В'єтнамські вислобрюхие поросята.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зовсім недавно на ринок Росії потрапила нова порода поросят - в'єтнамські вислобрюхие. Вона практично відразу завоювала прихильність багатьох фермерів. Чому так сталося, ми розповімо в цій статті. Також розглянемо питання годування поросят, їх слабкості до певних хвороб, вигоду, яку приносить розведення і, звичайно, історію їх появи в наших країнах.

Коротка історія появи в Росії. В'єтнамські вислобрюхие поросята - це порода домашніх свиней. Родина тварин Південно - Східна Азія, з якої до Європи, поросята потрапили в кінці ХХ століття. Назва породи говорить сама за себе - перші поросята були виведені у В'єтнамі. Робота над поліпшенням породи ведеться постійно, вчені прагнуть скоротити відсоток жиру, як результат - збільшити кількість м'яса в туше тварини після забою. Поросята кілька років тому потрапили на ринок Росії. Вони відразу набули популярності і стали затребуваними - зручні умови їх утримання, порівняльна дешевизна харчування, невибагливість і можливість раннього і результативного забою залучають фермерів.

Відомості про породу. Порода користується особливою затребуваністю з - за швидкого, можна навіть сказати стрімкого зростання поросят. Вже до 4 (свиня) - 6 (кабан) місяців в'єтнамські поросята досягають статевої зрілості. Вигідно розведення поросят і на продаж, адже до 4 місяців представники породи досягають 35 - 40 кг, а до 9 - 10 місяців 100 - 110 кг відповідно. Вислобрюхих поросят необхідно правильно годувати, тому як до 40 кг поросята набирають вагу в м'ясо, після 40 - в сало. Якщо харчування буде невірним, то частка сала в туше свині буде ще більше. Давайте розглянемо, як необхідно годувати вислобрюхих поросят, щоб цього уникнути.

Правильний раціон харчування: в'єтнамські поросята підраховуємо вигоду змісту. В'єтнамська свиня невибаглива в харчуванні, серед наших фермерів її називають травоїдної. Звичайно, для повноцінного набору ваги, якщо ви вирощуєте свиней для забою, однією трави буде мало. При складанні раціону варто враховувати, що порода європейська і годувати її так, як ми годуємо наших свиней - не можна. Так стверджують фахівці, але наші фермери, шляхом підбору, визначили вигідний для нашої країни режим харчування і набір продуктів. Ми розглянемо кожен варіант, попередньо зауваживши, що «народна» версія гарантує такий же результат (за кількістю м'яса після забою), як і експертна.

Ми розглянемо кожен варіант, попередньо зауваживши, що «народна» версія гарантує такий же результат (за кількістю м'яса після забою), як і експертна

Харчування в теплу пору року. Безсумнівним плюсом вирощування вислобрюхих свиней є те, що їх можна пасти. У теплу пору року, крім випасу, свиней годують двічі. Для цього варто підготувати суміш двох кормів - звичайного комбікорми або зернових культур, ціна яких досить висока, і висівками в рівних пропорціях. Таку суміш давати 2 рази на день, приблизну кількість на 1 тварина - 0,7 частини літрової банки. Як ми вже говорили, така суміш досить дорога, тому годувати їй тварин дуже невигідно. Як же заощадити?

Скажемо чесно, досвід багатьох фермерів, які вже вирощують вислобрюхих в'єтнамських свиней, стверджує, що в день на харчування 1 тваринного йде близько 5-7 рублів. У раціон включаються природні продукти: трава або сіно. Всі супутні продукти, які є у вас в саду або на городі - яблука і груші - падалиці, кабачки, бадилля, буряк, кукурудзу, трави (люцерна і навіть сіно) включаються в раціон поросят без обмежень.

Також можна комбінувати комбікорм або зерно з овочевими сумішами - картоплею, буряком, фруктами - падалиці та т. Д. Все каші і суміші потрібно робити досить густими, поросята не повинні «пити» їх, а повинні пережовувати, що полегшить процес засвоєння їжі. Розрахуйте для себе вигоду того корми або продукту, який можна недорого придбати або ж зібрати з власного городу. І вислобрюхие поросята окуплять себе сповна!

