Виплата компенсації при звільненні за скороченням штату

  1. Вимоги до процедури скорочення
  2. Виплати при звільненні у зв'язку зі скороченням штату
  3. Виплати для особливих категорій працівників

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Скорочення штату - це одна з підстав розірвання трудового договору з працівником з ініціативи роботодавця.

Процедура скорочення штату досить не просте і вимагає від роботодавця дотримання всіх істотних деталей, інакше суд визнає дане звільнення працівника незаконним.

Вимоги до процедури скорочення

По-перше, при скороченні штату деякі категорії працівників будуть користуватися переважним правом на залишення на роботі і роботодавцю необхідно це враховувати.

У статті 179 Трудового кодексу встановлюються такі категорії таких працівників:

  • працівники, чия кваліфікація і продуктивність праці вища;
  • працівники, у яких в складі сім'ї знаходяться два і більше утриманця (непрацездатних членів сім'ї);
  • особи, у яких в родині немає інших працівників з самостійним заробітком;
  • працівники, які отримали серйозну травму або профзахворювання у даного роботодавця;
  • працівники - інваліди ВВВ або інших бойових дій;
  • працівники, які навчаються за рахунок коштів і за направленням даного роботодавця.

Крім того, окремими законодавчими актами також встановлюється переважне право на залишення на роботі для наступних осіб:

    Скорочення штату - це одна з підстав розірвання трудового договору з працівником з ініціативи роботодавця
  • працівників, які зазнали опромінення на Семипалатинському полігоні (Федеральний закон від 10.01.2002 N 2-ФЗ "Про соціальні гарантії громадянам, які зазнали радіаційного впливу внаслідок ядерних випробувань на Семипалатинському полігоні");
  • працівників, які зазнали впливу радіації через катастрофу на Чорнобильській АЕС (Закон РФ від 15.05.1991 N 1244-1 "Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС");
  • подружжя військовослужбовців (Федеральний закон від 27.05.1998 N 76-ФЗ "Про статус військовослужбовців");
  • працівників, які мають допуск до державної таємниці на постійній основі (Закон РФ від 21.07.1993 N 5485-1 "Про державну таємницю");
  • працівників, що відносяться до категорії діти-сироти та діти, які залишилися без піклування батьків (Федеральний закон від 21.12.1996 N 159-ФЗ "Про додаткові гарантії щодо соціальної підтримки дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків");
  • працівників - Героїв Радянського Союзу, Героїв Російської Федерації і повних кавалерів ордена Слави (Закон РФ від 15.01.1993 N 4301-1 "Про статус Героїв Радянського Союзу, Героїв Російської Федерації і повних кавалерів ордена Слави").

У колективному договорі сторони можуть встановити додаткові категорії працівників, які користуватимуться переважним правом при залишенні їх на роботі.

По-друге, роботодавцю слід враховувати термін, в який він повинен попередити працівників про звільнення при скороченні штату. Такий термін повинен бути не менше ніж два місяці. Повідомлення доводиться до працівників в письмовому вигляді, працівник зобов'язаний розписатися в його отриманні.

Однак якщо скорочується працівник виявить бажання розірвати трудовий договір до закінчення встановленого строку попередження, зробити це буде можливо, при цьому роботодавець зобов'язаний буде виплатити такому працівникові додаткову компенсацію.

Якщо в організації існує профспілка , То про майбутнє скорочення штату необхідно повідомити і даний орган. Крім того, повідомлення про скорочення штату слід направити і в територіальну службу зайнятості населення.

По-третє, скорочуваним працівникам роботодавець зобов'язаний запропонувати іншу вільну вакансію в даній організації. Інша посаду повинна відповідати кваліфікації працівника і не повинна бути йому протипоказана за медичними показаннями.

І найголовніше - скорочення штату повинно мати місце в дійсності, тобто скорочуються штатні посади повинні бути виключені зі штатного розпису, інакше дії роботодавця будуть незаконними.

І найголовніше - скорочення штату повинно мати місце в дійсності, тобто  скорочуються штатні посади повинні бути виключені зі штатного розпису, інакше дії роботодавця будуть незаконними

Можливо, вас зацікавить ментальна карта "Припинення трудового договору" , Докладно описує цю процедуру.

або ознайомтеся ТУТ з трудовими гарантіями вагітним жінкам.

Виплати при звільненні у зв'язку зі скороченням штату

Статтею 178 Трудового кодексу встановлено, що при звільненні працівника за таким основи, як скорочення штату, крім звичайних виплат, які здійснюються при звільненні (зарплата, компенсація за невикористану відпустку та ін.), Роботодавець зобов'язаний виплатити працівникові додаткові компенсації:

  • Вихідна допомога , Розмір якого буде дорівнювати середнім заробітком працівника.
  • Компенсація на час пошуку нової роботи. Розмір такої компенсації також буде дорівнювати середнім заробітком працівника. Законодавством встановлено обмеження щодо термінів виплати - роботодавець зобов'язаний виплачувати цю компенсацію в період працевлаштування, але не більше двох місяців (при цьому йде в залік вихідну допомогу).

    Якщо служба зайнятості, в яку протягом двох тижнів з моменту звільнення звернувся працівник, який не підшукала даному працівнику нове місце роботи, йому може бути виплачений середній заробіток і за третій місяць. Таке рішення про виплату повинна прийняти служба зайнятості.

  • Якщо за згодою працівника трудовий договір з ним розривається раніше, ніж закінчилися передбачені два місяці на попередження, то в цьому випадку працівник має право додаткова компенсація. Її розмір буде дорівнює середнім заробітком працівника, обчисленого пропорційно часу, що залишився до закінчення строку попередження про звільнення. Крім того, даний працівник отримає і інші покладені при скороченні штату виплати.

Вихідна допомога виплачується працівникові в його останній робочий день разом із заробітною платою. Після закінчення двох місяців (або у винятковому випадку - трьох місяців) з моменту розірвання трудового договору з працівником, роботодавець виплачує йому суми його середнього заробітку за вказані місяці.

Щоб отримати виплати, працівник повинен написати заяву і надати трудову книжку для підтвердження факту, що він ще не працевлаштований.

Виплати для особливих категорій працівників

Для працівників Крайньої півночі і прирівняних територій встановлені більш тривалі терміни - середній заробіток на період працевлаштування обмежений для них трьома місяцями, а у виняткових випадках, за рішенням служби зайнятості, середній заробіток може виплачуватися і протягом четвертого, п'ятого і шостого місяця.

Для працівників, зайнятих на сезонних роботах, вихідна допомога при скороченні штату становитиме двотижневий середній заробіток.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online