Черговість задоволення вимог кредиторів при банкрутстві громадянина

  1. У якому порядку погашаються борги банкрута
  2. Черговість задоволення вимог за поточними платежами
  3. Черговість задоволення вимог кредиторів з реєстру кредиторів
  4. Гроші від реалізації предмета застави
  5. Спеціальний рахунок банкрута
  6. Розглянемо окремий випадок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ПОДАТИ ЗАЯВКУ НА КРЕДИТ І ШВИДКО ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ Після визнання громадянина-підприємця банкрутом, слід продаж його майна, і погашення боргів за рахунок виручених грошей перед кредиторами. ФЗ №127 «Про неспроможність (банкрутство)» регулює черговість задоволення вимог при банкрутство фізичної особи в статті 213.27.

ПОДАТИ ЗАЯВКУ НА КРЕДИТ І ШВИДКО ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ

У якому порядку погашаються борги банкрута

Борги фізичної особи сходяться в одному руслі з двох потоків:

  • Вимоги кредиторів за поточними платежами;
  • Вимоги кредиторів, включені до реєстру вимог кредиторів.

З назв видно, що перший вид вимоги не входить до реєстру. Стаття 5 того ж закону визначає «поточні платежі», як грошові зобов'язання та обов'язкові платежі. Виникнути вони можуть як під час процедури банкрутства, так і після її закінчення.

Реєстр вимог же створюється на перших етапах процедури - це і є ті борги, з причини виникнення яких, громадянин наважився визнати себе неспроможним. Утримання реєстру регулюється арбітражним керуючим, в ньому зберігається повна інформація не тільки про борги майбутнього банкрута, а й про самих кредиторів.

Черговість задоволення вимог за поточними платежами

Без черги, за рахунок конкурсної маси, будуть погашені тільки ті вимоги кредиторів за поточними платежами, які виникли до початку запуску процесу присвоєння громадянину статусу банкрута.

Перша черга:

  • аліменти;
  • Судові витрати, пов'язані зі справою про неспроможність;
  • Оплата роботи фінансового керуючого;
  • Оплата роботи осіб, притягнутих фінуправляющім.

Друга черга:

  • Для ІП - виплата зарплати працівникам (тільки тим, які працювали за трудовим договором).

Третя черга:

  • Плати за житло та комуналку;
  • Внески на капремонт загального майна в багатоквартирному будинку.

Четверта черга:

  • Решта поточні платежі.

Черговість задоволення вимог кредиторів з реєстру кредиторів

Перша черга:

  • Аліменти (Відрізняється від першої черги за поточними платежами часом виникнення зобов'язань. Йдеться про вимогу стягнення аліментів, включених до реєстру на перших порах процедури банкрутства);
  • Вимоги громадян, перед якими банкрут несе відповідальність за заподіяння шкоди життю або здоров'ю.

При виплаті боргу громадянам, постраждалим з вини банкрута, капіталізація (збільшення) почасових платежів не проводиться.

Друга черга:

  • Виплата зарплати працівникам.

Третя черга:

  • Розрахунки з іншими кредиторами.

Гроші від реалізації предмета застави

При продажу предмета застави, на погашення вимог кредитора, чиї зобов'язання і були забезпечені цією заставою, піде лише 80% від вирученої суми. Якщо цього недостатньо - вимога переходить в третю чергу (в розрахунки з іншими кредиторами).

Гроші, що залишилися від реалізації застави, вносяться на спеціальний рахунок банкрута (стаття 138) в такому порядку:

  • 10% для погашення боргів з першої і другої черги (якщо для погашення не вистачає іншого майна банкрута). Якщо від цих 10% залишилися кошти, вони повинні бути включені до складу ліквідаційної маси.
  • Решту грошей йдуть на погашення витрат, пов'язаних з продажем заставного майна і задоволення вимог за поточними платежами першого порядку. Якщо залишаються кошти, а вимоги кредитора, на користь якого спочатку була оформлена заставна, не задоволені - залишок йде туди. Якщо там немає «дірок», залишок включається до складу ліквідаційної маси.

Всі ті борги, на погашення яких не вистачило грошей банкрута - списуються і вважаються погашеними.

Якщо при продажу заставного майна на торгах немає бажаючих, або ціна стрімко падає - кредитор, зобов'язання перед якими були забезпечені заставою, має право залишити його за собою, але перерахувавши при цьому «здачу» на спеціальний банківський рахунок боржника в розмірі 20% від отриманої суми .

Спеціальний рахунок банкрута

Банкрут не може розпоряджатися рахунками і навіть пластиковими картами після присвоєння йому нового статусу, але відповідно до статті 138, на його ім'я може бути відкритий спеціальний банківський рахунок.

У договорі на такий рахунок прописано, що гроші з нього можуть бути спрямовані тільки на погашення:

  • Вимог кредиторів першої та другої черги;
  • Судових витрат;
  • Оплату послуг арбітражного керуючого та залучених ним осіб.

Списання з рахунку може відбуватися тільки з ініціативи конкурсного керуючого і в порядку і цілях, описаних вище. При виявленні порушень, зроблені угоди будуть визнані недійсними.

Розглянемо окремий випадок

Іванов Петро Петрович подав заяву на присвоєння йому нового статусу - статусу банкрута 01.05.2017 р До реєстру вимог кредиторів було включено наступні борги:

  1. Борг по кредиту №1;
  2. Борг по кредитній карті;
  3. Борг по кредиту №2;
  4. Аліменти на дитину від першого шлюбу.

06.08.2017 р Іванову було пред'явлено вимогу на виплату аліментів дитині від другого шлюбу, 21.08 - на оплату комунальних послуг, 10.10 на оплату боргу за кредитом №3.

Статус банкрута громадянину Іванову було присвоєно 04.10.2017 і прийшла пора за рахунок конкурсної маси задовольняти вимоги кредиторів ( докладніше про банкрутство і його нюансах ). Давайте подивимося в яку чергу вишикувалися борги банкрута.

  1. В першу чергу будуть виплачені аліменти дитині від другого шлюбу, тому що вимога не була включено до реєстру вимог і є поточним платежем першої черги.
  2. Наступні витрати - оплата послуг фінансового керуючого і судових витрат.
  3. Комунальні платежі - той же поточний платіж, тільки вже з третьої черги.
  4. Оплата боргу по кредиту №3 - поточний платіж, четверта черга.
  5. Аліменти дитині від першого шлюбу - перша черга з реєстру вимог кредиторів.
  6. І, нарешті, останніми будуть задоволені вимоги по кредиту №1, №2 та кредитну картку, як третьої реєстрової черзі.

Припустимо, що у Іванова ще й по іпотеці борги, включені до реєстру. Тоді 80% від реалізації застави підуть на погашення іпотеки, а інші 20% будуть розподілені між чергами відповідно до закону, а залишок буде направлений до фонду конкурсної маси.

Тоді 80% від реалізації застави підуть на погашення іпотеки, а інші 20% будуть розподілені між чергами відповідно до закону, а залишок буде направлений до фонду конкурсної маси

З огляду на вартість оформлення процедури банкрутства, судових витрат і обсягів боргів по аліментах, плачевний фінансовий стан банкрута не дозволяє дійти навіть до останньої черги поточних платежів, а про реєстрових вже і мови не йде. За фактом включення вимог в список реєстрових - формальність і кредитори мало що можуть отримати з банкрута.

ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ: 20.03.2018

Увага!

Інформація могла втратити свою актуальність. Перевіряйте інформацію на офіційному сайті.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online