Така ось Німеччина Звільнення в Німеччині. За що можуть звільнити. Як відбувається.

  1. Підстави для розірвання трудового договору
  2. Звільнення в Німеччині: про терміни
  3. Особливості трудових спорів в Німеччині

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У сучасному світі мало хто затримується на першому місці роботи до кінця, до самої пенсії. У кожного свої мотиви звільнитися: цікава позиція в іншій фірмі, що вабить зарплата, переїзд в інше місто або країну, навчання і т.д. І це прекрасно, коли людина не тільки будує плани і прагне в інше життя, а робить усвідомлені кроки. Звільнятися не страшно, якщо це відбувається за власним бажанням. А якщо ні ... Розглянемо як же це відбувається в Німеччині та за що людина може бути звільненим.

У Німеччині відсутній загальний трудовий кодекс. Базові норми, що регулюють відносини роботодавця і працівника, міститися в федеральних законах. Тут же прописані механізми анулювання трудових відносин, які в цілому ідентичні загальновизнаним європейським стандартам.

Підстави для розірвання трудового договору

Відносини в сфері найманої праці можуть бути припинені:

Звільнення в Німеччині за угодою сторін


У Німеччині такий варіант досить поширений. Зазвичай ініціатором виступає роботодавець. Він зобов'язується виплатити працівникові, що звільняється співробітнику все вихідну допомогу. Цей спосіб має на увазі досягнення між сторонами деяких домовленостей. Укладається угода про розірвання трудового договору, де прописується дата звільнення працівника від обов'язків і підстави для такого рішення. Анулювання документа можливо тільки при взаємній згоді сторін.

По закінченню терміну трудового договору

Так звільняють тимчасових сезонних робітників, а також співробітників, які заміняли фахівців, які перебувають у декретних відпустках. У деяких німецьких організаціях укладення тимчасової трудового договору має місце при випробувальному терміні або на період роботи, що не перевищує одного року.

З ініціативи працівника

Це підстава зобов'язує фахівця попередити роботодавця про своє рішення заздалегідь. Терміни, в які співробітник повинен надати інформацію про звільнення, прописані в трудовому контракті.

Звільнення в Німеччині з ініціативи роботодавця

Мається на увазі одностороннє розірвання трудових відносин, яке виходить від наймача. Звільнення на цій підставі відбувається, якщо працівник:

  • обдурив роботодавця, коли його приймали на роботу;
  • виявив невідповідність займаній посаді: не пройшов атестацію, показав відсутність знань, необхідних для роботи;
  • скоїв кримінальний злочин;
  • приховав наявність судимості;
  • розкрив комерційну таємницю, передав важливі відомості конкурентам, оприлюднив державну таємницю;
  • не дотримувався правила безпеки, які стосуються його спеціальності і робочого місця;
  • був помічений в сексуальних домаганнях до своїх колег;
  • регулярно запізнювався на роботу, не маючи поважних причин;
  • постійно вживав алкоголь, або брав наркотичні речовини, якщо цей факт підтверджений.

обдурив роботодавця, коли його приймали на роботу;   виявив невідповідність займаній посаді: не пройшов атестацію, показав відсутність знань, необхідних для роботи;   скоїв кримінальний злочин;   приховав наявність судимості;   розкрив комерційну таємницю, передав важливі відомості конкурентам, оприлюднив державну таємницю;   не дотримувався правила безпеки, які стосуються його спеціальності і робочого місця;   був помічений в сексуальних домаганнях до своїх колег;   регулярно запізнювався на роботу, не маючи поважних причин;   постійно вживав алкоголь, або брав наркотичні речовини, якщо цей факт підтверджений

В обов'язок роботодавця входить попередження співробітника про можливе розірвання трудових відносин. Сповістити про звільнення необхідно двічі і в письмовому вигляді. Таким чином, працівник отримує час, за яке він може спробувати виправитися. Спеціаліст має право оскаржувати своє звільнення. У цьому випадку роботодавець повинен представити всі можливі докази, які підтвердили б правомірність його дій.

До речі, якщо рішення про звільнення вам повідомили по телефону - воно не має юридичної сили.

Звільнення в Німеччині: про терміни

В обов'язки і роботодавця, і працівника входить завчасне інформування іншої сторони про намічений припинення трудових відносин. Це необхідно робити за місяць до проміжку з 1 по 15 число майбутнього календарного місяця.

Термін звільнення, тобто час, протягом якого сторони повідомляють одна одну про розірвання договору, обумовлений стажем роботи співробітника в організації. Залежність така:

  1. Досвід роботи від двох років. Термін звільнення дорівнює двом місяцям.
  2. Досвід роботи від п'яти років. Термін звільнення становить три місяці.
  3. Досвід роботи від восьми років. Термін звільнення збільшується до чотирьох місяців.
  4. Досвід роботи від десяти років. Термін звільнення досягає п'яти місяців.

Ця інформація зафіксована в трудовому договорі. Перш, ніж підписувати документ, слід уважно ознайомитися з усіма пунктами контракту. Дотримання стандартних термінів звільнення не є для роботодавця обов'язковою умовою. Він може внести в документ такий період для розірвання трудових відносин, який не спиратиметься на стаж роботи співробітника в організації.

В цілому, в Німеччині звільнення досить повільний процес. Для окремих фахівців він може тривати до півроку. До особливої ​​категорії належать працівники, викриті в кримінальних діях на робочому місці або вчинили вчинок, що не можна порівняти з подальшою роботою в цій організації. Їх звільняють з посади в цей же день. Однак вони отримують всі належні виплати, компенсації та страховки.

Читайте також: Лікарняний в Німеччині.

Особливості трудових спорів в Німеччині

Рідко якому найманому німецькому робочому загрожує незаконне звільнення. У деяких випадках співробітники мають більше прав, ніж їх наймачі. Якщо ініціатором розірвання трудових відносин є роботодавець, то з моменту, коли працівник отримав відповідний лист, він має можливість протягом двох тижнів звернутися до адвоката.

Крім суду на стороні найманих робітників знаходиться Виробнича рада. Цей орган є представником тих, кого звільняють. Великі організації формують поради, щоб співробітники могли брати участь в управлінні компанією. Звернення туди приймається весь перший тиждень з моменту отримання листа про розірвання трудового договору. Рада надає висновок про правомірність звільнення. Якщо компроміс не знайде, то далі працівник йде в суд, докладаючи серед інших документів і рішення ради.

Розгляд трудових спорів проходить з опорою на Цивільний і цивільний процесуальний кодекс Німеччини. Крім цього, права співробітника прописані в законі «Про захист від звільнення». Згідно з ним, приймати рішення про звільнення з посади необхідно з огляду на інформацію про вік, досвід роботи фахівця, а також наявність у нього утриманців.

Рекомендую також подивитися:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online