«Почалася баталія, я встала під ківш»: Човни наступають на граблі точкової забудови?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

15.02.2018

У 14-му і 41-му комплексах автограду городяни домагаються припинення будівництва житлових висоток і медичного центру

«У нас 65 магазинів в окрузі, не рахуючи ринку. Школи у нас немає. Нам потрібні спортивні чи культурні об'єкти, а не магазин! »- так говорять жителі автограду, до яких підходить точкова забудова. У виконкомі стверджують, що в подібних конфліктах встають на бік городян, однак самі жителі схильні думати інакше. Бізнес в особі орендарів не вилазить із судів і уникає обговорення питань забудови з населенням.

Відразу дві гарячі точки на карті автограду виявилися на початку цього року, і війна йде вже місяць Фото: Олег Спиридонов Відразу дві гарячі точки на карті автограду виявилися на початку цього року, і війна йде вже місяць Фото: Олег Спиридонов

«НАШ КОМПЛЕКС ПЕРЕТВОРЮЄТЬСЯ НА барахолка!»

За рік в Челнах кількість скарг на точкову забудову знизилася в 8 разів. У 2017 році з цього питання до виконкому від жителів надійшло 21 звернення проти 165 в 2016 році. Про це на одній з недавніх нарад доповіла керівник апарату виконкому Гульнар Ахметова. Мер Човнів Наіль Магдєєв таким цифрам порадів, але зазначив, що є і «ті питання, які вже не виправиш», натякаючи на спадок, який дістався від колишньої влади. «Хоча ми начебто сторону жителів займаємо і вважаємо, що була допущена системна помилка. Але нам самим помилки допускати не можна. Ми засукавши рукава почали цією проблемою займатися », - доповів мер.

З цифрами, звичайно, не посперечаєшся. А ось з фактами - поки можна. Точкова забудова в Челнах продовжує відхоплювати зони від дитячих майданчиків та прибудинкових територій. Відразу дві гарячі точки на карті автограду виявилися на початку цього року, і війна йде вже місяць.

В «Народний контроль» поскаржилися мешканці 41-го комплексу, які стверджують, що поруч з дитячим майданчиком почалося будівництво двоповерхового медичного центру з аптекою. «Це майданчик для трьох під'їздів 41/23 і чотирьох під'їздів 41/22. Цю землю міська влада продала !!! »- заявляє глас« Народного контролю ».

Точкова забудова в Челнах, незважаючи на статистику, продовжує відхоплювати зони від дитячих майданчиків та прибудинкових територій Фото: Олег Спиридонов Точкова забудова в Челнах, незважаючи на статистику, продовжує відхоплювати зони від дитячих майданчиків та прибудинкових територій Фото: Олег Спиридонов

Подробиці земельних баталій «БІЗНЕС Online» виклала мешканка будинку 41/23 Антоніна Іонова. «29 грудня Понаїхали техніка, почали спилювати дерева й кущі. Ми всім будинком висипали на подвір'я, почалася баталія. Три дні - до самого Нового року - ми воювали, не давали поставити будівельникам паркан. Потім 3 січня вони знову приїхали. Я встала під ківш екскаватора - не давала їм копати на нашій території. У нас там клумба з квітами, місце для відпочинку є. Але вони все-таки залізли на нашу територію! »- розповідає Іонова.

На сайті «Народного контролю» є реакція від виконкому Човнів. У відповіді йдеться про те, що дві земельні ділянки площею 212 кв. м і 337 кв. м надані ВП Павлов А. Н. на підставі протоколу аукціонної комісії виконкому від 29.04.2016. При цьому підприємець, який звернувся з проханням видати дозвіл на будівництво магазину, надав вичерпний перелік документів, в зв'язку з чим йому 28 липня 2017 року було видано дозвіл на будівництво. «Будівельно-монтажні роботи ведуться в межах даних земельних ділянок», - значиться у відповіді.

