження господарської діяльності та забезпечення виплат кредиторам.

Наприклад, до основних заходів можна віднести:

  • зміну адміністрації підприємства (при необхідності);
  • повну інвентаризацію;
  • погашення дебіторської заборгованості;
  • зменшення витрат виробництва;
  • продаж філій і частин в капіталі інших підприємств;
  • реалізацію незавершених будівельних об'єктів;
  • скорочення штату із забезпеченням соціальних пільг при звільненні;
  • максимальну реалізацію готової продукції, яка знаходиться на складах;
  • продаж зайвого обладнання;
  • конверсію боргових зобов'язань через перетворення короткострокових боргів в довгострокові позики;
  • впровадження у виробництво сучасних технологій;
  • поліпшення умов праці;
  • проведення капремонту, зміну застарілого обладнання на нове;
  • покупку додаткових ОФ.

Фінансове оздоровлення, як процедура банкрутства

Спостереження, як первісний етап процедури банкрутства, має передувати фінансового оздоровлення. Воно, як і оздоровлення, відноситься до пасивних процедурам визнання підприємства банкрутом, але основна роль відводиться контролю за графіком погашення. Основні навантаження з виконання порядку оздоровлення покладаються на керівника і учасників підприємства.

Найскладніше надати гарантії виплати боргів за графіком, без чого кредиторів важко переконати прийняти рішення про фінансове оздоровлення. Найчастіше воно розглядається ними, як відстрочка погашення заборгованостей. Високі вимоги пред'являються також до плану заходів, він повинен бути обгрунтованим і показувати реальну можливість виходу з ситуації, що склалася, хоча обмеження по його розробці відсутні.

обмеження

Етап фінансового оздоровлення накладає певні обмеження на господарську діяльність підприємства-боржника, його органи управління. Наприклад, керівник має право виконувати свої обов'язки, але якщо план заходів щодо оздоровлення ситуації не буде виконуватися належним чином, інтереси кредиторів тим самим будуть порушуватися, то збори кредиторів або керуючий, який буде призначений, можуть клопотати перед арбітражем про його усунення з займаної посади.

Під час господарської діяльності підприємство може здійснювати операції, які схвалюються кредиторами, т. Е. Полягають за їх згодою, і адміністративним керуючим або за погодженням з ним.

До них можна віднести угоди, які:

  • можуть вплинути на майно підприємства, їх результатом може стати його придбання або відчуження, але тільки на вартість менше 5% активів;
  • припускають нові позики під поручительство;
  • тягнуть за собою введення довіри на управління майном підприємства.

антикризова програма

Відновлювальні процедури, які регламентує закон щодо підприємств-боржників, є простими у виконанні, але вони дозволяють зберегти підприємство, а не ліквідувати його, визнавши банкрутом. Під час роботи будь-якого підприємства можуть періодично виникати ті чи інші труднощі, що буде свідчити про так обраної стратегії господарської діяльності.

Але для досвідченого антикризового менеджера вони будуть вирішувані, він завжди скаже, що необхідно лише час на відстрочку боргових зобов'язань. Це дає відновної програмі величезну перевагу, тому незважаючи на складності її введення, цілі досягти реально.

На комплекс заходів по оздоровленню можна дивитися з двох позицій:

  • вони можуть бути вимушеним заходом порятунку бізнесу, проблеми раніше не вирішувалися, тому кредитори звернулися в арбітражний суд;
  • в іншому випадку його можна розглядати, як плановий елемент антикризової програми, який вводиться навмисно.

Ефективність процедури оздоровлення, як інструменту боротьби з кризовою ситуацією, очевидна, особливо коли необхідно відстрочити виконання фінансових зобов'язань або ввести тимчасовий мораторій на погашення заборгованостей.

Управління та борги

Арбітражний суд стверджує адміністративного керуючого , Він отримує повноваження на весь період фінансового оздоровлення, поки процедура не закінчиться або суд не винесе рішення про його звільнення. Припинення повноважень відбувається після закінчення справи про банкрутство, тому що вимоги кредиторів виконані.

