Самотня мама і закон

  1. Хто зізнається самотньою мамою
  2. Плюси і мінуси прочерку в свідоцтві про народження
  3. державні допомоги
  4. Пільги при виплаті допомоги по догляду за хворою дитиною
  5. трудові пільги
  6. Податкові пільги
  7. житлові гарантії
  8. Соціальні гарантії
  9. Пільги в Москві

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

зміст:

З огляду на, що матерям-одиначкам доводиться набагато складніше, ніж повним сім'ям, держава законодавчо передбачила для них різні пільги і гарантії. Нажаль, багато хто до цих пір не знають своїх прав або дізнаються про них занадто пізно.

До змісту

Хто зізнається самотньою мамою

Мати не вважається самотньою, якщо у дитини є офіційний батько. В даному випадку під цими словами мається на увазі, що в свідоцтві про народження вписаний чоловік, який виступає в якості батька дитини, навіть за умови, що він не є її біологічним батьком. Давайте розглянемо такі ситуації.

Якщо подружжя перебувають у зареєстрованому шлюбі, то батьком дитини вважається чоловік матері дитини, якщо не доведено інше. Запис про батька дитини робиться на підставі свідоцтва про шлюб за заявою одного з батьків. Органи РАГСу зареєструють дитини на чоловіка, і така мати не буде вважатися одинокою, навіть якщо дитина не є дитиною її чоловіка. Також колишній чоловік вважається батьком, якщо з моменту або визнання його недійсним, а також з моменту смерті чоловіка пройшло не більше 300 днів. Батьківство засвідчується записом про їхній шлюб (п. 2 ст. 48 Сімейного кодексу Російської Федерації - далі СК РФ). У цьому випадку дитина реєструється на колишнього чоловіка, і така мати не вважається самотньою. Якщо з дня смерті батька минуло менше 300 днів, то така мати також не зізнається самотньою. Дитину реєструють на померлого, а сім'ї призначається допомога у зв'язку з втратою годувальника. Якщо батька дитини позбавили батьківських прав, то і в цьому випадку мати не вважається самотньою.

У разі якщо батьки дитини не перебувають у зареєстрованому шлюбі, то відомості про батька вносяться на підставі акта про встановлення батьківства , Але за умови, що батьківство встановлюється одночасно з реєстрацією народження дитини. В цьому випадку необхідно спільну заяву батьків. таке добровільне встановлення батьківства означає, що жінка не є одинокою матір'ю, навіть якщо цей чоловік з нею не живе.

У разі смерті особи, яка визнавала себе батьком дитини, але не перебувала у шлюбі з матір'ю дитини, факт визнання ним батьківства може бути встановлений в порядку окремого судочинства (ст. 50 СК РФ, пп. 4 п. 2 ст. 264 Цивільного процесуального кодексу Російської Федерації - далі ЦПК РФ).

Також і мати, і батько можуть встановити батьківство в судовому порядку, якщо, наприклад, жінка відмовляється реєструвати батьківство добровільно або батько дитини відмовляється визнавати себе його батьком (ст. 49 СК РФ). Якщо батьківство або визнання батьківства буде встановлено в судовому порядку, то жінка не буде вважатися одинокою матір'ю.

Таким чином, до одиноким матерям відносяться жінки, якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька взагалі або такі відомості написані виключно за вказівкою матері, а не спільної заяви з батьком дитини.

