Кому належить виплата компенсації на покупку житла: відео

  1. Нові співробітники проходять спецперевірку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Гість редакції «ВХ» - заступник директора Департаменту праці та соціальної політики Харківської міськради Яна Кобзар.

- Здрастуйте, Яна Олександрівна. Мене звуть Ольга. Скажіть, як учасникам АТО можна отримати гроші на покупку житла?
- Наш департамент займається наданням компенсації коштів на покупку житла інвалідам I і II груп з числа військовослужбовців і членам сімей загиблих.
Кабінетом Міністрів України від 19 жовтня 2016 прийнято Постанову № 719 «Питання забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інвалідів I-II груп з числа військовослужбовців, які брали участь у цій операції і потребують поліпшення житлових умов». Документом затверджено Порядок виплати грошової компенсації для придбання житлового приміщення.
Право на отримання грошової компенсації мають члени сімей загиблих військовослужбовців, смерть яких пов'язана з безпосередньою участю в антитерористичній операції і інваліди війни I і II груп з числа військовослужбовців, які брали участь у цій операції, але за умови, що вони перебувають на квартирному обліку.
Якщо раніше, згідно з Державною програмою, надавалася субвенція і житло для цих людей купували, то з грудня минулого року вони отримують компенсацію і самі можуть вибрати собі квартиру: хоч в Лозовій, хоч в Києві - на суму, яка їм покладена. Якщо грошей не вистачає, можна додати власні кошти.
У нас створено міську комісію, яка розраховує суму компенсації. Вона залежить від нормативу вартості квадратного метра в нашому регіоні, від коефіцієнта для міста-мільйонника, кількості членів сім'ї пільговика і т. Д. У грудні минулого року у нас було засідання першої міської комісії на цю тему, розглядали чотири заяви від сімей загиблих. Їм була виділена сума 3 млн 417 тис. 498 гривень - від 760 тисяч до 1 млн 200 тисяч на родину. Гроші люди повинні використовувати до грудня 2017 року. Тобто житло повинно бути придбано протягом року з моменту прийняття рішення комісією. Люди самі вибирають житло, укладають договір купівлі-продажу, продавцю перераховуються гроші з рахунку, відкритого заявником в «Ощадбанку».
У такій ситуації є певний ризик при покупці житла в будинку, будівництво якого ще не завершено. Якщо з якихось причин будинок не буде зданий в експлуатацію до грудня 2017 го - гроші доведеться повернути. Тому, мені здається, краще не ризикувати і вибрати такий варіант житла, щоб можна було відразу укласти угоду.
- А куди з цього приводу звертатися і які документи необхідно надати?

- Потрібно подати заяву до управління праці та соцзахисту, а також копії паспорта, ідентифікаційного коду, в залежності від статусу пільговика - свідоцтва про шлюб, свідоцтв про народження дітей та довідку про перебування на квартирному обліку.

Нові співробітники проходять спецперевірку


- Добрий день. Мене звуть Микола Павлович. Яна Олександрівна, а що входить в сферу діяльності управлінь праці та соціального захисту?
- Чесно кажучи, легше, напевно, сказати, що не входить в сферу нашої діяльності. А в зв'язку з напруженою політичний і економічною ситуацією в країні все більше людей потребують допомоги з боку держави, місцевої влади і соціальних служб. За останні два роки у нас дуже зросла кількість людей, які звертаються в управління соцзахисту. Не кажучи вже про переселенців, яких зараз в Харкові більше 10% від усього населення міста. У цьому сезоні в 10-15 разів (у порівнянні з 2013 роком) збільшилась кількість сімей, що оформляють субсидію. Така ж динаміка спостерігається по всім категоріям громадян, які звертаються в управління соцзахисту. Тобто роботи нам додалося.
- Чи збільшується в зв'язку з цим штат співробітників управлінь, щоб розвантажити черги?
- З 1 січня цього року рішенням міської ради виділені додаткові сто штатних одиниць для управлінь праці та соцзахисту. Але поки йде процес прийому на роботу. Наші майбутні співробітники повинні пройти спецперевірку, Люстраційний перевірку і т. Д. Сподіваємося, що найближчим часом вони приступлять до своїх обов'язків.

Яка сім'я вважається малозабезпеченої?


