Банкрутство будівельної компанії

  1. Обставини, що спричинили неспроможність
  2. Покрокова інструкція
  3. Рішення
  4. Заява
  5. судовий розгляд
  6. спостереження
  7. Зовнішнє управління
  8. Дивіться відео про функції розпорядника майна
  9. Наслідки для пайовиків
  10. Прогноз на 2019

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кризові часи змушують знову і знову повертатися до поняття банкрутства. Сучасні фактори впливу на економіку мають досить негативну тенденцію, яка призводить до масових неплатежів підприємств перед своїми боржниками.

Особливо критичним є неможливість виконання своїх зобов'язань будівельною фірмою перед своїми клієнтами, так це позбавлення людей їх же житла. Але все ж, цифри статистики не обдурять, і все частіше в телебаченні і пресі з'являються оголошення про розорення тієї чи іншої компанії, яка займалася будівництвом.

Обставини, що спричинили неспроможність

Обставини, що спричинили неспроможність

Неспроможність або банкрутство будівельної компанії передбачає по своїй суті неможливість виконати взяті зобов'язання перед своїми кредиторами, зокрема нездатність оплатити за виконані роботи та надані послуги, за поставлену або замовлену продукцію, зробити обов'язкові відрахування в бюджет країни.

Факт банкрутства також передбачає неможливість виконання своїх зобов'язань навіть за рахунок реалізації активів, так як сума заборгованості перевищує вартість можливої ​​реалізації.

Така ситуація призводить до незадовільного стану головного фінансового документа організації, балансу.

Ознаки, які свідчать про настання стану неспроможності будівельної компанії, варто виділити такі:

  • підприємство має боргові зобов'язання;
  • компанія не в змозі задовольнити запити кредиторів на погашення заборгованості або виконати взяті раніше зобов'язання протягом трьох або більше місяців з дня настання договірних строків їх погашення;
  • наявність непогашеної заборгованості, яку компанія не може закрити, в сумі не менше 100 тис. рублів.

Це головні обставини, які можуть стати причиною неспроможності підприємства.

Але сучасні експерти стверджують, що банкрутство - це не загибель підприємства, а якась відстрочка його діяльності, яка дає можливість реорганізувати бізнес. Тому варто підійти до питання відповідально і завершити всі етапи правильно з усіх боків.

Покрокова інструкція

Покрокова інструкція

Щоб будівельна компанія була визнана банкрутом, необхідно пройти ряд етапів. Саме в їх процесі буде визначено, чи є шанси у підприємства вийти з ситуації, що склалася або, все-таки, остаточно доведеться ліквідувати його.

Даний процес складається з декількох етапів, а саме:

  • прийняття рішення;
  • подача заяви;
  • судовий розгляд;
  • спостереження;
  • зовнішнє управління;
  • ліквідація або реабілітація.

Кожен з них має свої рамки і цілі, результат яких впливає на наступний.

Кожен з них має свої рамки і цілі, результат яких впливає на наступний

Грамотне управління персоналом знижує ризик кризи. Дізнайтеся, як скласти графік відпусток.

Облік бланків суворої звітності - обов'язкова умова діловодства. Дивіться, який порядок .

Рішення

Рішення про початок провадження у приводу встановлення неспроможності будівельної компанії приймається, якщо під час діяльності даного підприємства виявлено ознаки погіршення платоспроможності, а також недотримання термінів виконання зобов'язань.

Факт неспроможності остаточно встановлюється виключно за рішенням арбітражного суду, самостійно прийняте рішення про самоліквідацію або офіційного оголошення про банкрутство компанії.

Варіант, коли факт неспроможності розглядається в судових органах, є найбільш часто поширеним. Судові розгляду починаються після надходження заяви за місцем знаходження підприємства-боржника.

Заява

Заява

Починати виробництво з приводу встановлення неспроможності будівельної компанії можна починати лише після надходження до арбітражного суду заяви . Подається воно в місці знаходження боржника. Але зробити це може не будь-яке інше підприємство.

Існує перелік тих, хто може подавати цю заяву. До них відносяться такі юридичні особи:

  • компанія-боржник, представники якої подають цю заяву про визнання підприємства банкрутом у зв'язку добровільного визнання своєї неплатоспроможності;
  • конкурсний кредитор - це один або кілька кредиторів, перед якими будівельна компанія не може виконати взяті зобов'язання;
  • уповноважений орган - це спеціально уповноважені органи виконавчої влади, які законодавством Російської Федерації наділяються правом представляти інтереси держави зі сплати всіх боргових зобов'язань, а також обов'язкових платежів всім органам влади.

Дивіться зразок заяви тут:

Заява про визнання боржника банкрутом

судовий розгляд

судовий розгляд

Коли проводиться судовий розгляд питання про банкрутство будівельної компанії, збираються всі необхідні документи, що підтверджують відсутність платежів на погашення боргових зобов'язань компанії-відповідача перед кредиторами.

Виходячи з наведених даних арбітражний суд приймає рішення, яке буде містити одне з трьох варіантів рішень, а саме:

  1. необхідність проведення реорганізації з метою санації підприємства та виведення його з важкого фінансового становища в платоспроможну організацію;
  2. рішення про ліквідацію будівельної компанії;
  3. мирову угоду між двома сторонами конфлікту, боржником і кредитором.

Якщо місце має необхідність проведення реорганізації, то для здійснення цієї діяльності тим же арбітражним судом призначається зовнішній керуючий з метою безпосереднього управління майном підприємства-боржника.

Вибір кандидатури на цю відповідальну посаду може бути зроблений із запропонованих кредиторами, або на конкурсній основі.

Головними вимогами до керуючого є такі:

  1. вищу освіту юриста або економіста;
  2. наявність досвіду роботи в господарській і будівельній сферах.

