Щоб «Ділові лінії» жили на одну зарплату

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Тисячі працівників «Ділових ліній» не в курсі, що тільки з частини їх зарплат перераховувалися ПДФО та соціальні виплати. Так що тепер вони повинні заплатити податки. Але матеріали перевірки загубилися, а арбітраж про це не попередили. Тисячі працівників «Ділових ліній» не в курсі, що тільки з частини їх зарплат перераховувалися ПДФО та соціальні виплати

Офіційний сайт компанії "Ділові лінії"

«Фонтанка» звернула увагу на рішення Арбітражного суду Петербурга і Ленобласті за заявою ТОВ «Ділові лінії» про визнання недійсними підсумків перевірки податкової служби. Після якої Слідчим комітетом Петербурга було порушено кримінальну справу і заарештували 1,6 млрд на рахунках компанії.

Потім за стомільйонний хабар був затримано начальника відділу «Захід» Гусбі МВС РФ Тимченко . Потім в камері побував і власник тих же «Ділових ліній» Богатиков. Компанія відшкодувала збиток, що призвело до припинення кримінального переслідування мільярдера. Але 12 липня в об'ємному документі арбітраж вперше відбив незаконну зарплатну схему, завдяки якій отримували 100 млн рублів щомісячного доходу. Інша справа, що 12 тисяч працівників «Ділових ліній» не знають, що вони повинні заплатити ще.

У першоджерелі - рішення Арбітражного суду, - що штовхнув «Фонтанку» на подальший збір інформації, є головний для заявленої теми абзац: «В ході аналізу виписок за операціями на розрахункових рахунках ТОВ« Ділові лінії »інспекцією встановлено, що отримані від Товариства грошові кошти перераховувалися в основному на розрахункові рахунки ... (далі йдуть численні назви фірм) з призначенням платежу «за надання транспортних послуг». Надалі кошти перераховувалися ... (далі йдуть назви десятків фірм). Надалі кошти перераховувалися організаціям, що мають назви «страхові» ... (далі йдуть назви десятків фірм). Надалі кошти перераховувалися (далі йдуть назви банків) на рахунки працівників ТОВ «Ділові лінії» з призначенням платежу «страхова виплата за договором» ... Кількість фізичних осіб - одержувачів коштів склало більше десяти тисяч ».

Останні три рядки і є ключовими. Справа в тому, що якщо уважно прочитати багатосторінковий документ, то зрозуміло, як діяла невидима зарплатна схема, до знайомої всім «конвертової» не має відношення. А це безпосередньо стосується 12 тисяч працівників в 170 філіях, в тому числі і в Петербурзі і Ленобласті, російського лідера перевезень збірних вантажів «Ділові лінії».

Спочатку доведеться згадати, як публічно розвивалася ця історія.

Не секрет, що 8 вересня 2016 року в Слідчому комітеті Петербурга порушується кримінальна справа за частиною другою статті 199 КК «Ухилення від сплати податків». Сталося це після того, як СК запросив то, про що податкова повинна була давно повідомити сама, - результати тривалої виїзної перевірки Міжрайонною інспекції Федеральної податкової служби по найбільших платниках податків № 2 по Петербургу. В результаті «Діловим лініях» були пред'явлені недоїмки по ПДВ за 2011 - 2013 роки в розмірі 515 млн рублів, недоїмки з податку на прибуток в розмірі 572 млн рублів і штрафи на загальну суму на 500 млн рублів. Після чого 1,6 млрд рублів були арештовані на рахунках «Ділових ліній» . Далі почалася біганина за рішенням підкилимних питань, що закінчилася яскравим затриманням начальника відділу «Захід» Гусбі МВС полковника Тимченко за спробу отримання стомільйонної хабара за мінімізацію податкових претензій. Скандал відлякав усіх інтересантів, а власник «Ділових ліній» Олександр Богатиков, який пішов на постійні лікарняні, потрапляє у федеральний розшук . 4 квітня 2017 року він є сам, проводить ніч в камері, і справа йде до фінішу.

Справа в тому, що за складом 199-й статті передбачено: якщо винний погасив фінансові претензії, то звільняється. До кінця червня цього року щодо Богатикова кримінальне переслідування зникло .