Однак, за словами нашої співрозмовниці, IP Павлов «орендував землю на 40 років і тільки 3 сотки, а розширився на всі 8, захопивши прибудинкову територію» і виставивши паркан. Після всіх скарг в мерію, прокуратуру і до екологів з приводу спиляних дерев паркан буквально днями підприємець пересунув до кордонів своєї ділянки, проте народ це не заспокоїло. «Ми хочемо, щоб взагалі припинили точкову забудову, тому що наш комплекс перетворюється в барахолку! - наполягає Іонова. - У нас 65 магазинів в окрузі, не рахуючи ринку. Школи у нас немає, тому що 42-ю школу зробили профільної кадетської, і наші діти залишилися без освітнього закладу. Нам потрібні спортивні чи культурні об'єкти, а не магазин! »

За словами нашої співрозмовниці, IP Павлов «орендував землю на 40 років і тільки 3 сотки, а розширився на всі 8, захопивши прибудинкову територію» і виставивши паркан Фото: Олег Спиридонов За словами нашої співрозмовниці, IP Павлов «орендував землю на 40 років і тільки 3 сотки, а розширився на всі 8, захопивши прибудинкову територію» і виставивши паркан Фото: Олег Спиридонов

Різночитання з приводу призначення об'єкта - магазин / медцентр - пояснюються просто. Справа в тому, що ІП Павлов з дуже великою часткою ймовірності є керівником медцентру «Авіцена» Олександром Павловим, який вже мав конфлікт з приводу будівництва однойменного центру, тільки в 45-му мікрорайоні міста. Жителі впевнені, що це не збіг імені та прізвища, а просто підприємець під соусом торгового об'єкта хоче побудувати свій центр, який не вдалося звести там.

Розмова кореспондента «БІЗНЕС Online» з Павловим був коротким. «Я нічого не знаю, про що ви говорите. Немає у нас такого центру в 41-м комплексі, у нас тільки в 45/08 », - сказав Павлов і кинув трубку. Небажання розмовляти пояснюється просто. Тільки 1 лютого завершилося розгляд в касаційній інстанції Арбітражного суду між Павловим і виконкомом міста, де предметом спору і виступив ділянку площею трохи більше тисячі кв. м. біля будинку 45/08. Павлов вимагав визнати незаконною відмову виконкому в наданні земельної ділянки в оренду без проведення торгів. Одягнув під діагностичний центр і аптеку було виділено головлікаря ще в 2013 році. 4 грудня 2015 виконком видав підприємцю дозвіл на будівництво строком на рік. За місяць до закінчення терміну дії дозволу підприємець звернувся із заявою про продовження договору оренди земельної ділянки, вказавши, що будівництво не завершено протягом початкового терміну оренди. Виконком ж, мотивуючи тим, що договір оренди вже закінчився, визнав неможливим віддати ділянку бізнесменові під забудову, відкликавши і дозвіл на будівництво. Після 9 місяців тяжби суд встав на сторону бізнесмена. У хід будівництва активно втручалися і мешканці, які влаштували майже цілодобове чергування і не пускали на будмайданчик найнятих підрядників.

ІП Павлов з дуже великою часткою ймовірності є керівником медцентру «Авіцена» Олександром Павловим, який вже мав конфлікт з приводу будівництва однойменного центру, тільки в 45-му мікрорайоні міста Фото: «БІЗНЕС Online» ІП Павлов з дуже великою часткою ймовірності є керівником медцентру «Авіцена» Олександром Павловим, який вже мав конфлікт з приводу будівництва однойменного центру, тільки в 45-му мікрорайоні міста Фото: «БІЗНЕС Online»

Як стверджує глава ініціативної групи мешканців будинку 45/08 Тетяна Фур, арбітраж Павлов виграв нечесно, пред'явивши підроблені документи. «Він оформив недобудову і на підставі цього зажадав від виконкому продовжити договір оренди. Але незалежна експертиза показала, що там всього 6 відсотків робіт зроблено, а у нього за документами - 35 відсотків. Яка це недобудова? Там зараз чотири ями і три стовпа. Днями на «КамАЗах» заїжджали будівельники, щоб відвезти спиляні дерева. Виконком стверджує, що буде опротестовувати це рішення », - емоційно висловилася жінка.

«ПЕРЕГОВОРИ ЙДУТЬ, АЛЕ ...»

