Банкрутство фізичних осіб якщо немає майна

  1. Реалізується чи єдине житло боржника в ході банкрутства?
  2. Чи буде введена спрощена процедура банкрутства?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Нещодавно Верховний суд прийняв   визначення   , В якому вказав, що відсутність майна у банкрута - фізичної особи не може бути підставою для припинення процедури банкрутства Нещодавно Верховний суд прийняв визначення , В якому вказав, що відсутність майна у банкрута - фізичної особи не може бути підставою для припинення процедури банкрутства.

Справа примітно тим, що суд, ввівши процедуру реструктуризації боргів громадянина, по її закінченні вирішив, що якщо у боржника немає ніякого майна, отже, продавати нічого і стадія реалізації не зможе досягти цілей, для яких вона застосовується.

Отже, і вводити її не потрібно - вирішив суд. У справі був невеликий нюанс - боржник все ж у своєму розпорядженні кошти для відшкодування судових витрат, пов'язаних з процедурою банкрутства. Про необхідність мати засоби або майно для цих цілей я вже як то писала тут . Якщо у фізособи не буде грошей або майна для оплати держмита, роботи керуючого або публікації оголошень - суд залишить його заяву без руху, а потім поверне без розгляду.

Частина коштів боржник вніс на депозит суду сам, іншу частину перерахувало за нього третя особа. Верховний суд не знайшов в цьому порушень, вказавши, що закон не забороняє третім особам погашати судові витрати за боржника.

Таким чином боржник, маючи за плечима борг понад 5 млн. Рублів і 17 кредиторів, включених до реєстру, не маючи ніякого майна і джерела доходу, вирішив подати на банкрутство, а суд розцінив його дії як бажання списати свої борги без мети їх «пропорційного погашення за рахунок майна ».

При таких вступних даних не зрозуміло яким чином була введена процедура реструктуризації (або про інше боржник не заявляв клопотання )?

ВС же вказав, що в ході процедури реалізації майна воно може бути знайдено ФУ, в тому числі оскаржене або витребувано у третіх осіб, тому припиняти справу було передчасно. До речі, те ж саме було вказано ще в вересні 2016 року в рекомендаціях - документ дуже об'ємний і інформативний, в ньому розкриті багато питань з банкрутства фізичної особи, такі як - чи можливо спільне банкрутство подружжя? списується чи кримінальний штраф? коли вводиться реструктуризація? як визначається підсудність для боржника? які угоди можуть бути визнані недійсними? як витребувати документи у контрагентів?

Що стосується можливості

я знаю тільки два подібних справи. У першому суд відразу прийняв заяву від обох подружжя, визнав їх банкрутами і вже завершив процедуру банкрутства, в другому - два банкрутства подружжя були об'єднані в одну процедуру. Думаю по країні таких справ можна перерахувати по пальцях і в подальшому суд буде відмовляти в спільній процедурі.

У пункті 7 ст. 213.26 сказано, що якщо банкрутує один з подружжя то загальне майно підлягає реалізації за загальними правилами, другому з подружжя потім виплачується його частка грошових коштів, отримана від реалізації спільного майна.

Реалізується чи єдине житло боржника в ході банкрутства?

Поки що немає (за винятком іпотечного), але існує напевно вже всім відомий проект закону, згідно з яким, стягнення по боргу, в тому числі в процедурі банкрутства громадянина може бути звернено на єдине придатне житло боржника, включаючи частку в приміщенні. Проект закону вважаю буде затверджений, тому боржникам, які готуються до банкрутства, потрібно його враховувати і пам'ятати.

Чи буде введена спрощена процедура банкрутства?

Поки не зрозуміло, проект закону розроблений, але не прийнятий. Якщо поправки все ж затвердять, то залучати арбітражного керуючого більше не потрібно буде, стадія реструктуризації вводиться не буде, вартість процедури значно знизиться, своє майно боржник сам реалізує і т.п. Процедура буде не складною, а її тривалість і результат в цілому буде залежати від активності кредиторів.

З огляду на той факт, що банки ведуть себе не активно, до реєстру заявляються тільки по заставному майну чи інших рідкісних випадках (воно і зрозуміло чому - банку вигідніше з дати визнання громадянина-підприємця банкрутом визнати борг по кредиту безнадійним якомога швидше для погашення позики з резерву (п. 8.2 Положення ЦБ 254П)), банкрутство для багатьох стане цілком реальною і доступною процедурою.

Читайте також

Реалізується чи єдине житло боржника в ході банкрутства?
Чи буде введена спрощена процедура банкрутства?
Коли вводиться реструктуризація?
К визначається підсудність для боржника?
Кі угоди можуть бути визнані недійсними?
К витребувати документи у контрагентів?
Реалізується чи єдине житло боржника в ході банкрутства?
Чи буде введена спрощена процедура банкрутства?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online