До змісту

Плюси і мінуси прочерку в свідоцтві про народження

Деякі органи РАГСу рекомендують одиноким мамам не писали в свідоцтві про народження навіть фіктивного батька, просто ставити прочерк. Це звільнить вас в подальшому від ряду проблем. Припустимо, ви вирішили відпочити за кордоном. Так як відповідно до СК РФ батьки мають рівні права і несуть рівні обов'язки щодо своїх дітей, то для поїздки знадобиться нотаріально засвідчена згода другого з батьків про те, що він не заперечує проти поїздки. В даному випадку прочерк в свідоцтві про народження позбавить вас на митниці від необхідності пояснювати, що "тато" фіктивний. Ще один приклад: якщо батьки прописані за різними адресами, то для постійної реєстрації дитини з одним з них необхідна згода другого з батьків про те, що він не проти такої реєстрації. Або ви вирішили вийти заміж і майбутній чоловік бажає усиновити вашої дитини, або виїхати на постійне місце проживання за кордон - скрізь в цих випадках потрібна згода вписаного в документ батька. У законі є ще чимало ситуацій, коли для здійснення будь-яких дій, які стосуються дитини, необхідна згода батька чи іншого з батьків. Таким чином, якщо у дитини немає батька, то відпадає необхідність у кожному випадку писати спільні заяви або йти до нотаріуса.

Але є і зворотна сторона медалі. Так, наприклад, у дитини не виникає права на аліменти , Так як аліментні зобов'язання виникають тільки у батьків, а це необхідно документально підтвердити. Крім цього, відповідно до ГК РФ, діти ставляться до спадкоємців першої черги. Але дитина не зможе успадкувати майно від фактичного батька, якщо офіційно про це ніде немає запису.

Тепер перейдемо до пільг. Треба сказати, що пільг для одиноких мам не дуже багато, але вони є.

До змісту

державні допомоги

Державна допомога на дитину до досягнення нею віку шістнадцяти років (на учня загальноосвітньої установи - до закінчення ним навчання, але не більше ніж до досягнення нею віку вісімнадцяти років) в сім'ях з середнім доходом, розмір якого не перевищує величину прожиткового мінімуму в суб'єкті Російської Федерації, встановлену відповідно до Закону про прожитковий мінімум (Закон про державну допомогу громадянам які мають дітей від 19 травня 1995 року № 81-ФЗ), становить 70 рублів. Розмір щомісячної допомоги на дитину збільшується на сто відсотків для дітей одиноких матерів, т. Е. Становить 140 рублів.

Для того щоб отримати цю допомогу, необхідно звернутися в органи соціального захисту населення за місцем проживання.

Документи необхідні для оформлення допомоги:

  • Заява;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка з ЖЕКу про те, що дитина проживає з батьком;
  • трудова книжка;
  • ощадна книжка;
  • паспорт одного з батьків.

Відомості про доходи сім'ї вказують в заяві в письмовій формі. Вимога інших документів про доходи не допускається.

Повідомлення про призначення щомісячної допомоги на дитину або про відмову в призначенні зазначеної допомоги має бути направлено заявнику органом соціального захисту населення не пізніше ніж через 10 днів після звернення.

При необхідності додаткової перевірки відомостей про доходи сім'ї, зазначених у заяві, в зазначений вище термін повинен бути дан органом соціального захисту населення попередню відповідь, що повідомляє про проведення такої перевірки. При проведенні додаткової перевірки остаточну відповідь про призначення або про відмову щомісячної допомоги на дитину має бути дана заявнику не пізніше ніж через 30 днів після звернення. Відмова в призначенні щомісячної допомоги на дитину заявник може оскаржити до вищестоящого органу соціального захисту населення, що призначає і виплачує цю допомогу, і (або) в судовому порядку.

До змісту

Пільги при виплаті допомоги по догляду за хворою дитиною

Для одиноких матерів передбачені відмінності у виплаті допомоги по догляду за хворою дитиною.

При стаціонарному лікуванні таке допомога призначається в розмірі, що визначається в залежності від тривалості безперервного трудового стажу особи, яка здійснює догляд за дитиною. При амбулаторному лікуванні - за перші 10 календарних днів одиноким матерям в залежності від тривалості безперервного трудового стажу, а починаючи з 11-го дня допомога обчислюється в розмірі 50% заробітку незалежно від тривалості безперервного трудового стажу.

Допомога по догляду за хворою дитиною віком до 7 років видається матері за весь період амбулаторного лікування або спільного перебування з дитиною в лікарняному закладі, а допомога по догляду за хворою дитиною віком від 7 до 15 років - за період не більше 15 днів, якщо за медичним висновком не потрібно більшого терміну (Положення про порядок забезпечення допомогою по державному соціальному страхуванню).

