Одноразова допомога при народженні дитини

  1. Які види допомоги передбачені для робітниць з дітьми
  2. Детальніше про одноразову допомогу при народженні дитини читайте тут:
  3. Одноразова допомога при народженні дитини: 2019 рік
  4. Термін обігу та виплати одноразової допомоги при народженні дитини
  5. Розмір одноразової допомоги при народженні дитини: 2019
  6. Право на отримання допомоги при народженні дитини співробітником-іноземцем

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При народженні дитини співробітниця має право на отримання одноразової допомоги. Цю виплату виробляє організація-роботодавець. Для того, щоб організація могла виплатити допомогу їй треба отримати від співробітниці необхідні документи. Про те, як оформити виплату і в якому розмірі виплачується одноразова допомога при народженні 2019, - читайте в статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Які види допомоги передбачені для робітниць з дітьми

Для батьків законодавство передбачає спеціальні заходи соціальної підтримки. Зокрема, при народженні дитини, в період вагітності і під час догляду за дитиною матері виплачуються спеціальні посібники. Всі види таких «дитячих» виплат названі в Законі від 19.05.1995 № 81-ФЗ «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей».

Так, законом передбачені наступні види грошових виплат, які пов'язані з народженням дітей або доглядом за ними:

допомога по вагітності та пологах;

одноразова виплата жінкам, які стали на облік в медичних організаціях в ранні терміни вагітності;

одноразова виплата при народженні дитини;

щомісячну допомогу по догляду за дитиною.

Всі ці гарантовані виплати проводяться за рахунок коштів Фонду соціального страхування Росії. Тим часом, якщо жінка працює, тобто перебуває у трудових відносинах з організацією, то всі ці посібники вона отримує за місцем роботи. Саме роботодавець проводить виплату грошових коштів. Згодом суми виплат організації будуть відшкодовані за рахунок коштів ФСС Росії.

Детальніше про одноразову допомогу при народженні дитини читайте тут:

Звертаємо увагу! Допомога виплачується роботодавцем тільки після того, як жінка представить в бухгалтерію організації заяву і необхідні документи.

Порядок і умови призначення і виплати державної допомоги громадянам, які мають дітей, затверджені Наказом Міністерства охорони здоров'я Росії від 23.12.2009 N 1012н. У цьому документі названі всі необхідні документи, які працівниця повинна представити для отримання виплат.

Одноразова допомога при народженні дитини: 2019 рік

У даній статті ми розглянемо порядок виплати одноразової допомоги при народженні дитини .

Звертаємо увагу! За загальним правилом, кошти виплачуються саме матері при народженні дитини. Тим часом отримати допомогу може і батько. Дана виплата проводиться одному з батьків.

Якщо той з батьків-одержувач виплати працює, вона призначається і виплачується роботодавцем. Але право на цю допомогу мають і непрацюючі батьки. При відсутності трудових відносин виплату можна отримати в органах соціального захисту за місцем проживання.

Отже, при отриманні допомоги за місцем роботи, співробітник повинен подати роботодавцю наступні документи:

заяву про виплату. Його працівник пише в довільній формі. Зразок заяви наведено нижче;

довідка про народження дитини, видана РАГСом. Ця довідка складається за спеціальною формою, затвердженою Постановою Уряду РФ від 31.10.1998 N 1274;

довідку з місця роботи другого з батьків, яка підтверджує, що допомога не виплачувалася. Відзначимо, що оскільки кошти виплачуються тільки одному з батьків, у роботодавця має бути підтвердження, що другий батько цю виплату не отримував.

Заява співробітника про призначення одноразової допомоги при народженні дитини

Заява співробітника про призначення одноразової   допомоги при народженні дитини

Дивіться документ >>>

Звертаємо увагу! Довідку про неотримання допомоги кожним з батьків не треба представляти в тому випадку, якщо батьки розлучені чи не перебувають у шлюбі. У цій разі виплата проводиться того з батьків, з ким проживає дитина. Такі правила встановлені пунктом 28 Правил про виплату держдопомоги.

Отримавши ці документи, роботодавець видає наказ про виплату допомоги. Уніфікованої форми такого документа немає, наказ складається в довільній формі. Зразок наказу наведено нижче.

Наказ про призначення одноразової допомоги при народженні дитини

Дивіться документ >>>

Довідка

Термін обігу та виплати одноразової допомоги при народженні дитини

Жінці не обов'язково звертатися за отриманням держдопомогу відразу після народження дитини. Законодавство передбачає досить тривалий термін, протягом якого працівниця має право на отримання цієї виплати. Так, період, протягом якого жінка може звернутися за отриманням одноразової допомоги при народженні становить шість місяців з дати народження дитини. Цей термін встановлений статтею 17.2 Закону № 81-ФЗ.

