Материнський капітал: чотири істотних зміни в закон з серпня 2010 року

  1. 1. З'явилося право на самостійне будівництво будинку.
  2. 2. До членів сім'ї для цілей застосування маткапіталу нарешті законом віднесено лише батьки і діти.
  3. 3. На батьків дітей, що народилися в 2010 році, поширена практика зняття 12000 рублів із коштів маткапіталу...
  4. 4. Нарешті відновлена ​​справедливість для тих батьків, діти яких померли на першому тижні життя, в...

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Правила використання материнського капіталу, які застосовувалися в Російській Федерації 3,5 року відповідно до Федерального закону № 256-ФЗ «Про додаткові заходи державної підтримки громадянам, які мають дітей», досить давно потребували уточнення. Практика показала, що закон недостатньо добре захищає ряд категорій громадян, не створює можливості для більш повного розкриття можливостей захисту материнства і дитинства за допомогою механізму маткапіталу.

Влітку 2010 року частина давно очікуваних змін в закон про маткапітале була реалізована. З 2 серпня 2010 року набрав чинності Федеральний закон Російської Федерації від 28 липня 2010 року N 241-ФЗ «Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації та про порядок надання одноразової виплати за рахунок коштів материнського (сімейного) капіталу».

Даний закон вніс до Федерального закону від 29 грудня 2006 року N 256-ФЗ "Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей" 4 істотних змін.

Правила використання материнського капіталу, які застосовувалися в Російській Федерації 3,5 року відповідно до Федерального закону № 256-ФЗ «Про додаткові заходи державної підтримки громадянам, які мають дітей», досить давно потребували уточнення 1. З'явилося право на самостійне будівництво будинку.

Відповідно до нової редакції статті 10 закону 256-ФЗ кошти (частину коштів) материнського (сімейного) капіталу відповідно до заяви про розпорядження можуть направлятися на будівництво, реконструкцію та індивідуального житлового будівництва, що здійснюються громадянами без залучення організації, що здійснює будівництво (реконструкцію) об'єкта індивідуального житлового будівництва, в тому числі за договором будівельного підряду, шляхом перерахування зазначених коштів на банківський рахунок особи, яка отримала Сертифікати т.

Зверніть увагу! На ремонт квартири кошти маткапіталу в будь-якому випадку направити не можна.

Цікаво, що законом встановлено обмеження у використанні коштів маткапіталу на дані потреби.

Частина коштів материнського (сімейного) капіталу в сумі, що не перевищує 50 відсотків розміру коштів материнського (сімейного) капіталу, належних особі, яка отримала сертифікат, на дату подання ним заяви про розпорядження, може бути видана зазначеній особі на будівництво (реконструкцію) та індивідуального житлового будівництва при поданні засвідчених в установленому законом порядку:

  1. копій документів особи, яка отримала сертифікат, або її чоловіка (дружини), що підтверджують право власності на земельну ділянку, право постійного (безстрокового) користування земельною ділянкою, право довічного успадкованого володіння земельною ділянкою, право оренди земельної ділянки або право безоплатного термінового користування земельною ділянкою, призначеним для індивідуального житлового будівництва, на якому здійснюється будівництво (реконструкція) та індивідуального житлового будівництва;
  2. копії дозволу на будівництво, виданого особі, яка отримала сертифікат, або його чоловіка (дружини);
  3. копії свідоцтва про право власності особи, яка отримала сертифікат, або її чоловіка (дружини) на об'єкт індивідуального житлового будівництва в разі його реконструкції;
  4. письмового зобов'язання особи (осіб), на яке (яких) оформлено дозвіл на будівництво, протягом шести місяців після отримання кадастрового паспорта об'єкта індивідуального житлового будівництва оформити житлове приміщення, збудоване (реконструйоване) з використанням засобів (частини коштів) материнського (сімейного) капіталу, у спільну власність особи, яка отримала сертифікат, її чоловіка (дружини), дітей (у тому числі першого, другого, третього дитини і наступних дітей).

Частина коштів материнського (сімейного) капіталу, що залишилася в результаті розпорядження ними на самостійне будівництво або реконструкцію об'єкта ІЖС, може бути використана на ті ж цілі не раніше ніж через шість місяців з дня попереднього направлення частини коштів материнського (сімейного) капіталу при поданні особою, отримав сертифікат, документа органу, уповноваженого на видачу дозволу на будівництво, що підтверджує проведення основних робіт з будівництва та індивідуального житлового строительст ва (монтаж фундаменту, зведення стін і покрівлі) або проведення робіт з реконструкції об'єкта індивідуального житлового будівництва, в результаті яких загальна площа житлового приміщення (житлових приміщень) реконструюється збільшується не менш ніж на облікову норму площі житлового приміщення, що встановлюється відповідно до житловим законодавством Російської Федерації. Видача зазначеного документа здійснюється в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. Такий порядок поки не прийнятий.