До змісту

трудові пільги

Трудовий кодекс передбачає гарантії, що стосуються одиноких мам, при розірванні трудового договору з ініціативи роботодавця. З даною категорією працівників не допускається розірвання трудового договору з таких підстав:

  • скорочення чисельності штату працівників;
  • невідповідність працівника займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації;
  • зміна власника майна організації;
  • прийняття необгрунтованого рішення керівником організації, його заступниками і головним бухгалтером, що спричинило за собою порушення збереження майна, неправомірне його використання або інший збиток майну організації;
  • припинення допуску до державної таємниці, якщо робота вимагає такого допуску.

При ліквідації підприємства одиноким матерям надаються гарантії. Так, Указом Президента РФ від 5 червня 1992 року №554 "Про обов'язкове працевлаштування окремих категорій працівників при ліквідації підприємства, установи, організації" встановлено, що при ліквідації підприємства, установи, організації обов'язкове працевлаштування звільнених вагітних жінок, а також жінок, які мають дітей у віці до 3 років, одиноких матерів з дітьми до 14 років або з дитиною-інвалідом до 18 років здійснюється його правонаступником. Подальше працевлаштування жінки лягає на плечі її роботодавця.

Якщо в колективному договорі закріплена гарантія надання щорічної додаткової відпустки без збереження заробітної плати (ст.263 ТКРФ), то за заявою одинокій матері, яка виховує дитину у віці до 14 років, їй необхідно надати щорічну додаткову відпустку без збереження заробітної плати у зручний час тривалістю до 14 календарних днів. Така відпустка може бути приєднаний до щорічної оплачуваної відпустки або використаний окремо - повністю або частинами. Перенесення цього відпустки на наступний робочий рік не допускається.

Працюючої одинокій матері, яка виховує дитину-інваліда, надаються 4 додаткових оплачуваних вихідних дні на місяць.

До змісту

Податкові пільги

Певні пільги передбачені і податковим законодавством. Відповідно до пп, 4 п. 1 ст. 218 Податкового кодексу платникам податків надається стандартний податкові відрахування в розмірі 300 рублів за кожний місяць податкового періоду на кожну дитину платників податків, на забезпеченні яких знаходиться дитина, які є батьками або подружжям батьків, опікунами. Ця пільга діє до місяця, в якому їх дохід, обчислений наростаючим підсумком з початку податкового періоду (проти якого передбачена податкова ставка, встановлена ​​п. 1 ст. 224 Податкового кодексу) працедавцем, що надає даний стандартний податкові відрахування, перевищив 20 000 рублів. Починаючи з місяця, в якому зазначений дохід перевищив 20 000 рублів, податкове вирахування, передбачений цією статтею, не застосовується. Для одиноких батьків даний відрахування надається в подвійному розмірі.

У Податковому кодексі РФ під самотнім батьком розуміється один з батьків, який не перебуває в зареєстрованому шлюбі, тобто одинока мати може розраховувати на подвійний відрахування тільки до вступу в шлюб.

Одинока мати має право на отримання податкового вирахування витрат на утримання дитини до досягнення нею віку до 18 років.

Наприклад, ваша заробітна плата становить 5000 рублів.

Якщо ви не надасте в бухгалтерію Свідоцтво про народження дитини, то отримаєте на 78 рублів менше, тобто:
Утримають із зарплати: 5000x13% (прибутковий податок) = 650 руб.
Отримайте на руки: 5000 - 650 = 4350 руб.

Якщо документи будуть надані:
Податковий (пільговий) відрахування: 5 000 - (300x2) = 4400 руб.
Прибутковий податок: 4400x13% = 572 (утримають із зарплати)
Отримайте на руки: 5000 - 572 = 4428 руб.

Якщо зарплата 5000, то відрахування буде надаватися з січня до квітня включно, так як з травня дохід перевищить 20 000 рублів.

