Звільнення військовослужбовця за станом здоров'я: порядок процедури і покладені виплати

  1. Законодавче регулювання даного питання
  2. порядок процедури
  3. Правила складання рапорту
  4. Виплати військовослужбовцю в даній ситуації
  5. Правила призначення пенсії
  6. житлові питання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожен громадян РФ може звільнитися із займаної посади в будь-який момент як за власним бажанням, так і з інших причин, наприклад, за станом здоров'я Кожен громадян РФ може звільнитися із займаної посади в будь-який момент як за власним бажанням, так і з інших причин, наприклад, за станом здоров'я.

Є таке право і у військовослужбовців, які на увазі специфіку своєї зайнятості при звільненні повинні дотримати певну процедуру звільнення і переходу в запас.

Законодавче регулювання даного питання

З огляду на, що військовослужбовці стоять не тільки на сторожі цілісності РФ, але і охорони правопорядку, а також безпеки громадян, стосовно цієї категорії службовців передбачений окремий порядок і прийому на службу, і звільнення від неї.

Так зокрема, відповідно до ст Так зокрема, відповідно до ст.5 ФЗ №53 особа може бути прийнято на військову службу за допомогою укладення контракту, призову або зарахування до мобілізаційного резерву тільки після проходження комісійного медичного обстеження і визнання придатним до служби.

Також в процесі служби в порядку ст.5.1 ФЗ №53 військовослужбовцям на законодавчому рівні забезпечено періодичний медичний контроль за станом здоров'я за допомогою щорічної диспансеризацією на увазі того, що в ході служби військовослужбовці піддаються підвищеним навантаженням і перебувають в групі ризику при отриманні травм або розвитку професійних захворювань .

Якщо ж при черговому медичному обстеженні військово-лікарська комісія виявить будь-які відхилення в організмі військовослужбовця, буде винесено рішення про визнання його не придатним до військової служби або обмежено придатним, що в ряді випадків може привести до звільнення в порядку ст.51 ФЗ №53 , відповідно до встановленої законом процедури.

порядок процедури

У більшості випадків військовослужбовцям може бути особа, яка визнана придатним до несення служби, однак війська бувають різні, як власне і військові посади, тому при отриманні вердикту про обмеження здоров'я, військовослужбовець може і продовжити свою службу, але вже на іншій посаді в порядку переведення.

Якщо ж стан здоров'я службовця має на увазі неможливість продовження служби у нього є право звільнитися в запас відповідно до процедури, якої передує повне медичне обстеження.

Так зокрема, на виконання норм Постанови Уряду РФ №565 створюється військово-лікарська комісія, на обстеження якої і спрямовуються військовослужбовці відповідно до раніше затвердженого списком для планової диспансеризації в порядку ст.16 ФЗ №76 або для обстеження після отримання травми або перенесеного захворювання .

У свою чергу комісія проводить комплекс діагностичних заходів включають в себе:

В ході проведення огляду комісія виходить з даних стану здоров'я службовця на момент огляду і виносить рішення про обмежену придатності тільки в тому випадку, якщо стан здоров'я особи не зміниться навіть після проведення комплексу медичних заходів.

Тобто якщо військовослужбовець може бути повністю вилікуваний, після обстеження йому видається направлення до військової клініку, якщо ж ні, комісія видає письмовий висновок з встановленням категорії відповідно до ч.2 ст.5.1 ФЗ №53, а саме:

  • придатний;
  • придатний з незначними обмеженнями;
  • не придатний тимчасово;
  • не придатний зовсім.

До висновку комісії за формою, встановленою законом, також додаються результати медичних обстежень, які стали підставою для винесення рішення про обмежену придатності при продовженні служби і які військовослужбовець має право оскаржити, звернувшись для повторного обстеження.

Слід зазначити ще одну особливість. Як правило, винесення рішення про придатність або не придатності до служби приймається на підставі заздалегідь поданих кваліфікаційних характеристик до певного роду занять. Тобто службовець може не відповідати заданим вимогам для виконання обов'язків на колишній посаді, але може з успіхом справлятися з обов'язками по іншій посаді при цьому, маючи на руках висновки про обмеження по здоров'ю, яке надається після закінчення огляду командуванню частини, в якій особа і служить .

Правила складання рапорту

Як було сказано вище, визнання військовослужбовцям обмежено придатним не веде до автоматичного звільнення, але, тим не менше, про результати огляду він зобов'язаний довести до відома командування, приклавши до мед.документам рапорт про дострокове звільнення за станом здоров'я, якщо така його бажання.

При цьому в рапорті повинні бути відображені такі відомості:

У свою чергу командир частини, в обов'язки якого входить контроль за станом здоров'я своїх підлеглих і прийняття рішення про їх звільнення, при отриманні рапорту з проханням про звільнення повинен узгодити з військовослужбовцям:

  • терміни, протягом яких службовець може скласти свої повноваження;
  • можливість перекладу на інші посади;
  • перелік пільг, якими особа володіє на момент звільнення і переведення в запас.

