Шукач | Меморіальна дошка Московець Н.С., г. Луганск

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оцінка: 0/0 учасників / 0 рекомендації / (+0) (-0) якість

Оцінка:


Гранітна меморіальна дошка з гравіюванням встановлена ​​на будівлі аптекоуправління (вул. Леніна, 1) в честь Московець Нати Семенівни.


У 1952 році, на початку роботи Нати Семенівни як керівника аптечного управління, в Луганській області налічувалося 145 аптек, 9 аптекарських магазинів, 701 аптечний пункт, 2 аптечних складу, галеново-фасувальна лабораторія і 2 контрольно-аналітичні лабораторії.
На кінець 1959 року було відкрито ще 45 нових аптек і 243 аптечних пункти. У цей період за великі заслуги в розвитку аптечної мережі області та зміцнення матеріальної бази Ната Семенівна нагороджується медаллю «За трудову доблесть».
Згідно семирічному планом 1959-1965 рр., В області було відкрито 112 аптек, 116 були переведені в нові приміщення. Побудовано будинок обласного аптечного складу, в нове приміщення переведена обласна контрольно-аналітична лабораторія.
Аптеки області були районовані: в 1965 році вже функціонувало 18 центральних районних і 14 центральних міських аптек. На зміну маленьким, погано оснащеним аптекам, з обмеженим запасом і номенклатурою лікарських засобів були відкриті просторі, добре обладнані установи з великим асортиментом. В аптечній мережі працювало 354 провізора та 899 фармацевтів.
Вимогливість керівника поєднувалася в Нате Семенівні з щирим інтересом і любов'ю до людей. Саме прагнення піклуватися про них стало джерелом багатьох її ініціатив, перш за все безвідмовного методу: пацієнт, що прийшов в аптеку з рецептом, обов'язково повинен був отримати необхідний препарат.
Такий підхід до організації лікарського забезпечення був розроблений на основі величезної підготовчої роботи. З 1961 р було розпочато вивчення причин відмови хворим у забезпеченні препаратами. На підставі цього аналізу у співпраці з обласним управлінням охорони здоров'я, головними лікарями міст і районів була розроблена схема колегіальної роботи медиків і фармацевтів. Були відкриті філії аптек при поліклініках, організовані інформаційна і довідкова служби.
У 1952 році, на початку роботи Нати Семенівни як керівника аптечного управління, в Луганській області налічувалося 145 аптек, 9 аптекарських магазинів, 701 аптечний пункт, 2 аптечних складу, галеново-фасувальна лабораторія і 2 контрольно-аналітичні лабораторії