До змісту

житлові гарантії

Відповідно до п. 8 статті 36 Житлового кодексу Української РСР (ЖК РРФСР) в першу чергу жилі приміщення надаються одиноким матерям, але тільки в тому випадку, якщо вони потребують поліпшення житлових умов. У статті 29 ЖК перераховуються підстави визнання громадян такими, що потребують поліпшення житлових умов. До таких категорій відносяться:

  • громадяни, які мають забезпеченість житловою площею на одного члена сім'ї нижче встановленого рівня;
  • громадяни, які проживають в житловому приміщенні, що не відповідає санітарним і технічним вимогам;
  • громадяни, які проживають в квартирах, зайнятих кількома сім'ями, якщо в їх складі є хворі, які страждають важкими формами хронічних захворювань, при яких спільне проживання неможливо;
  • громадяни, які проживають в суміжних неізольованих кімнатах по дві і більше сім'ї при відсутності родинних відносин;
  • громадяни, які проживають в гуртожитках, за винятком сезонних і тимчасових робочих, а також у зв'язку з навчанням. Для отримання права на першочергове надання житлового приміщення необхідно звернутися до місцевих органів за місцем проживання і встати на облік в якості особи, яка потребує поліпшення житлових умов.

При виселенні з службових жилих приміщень одиноким матерям разом з їх неповнолітніми дітьми повинно бути надано інше житлове приміщення (п. 12 ст. 108 ЖК УРСР). Виселення без надання іншого жилого приміщення не допускається.

До змісту

Соціальні гарантії

Відповідно до Постанови Уряду РФ від 01.07.95 № 677 "Про затвердження типового положення про дошкільний навчальний заклад" - в дошкільний навчальний заклад в першу чергу приймаються діти працюючих одиноких батьків. На 50% знижено оплату за утримання дітей одиноких матерів в дитячих дошкільних установах.

Нормативно - правовими актами суб'єктів РФ можуть бути передбачені додаткові пільги для цієї категорії громадян.

До змісту

Пільги в Москві

Кожен суб'єкт РФ може додатково приймати пільги для одиноких матерів. Так, в Москві крім загальнофедеральних існують додаткові пільги.

Протягом багатьох років уряд Москви приймає Комплексну програму заходів соціального захисту своїх жителів. У цій програмі передбачаються розміри дотацій і виплат сім'ям, які мають дітей. Що стосується самотніх матерів, то для них передбачені наступні посібники.

Щомісячна компенсаційна виплата на дітей одиноким матерям, які мають середньодушовий дохід:

  • нижче прожиткового мінімуму (які отримують допомогу РФ) 500 рублів;
  • вище прожиткового мінімуму - 170 рублів.

Також покладена щомісячна компенсаційна виплата на харчування дітей до трьох років одиноким матерям незалежно від сукупного доходу в розмірі 500 рублів. Це перш за все стосується і студентських сімей, сім'єю з дітьми-інвалідами, військовослужбовців за призовом, а також випадків знаходження батька в розшуку за несплату аліментів.

Крім цього, Постановою Уряду Москви від 6 квітня 2004 року № 199 ПП встановлено додаткове одноразова допомога молодим сім'ям у зв'язку з народженням дитини. Але треба сказати, що правом на отримання цієї допомоги мають також одинокі матері до 30 років, які мають реєстрацію за місцем проживання в Москві. Розмір такої допомоги залежить від черговості народження дитини і становить:

  • при народженні першої дитини - п'ятиразова величина прожиткового мінімуму, встановлена ​​Урядом Москви в розрахунку на душу населення, тобто 3611,45x5 = 18057,25 рублів;
  • при народженні другої дитини - семиразовий розмір прожиткового мінімуму, тобто 3611,45х7 = 25280,15 рублів;
  • при народженні третьої і наступних дітей - десятикратний розмір прожиткового мінімуму, тобто 3611,45х10 = 36114,5 рублів.