Засоби материнського (сімейного) капіталу на підставі заяви про розпорядження особи, яка отримала сертифікат, можуть бути видані зазначеній особі на компенсацію витрат за побудований (реконструйований) їм або його чоловіком (дружиною) об'єкт індивідуального житлового будівництва при поданні засвідчених в установленому законом порядку:

  1. копій документів особи, яка отримала сертифікат, або її чоловіка (дружини), що підтверджують право власності на земельну ділянку, право постійного (безстрокового) користування земельною ділянкою, право довічного успадкованого володіння земельною ділянкою, право оренди земельної ділянки або право безоплатного термінового користування земельною ділянкою, призначеним для індивідуального житлового будівництва, на якому здійснено будівництво (реконструкція) та індивідуального житлового будівництва;

  2. копії свідоцтва про право власності особи, яка отримала сертифікат, або її чоловіка (дружини) на збудований об'єкт індивідуального житлового будівництва, яка виникла не раніше 1 січня 2007 року, або на реконструйований після 1 січня 2007 року об'єкт індивідуального житлового будівництва - незалежно від дати виникнення зазначеного права ;
  3. письмового зобов'язання особи (осіб), в чиїй власності знаходиться об'єкт індивідуального житлового будівництва, оформити зазначений об'єкт у спільну власність особи, яка отримала сертифікат, її чоловіка (дружини), дітей (у тому числі першого, другого, третього дитини і наступних дітей) протягом шести місяців після перерахування Пенсійним фондом Російської Федерації коштів материнського (сімейного) капіталу - в разі, якщо об'єкт індивідуального житлового будівництва оформлений не в спільну власність особи, яка отримала Сертифікати ат, її чоловіка (дружини), дітей (у тому числі першого, другого, третього дитини і наступних дітей).

Це важливо! За загальним правилом даний напрямок витрачання коштів маткапіталу можливо тільки після того, як дитині, в зв'язку з народженням якого отримано сертифікат на маткапітал, виповнилося три роки.

2. До членів сім'ї для цілей застосування маткапіталу нарешті законом віднесено лише батьки і діти.

Пункт 4 статті 10 закону 256-ФЗ в період з 1 січня 2007 по 1 серпня 2010 року звучав так:

«Житлове приміщення, придбане з використанням коштів (частини коштів) материнського (сімейного) капіталу, оформляється у спільну власність батьків, дітей (у тому числі першого, другого, третього дитини і наступних дітей) та інших спільно проживають з ними членів сім'ї з визначенням розміру часткою за угодою. »

Таке формулювання закону приводила до необхідності включати до складу власників житла не тільки батьків і дітей, а й дядьком, бабусь, дідусів та інших різноманітних родичів, прописаних на даній житлоплощі. Це також унеможливлювало здійснення угод з викупу у родичів часткою житлових приміщень за рахунок коштів маткапіталу - адже родич, прописаний на даній площі, зобов'язаний був залишатися власником частки.

З 2 серпня 2010 року норма пункту 4 статті 10 закону звучить так:

"Житлове приміщення, придбане (побудоване, реконструйоване) з використанням засобів (частини коштів) материнського (сімейного) капіталу, оформляється у спільну власність батьків, дітей (у тому числі першого, другого, третього дитини і наступних дітей) з визначенням розміру часток за угодою . "

Як бачимо, суть збережена, діти житлом наділяються - але виключені інші родичі. А отже, операції з викупу часток у прописаних родичів нарешті стають можливі.

3. На батьків дітей, що народилися в 2010 році, поширена практика зняття 12000 рублів із коштів маткапіталу на довільні потреби.

Заява про надання одноразової виплати подається до територіального органу Пенсійного фонду Російської Федерації незалежно від терміну, який минув з дня народження (усиновлення) другої, третьої дитини або наступних дітей: Заява про надання одноразової виплати подається до територіального органу Пенсійного фонду Російської Федерації незалежно від терміну, який минув з дня народження (усиновлення) другої, третьої дитини або наступних дітей:

  1. не пізніше 31 грудня 2010 року - в разі, якщо право на додаткові заходи державної підтримки відповідно до Федерального закону "Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей" виникло (виникає) з 1 січня 2007 року по 30 вересня 2010 року включно;
  2. не пізніше 31 березня 2011 року - в разі, якщо право на додаткові заходи державної підтримки відповідно до Федерального закону "Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей" виникає з 1 жовтня 2010 року по 31 грудня 2010 року включно.

Таким чином, в 2010 році можуть скористатися цим правом і мами, які народили дітей у 2007 - 2009 роках, отримали сертифікат на маткапітал, але не встигли зняти 12000 рублів.

Виплата раніше являє собою одноразовий тобто якщо одного разу 12000 рублів із коштів маткапіталу вже були зняті (скажімо, в 2009 році), то повторно їх зняти не можна.

4. Нарешті відновлена ​​справедливість для тих батьків, діти яких померли на першому тижні життя, в зв'язку з чим не видавалося свідоцтво про народження і відповідно було неможливо претендувати на маткапітал.

Батьки (один з батьків), діти яких померли на першому тижні життя починаючи з дня вступу в силу Федерального закону від 15 листопада 1997 року N 143-ФЗ "Про акти громадянського стану" (з 20 листопада 1997 року), мають право звернутися до органів реєстрації актів цивільного стану для отримання свідоцтва про народження зазначених дітей в порядку, встановленому Федеральним законом від 15 листопада 1997 року N 143-ФЗ "про акти громадянського стану" з урахуванням змін, внесених цим законом.

Однак як і раніше, в разі народження мертвої дитини право на отримання свідоцтва про народження відсутня.

Крім цих змін, новою редакцією закону прямо уточнено, що індексується щорічно не тільки повна сума материнського капіталу, але і невикористаний залишок.

Також скасовано жорсткі прив'язки до дат подачі заяви про розпорядження маткапіталом в рамках року (до 1 травня і до 1 жовтня).

На жаль, законом не продовжена на 2011 рік та наступні роки можливість використання материнського капіталу для погашення іпотечних кредитів до моменту, поки дитині, в зв'язку з народженням якого отримано сертифікат на маткапітал, виповниться три роки. Дочекаємося кінця року - можливо, таке продовження буде пов'язано з прийняттям федерального закону про бюджет на 2011 рік.

Автор: Тетяна Вакалюк , експерт

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online