Зняти квартиру в Москві стає простіше і дешевше

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Мені вдалося зняти квартиру всього за 10 000 рублів на місяць. Ближче до інституту, ніж раніше, в кращому районі і вполовину дешевше. Прекрасно, що є люди [орендодавці], які розуміють проблеми студентів і йдуть їм назустріч », - радіє студентка з Москви - героїня одного з сюжетів телеканалу ОРТ. Цей та інші сюжети був покликаний проілюструвати ситуацію на ринку оренди житла в столиці, яка обговорювалася в програмі.

«Звичайно, це одиничний випадок. Дівчині дуже пощастило, і не варто відштовхуватися від такої ціни при виборі житла », - вважає заступник керівника аналітичного центру« Індикатори ринку нерухомості IRN.RU »Сергій Жарков. Він виступив в цій програмі в прямому ефірі в якості експерта в минулу п'ятницю, 3 квітня.

За його словами, ціни на оренду житла дійсно падають, хоча це не обов'язково помітно. Часом переговори про зменшення ставки оренди з власником квартири ні до чого не приводять. «Ймовірно, якщо власник квартири зробив хороший ремонт, вклався в дорогі меблі, він не захоче знижувати ставку, щоб виправдати витрати, чекатиме« свого »клієнта, - вважає експерт. - Але в цілому апетити орендодавців неминуче впираються в стелю платоспроможного попиту ».

А цей «стелю» дійсно знижується. Нова макроекономічна реальність - це падаючі доходи населення; пропозиція, що перевищує попит; невпевненість в завтрашньому дні і, відповідно, небажання орендарів переплачувати за що-небудь (докладніше див. « Ціни на нерухомість в Москві і Підмосков'ї в новій макроекономічній реальності »).


Позиції орендарів зміцніли
Точку зору експерта підкріплюють і висновки ріелторів . В умовах зростання обсягу пропозицій на ринку власникам доводиться жорсткіше конкурувати за клієнтів. Головним фактором, що дозволяє швидше здати квартиру, є вартість найму, тому орендодавці все частіше погоджуються на поступки. Є й інші рішення, що дозволяють спростити пошук мешканців, вважають фахівці компанії «НДВ-Нерухомість».

За усталеною практикою, орендарі вносять кілька сум при підписанні договору найму. Дві з них мають на увазі оплату першого місяця і страхового депозиту, який дорівнює величині орендної ставки. Але в умовах економічної невизначеності власники стають більш лояльні в цьому питанні. Орендарі можуть розбити оплату депозиту на кілька місяців, внести тільки половину цієї суми або зовсім підписати договір без неї. Як показує практика, зараз 80% орендодавців готові до подібних поступок. Крім того, в деяких випадках вдається включити в вартість оренди всі витрати на комунальні послуги, в тому числі і ті, що оплачуються за лічильником.

Все частіше власники готові докупити що-небудь з побутової техніки за свій рахунок, наприклад, новий телевізор або пральну машину. Прикраси для інтер'єру, нові комплекти постільної білизни можуть пропонуватися клієнтам як приємне доповнення. Деякі власники, щоб вирішити проблему з простоєм квартири, роблять ремонт. Якщо мова йде про будинки з підземним паркінгом , То в якості бонусу власник може включити у вартість орендної ставки оплату машино-місця (кожні три випадки з п'яти). Крім того, орендодавці все частіше готові розглядати «складних» клієнтів з тваринами, маленькими дітьми, великою кількістю проживаючих і так далі. Якщо раніше було близько половини таких запитів, то тепер приблизно дві третини.


бюджетні варіанти
Згідно з рейтингом, складеним фахівцями департаменту оренди квартир «Інком-Нерухомість», саме бюджетну пропозицію в квітні - однокімнатна малогабаритна квартира зі ставкою найму в 16 000 рублів. У березні лідерами аналогічного топ-листа були об'єкти за 20 000 руб. у місяць.