Якщо суд приймає рішення про введення нової процедури банкрутства, адміністративний керуючий виконує свої обов'язки до того моменту, поки не буде судом призначений зовнішній або конкурсний керуючий.

Графік погашення заборгованостей повинен передбачати весь перелік боргів перед кредиторами. Їх вимоги повинні бути виконані за місяць до закінчення терміну фінансового оздоровлення. Вимоги кредиторів 1 і 2 черг повинні бути задоволені протягом 6 місяців після затвердження процедури оздоровлення.

Обов'язкові платежі повинні бути погашені відповідно до чинного законодавства про податки і збори. Вимоги кредиторів можуть виконуватися пропорційно, що має бути обумовлено в графіку, але відповідно до черговості, яка передбачена.

Якщо фінансові зобов'язання погашаються достроково, про що буде свідчити звіт боржника, то суд може прийняти рішення про закриття справи про банкрутство.

Коли боржник не вносить платежі згідно з термінами та розмірами, встановленими в графіку, засновник, власник, третя особа можуть звернутися до кредиторів з проханням про внесення змін до графіку погашення або вимагати погасити заборгованість негайно.

Кредитори вправі змінити графік платежів на новий, але тільки після затвердження його арбітражним судом. Якщо кредитори вирішать відмовити, то вони мають право подати прохання в суд, щоб він виніс рішення достроково припинити процедуру оздоровлення. Тоді будуть введені інші процедури.

Звіт про виконання своїх зобов'язань боржник надає адміністративному керуючому за місяць до закінчення терміну оздоровлення.

Якщо підприємство не виконує свої зобов'язання за графіком, адміністративний керуючий звертається до осіб, які надали забезпечення з вимогою виконати зобов'язання боржника. Обеспечітеля перераховує фінанси на розрахунковий рахунок боржника, який направляє їх на рахунки кредиторів.

Коли боржник розрахується зі своїми кредиторами, після закінчення справи про банкрутство або під час процедури конкурсного виробництва він розраховується з обеспечітеля, тому що вони вважаються кредиторами 3 черги. Всі суперечки між особами, які беруть участь у справі про банкрутство , Вирішуються в арбітражному суді.

умови вступу

Фінансове оздоровлення, як процедура банкрутства (неспроможності) може бути проведено на певних умовах. Так, боржник зобов'язаний надати кредиторам гарантію на забезпечення, воно повинно складати суму на 20% більшу, ніж претензії кредиторів.

Гарантією повинні виступати:

  • заставне майно;
  • банківське поручительство або третіх осіб, які беруть на себе боргове зобов'язання;
  • посвідчення державного або муніципального органу.

До звіту про виконану роботу в ході процедури оздоровлення, надаються бухгалтерські документи. Після проведення аналізу діяльності підприємства адміністративний керуючий складає висновок, який направляється кредиторам, вони приймають рішення про реабілітацію бізнесу.

наслідки

Введення процедури оздоровлення викликає в діяльності підприємства певний резонанс:

  • всі вимоги за борговими зобов'язаннями, крім поточних, повинні бути пред'явлені до підприємства на підставі закону про неспроможність;
  • заходи, які були вжиті раніше для виконання вимог кредиторів, повинні бути скасовані;
  • арешт на майно та інші обмеження на боржника можуть бути покладені лише арбітражем;
  • всі виконавчі документи щодо боржника, затверджені раніше, припиняються;
  • частка участі боржника в цей час виділятися не може;
  • боржник не може викуповувати власні акції, виплачувати дивіденди і здійснювати інші платежі з цінних паперів;
  • зобов'язання боржника не можуть бути припинені зустрічними вимогами;
  • штрафи, пені, неустойки та інші фінансові санкції за раніше укладеними договорами в цей час не нараховуються;
  • обов'язкові платежі та кредити на період одужання обкладаються відсотком за ставкою, передбаченою Центробанком;
  • всі штрафні санкції погашаються тільки після задоволення кредиторів;
  • передача майна в безоплатну оренду боржнику дозволяється;
  • реорганізувати підприємство можна по одній з 5 встановлених форм, на що потрібна згода кредиторів;
  • основні повноваження покладаються на адміністративного керуючого.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online