Банкрутство юр. особи: поняття та основні етапи

  1. причини
  2. Хто може ініціювати процедуру
  3. Ознаки банкрутства юр. особи
  4. Про кредиторів
  5. Стадії банкрутства юр.лица
  6. спостереження
  7. фінансове оздоровлення
  8. Передача повноважень зовнішньому керуючому
  9. конкурсне виробництво
  10. Ступінь відповідальності керівника підприємства
  11. Чи можливо мирову угоду
  12. Результати проведення процедури

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно із загальноприйнятою думкою, банкрутство юр. особи - процес, результатом якого є остаточна ліквідація організації. Чинне законодавство передбачає також оздоровлення і відновлення діяльності підприємства. Що являє собою процес банкрутства? Які його наслідки?

причини

Банкрутство юр. особи повинно мати під собою вагомі підстави. Вони визначаються федеральним законом №127. 65 стаття Цивільного кодексу РФ говорить про те, що банкрутами не можуть бути державні підприємства і установи, політичні партії, фонди та релігійні організації.

При подачі заяви в арбітражний суд потрібно пред'явити незаперечні і документально підтверджуються докази неспроможності. До них відносять:

  • перелік організацій-боржників;
  • перелік кредитних організацій;
  • відомості по інвентаризації;
  • свіжі фінансові звіти;
  • акти звірки взаєморозрахунків;
  • виписки з банківського рахунку.

Зазвичай процесу передує перевірка підприємства податковою інспекцією.

Хто може ініціювати процедуру

Процедура банкрутства юр. особи може бути запущена з ініціативи керівника підприємства, кредитора або уповноважених державних служб. При цьому для самої юридичної особи, відповідно до 9 статті цього закону, звернення до суду є обов'язком, якщо:

  • погашення заборгованості перед одним або кількома кредиторами неминуче призведе до неможливості виконання інших грошових зобов'язань у повному обсязі;
  • в установчих документах підтверджується прийняття рішення про звернення до суду;
  • уповноважена організація, що є власником майна боржника, прийняла рішення про звернення до суду;
  • стягнення майна юридичної особи створить перешкоди для його виробничої або господарської діяльності;
  • наявні ознаки неспроможності.

Керівник підприємства повинен подати заяву в суд протягом 30 днів з моменту виявлення даних ознак. Кредитори в праві подавати заяву в терміни на свій розсуд. Ліквідаційна комісія зобов'язана заявити про це до суду протягом 10 робочих днів, в іншому випадку голова несе перед кредитними організаціями субсидіарну відповідальність.

Ознаки банкрутства юр. особи

У статті 4 ФЗ №127 зазначено, що при виявленні ознак неспроможності повинні враховуватися обставини:

  • наявність боргів за передані товари, надані послуги, виконані роботи;
  • розмір суми боргу при обліку відсотків, що підлягає оплаті;
  • сума боргу, яка виникла через безпідставного збагачення ;
  • заборгованість, що виникла внаслідок заподіяння ушкоджень майну кредитних організацій;
  • зобов'язання з виплати вихідної допомоги та зарплат працівникам;
  • заборгованості з виплати винагород в рамках авторських договорів;
  • борги перед засновниками організації.

Якщо вони виявлені, керівник підприємства може вжити заходів по відновленню платоспроможності.

Відсутність можливості погашення організацією заборгованості перед кредиторами протягом 90 днів з моменту пред'явлення відповідних вимог - причина, по якій за рішенням суду може бути визнано банкрутство юр. осіб. Сума заборгованості при цьому повинна складати не менше 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Сума заборгованості при цьому повинна складати не менше 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Про кредиторів

Кредитором (або суб'єктом банкрутства) може виступати і фізична, і юридична особа. Кредитор має право вимагати повернути вкладені в підприємство кошти відповідно до зобов'язань з ведення господарської діяльності і за трудовими договорами. Кредиторами можуть бути також державні установи.

Інтереси кредиторів виражаються на загальних зборах, де кожен учасник має певну кількість голосів пропорційно сумі боргу. Закон про банкрутство юр. осіб передбачає, що перелік конкурсних кредиторів встановлюється в судовому порядку.

Право голосу дає можливість:

  • висловлювати пропозиції;
  • голосувати за висловлені пропозиції;
  • приймати рішення щодо самої процедури;
  • запропонувати кандидатуру керуючого;
  • отримати кошти боржника після їх розподілу.

висловлювати пропозиції;   голосувати за висловлені пропозиції;   приймати рішення щодо самої процедури;   запропонувати кандидатуру керуючого;   отримати кошти боржника після їх розподілу

Стадії банкрутства юр.лица

У статті 27 федерального закону №127 визначено етапи проведення процедури банкрутства:

  1. Спостереження.
  2. Фінансове оздоровлення.
  3. Передача повноважень зовнішньому керуючому.
  4. Конкурсне виробництво.
  5. Мирова угода.

Кожен етап процедури представляє цілий комплекс заходів, спрямованих на відновлення платоспроможності організації. Якщо це не вдається зробити, підприємство підлягає ліквідації.