Також для одиноких матерів передбачені пільги з оплати за навчання в дитячих школах мистецтв (музичних, художніх і інших) системи Комітету з культури Москви. Розмір оплати для дітей одинокій матері на 30% нижче звичайної оплати. Пільга поширюється на учнів шкіл мистецтв до досягнення ними 18-річного віку. У випадках навчання в школах мистецтв громадян, які досягли 18 років і мають інвалідність 1-ї чи 2-ї групи, розмір плати за навчання зменшується на 30% (наказ Комітету по культурі уряду Москви від 6 травня 2002 року № 205).

Діти одиноких матерів можуть скористатися і безкоштовним шкільним харчуванням, в, наприклад вартість сніданку учнів 1 -4 класів становить 12-14 рублів в день, а дворазове харчування учнів з багатодітних і соціально незахищених сімей (сніданок, обід) обійдеться московському бюджету в 37-44 рубля в день.

У будь-якому випадку, якщо самотня мама хоче отримати будь-яку пільгу або дізнатися про таку, їй слід звернутися в комітет соціального захисту за місцем проживання, де інспектори зобов'язані розповісти їй про всі порядках, пільги і виплати, що діють в конкретній галузі.

Обговорення

Здраствуйте що належить матері одиночці, одній дитині 8 років, другому 3 рочки, а третій народитися повинен, що саме належить за що і скока?

26.11.2017 20:52:45, Ева26

Закон-хорошо.Только ось работоспасобность закону хромает.Моей дочьку вже 11 років і з беззаконням стикається з пеленок.Ми за місцем прописки жити неможу тому, квартира комунальна, сусідка зоопарк розводить і сморід на весь дом.Жалвалісь як годиться починаючи з участкового и заканчивая мэром.Поверьте законов просто нет!Чиновникам в радость смотреть на то как одинокая-мама пытается добиться для своего ребенка элементарной возможности дышать!

Добрий день! Підкажіть будь ласка, що і які пільги мені покладені, якщо я мати-одиначка? Живу в Красноярському краї, звернулася в соц.защіти на пільги за житло, за світло і т.д., Мені відповіли, що мені нічого не належить !!! Я прописана і проживаю у мами, вона власник цього жілья.С роботи отримую допомогу по догляду за дитиною 4 тис і 366руб. дитячі, ось і весь мій дохід в місяць!

"ЧОМУ Б НЕ прирівняти до одиночки МАТЕРІВ, ЧИЇ" КОЛИШНІ "ПРОСТО НЕ ПЛАТЯТЬ АЛІМЕНТИ"?
А тому, що якщо прирівняти, то вийде, що чоловіки "виграли": і діти носять їх прізвища і робити нічого не треба! І суспільство матерів і дітей не засуджує, як бездоглядність.
На відміну від одинаків, які, знаючи чоловічу безвідповідальність, відразу самі від усього відмовилися.

12.12.2008 14:18:45, Х

Я - самотня мама, малюкові 2 роки з невеликим. Перебуваю у відпустці по догляду за дитиною. Ніяких посібників не отримую, тому як раніше не зверталася. Спробувала записати дитину в садочок. У комісії від мене зажадали довідку з соцзабезу про те, що я самотня мама (в свідоцтві про народження прочерк, в шлюбі ніколи не перебувала), щоб поставити мене на пільгову чергу. У соцзабезі мені в такій довідці відмовили, тому як я у них не перебуваю на обліку. Наод принести цілу купу документів, але найголовніше - довідку з соцзабезу за попереднім місцем проживання, що я у них нічого не отримувала. Або нинішній соцзабез сам буде запитувати, але цей час. А мені довідка потрібна неодмінно до кінця зими, в березні вже комісія буде розподіляти діточок по садках. Чи правомірна запит комісії з респределенію в дитячі сади з приводу довідки з соцзабезу? Чи не можна без неї якось обійтися? У моїй подргі з іншого округу такої довідки не вимагали.