Після узгодження кандидатури керуючого створюється рада кредиторів даної будівельної компанії, які і визначають основні його функції. Якщо ж судом було прийнято рішення про ліквідацію підприємства-боржника, то починається процедура вирішення цієї компанії з ринку, а також реалізації її майна з метою задоволення інтересів кредиторів.

Для проведення такої діяльності теж призначається відповідальний працівник, який контролює всі елементи закриття підприємства.

У разі необхідності підписання мирової угоди між кредиторами і боржником, то в ньому обумовлюються всі умови зміни термінів виконання зобов'язань, їх вартість та подальша співпраця між ними.

спостереження

спостереження

Ще однією з процедур банкрутства будівельної компанії є спостереження .

Ця функція являє собою сукупність дій, спрямованих на деякі напрямки:

  • збереження майна боржника;
  • аналіз фінансового стану боржника;
  • складання реєстру вимог кредиторів ;
  • проведення першого збори кредиторів.

Проведення спостереження, як і всі інші дії з приводу неспроможності будівельної компанії, призначається арбітражним судом на підставі претензій кредиторів з метою визначення їх обґрунтованості. В даний період саме підприємство-боржник продовжує свою роботу з попереднім керівництвом, тобто змін тут не відбувається.

Єдина різниця полягає в тому, що необхідно більшість дій погоджувати з тимчасовим керуючим.

Також в період спостереження обмежуються їх повноваження в сфері прийняття рішень, які мають вплив на діяльність компанії, таких як ліквідація, реорганізація, відкриття філій точок і інші.

Зовнішнє управління

Зовнішнє управління

Ще однією процедурою банкрутства є зовнішнє управління, яка являє собою дії, спрямовані на відновлення платоспроможності компанії. Рішення про даному етапі приймається арбітражним судом лише в тих випадках, коли згідно із заявами кредиторів можливість повернення підприємства-боржника до нормального функціонування, це дійсно вихід з положення.

Термін, який дається на виявлення результатів цієї процедури, досягає 2 років.

На час дії зовнішнього управління припиняються повноваження керівника будівельної компанії. Крім цього, вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів, який виникли до моменту введення зовнішнього управління.

Ще однією привілеєм тимчасового керуючого є право скасовувати угоди і договору до моменту свого вступу на посаду, якщо він вважатиме, що вони стоять на заваді для відновлення платоспроможності компанії. Також саме з питаннями визнання таких домовленостей недійсними він може звертатися до арбітражного суду.

Дивіться відео про функції розпорядника майна

Ліквідація або реабілітація

Не завжди процедури банкрутства призводять до оздоровлення економіки підприємства. Що робити, якщо реорганізаційні заходи виходу з кризи не допомагають? Неефективність кроків, які спрямовані на оздоровлення підприємства, призводить до необхідності ліквідації, яка веде до повного припинення діяльності підприємства.

Розрізняють два види ліквідації:

  1. добровільна ;
  2. примусова .

Перша з них означає завершення діяльності підприємства поза судом, а за згодою обох сторін. Другий тип ліквідації позначає припинення діяльності будівельної компанії за рішенням суду відповідно до заяв кредиторів.

Другий тип ліквідації позначає припинення діяльності будівельної компанії за рішенням суду відповідно до заяв кредиторів

Мінімум кредиторів - максимум прибутку. Дізнайтеся, як відкрити таксі без автопарку.

Уникнути тяжкості оподаткування можна, відкривши рахунок в офшорному банку. Читайте, що для цього потрібно .

Професійний супровід банкрутства сприяє прискоренню процесу. Про послугу і її вартості тут .

Наслідки для пайовиків

Після реалізації майна ліквідованої будівельної компанії виручені гроші розподіляються в такому порядку:

  1. оплата витрачених коштів на конкурсне виробництво;
  2. повний розрахунок з фізичними особам, перед якими боржник несе відповідальність за заподіяну шкоду їхньому життю та здоров'ю;
  3. заробітна плата співробітникам;
  4. оплата послуг ліквідаційного фонду;
  5. оплата заборгованості за зобов'язаннями в бюджет і позабюджетні фонди;
  6. розрахунки з конкурсними кредиторами;
  7. розрахунки з членами трудового колективу - вкладниками в майно підприємства;
  8. інші проплати.

Це означає, що в разі банкрутства забудовника пайовики повинні очікувати повної реалізації майна, щоб отримати свої частини назад. Вони отримають свої кошти, як кредитори, але вже після всіх.

Прогноз на 2019

Прогноз на 2019

Питанням про те, що чекає будівельний ринок в 2019 році, задаються багато. Експерти, спираючись на ситуацію в країні, стверджують, що очікувати поліпшення не варто. Будівельні компанії-це гіганти, які надають людям житло, але сучасний курс іноземних валют підняв ціни до максимуму. Це збільшує багато ціни на закупівлі матеріалів, що в свою чергу призводить до зростання цін на продавану нерухомість.

Крім цього, зростає ціна кредитів, які є запорукою розвитку іпотеки в країні.

А так як саме цей фактор забезпечує зростання попиту на квартири, що сприяє розвитку будівельних компаній, то найближчим часом цього не варто очікувати. У зв'язку зі збільшенням цін багато підприємств не зможуть виконати свої зобов'язання, що призведе до більшої частоті проблемних компаній.

2015 рік не стане одним з кращих в сфері розвитку будівельної галузі. Швидше за все, тенденція навіть матиме зворотний характер. Але, як і всі процеси в економіці, криза і банкрутство згодом зміняться розвитком, чого і варто було очікувати.

Що робити, якщо реорганізаційні заходи виходу з кризи не допомагають?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online