Ще один осередок народних збурень виявився в самому центрі міста - в 14-му мікрорайоні, де неосвоєних стоїть величезний пустир площею понад 22 тис. Кв. м і кадастрової вартістю 81,6 млн руб. Поки на ньому ніякого будівництва не ведеться - варто лише фундамент недобудови, що залишилася з радянських часів. За словами мешканки Гузель Горохів ой, на цій ділянці по генплану повинні бути побудовані школа і дитячий сад, які включені в план 2020 року. Але недавно жителі отримали тривожний сигнал, який дозволив їм звинуватити виконком в «закулісних інтригах». «17 грудня на ділянці організація" КамТІСІЗ "брала проби землі. Підігнали 6 одиниць техніки. Працівники сказали, що тут будуватимуть житлові будинки. Вийшли жителі і прогнали їх з ділянки. Ми станемо стіною і не дозволимо так поводитися з населенням! При будь-якому будівництві всередині комплексу належить офіційно повідомити ТОС комплексу про призначення публічних слухань. Ми вимагаємо, щоб будівництво міста проводилось відповідно до затвердженого генерального плану міста », - обурюється Горохова.

Ще один осередок народних збурень виявився в самому центрі міста - в 14-му мікрорайоні, де неосвоєних стоїть величезний пустир площею понад 22 тис Ще один осередок народних збурень виявився в самому центрі міста - в 14-му мікрорайоні, де неосвоєних стоїть величезний пустир площею понад 22 тис. Кв. м і кадастрової вартістю 81,6 млн руб Фото: Олег Спиридонов

Крім того, насторожив жителів і той факт, що на публічній кадастровій карті ділянці вже присвоїли адреса: вул. Бєляєва, 42 (14-14) і призначення - під багатоповерхову житлову забудову. «Так, господар ділянки поки муніципалітет, - запевняє Горохова. - Але його припускають віддати комусь. Місце шикарне, всі комунікації підведені. Зрозуміло, ця земля цікава більше під комерційну забудову, а не для соціальних об'єктів. І я щось слабо вірю в те, що проби грунту брали для школи і садочка. А у нас вже 60-я школа обслуговує 12-й, 13-й, 14-й, 41-й мікрорайони. Діти в школи 11-го і 17-го комплексів змушені ходити. Всі сусідні школи переповнені. За 30 осіб в класі і в дві зміни вчимося. У паралелях класи до букви Ж! »

Обурення і побоювання жінки поділяють багато жителів 14-го комплексу. Нещодавно в мікрорайоні пройшла зустріч населення із заступником глави міста Флер Андрєєвої, на якій також було порушено питання щодо безхазяйного пустиря. Одна з виступаючих, Флюрі Сафіна, навіть навела статистику - за довідкою ГРЦ в 14-м комплексі 556 дітей до 6 років. Однак все дитячі садки в окрузі перевантажені. «У відповідь на наші листи адміністрація міста відповідає, що дошкільні установи в крокової доступності знаходяться в 13-м комплексі, де за довідкою ГРЦ завантаженість 111 відсотків, в 41-м і 43-м комплексі, де завантаженість 123 відсотка. В останньому листі від 27 січня адміністрація повідомляє, що питання будівництва дитячого садка буде розглянуто при визначенні джерела фінансування. Скільки його можна розглядати, якщо він закладений в генеральному плані міста ще в 90-ті роки? »- запитує Сафіна.

Крім завантаженості шкіл і садків, гостро стоїть для жителів і питання зі стоянками. «Адміністрація вольовим рішенням знищила автостоянку жителів у будинку 14/01, яка значиться в містобудівному плані міста, - розповідає голова ТОС 14 комплекс Людмила Потапова. - Після нашого звернення в адміністрацію міста нам дали дозвіл два роки тому упорядкувати парковку. Згодом з'ясувалося, що адміністрація передала в оренду цю ділянку в жовтні 2014 року підприємцю Мавліна для будівництва нікому не потрібного Будинку побуту, одночасно повідомляючи жителів 14-го комплексу, що ведеться робота по вилученню земельних ділянок біржа у підприємця. У підсумку, поки жителі розбиралися у всіх цих хитросплетіннях, пройшли терміни подачі позову в суд. Цей метод називається "забезпечення комфортних умов для населення". Зрозуміло, що будівництво житлових будинків на пустирі ситуацію з парковками лише посилить ».