І вислобрюхие поросята окуплять себе сповна

Харчування в холодну пору року і як уникнути надмірного сало освіти. У холодну пору року, в раціон свиней додайте ще денне годування - в такому ж обсязі і пропорціях кормів, як влітку. Не забувайте ставити свиням воду - вона постійно повинна перебувати в їхньому вольєрі. Багато фермерів, з метою економії, годують вислобрюхих поросят і свиней звичайним сіном, кукурудзяною кашею, теж близько 0,7-літрової банки на 1 особину. Це ніяк не впливає на якість і кількість одержуваного в результаті м'яса, може підвищити відсоток сала на туше свині. Як цього уникнути, читайте далі.

Зайва кількість сала на туше свині утворюється в декількох випадках:

1. Тварини утримуються в тісному просторі, без виходу на випас або короткі прогулянки.

2. У сумішах домашнього приготування для годування міститься переважна кількість зернових культур: кукурудзи, пшениці або ячменю. Кукурудза, для вислобрюхих поросят, дуже спірне продукт. У зерновій суміші, каші, наприклад, відсоток кукурудзи повинен становити менше 10% - поросята дуже жиріють від неї.

Не давайте свиням грубе зерно, без дрібного помелу ви просто переведете продукт - травна система тварин влаштована так, що він просто перетвориться в НЕ засвоєний гній.

Підіб'ємо підсумок, під вигідністю і дешевизною змісту вислобрюхих поросят в плані харчування: вже через 4 місяці свиня готова до забою (до 40 - 50 кг.). Але найбільш ефективний забій в 6 - 7 місяців (найкращий вік) - ви отримаєте 50 - 70 кг свинини, а то і більше. Якщо забій виробляти в 10 - 11 місяців, вага чистого свинини збільшиться до 100 - 150 кг, в залежності від харчування і чистоти породи тварини.

Особливості змісту вислобрюхих поросят. Літнє та зимове утримання вислобрюхих поросят трохи відрізняється. Варто зауважити, що вислобрюхие в'єтнамські поросят сплять купками. Це допомагає їм зігрітися в наші люті, зимові морози.

Літній зміст. Літо - один з кращих сезонів року для розведення, поросят можна випускати на випас і економити на їх харчуванні. свинарник повинен бути капітальним. Ідеальний варіант - бетонні підлоги, висота стель до 2 метрів, ширина верстатів для годування - 3 - 3,5 метра. Вислобрюхі поросята досить компактні і невибагливі - їх можна утримувати в невеликих приміщеннях. Майданчик для літнього - весняного випасу, все ж, варто захистити - звичайна сітка рабиця, внизу якої можна встановити загороджувальні дошки. Ці заходи допоможуть запобігти риття лазів і догляд ваших поросят до сусідів. Загальна площа такого вольєра може досягати 10х10м - залежить від кількості поросят і площі, яку можна відвести під ці цілі. У літню пору вислобрюхие поросята проводять на вулиці до 10 світлових годин - сонце, свіжа трава і повітря їм просто необхідні.

Регулярні прогулянки благотворно впливають на стан здоров'я тварин. Не забудьте про встановлення спеціального тенту або розташуйте вольєр біля дерев - для створення тіні. Дерева, крім тіні, поросята використовують для чесання боків, якщо дерев немає, вкопати в землю пару звичайних гладких колод.

В'єтнамські свині дуже люблять водні, точніше грязьові купання. На території їх вольєра досить вирити кілька ямок, близько 2 метрів в ширину і сантиметрів 25-30 в глибину, наповнивши їх водою. Поросята з радістю будуть бовтатися в «грязьовий ванною», захищаючи себе від перегріву і настирливих комах. Це необов'язково, але переважно зробити.

Це необов'язково, але переважно зробити

Зимове утримання. Зимовий час в'єтнамські поросята переносять непогано. Але, все ж, необхідно свинарник утеплити. Ще під час будівництва, уникнете утворення щілин на стінах і даху, внутрішню частину можна обробити вологостійкої деревиною. Такий свинарник необхідний в тому випадку, коли поголів'я поросят перевищує 30 і більше штук. Як опалювального елементу може послужити звичайна російська піч, газовий конвектор або будь-який інший, безпечний тип обігрівача. Поросята до 3-х місяців морози переносять погано і температура в свинарнику не повинна бути нижче 18 - 20 С.

