ПДФО з відпускних, коли платити в 2017 році

  1. Перерахування ПДФО: загальні правила
  2. Коли сплачувати ПДФО з відпускних у 2017 році
  3. Утримання та перерахування ПДФО з відпускних у 2017 році: спірні моменти
  4. В яких випадках ПДФО з відпускних потрібно перерахувати достроково

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Бухгалтери часто плутають, коли платити ПДФО з відпускних у 2017 році - відразу після видачі відпускних або в останній день місяця? Наша стаття допоможе вам розібратися з усіма тонкощами нарахування і перерахування ПДФО з відпускних і позбавить від штрафу.

Перерахування ПДФО: загальні правила

Закон говорить, що всі доходи, які організація або ІП виплачує працівникові, повинні обкладатися ПДФО. Звичайно, є деякі види виплат, які не обкладаються ПДФО - наприклад, матеріальна допомога чи допомога по вагітності та пологах (повний список див. У статті 215 і 217 Податкового кодексу РФ). Але відпускні до таких виплат не належать - вони, як і зарплата, повинні обкладатися ПДФО.

Коли сплачувати ПДФО з відпускних у 2017 році

Термінова новина для всіх бухгалтерів із зарплати: Мінфін наполягає на ПДФО і внески з підзвітних сум . Подробиці читайте в журналі "Російський податковий кур'єр" .

Сплачувати ПДФО з відпускних в 2017 році потрібно в ті ж терміни, що і в минулому році. Податок повинен бути перерахований до бюджету до кінця того місяця (на практиці - в останній день місяця), в якому відпускні були видані працівникові або переведені йому на карту.

Всі зміни по ПДФО у 2017 році подивіться в статті >>>

приклад

Працівник Смирнов Н.І. йде у відпустку з 1 червня 2017 року. Згідно із законом відпускні йому потрібно видати не пізніше, ніж за три дні до початку відпустки, тобто 29 травня. Відповідно, перерахувати ПДФО з відпускних, виданих Смирнову, потрібно не пізніше 31 травня 2017 року.

Утримання та перерахування ПДФО з відпускних у 2017 році: спірні моменти

Багато бухгалтери задають таке питання про перерахування ПДФО: віднімати чи податкове вирахування при нарахуванні ПДФО з відпускних? Потрібно пам'ятати, що податкове вирахування віднімається один раз на місяць з сукупного доходу. Тому якщо в поточному місяці ви нараховуєте працівникові і заробітну плату, і відпускні, то податкове вирахування віднімається тільки від зарплати.

приклад

Припустимо, що заробітна плата Смирнова Н.І. за травень склала 25000 рублів. Його податкове вирахування становить 1400 рублів. Відпускні були видані Смирнову 29 травня в сумі 22000. Значить, ПДФО із заробітної плати складе:

(25000 - 1400) × 13% = 23600 × 13% = 3068 рублів.

ПДФО з відпускних (вже без вирахування) складе:

22000 × 13% = 2860 рублів.

Пам'ятайте також, що на відміну від ПДФО з зарплати (який може бути перерахований на початку наступного місяця), ПДФО з відпускних потрібно встигнути перерахувати в бюджет до кінця поточного місяця! У нашому випадку - 31 травня 2017 року.

В яких випадках ПДФО з відпускних потрібно перерахувати достроково

Припустимо, що інший наш працівник Іванов П. І. йде в відпустка не з 1 червня 2017 року, а з 15 травня. Чи потрібно в цьому випадку зробити перерахування ПДФО з відпускних у 2017 році достроково, не чекаючи 31 мая?

До 2016 року на це питання не було однозначної відповіді. І від бухгалтерів часто вимагали, щоб вони перераховували ПДФО з відпускних вже на наступний день після їх видачі. Це було не дуже зручно, особливо, якщо у відпустку в цьому місяці йшло кілька людей, і все в різні дні.

У 2016 році це спірне питання був остаточно закритий. Нова редакція податкового кодексу (п. 6 ст. 226 НК РФ) однозначно вказує на те, що ПДФО з відпускних слід перераховувати в останній день того місяця, коли вони були видані. Навіть якщо відпускні були видані на початку місяця, ПДФО з них перераховується в кінці місяця.

Якщо в поточному місяці відпускні видавалися кілька разів і в різні дні, то ПДФО з них можна перерахувати в кінці місяця однією платіжкою. Тобто платити ПДФО достроково ви не зобов'язані, але якщо вам так зручніше, ви маєте повне право заплатити ПДФО раніше, але тільки після фактичної видачі відпускних.

Повернемося до наших працівників: Іванов пішов у відпустку з 15 травня 2017 року - значить, відпускні (припустимо, в сумі 15000 руб.) Він отримав 12 травня. Смирнов отримав відпускні 29 травня 2017 року сумі 22000 руб.

  • ПДФО з відпускних Іванова (без вирахування) склав 1950 руб.
  • ПДФО з відпускних Смирнова дорівнює 2860 руб.

Перерахування ПДФО з відпускних і по Смирнову, і по Іванову в сумі 4810 руб. можна здійснити однією платіжкою 31 травня 2017 року.

Однак пам'ятайте, що в Розділі 2 форми 6-ПДФО відпускні Смирнова та Іванова, а також нарахований з них ПДФО необхідно показати в різних рядках - по датах фактичного отримання доходу, тобто 12 і 29 травня.

Редакція журналу підготувала книгу "6-ПДФО: приклади на всі випадки життя". У ній докладні приклади, як заповнювати рядки 6-ПДФО, для будь-якої ситуації. Підпишіться на журнал і отримаєте цю книгу в подарунок. Детальніше про умови передплати тут >>>

Детальніше   про умови передплати тут >>>

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online