В кінці 70-х років великою проблемою залишалася організація медикаментозного забезпечення стаціонарних хворих. Для вирішення цього важливого питання Ната Семенівна і її заступник Блажен Ася Григорівна вийшли з ініціативою створення міжлікарняні аптек. Були ретельно опрацьовані всі моменти організації діяльності такої установи, особлива увага приділялася механізації технологічних процесів і забезпечення індивідуального підходу до лікування.
Перша межбольничная аптека була відкрита в 1965 році в сел. Петрівка Станично-Луганського району; до 1987 року в області функціонувало вже 36 міжлікарняні аптек.
У 80-х роках в систему аптечного управління було передано 57 аптек лікувально-профілактичних установ, матеріальна база яких перебувала на вкрай низькому рівні. Робота зі створення єдиної системи медикаментозного забезпечення стаціонарних хворих через мережу міжлікарняні і госпрозрахункових лікарняних аптек дала можливість зосередити в них необхідні запаси лікарських засобів, більш раціонально використовувати бюджетні асигнування.
При цьому ціни на ліки постійно знижувалися, розширювався контингент хворих, які отримували ліки зі знижкою та безкоштовно. Особливою увагою і турботою були оточені інваліди Великої Вітчизняної війни. Вони були закріплені за місцем проживання за аптеками, в яких для обслуговування інвалідів були виділені спеціальні робочі місця і підтримувався необхідний запас медикаментів.
Не буде перебільшенням сказати, що Ната Семенівна створила аптечну мережу області: в цілому за роки її керівництва було відкрито понад 240 нових аптек, реконструйовано 150. З ініціативи Нати Семенівни була створена громадська організація «Ворошиловградське фармацевтичне товариство», що об'єднала фахівців для впровадження передових методів в практику роботи аптечних установ.
Саме Натой Семенівною були закладені тенденції підвищення ролі виробництва вітчизняних ліків в організації лікарського забезпечення області, поліпшення якості фармацевтичної продукції. З червня 1972 року галеново-фасувальна лабораторія була реорганізована в фармацевтичну фабрику. Це був складний період. Галенові препарати, розчини, мазі випускалися в пристосованих приміщеннях. У той же час велася їх реконструкція, освоювалася нова виробнича номенклатура, навчалися кадри. Були повністю модернізовані технологічні процеси, організована масова переробка лікарської рослинної сировини. На даному етапі велику організаторську роботу провів Козлов Леонід Тимофійович, який очолював фабрику з 1972 по 1987 рік.
Швидке зростання аптечної мережі зажадав забезпечення її фахівцями. Область отримувала фахівців у вкрай недостатніх кількостях, була відсутня база підготовки фармацевтів. Виникла гостра необхідність забезпечення кадрами нових аптек, особливо в сільській місцевості.
Ната Семенівна Московець за підтримки обласного виконкому та республіканського Міністерства охорони здоров'я домоглася відкриття при Кадіївський медичному училищі фармацевтичного факультету на 90 осіб.
Абітурієнтами зараховувалися санітарки, фасувальники аптек, які після закінчення училища поверталися в них на роботу. Постійно проводилася робота з профорієнтації в сільських школах, колгоспах, радгоспах.
Окремі сільські господарства також брали участь в підготовці фахівців фармації, платили їм стипендії.
Таким чином за кілька років питання укомплектованості аптек фармацевтами було вирішено.
Для збільшення кількості фахівців з вищою освітою Ната Семенівна переконувала багатьох фармацевтів вступати в інститути.
В період 1976-1980 рр. аптечне управління Луганської області досягло найкращих результатів у роботі. Безпосереднє підпорядкування аптечного управління обласному виконавчому комітету і робота в тісному контакті з органами охорони здоров'я дозволили в повному обсязі вирішувати складні питання лікарського забезпечення, з року в рік розвивати і зміцнювати матеріально-технічну базу аптечної мережі. Робота аптек Луганській області була визнана школою передового досвіду для працівників фармації СРСР.
В кінці 70-х років великою проблемою залишалася організація медикаментозного забезпечення стаціонарних хворих

За роки одинадцятої п'ятирічки аптечне управління двічі - в 1981 і 1984 роках - стало переможцем Всесоюзного соціалістичного змагання з врученням перехідного Червоного Прапора Міністерства охорони здоров'я СРСР і ЦК профспілки медичних працівників.
Ініціатива, активна життєва позиція, творчі професійні ідеї Нати Семенівни, які вона блискуче втілювала в життя, відзначені багатьма урядовими нагородами. Однією з перших в республіці вона була удостоєна звання «Заслужений працівник охорони здоров'я УРСР», а за успіхи, досягнуті у виконанні завдань ХI п'ятирічки по розвитку народного охорони здоров'я і медичної науки, в 1986 році була нагороджена орденом Леніна.
Роки розпаду Радянського Союзу викликали процеси трансформації у всіх галузях господарювання. У Луганській області реорганізація обласного аптечного управління завершилася створенням обласного комунального виробничого підприємства «Фармація». Вдалося зберегти єдність аптечної інфраструктури області та повністю зберегти створену Натой Семенівною Московець модель організації лікарського забезпечення, в яку входять виробництво лікарських засобів, оптову ланку і аптечна мережа.
Сьогодні до складу підприємства входять 316 аптек, 265 аптечних пунктів та кіосків, три аптечних складу, фармацевтична фабрика, контрольно-аналітична лабораторія, автобаза, майстерня з виготовлення та ремонту спеціального аптечного обладнання.
Сучасна наука визначає таку модель як вертикальну маркетингову систему. Переваги такої системи полягають в достатності фінансових і інтелектуальних ресурсів для підтримки широкого асортименту лікарських засобів, оптимального ціноутворення, реального впливу на ринкову ситуацію.
Зберігши пріоритети діяльності фармацевтичного підприємства як необхідної частини охорони здоров'я області, підприємство довело, що така інфраструктура ефективна не тільки в умовах радянської планової, а й української ринкової економіки.
За роки одинадцятої п'ятирічки аптечне управління двічі - в 1981 і 1984 роках - стало переможцем Всесоюзного соціалістичного змагання з врученням перехідного Червоного Прапора Міністерства охорони здоров'я СРСР і ЦК профспілки медичних працівників Джерело тексту та ч \ б фото.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online