Виплати військовослужбовцю в даній ситуації

На підставі ст.2 ФЗ №306 кожен військовослужбовець має право розраховувати на щомісячне грошове забезпечення , Що складається з окладу за посадою і за званням, а також додаткових виплат, передбачених ч.10 ст.2 ФЗ 306. Відповідно при звільненні службовець має право на отримання грошового забезпечення у розмірі пропорційному відпрацьованому часу з моменту останнього отримання забезпечення.

Також військовослужбовець в порядку ст.3 ФЗ №306 при звільненні має право на одноразову виплату, розмір якої буде залежати від вислуги років. Так зокрема, за наявності стажу військової служби менше 20 років допомога буде виплачено в розмірі двох грошового забезпечення, а при стажі більше 20 років в розмірі 7 окладів. Якщо ж військовослужбовець був ще і нагороджений державними нагородами за виконання своїх обов'язків і бездоганну службу, одноразова виплата буде збільшена ще на 1 оклад.

В порядку ФЗ №52 «Про страхування військовослужбовців» даної категорії службовців також покладаються і виплати, у разі настання страхових випадків обумовлених в ч В порядку ФЗ №52 «Про страхування військовослужбовців» даної категорії службовців також покладаються і виплати, у разі настання страхових випадків обумовлених в ч.2 ст.5, а саме:

  • при встановленні інвалідності в період служби або протягом року після звільнення в зв'язку з отриманням каліцтва або придбання захворювання в розмірі від півтора мільйонів рублів до п'ятисот тисяч, в залежності від групи інвалідності;
  • при отриманні важкого каліцтва під час служби в розмірі 200 тисяч рублів, а легкого каліцтва - 50 тисяч рублів.

Правила призначення пенсії

У більшості випадків погіршення здоров'я військовослужбовців пов'язане з виконанням їх посадових обов'язків, в ході яких отримання травм або розвиток захворювань не рідкість, саме тому для даної категорії осіб, на знак подяки за несення служби передбачено особливий порядок пенсійного забезпечення, закріплений в Законі РФ № 4468-1 .

Так зокрема, на підставі ст.13 військовослужбовці звільнені за медичними показаннями мають право на пенсійне щомісячне забезпечення при дотриманні наступних умов:

При цьому розмір пенсії колишнього військовослужбовця буде прямо залежати від двох чинників, відображених в ст.14:

  • вислуги в рядах армії;
  • розміру забезпечення.

Наприклад, при наявності військового стажу 20 років, службовець отримає 50% свого колишнього забезпечення, а за кожен рік понад норму в 20 років ще по 3%. Тобто за 30 років зразкової служби військовослужбовцям буде призначена пенсія в розмірі 80% від їхнього колишнього забезпечення.

Якщо ж військовослужбовцю на увазі стану його здоров'я було встановлено інвалідність, то в порядку ст.7 він має право на вибір пенсії при звільненні. Тобто якщо службовець звільняється в 45 років і має інвалідність, у нього є право спочатку визначитися з вибором пенсії. Якщо ж для отримання пенсії за вислугою стажу мало або військовослужбовець не досяг відповідного віку, можливо отримувати лише пенсію по інвалідності , При цьому залишивши службу і отримавши інше робоче місце на пільгових умовах вже як цивільна особа.

житлові питання

З огляду на заслуги перед батьківщиною військовослужбовцям покладені не тільки виплати при звільненні та пенсія, а й ряд інших пільг З огляду на заслуги перед батьківщиною військовослужбовцям покладені не тільки виплати при звільненні та пенсія, а й ряд інших пільг. Так зокрема, в порядку ст.23 ФЗ №76 службовцям гарантовано поліпшення житлових умов за допомогою виділення квартири або коштів на її придбання .

Так на виконання ст.23 особи, які прослужили не менше 10 років і стали на облік в якості нужденних у житлових приміщеннях, не можуть бути звільнені за станом здоров'я без надання житла, причому в тому населеному пункті, де службовець планує проживати після відходу в запас і де стоїть на обліку як потребує поліпшення житлових умов.

Також в порядку ст.23 ФЗ №76 службовцю, який досяг граничного віку служби і планує звільнятися у зв'язку з погіршенням здоров'я, надається квартира або видається житловий сертифікат на житлове приміщення, розмір якого розраховується виходячи з членів сім'ї службовця і покладеної норми квадратних метрів, в населеному пункті за вибором військовослужбовця.

При цьому порядок надання житлового сертифіката регламентується нормами ФЗ №117, яким визначено право службовця на отримання сертифіката тільки для придбання житла, і тільки в тому випадку, якщо службовець бажає отримати обумовлений документ. Тобто всім талон не підлягає, враховуючи, що даний документ, по суті, є житловою іпотекою, частина якої гаситься службовцям. А адже фінансове становище у всіх різний, відповідно сертифікат можна отримати тільки після подання відповідної заяви, в порядку визначеному законом.

Про звільнення військовослужбовців через хворобу дивіться в наступному відеосюжеті:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online