Тепер поговоримо про вентиляцію. Вона відіграє велику роль у підтримці здоров'я всіх поросят, зі встановленою, найдешевшої системою, ви назавжди забудете про те, що таке запах гною. Вислобрюхі поросята, за своєю природою, не мають яскраво вираженого неприємного запаху.

Поросята в'єтнамської породи схильні до наступних захворювань:

1. Глисти, поросята є проміжними переносниками, а паразити з'являються в разі антисанітарних умов утримання - рідкісної прибирання свинарника, брудної питної води і т. Д.

2. Сальмонельоз, хвороби схильні особи, які проживають у великих кількостях на фермах. Зазвичай, переносниками цієї хвороби стають щури або миші. Не можна стверджувати, що поросята, які розводяться в домашніх умовах, не потрапляють в зону ризику. Тому необхідно регулярно позбавлятися від мишей і щурів, а вислобрюхих поросят прищепити від захворювання.

3. Одне з найпоширеніших захворювань поросят - це рожа. Ви можете визначити його самостійно - на тілі порося з'являються плями різних кольорів (зазвичай, червоні або рожеві), через кілька днів тварина відмовляється від їжі і не може встати. Це захворювання теж переноситься мишами і комахами, може бути викликано антисанітарією. Для тих господарів, які розводять поросят для подальшого забою, необхідно уточнити, що до цієї хвороби схильні поросята до 12 місяців. Лікують поросят спеціальної антірожістой сироваткою, антибіотиками та засобами для поліпшення роботи серця.

4. У вислобрюхих поросят немає верхнього шару вовни, тому теплообмін в їх організмі регулюється погано. В'єтнамські свині схильні до сонячним ударам.

5. У вислобрюхих поросят, за словами експертів і професійних фермерів, трапляються депресії. Це може бути спровоковано поганим доглядом і навіть самотністю. Поросята краще живуть в зграї, а що містяться поодинці можуть дійсно занудьгувати. Лікування - поліпшення раціону харчування, більше часу виділяти для прогулянок на повітрі, ретельне прибирання свинарника.

5. Чума - невиліковна інфекційна хвороба, якій теж схильні до вислобрюхие в'єтнамські поросята. Поросят забивають, м'ясо хворої тварини ні в якому разі не можна вживати в їжу або годувати їм домашніх тварин!

Варто чи не варто братися за розведення в'єтнамських вислобрюхих поросят? Як ми вже вважали вище, раціон вислобрюхих поросят, особливо якщо підгадати і розводити їх під час теплої пори року, абсолютно недорогий. Особливо якщо є власне господарство або хоча б фруктовий сад. Для розведення необхідно побудувати свинарник особливого типу - адже поросятам необхідна якась свобода і місце для «випасу». Але, з іншого боку, на будівництві теж можна заощадити або переобладнати будівлю, яке вже є на вашій ділянці або території ферми.

Вислобрюхі поросята, незважаючи на своє азіатське походження, добре переносять наші суворі зими. Досить встановити в свинарник мінімальний джерело тепла - і зима пройде легко і непомітно. Чим більше кількість поросят - тим тепліше їм буде, вони гріються одна об одну.

Чим більше кількість поросят - тим тепліше їм буде, вони гріються одна об одну

Лікування в'єтнамських вислобрюхих поросят зводиться до мінімуму. Їх висока витривалість - це гарантія захисту від багатьох хвороб. Але, варто пам'ятати, що поросята трепетно ​​ставляться до антисанітарний умов - неприбраний свинарник, жахливий запах в повітрі, погана питна вода або гнила їжа здатні погубити весь виводок поросят. В цьому плані намагайтеся бути акуратними, що уникнути проблем і не витрачати грошей на послуги ветеринара.

До всього, м'ясо вислобрюхих в'єтнамських поросят дуже смачне, ніжне і швидко прожарівается. М'ясо із задоволенням і за прийнятними цінами купують оптові закупівельники і наші співгромадяни на ринках. Воно вважається делікатесним, і, поки, рідкісним.

Розведення цієї породи свиней на продаж може стати дуже вигідною справою для фермерського господарства. Звичайно, попередньо необхідно скласти чіткий бізнес план , Вкласти кошти в підготовку майданчика для розведення. Після першого забою, всі витрати окупляться!

подробиці

Опубліковано: 07 апреля 2015

Переглядів: 10474

Як же заощадити?
Варто чи не варто братися за розведення в'єтнамських вислобрюхих поросят?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online