Перше місце в рейтингу займає 1-кімнатна малогабаритна квартира з щомісячною ставкою в 16 000 рублів. Вона розташована на 7-му поверсі 9-поверхового будинку на Хабаровської вулиці, в семи хвилинах транспортом від станції метро « Щолківська ». У квартирі мінімальний набір меблів.

За 17 000 рублей здається однокімнатна квартира на 16-му поверсі 16-поверхового будинку, в п'яти хвилинах ходьби від станції метро « текстильники », На 8-й вулиці Текстильників. Цей об'єкт обладнаний необхідними меблями.

На третьому місці пропозиція за 18 000 руб. Це 1-кімнатна квартира з мінімумом меблів, в п'яти хвилинах транспортом від станції метро « ВДНХ ». Житлоплощу розташована на п'ятому поверсі 16-поверхового будинку.

Замикає рейтинг найдешевших квартир (10-е місце) пропозиція за 23 000 рублів. Однокімнатна квартира на третьому поверсі 9-поверхового будинку на Матвіївської вулиці, в 10 хвилинах транспортом від станції метро « Слов'янський бульвар ». Житлоплощу в хорошому стані, повністю мебльована і обладнана побутовою технікою.

«Рік тому така квартира була б затребувана за 30 000 рублів на місяць, навіть незважаючи на віддаленість від метро», - вважає заступник керівника www.irn.ru .


елітний сегмент
Олена Куликова, керівник відділу по роботі з власниками IntermarkSavills, дивиться на ринок високобюджетної оренди з більшим оптимізмом, ніж в кінці минулого року. «Основним рушійним фактором буде те, що багато компаній-роботодавці змогли скорегувати бізнес-плани на цей рік. Важко уявити ситуацію, коли всі банки, компанії сировинного сектора, іноземні представництва і т.д. припинять своє існування в короткий проміжок часу, - каже вона. - Навпаки, скоріше можна припустити, що компанії будуть і надалі пристосовуватися до нового середовища. А разом з бізнесом буде пристосовуватися до нових реалій і ринок житла ... »

За оцінкою IntermarkSavills, сукупний обсяг попиту на ринку високобюджетної оренди Москви за перший квартал 2015 р знизився майже на 30% по відношенню до аналогічного показника 2014 р Зміцнення тенденції щодо зниження попиту з боку потенційних орендарів пов'язано зі скороченням штату багатьох представництв іноземних компаній, хоча в структурі попиту на високобюджетні квартири як і раніше переважають іноземні клієнти - 57%. Правда, в порівнянні з минулим роком (65%) їх частка скоротилася.

Обсяг пропозиції на ринку продовжує збільшуватися, і за підсумками березня 2015 року був відзначений черговий максимум: 17% за перший квартал 2015 року проти 11% в минулому році. Дві третини приросту - квартири, які здаються вперше.

У бюджетній структурі явно помітний перехід з більш високих бюджетів в нижчі. У порівнянні з першим кварталом минулого року на 3% скоротилася частка найдорожчих квартир (від $ 15 000 за об'єкт на місяць), зараз вона становить 6%. В середньому на 3-4% таким же чином скоротилися частки і в інших бюджетних діапазонах (за винятком найнижчого).

Зниження орендних ставок в березні 2015 року сповільнилося - за місяць середня ставка пропозиції знизилася менш ніж на 5% (на 17% з початку року). Зараз середня ставка оренди високобюджетної нерухомості в Москві становить $ 5540 за об'єкт на місяць - це нижче за показник березня 2014 року на 26%, відзначають в IntermarkSavills.

динаміка середніх ставок оренди високобюджетної нерухомості
(січень 2014 - березень 2015 г.)
динаміка   середніх ставок оренди високобюджетної нерухомості   (січень 2014 - березень 2015 г
Джерело: IntermarkSavills

За словами заступника керівника www.irn.ru Сергія Жаркова, падаючі ставки характерні для всього ринку. Інвестиційні проекти по здачі квартири в оренду зараз малоперспективні в будь-якому сегменті. Просто покласти гроші в банк набагато вигідніше: досить подивитися на графік прибутковості нерухомості в порівнянні з банківським депозитом IRN.RU.

RU

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online