08.12.2008 18:41:33, Ольга

АНЯ, Без вашої згоди ніхто нічого не зможе, якщо у свідоцтві про народження не вказано батько то і впринципі виеснять нічого, а якщо ви і самі того не бажаєте просто махніть рукою він вам ніхто а вашій дитині темболее.

17.11.2008 10:59:32, Дар'я А.С.

Лариса, мені теж відмовили в 50% за садок.

03.11.2008 00:34:22, Ольга

Доброго дня! мені хочеться дізнатися! соцзахист повинна виплачувати які небудь гроші! чи ні?

30.10.2008 21:46:27, Олена

Добрий день, я зіткнулася з проблемою, у нас в управлінні освіти кажуть що немає такого положення для мам-одиначок, щоб платити за дитячий сад тільки 50%. Може закон застарів?

27.10.2008 9:41:03, Лариса

Доброго дня! Підкажіть будь ласка, чи може біологічний батько дитини змусити мене встановити батьківство. у шлюбі не складаємося і не живемо разом.

24.10.2008 15:25:13, Аня

Я народила в 33 роки дочку від гаряче коханої людини. Дура! Треба було від багатого і щедрого. Але були причини рассторгнуть шлюб і свідомо народити як самотня мама. Прожили після народження дочки рік і розлучилися з великим скандалом. Була тема. Людина пив. Через 4,5 року він помер. Хотіла оформити пенсію по втраті годувальника (соціальну), тому що він офіційно ніде не працював, але треба встановити батьківство. Юрист сказав, що треба його викопувати і робити ген.експертізу. Але шансів мало, тому що вибачте кістки вже за 3 роки встигли подтухнуть і експертиза може не вийти і гроші я витрачу даремно, того не варто. А чому не варто? Так, задоволення коштує тисяч 15. Але зараз дитині 8, а якщо пенсію отримують в разі якщо дитина вчиться у ВНЗ до 22-23 років, то соц.пенсію 1 тис. Х на 12 міс і на решту життя ... виходить, що варто. Але з іншого боку, якщо експертиза не вийде і пенсії не бачити і гроші даремно витрачені. А 15 тис для мене це багато. Невже не можна довести батьківство показаннями свідків, сімейними фотографіями, дитина-то схожий. А свідків скільки у мене, що я ним жила, вела спільне господарство і т.д. и т.п. Або так не можна? Або суддя щось отримує за те, що відмовить. Так би мовити премія за с'економленние державні гроші. Зате я тепер точно знаю, як виховувати дочку і що їй говорити в процесі підростання тіла і мізків. Я взагалі перш, ніж їй щось вселяти намагаюся перед очима поставити приклад, щоб переконати на всі 100%. А ВЗАГАЛІ ДЕРЖАВА ДИВНЕ У НАС. МОЯ ЗНАЙОМА НЕ ДУЖЕ суворими звичаями ВИЙШЛА ТАК СКАЗАТИ ЗАМІЖ ЗА гультяїв НА 10 РОКІВ МОЛОДШЕ ЇЇ. ВІК підпирає, НЕ ХОТІЛОСЯ ЗАЛИШАТИСЯ В старих дів. ЇЇ ПРОСТО цікавився ШТАМП У ПАСПОРТІ (для пристойності). НАРОДИЛА ДИТИНУ, А ВІН БЛАГОПОЛУЧНО кудись подівся, АЛЕ ВОНА РОЗУМНА не розводити. І БУДУЧИ З НИМ В ШЛЮБ зачати другу ДИТИНИ ВІД ІНШОГО ЧОЛОВІКА. ЧОЛОВІК ЗАГИНУВ НЕЗАБАРОМ, А У НЕЇ ПО термін отримати ЗАПИСАТИ ДРУГОГО ДИТИНИ НА ЗАГИБЛОГО ЧОЛОВІКА. ЗАРАЗ ВОНА ОТРИМУЄ НА ОБОХ ДІТЕЙ ТА ПЕНСІЮ ПО ВТРАТИ ГОДУВАЛЬНИКА І ПОСІБНИК ТАКЕ Ж ЯК Я - ОДИНОКАЯ МАМА НА СВОГО ДИТИНИ. МІЙ ДИТИНА ХОЧЕ МЕНШЕ ЇСТИ? ТОДІ ВЖЕ ЯКЩО Є ПЕНСІЯ НАВІЩО ПОСІБНИК? Тут вище говорили про те, що якщо держава буде матеріально поощерять одиноких матерів, то розплодиться подібна категорія. Не ми, так інші розплодяться. Що значить незаконні діти? А що у нас в країні законного? Дібільние закони і неписьменні хами-чиновники?

