Куди перекинуть веб-камери з виборчих дільниць?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Найближчим часом вирішиться доля всіх тих 180 тисяч веб-камер, які на березневих виборах здійснювали трансляцію з виборчих дільниць. На їх установку була витрачена гігантська сума - 30 млрд рублів. Це набагато більше, ніж на організацію самих виборів.

Нагадаємо: перед обранням президента влада оголосила про те, що тепер вибори будуть прозорими, і майже на 92 тис. Виборчих дільниць по всій країні були встановлені веб-камери. В результаті пряма трансляція в Інтернеті майже всюди дійсно йшла. За словами міністра зв'язку і масових комунікацій РФ Ігоря Щеголева, «було під 1 млрд переглядів, на порталі webvybory2012.ru зареєструвалися 3,5 млн осіб, і в середньому кожен не менше 40 хвилин дивився за тим, що відбувається в країні». За кількістю переглядів лідирували Москва і Санкт-Петербург, на третьому місці опинилися іноземці та громадяни РФ, які проживають за кордоном.

Незважаючи на ці оптимістичні цифри, користь від новації виявилася сумнівною. Опозиція поширює в Інтернеті чимало відеозаписів з камер, де, на їхню думку, відображені моменти вкидання бюлетенів. Однак ЦВК зберігає колишнє олімпійський спокій і запевняє, що вибори пройшли практично без порушень. Чи не єдиним порушником закону, за версією ЦВК, виявився якийсь Ульяновський двірник, який по чиєсь прохання вкинув кілька бюлетенів за ... «Справедливу Росію» (СР).

Грошей не шкодували. Фахівці компанії «Ростелеком» встановили цілі програмно-апаратні комплекси (ПАК). Все було зроблено з розмахом. У комплекс входили ноутбук Lenovo або Fujitsu, по дві веб-камери на кожну ділянку, мережевий фільтр, джерело безперебійного живлення, необхідні периферійні пристрої і засоби комутації. Крім цього були проведені і нові лінії зв'язку. Всього на реалізацію проекту з федерального бюджету було виділено 13 млрд рублів. Крім того, "Ростелекому" довелося, щоб виконати важливе державне завдання, витратити і власні кошти. За оцінкою Мінкомзв'язку, загальна вартість проекту склала аж 20-30 млрд рублів.

Що ж тепер робити з усіма цими десятками тисяч дорогих комплексів? Влада пішла звичним бюрократичним шляхом, заснувавши суспільно-експертна рада з обговорення питань подальшого використання веб-камер, а Минкомсвязь оголосило конкурс серед громадськості щодо їх використання. Уповноважений при президенті з прав дитини Павло Астахов запропонував встановити камери в дитячих установах, щоб стежити за поведінкою персоналу. Лідер СР Сергій Миронов висловився за використання цих комплексів для трансляції діяльності органів влади: «Нехай компетентність чиновників і депутатів буде видна кожному з нас так само, як і їх дурість. Трансляції з засідань органів влади всіх рівнів, на яких вирішуються важливі для громадян питання, повинні бути доступні для громадськості. Таких органів менше, ніж виборчих дільниць, а значущі заходи проводяться в них не одночасно і не протягом цілого дня ». У тому ж ряду - і численні пропозиції пересічних громадян поставити веб-камери в поліклініках, паспортних столах, кабінетах чиновників ЖКГ, тобто тих установах, які схильні до «корупційної складової». Глава Інгушетії Юнус-Бек Євкуров підтримав ідею боротьби з корупцією за допомогою установки веб-камер в кабінетах чиновників. Втім, як і слід було очікувати, федеральна влада проігнорувала цей заклик. Заступник міністра зв'язку і масових комунікацій РФ Ілля Массух, який курирував це питання, перерахував набагато безпечніші для авторитету влади ініціативи: «Ми отримали велику кількість пропозицій і в пресі, і в Інтернеті - наприклад, розміщення веб-камер в культурно значущих місцях країни, створення народного телебачення, установка камер на дорогах для боротьби з пробками і зниження аварійності ».

По темі

По темі

2359

В ході виборів президента України на одній з виборчих дільниць в Чернігівській області невідомий чоловік використовував коктейль Молотова для підпалу. В результаті інциденту ніхто не постраждав.

Крім того, Массух запропонував використовувати систему для контролю за різними галузями економіки: «Ми серйозно розглядаємо установку подібної системи на приватних лісопилках, щоб контролювати долю лісових багатств». Більш того, він навіть назвав її «непоганим російським експортним товаром». Звичайно, залучення росіян до культурної і тари та упаковки, а також контроль за приватними лісопилками і автомагістралями - справа важлива. Але все ж основний потік пропозицій стосувався тих двох областей, де громадський контроль давно вже просто необхідний, - освітньої та правоохоронної.