«Фонтанці» ж стало відомо, що за новинами загубилися результати перевірки Управління «Ф» (банки, страховий сектор) Головного управління економічної безпеки МВС РФ, які були відправлені до податкової Петербурга, але по викликає питання в деяких відомствах технічних причин документи не були включені в рішення про притягнення до відповідальності «Ділових ліній».

Оперативниками було проведено обстеження в «Ділових лініях». Був вилучений навіть щоденник скарбника Спіциної з чорної бухгалтерією. Викачаний масив внутрішньої пошти. Опитано номінальні директора, вибірково самі рядові співробітники компанії. Ряд цих матеріалів є в розпорядженні редакції. Проте доречно навести короткий діалог журналіста і співрозмовника в центральному апараті МВС.

- Я вам поштою можу накидати сотню сторінок.

- А з вас потім не запитають? - запитав журналіст.

- Так це нікому тепер не потрібно. Все повирішували вже.

Ці документи і розшифровують текст Арбітражного суду.

Почнемо з того, що кожен дорослий знає нехитру арифметику: з його білого заробленого рубля він платить 13 копійок податків. А роботодавець платить 30 копійок з кожного ж такого рубля, але як соціальні внески. Значить, 1 рубль + 30 копійок.

Але згідно з висновками Управління «Ф», в «Ділових лініях» була розроблена інноваційна схема. Працівник, дійсно, отримував на банківську карту ту зарплату, яка розглядалася при прийомі на роботу, але не знав нюансу: фактично зарплатою була третина від суми, а інші дві третини приходили з підставних фірм, і він взагалі не бачив, а значить, і не розумів, від кого. (За бажанням працівник має право зажадати корінці, але хто ж це робить сьогодні ...) Таким чином, він і платив 13 відсотків тільки з третини зарплати, а компанія платила 30 відсотків соціалки з тієї ж мінімальної суми.

Не треба бути досвідченим бухгалтером, щоб підрахувати приховану рентабельність. У «Ділових лініях» в Москві, Санкт-Петербурзі, Ленінградській області і інших регіонах зайнято близько 12 тисяч чоловік. В середньому їх зарплата - 45 тисяч рублів. Якщо платили з 15 тисяч, то з іншими 30 тисячами надходили хитріше.

Рубль вирушав у вигляді підставних плат за послуги, в основному за транспортні послуги (читай уривок арбітражу на початку тексту), які при потужному транспортному обороті «Ділових ліній» можна приховати. Відповідно, з рубля виходив ПДВ - 18 відсотків. Так рубль зарплати всихає вже до 82 копійок. Але не можна забувати вартість транзиту - безкоштовно підставні компанії не обслуговуються. А це приблизно 5 копійок з рубля. Так що подешевшав до 82 копійок рубль дорослішає до 87 копійок.

Далі рахуйте самі - повинен був заплатити 1,30, а вийшло 87. Дивись на оптимізацію майже в 50 копійок з рубля. Кажуть, схема діяла з 2009 по 2013 рік, але перевірка торкнулася тільки 2011 - 2013 роки.

Навіть прості 30% від 30 тисяч - це вже було б 9 тисяч. Помноживши на 12 тисяч, отримуємо більше 100 млн. Дійсно, щоб заробити на життя, треба працювати. Але, щоб розбагатіти, треба придумати щось розумніше.

Можна навпаки: якщо прийняти версію, що схема працювала з 2009 по кінець 2012 року, то бюджет недорахувався з виплат ПДФО за 1,5 млрд рублів, по соціальних позиціях - більш 3,5 млрд, а ПДВ після хитрих оплат за транспортні послуги повернули на суму приблизно в 2,3 млрд рублів.

Але це проблеми держави, а у самих працівників теж не все солодко в перспективі.

Якщо спростити пенсійні розрахунки, то відповідно до прийнятого в ще 2001 році Федеральним законом «Про трудові пенсії в РФ» накопичувальну частину мали дві категорії громадян: 1953 - 1966 року народження - 2%, а з 1967 року - 3 - 4%. Але з 2005 року перша категорія перестала отримувати накопичувальну частину пенсії. І з 2015 року росіяни молодше 1967 року народження повинні були вибрати один з двох варіантів: переклад накопичувальної частини до недержавного пенсійного фонду або залишити все в загальному бюджеті. Для тих, хто вибрав перший варіант, майбутня пенсія складається зі страхової і накопичувальної частин. Для других - тільки зі страхової. Зауважимо, що при розрахунку враховується трудовий стаж і сума внесків, яку перераховує роботодавець за свого працівника. Сума внесків бере участь в розрахунку балів з урахуванням індексації.