У зв'язку з цим з метою отримання виплати працівниці головне не пропустити цей шестимісячний термін. Після закінчення шести місяців з дати народження дитини співробітниця вже втрачає право на отримання державної виплати.

Також передбачений спеціальний термін, протягом якого організація зобов'язана нарахувати і виплатити одноразову держдопомогу жінці. Цей термін складає 10 днів з дати прийняття від співробітниці заяви з усіма необхідними документами. Даний термін встановлений пунктом 30 Порядку виплати держдопомоги.

Таким чином, отримавши від співробітниці всі необхідні документи, бухгалтерії організації дається 10 днів на те, щоб розрахувати допомогу і виплатити його працівниці.

Розмір одноразової допомоги при народженні дитини: 2019

Завантажити архів документів

На практиці часто виникають питання щодо розміру одноразової виплати при народженні дитини. Справа в тому, що законом № 81-ФЗ встановлено базова величина даного посібника, вона становить 8 000 рублів.

Однак щороку цей розмір збільшується на певний коефіцієнт. Так, з 1 лютого 2017 року держдопомогу треба виплачувати в розмірі 16 350,33 руб. Цей розмір визначений з урахуванням базової величини і коефіцієнта, встановленого Постановою Уряду РФ від 26.01.2017 № 88.

Питання, пов'язане з розміром допомоги може виникнути в наступній ситуації. Наприклад, співробітниця народила дитину в січні 2017 року. У цей період розмір одноразової держдопомогу при народженні дитини становив 15 512,65 руб. Співробітниця звернулася із заявою про отримання виплати вже в березні 2017 року. Відповідно, у бухгалтера виникає питання: на яку дату визначати розмір допомоги.

У ситуації, що розглядається співробітниці треба буде виплатити допомогу в розмірі 15 512,65 руб.

Звертаємо увагу! Визначати розмір одноразової допомоги при народженні дитини треба на дату народження, а не на дату звернення співробітниці за виплатою.

Пояснюється це наступним. Народження дитини є страховим випадком з обов'язкового соціального страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством (п. 3 ч. 2 ст. 1.3 Федерального закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ «Про обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством »).

При настанні цього страхового випадку виплачується одноразова держдопомогу при народженні дитини - один з видів страхового забезпечення по обов'язковому соціальному страхуванню на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством (п. 4 ч. 1 ст. 1.4 Закону № 255-ФЗ). І оскільки виплата пов'язана з настанням страхового випадку, то розмір допомоги визначається на дату народження дитини. Саме цим принципом рекомендує керуватися і ФСС Росії в листі від 17 січня 2006 № 02-18 / 07-337.

У 2017 році одноразова допомога при народженні виплачується в розмірі 16 350,33 руб. , В тому випадку, якщо дитина народився 1 лютого 2017 року і пізніше.

Право на отримання допомоги при народженні дитини співробітником-іноземцем

За загальним правилом, державні «дитячі» допомоги виплачуються російським громадянам. Однак право на отримання цієї допомоги мають і деякі категорії іноземців. Так, отримати виплату можуть іноземні громадяни, які мають статус:

постійно проживають на території Росії;

тимчасово проживають на території Росії.

Це правило встановлено статтею 1 Федерального закону № 81-ФЗ. Дане право підтверджує і Мінпраці Росії в листі від 6 березня 2015 р № 17-1 / В-100.

Якщо іноземні громадянин проживає в Росії і у нього статус тимчасово перебуває на території РФ, права на отримання допомоги він не має.

У зв'язку з цим на практиці також виникають питання, пов'язані з виплатою одноразової допомоги працівнику, чоловік або дружина якого є іноземцем. Відзначимо, що таке держдопомогу може отримати батько дитини за місцем роботи в тому випадку, якщо мати дитини іноземка. Нагадаємо, що виплата проводиться одному з батьків.

Так, якщо мати дитини є тимчасово перебувають іноземцем, відповідно, вона не має права на отримання допомоги. Тому співробітникові - батькові дитини треба подати до бухгалтерії організації документи, що підтверджують статус дружини. Працівник повинен представити копії:

  • документа, що посвідчує особу другого чоловіка;
  • документів міграційного обліку (відривній частині повідомлення про прибуття і міграційної карти), що підтверджують статус дружини.

Такого комплекту документів буде достатньо для встановлення статусу подружжя, як тимчасово проживає на території Росії іноземця.

Якщо ж мати дитини має статус постійно або тимчасово проживає на території РФ, буде потрібно представити документи з її місця роботи про те, що вона даний вид допомоги не отримувала. Якщо ж мати дитини не працює, потрібно довідку з органів соціального захисту населення за її місцем проживання (за місцем реєстрації) про те, що в соцзахист даний вид допомоги матерів не виплачувався.

Читайте також:


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online