Почнемо з останньої ідеї - передати веб-камери в систему МВС для оснащення ними поліцейських ділянок і СІЗО. Якраз в ці дні, коли ЗМІ обговорюють чергові скандали з поліцейськими тортурами і вбивствами в Казані, Санкт-Петербурзі, Барнаулі, дуже актуальна пропозиція контролювати спілкування співробітників правоохоронних органів з підневільними громадянами. Так, член Громадської палати, адвокат Анатолій Кучерена заявив, що камери спостереження потрібно встановити в чергових частинах ОВС, кімнатах нарад і в приміщеннях для тимчасово затриманих. Президент Татарстану Рустам Мінніханов уже розпорядився встановити відеокамери у всіх ОВС республіки, в тому числі в кабінетах слідчих. Уповноважений з прав людини Свердловської області Тетяна Мерзлякова висловилася за встановлення веб-камер в камерах попереднього ув'язнення. На жаль, панацеєю від злочинів правоохоронців цей рецепт не стане. За словами тієї ж Мерзлякової, деякі недобросовісні правоохоронці використовують практику вивезення підслідних в лісові масиви, де проводять з ними «оперативну роботу». У цих випадках камери на місцях, природно, не допоможуть.

Можливо, велику користь вони принесуть в освітніх установах, оскільки все спілкування педагогів з дітьми проходить саме там. Застосування паків в школах і гімназіях, вже підтримане Володимиром Путіним, ще й найбільш економне рішення, оскільки саме там традиційно знаходиться більшість виборчих дільниць. До виборів у них був прокладений швидкий Інтернет. Тепер по ньому планується транслювати освітні передачі, створивши якийсь банк освітніх програм, які можна було б переглядати після уроків або навіть під час занять. Інакше плану з'явився в школах Інтернет стане в нагоді для дистанційного навчання хворих дітей і дітей-інвалідів. А найпопулярніше пропозиція - використовувати веб-камери для забезпечення безпеки в навчальних закладах або для контролю за ЄДІ і проміжними атестаціями школярів.

Абсолютний переможець всеросійського конкурсу «Лідер в освіті», директор тюменської школи № 70 Лідія Русакова заявила: «Додаткові камери я встановила б на поворотах в коридорах шкіл. За даними відеоспостереження можна буде довести провину, якщо щось станеться, або виправдати невинного ». До того ж налагоджені веб-канали дадуть можливість моніторингу батьками часу приходу і відходу дитини зі школи.

А молодіжна громадська організація «Нові люди» організувала в підтримку відеоконтролю за ЄДІ акцію «Чесні вибори - чесні іспити» у Волгограді, Липецьку, Воронежі, Нижньому Новгороді і Кірові. Гендиректор «Інгушелектросвязі» Тимур Марзой вже заявив про готовність налаштувати частина веб-камер для дистанційного навчання дітей з обмеженими фізичними можливостями та інтернет-трансляції ЄДІ. Втім, за оцінками експертів, помітити шпаргалку з допомогою веб-камер з виборчих дільниць - провальна затія! Для цього потрібні камери з роздільною здатністю набагато більш потужним.

Відомий веб-експерт Антон Носик вказує на іншу проблему: «Інший кінець кабелю від кожної камери веде в ЦВК. У Мінзв'язку таких повноважень точно ні ». Про свої домагання на відеообладнання з виборчих дільниць заявили і поштовики. Гендиректор «Пошти Росії» Олександр Кисельов заявив: «Це особливо актуально в умовах погіршення криміногенної обстановки в країні і зростання числа розбійних нападів на наші відділення, які оперують грошима і матеріальними цінностями». Крім цього оснащення 42 тис. Поштових відділень відеокамерами, як тонко відзначив Кисельов, сприятиме підвищенню якості обслуговування клієнтів «Пошти» за рахунок створення інструменту внутрішнього контролю та додаткової мотивації персоналу до сумлінного виконання своїх обов'язків.

Але провідний аналітик Mobile Research Group Ельдар Муртазін вважає: «Це споконвічно російська проблема - спочатку робити, а потім думати. Всі веб-камери можна хоч зараз викидати. Перепрофілювати таке обладнання практично неможливо. Краще все законсервувати до наступних виборів - інакше доведеться встановлювати нові камери там, де їх за цей час розкрадуть »...

Що ж тепер робити з усіма цими десятками тисяч дорогих комплексів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online