спостереження

Першим кроком процедури є спостереження. На даному етапі важливим є забезпечення збереження активів підприємства і його майна. Під час спостереження аналізується фінансовий стан підприємства, виявляються всі активи, складається перелік кредитних організацій, з'ясовується можливість відновлення платоспроможності.

Спостереження відбувається під наглядом тимчасового керуючого, який призначається арбітражним судом. При цьому керівник підприємства позбавляється права прийняття будь-яких важливих рішень без участі керуючого за винятком організаційних моментів. Процедура діє з моменту початку розгляду заяви в суді і до впровадження наступного етапу.

Процедура діє з моменту початку розгляду заяви в суді і до впровадження наступного етапу

фінансове оздоровлення

Метою даного етапу є прийняття комплексу заходів щодо відновлення платоспроможності юридичної особи. Одним з найважливіших кроків фінансового оздоровлення є складання графіка погашення заборгованості. Процедура може бути застосована тільки після виявлення даного бажання керівником в суді.

Передача повноважень зовнішньому керуючому

Передача повноважень, що стосуються питань управління організацією, відбувається за рішенням суду. Зовнішній керуючий приймає від керівника всю документацію підприємства. Етап зовнішнього управління може тривати до півтора років.

Всі попередні операції по погашенню заборгованості, вжиті до розгляду справи в суді, скасовуються. На задоволення вимог кредиторів накладається заборона. Все майно організації знаходиться під арештом. Мета розпорядника майна - запобігти банкрутству юр. особи за допомогою розробки плану відновлення платоспроможності та його затвердження на зборах кредиторів.

За позитивного результату даного етапу підприємство погашає всю заборгованість і повертається до звичного режиму роботи, справа про банкрутство закривається. Якщо впровадження розпорядника майна не допомогло, визнається банкрутство юр. особи і запускається процедура конкурсного виробництва.

конкурсне виробництво

Ця стадія є завершальною. Повноваження щодо проведення процедури передаються конкурсному керуючому, який виявляє наявність майна у боржника. Для цього подаються запити в державні реєструючі відомства, відстежується історія незаконно проведених операцій з майном. Основним завданням керівника є реалізація всього майна юридичної особи та погашення боргів перед кредиторами. Продаж майна здійснюється на електронному аукціоні.

Ступінь відповідальності керівника підприємства

Згідно з чинним законодавством, передбачається відповідальність для керівника підприємства. Неспроможність (банкрутство) юр. особи може настати з незалежних обставин. Також її причиною можуть послужити певні дії або бездіяльність керівника.

Стаття 196 Кримінального Кодексу РФ вводить визначення навмисного банкрутства, причинами для якого можуть послужити наступні дії:

  • отримання кредитних коштів без обґрунтованих причин;
  • завищення заробітної плати співробітникам організації за результатами роботи;
  • проведення сумнівних угод;
  • великі і безпідставні господарські витрати;
  • передача права власності на активи третім особам.

У судовій практиці подібні випадки зустрічаються досить рідко, оскільки навмисні дії не завжди легко доводяться.

Умисні дії керівника можуть мати наслідки:

  • адміністративний штраф в розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • штраф у розмірі оплати праці, виробленої за період від 1 року до 3 років;
  • примусові роботи до 5 років;
  • позбавлення волі на строк до 6 років і штраф до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або в розмірі заробітної плати за 1,5 року.

Чи можливо мирову угоду

Сторони в ході судового розгляду також можуть піти на укладення мирової угоди незалежно від стадії самого процесу. Боржник висловлює цю пропозицію кредиторам, які згодом його можуть затвердити на загальних зборах. В процесі може брати участь і третя особа, яка готова взяти на себе всі зобов'язання по заборгованості організації.

Мирова угода укладається в письмовій формі, вказується порядок і характер виплат по боргу, терміни погашення та інші умови. Всі умови, описані в мировій угоді, повинні повністю відповідати чинним податковим законодавством і не суперечити йому. Кредитори при цьому можуть піти на поступки.

Результати проведення процедури

Метою перерахованих вище процедур є відновлення платоспроможності та оздоровлення підприємства. Якщо цього не відбувається, наслідки банкрутства юр. осіб обертаються ліквідацією організації. Після цього всі вимоги кредиторів вважаються задоволеними незалежно від того, виплачені були їм кошти чи ні. Підприємство виключається і єдиного реєстру юридичних осіб.

Процес банкрутства для організації, що передбачається російським законодавством, досить складний і багатоетапний. На початковій стадії подається заява про банкрутство юр. особи в арбітражний суд. За нею йдуть оздоровчі заходи. Якщо відновити платоспроможність не вдається, підприємство повністю ліквідується. Коли завданням керівника є виключно ліквідація організації, може бути застосована прискорена або спрощена процедура банкрутства. У деяких випадках доцільно звернутися до кваліфікованого юриста.

Що являє собою процес банкрутства?
Які його наслідки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online