Разом з тим у 12 тисяч працівників виходить побічний дохід, з якого вони не заплатили ПДФО. Так люди потенційно втрачають свою пенсію, і їх обов'язок сплачувати ПДФО нікуди не дівається.

При такій масовості історія не спливла, так як податкова перевіряє юридична особа, а не фізиків. А якщо цікавиться ними, то вже сумами понад 600 тисяч рублів. «Фонтанці» відомо, що за історію питання від працівників «Ділових ліній» надійшло кілька десятків скарг на цю схему, але так це ж по всім 170 філіям. Та й податковому інспектору звичайному таку вагу не підняти.

Алгоритм згортається в кінці 2012 - початку 2013 року. Тут однією причини не існувало. Просто фіскальні методи стають суворішими, а контроль над страховими компаніями посилюється.

Якщо виникає питання, навіщо тут «страхові» компанії, то за документами того ж Управління «Ф» видно, як гроші з цих компаній йшли по так званим «договорами дожиття». Хоча навіть і договору-то не було. Без відома працівника присвоювалися номери на нібито договорах, мовляв, ми з тобою домовилися, що якщо ти до такого-то числа доживеш, то отримаєш премію.

Залишилися лише рядки арбітражу: «Керівництво ТОВ« Ділові лінії »по ланцюжку виведення грошових коштів отримувало суми більші, ніж офіційно виплачуються доходи за місцем роботи, відображені в довідках 2-ПДФО».

Що стосується власників компанії «Ділові лінії», якій в минулому році виповнилося 15 років, то спочатку її створили троє. Але акуратний Ігор Богатирьов вже продав свою частку з відстрочкою платежу, а гіперактивний Сергій Демидов залучений у внутрішній конфлікт з партнером Богатикова. Свого часу Демидов навіть передав доручення на управління своєї частки так званого юридичного спецназу «А1». Так що сьогодні на господарстві залишився лише 39-річний Олександр Богатиков. У нього все правильно з інтелектом, може трохи імпульсивний і не без зарозумілості, але про фінансовий вазі дохідливо говорить його видима частина особистих активів.

Так, заздрісні язики подейкують, що в Петербурзі він має три солідні будинки в Стрельні, кожен оцінюваний в 50 млн рублів. Під Москвою садибу в 250 млн рублів. В Іспанії в передмісті Аліканте в селищі Торревьєха за ним 8 таунхаусів по 9 млн кожен, а в містечку Кампоамор лише дві вілли з басейнами по 130 млн. Раз пристойне море поруч, тобто і океанська яхта в 65 футів під 200 млн. Що до автопарку , то починається він з «Бентлі Мульсан» і закінчується серією «Порше».

Не виключено, що той же Арбітраж саме це мав на увазі, коли вирішив: «... Також встановлено, що грошові кошти, отримані через розгалужену ланцюжок взаєморозрахунків за участю фірм з ознаками« номінальної »діяльності і використання розрахункових рахунків туристичних фірм виводяться на рахунки організацій - нерезидентів в іноземних банках ».

Зважаючи на вищевикладене чарівно читаються рядки показань керівника Фаріда Мадані: «... Я працюю генеральним директором ТОВ« Ділові лінії »з моменту створення компанії, тобто з 2002 року ... Моє робоче місце знаходиться на 15-му поверсі. У моєму кабінеті стоїть мій робочий стіл, встановлений мій комп'ютер в корпусі сріблястого кольору. Програма "банк-клієнт" на моєму комп'ютері не встановлена ​​... Я не знаю, хто є в нашій організації системним адміністратором ... Кабінет головного бухгалтера розташований на 11-му поверсі, але в якому кабінеті він працює, я не знаю ... Я не пам'ятаю, щоб я підписував договір ТОВ «Ділові лінії» на перерахування 85 млн рублів, але підтверджую, що підпис мій ... Даний договір мені представив невідомий співробітник юридичного відділу ТОВ «Ділові лінії», і встановити його особистість не представляється можливим ».

Євген Вишенков, «Фонтанка.ру»

А з вас потім не запитають?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online