Нагадаємо, що на землю в 14-му мікрорайоні міста з проектом своїх висоток раніше претендувала компанія «Профіт» депутата міськради Марселя Мінгалімова. У 2016 році пустир, розташований ближче до проспекту туфу, з аукціону дістався підконтрольної йому компанії «Вертикаль». Причому землю віддавали компанії безоплатно - як компенсацію за завершення довгобуду 58/02. Правда, протокол аукціону був скасований антимонопольним комітетом по скарзі РНП «Доступне житло», чия заявка була відхилена комісією. Знову виставляти ділянку на торги виконком не став. А після цього наспів і указ президента про виділення земель без аукціону бізнесменам, вирішальним питання з ошуканими пайовиками.

Землю віддавали компанії безоплатно - як компенсацію за завершення довгобуду 58/02 Фото: Олег Спиридонов Землю віддавали компанії безоплатно - як компенсацію за завершення довгобуду 58/02 Фото: Олег Спиридонов

Однак сказати, чи є наділ в 14-му мікрорайоні відшкодуванням витрат забудовника, в компанії «Профіт» не змогли. Виконавчий директор Анатолій Кондюк повідомив лише, що однозначного рішення поки немає. «Переговори йдуть, але яке рішення буде - невідомо, земля муніципалітету, і як вони її розподілять, я не знаю», - коротко сказав кондиціонера.

РЕКРЕАЦІЙНІ ЗОНИ І НАРОДНИЙ КРЕАТИВ

Нагадаємо, що ще в 2016 році виконком склав список точкової забудови, в який увійшов 91 ділянку, розданий без аукціонів по акту вибору при колишній владі. Значна частина земель розташовувалася на зелених зонах, дитячих майданчиках, пустирях і парковках. При цьому дві третини земель належали Челнінского лендлордів Олексію Миронову. Однак «король нерухомості» примусово-добровільно відмовився від свого королівства в ході кампанії по поверненню земель, передавши в міський фонд 53 гектара.

Однак «король нерухомості» примусово-добровільно відмовився від свого королівства в ході кампанії по поверненню земель, передавши в міський фонд 53 гектара

Дві третини земель належали Челнінского лендлордів Олексію Миронову. Однак «король нерухомості» примусово-добровільно відмовився від свого королівства Фото: prav.tatarstan.ru

Крім цього, приструнити забудовників була покликана затверджена міськрадою в 2016 році карта містобудівного зонування. Документ визначив 112 рекреаційних зон, вільних від забудови. У список таких увійшли перші лінії магістральних проспектів міста, міські парки, сквери, бульвари і набережні річок. Цікавий епізод в зв'язку з цим був пов'язаний з землею власника мережі магазинів під брендом «Човни-м'ясо» Фандусом Хафізова в 30-м комплексі. Жителі вирішили розбити на орендованій бізнесменом землі сквер на честь 70-річчя Перемоги, встановивши там пам'ятний знак. Однак якраз перед 9 Травня на ділянці виник паркан майбутнього будівництва. Мешканці боролися з магазином різними і, треба сказати, вельми креативними методами. Вони включали в себе проведення в сквері так званих уроків мужності для школярів, які закладали сквер роком раніше. Одного разу туди покликали струнний квартет «Натхнення», який виконував твори класичних авторів і музику військових років прямо на місці. В результаті конфлікт вирішився хепі-ендом - власник мережі відмовився від ділянки і фінансово підтримав жителів в установці пам'ятного знака до 70-річчя Перемоги. Виконком запропонував Хафізова альтернативну землю, а ділянку захистив від забудови, зробивши рекреаційної зеленою зоною. Але, схоже, так буде не скрізь і завжди ...

Яка це недобудова?
Скільки його можна розглядати, якщо він закладений в генеральному плані міста ще в 90-ті роки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online