16.10.2008 5:27:43, Ольга Пітерська

Який кошмар читати про ці 70 або 140 рублях! Я в 19 років залишилася одна, з дитиною і печаткою про розлучення. А життя було таке довге і така важка. Шлюб був офіційним, але в подальшому це не допомогло. За всі довгі роки жаху і виховування дитини в поодинці допомоги, хоча б грошової, я так і не побачила. Чоловік був досить відомим в Москві людиною, головним редактором великих глянцевих журналів, а ми досить часто не знали, як звести кінці з кінцями. Пам'ятаю як один раз я сказала своїй колишній свекрусі, що нам часом просто нічого їсти, тому що її син не платить ні копійки. На що вона сказала, що моя дитина - її онук - може приходити до них обідати. Мені це все нагадало Тургенєва або Горького, коли брали приживалок. Свекруха "допомагала" - іноді передавала тюки з виношеної старим одягом молодшого сина або пакети з яблуками - падалицею, які вони привозили з дачі. Цю дачу колись подарували нам на весілля, тільки про це ніхто не згадував - ні шлюбу - сама розбирайся як жити далі. Страшно все це згадати ... А судові виконавчі листи так і лежать в суді, тому що судові виконавці "не могли знайти відповідача". Так! Коли синові було вже 17 років я спробувала позбавити батька батьківських прав. Та й які права, якщо він дитину в очі не бачив? Опікунська рада мені відмовив, тому що потрібна перевірка моїх житлових умов, перевірка мого доходу і чи можу я утримувати дитину, і взагалі - батько є батько, як це мені в голову прийшло позбавляти дитину батька? Я аж задихнулася - які житлові умови і дохід? Так всім було начхати як ми живемо до того, як я прийшла в цей піклувальна рада та заїкнулася про позбавлення прав. Страшно все це, і боляче. Слава Богу, що дитина виросла. Правда, життя пройшло в цій боротьбі ...

24.09.2008 17:47:09, Катя

Я мати-одиначка, в свідоцтві у дочки батько вписаний з моїх слів. Прочерк ставити не стала. В органах соцзахисту неврахуванні була "занадто забезпечена" 15т.руб. у місяць. Коли оформляла закордонний паспорт доньки довелося з РАГСу взяти довідку: "Відомості про батька вписані зі слів матері" в 2-х прим., З цією довідкою і закордонний паспорт доньки видали (1 прим. Забрали) і на кордоні можна пред'являти і дозвіл на виїзд можна оформити, дочка їздила на відпочинок з родичами.

19.09.2008 12:45:53, Наталія

.

Коментувати можут "Самотня мама і закон"

Підкажіть будь ласка, що і які пільги мені покладені, якщо я мати-одиначка?
ЧОМУ Б НЕ прирівняти до одиночки МАТЕРІВ, ЧИЇ" КОЛИШНІ "ПРОСТО НЕ ПЛАТЯТЬ АЛІМЕНТИ"?
Чи правомірна запит комісії з респределенію в дитячі сади з приводу довідки з соцзабезу?
Чи не можна без неї якось обійтися?
И ні?
Може закон застарів?
А чому не варто?
Або так не можна?
МІЙ ДИТИНА ХОЧЕ МЕНШЕ ЇСТИ?
ТОДІ ВЖЕ ЯКЩО Є ПЕНСІЯ НАВІЩО ПОСІБНИК?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online