- Яна Олександрівна, здрастуйте. Мене звуть Алла Семенівна. Підкажіть, хто може претендувати на допомогу по малозабезпеченості і який її розмір?
- Допомога призначається і виплачується в грошовій формі малозабезпеченим сім'ям, які мають середньомісячний сукупний дохід нижче прожиткового мінімуму для сім'ї. При цьому працездатні члени сім'ї обов'язково повинні бути працевлаштовані. Виняток - один з батьків перебуває у відпустці по догляду за дитиною або за інвалідом або перебуває на обліку в Центрі зайнятості.
Розмір соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму, тобто гарантованого мінімуму для призначення допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям». Ця величина в процентному співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить: для працездатних осіб - 21%, для дітей - 85%, для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів - 100% відповідного прожиткового мінімуму.
Соціальна допомога розраховується як різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом. Але при цьому вона не може бути більше, ніж 75% прожиткового мінімуму для сім'ї.
Наприклад, сукупний середньомісячний дохід сім'ї з двох працездатних батьків і двох дітей - двох і семи років - становить 3000 гривень; рівень забезпечення дорослих - 336 + 336; рівень забезпечення дитини до 6 років - 1266,93; рівень забезпечення дитини до 18 років - 1579,22.
Тепер розрахуємо рівень забезпечення прожиткового мінімуму сім'ї:
336 x 2 + 1266,93 + 1579,22 = 3518,15 гривень.
У цьому випадку розмір допомоги становитиме: 3518,15 - 3000 = 518,15 грн.
При цьому розмір соціальної допомоги збільшується на кожну дитину віком до 13 років на 250 грн, а в віці від 13 до 18 років - на 500 грн.
Таким чином, розмір соціальної допомоги для сім'ї в нашому прикладі становить 1018,15 гривень.
- А куди звертатися за призначенням допомоги і які документи надати?
- Звертатися потрібно в управління праці та соціального захисту за місцем реєстрації. Необхідно заповнити заяву-декларацію на підставі довідок про склад сім'ї та про доходи. До речі, якщо дитина навчається у вузі, потрібна довідка з навчального закладу, що він не отримує стипендію або отримує в такому-то розмірі. Допомога по малозабезпеченості призначається на півроку, після чого потрібно знову підтверджувати право на призначення допомоги.

Кого можуть залишити без субсидії?


- Здрастуйте, Вікторія турбує. Яна Олександрівна, зросла чи в Харкові кількість претендентів на субсидію?
- Значно! З ростом тарифів на комунальні послуги величезна кількість харків'ян звертається за призначенням субсидії. Кожен день тільки в одне управління праці та соціального захисту приходить до ста чоловік. На сьогоднішній день за призначенням цієї державної допомоги звернулися 260 тисяч сімей, а отримують субсидію 226 тисяч сімей.
- Скажіть, а можна відправити документи на субсидію по електронній пошті?
- Це законом не передбачено. Документи можна подати, особисто з'явившись в управління праці та соціального захисту, або відправити поштою, або ж заповнити електронну заяву на сайті Мінсоцполітики. Останній варіант можливий у тому випадку, якщо є електронний підпис. У разі її відсутності все одно доведеться в місячний термін навідатися в управління, щоб розписатися в своїх документах.
- Були випадки, коли когось позбавляли субсидії?
- Звичайно. Наприклад, якщо людина промовчав про покупку на суму понад 50 тисяч гривень, яка була зроблена в попередньому перед призначенням субсидії році, виплата субсидії припиняється. При цьому людина повинна буде повернути всю незаконно отриману суму. Також зайво нарахована частина субсидії повинна бути повернута одержувачем, якщо він подав неправдиві відомості при її оформленні.
Крім того, існує ризик, що субсидія буде припинена, якщо в районне управління праці та соціального захисту звернулися комунальні служби зі скаргою на несплату мешканцем обов'язкової частини по оплаті комунальних платежів. Якщо сім'я не платить - субсидія припиняється. Після погашення заборгованості по обов'язковим платежам потрібно знову звертатися в управління праці та соцзахисту, писати заяву і пред'являти оплачені квитанції - автоматично субсидія не відновлюється.

Чи доведеться повернути субсидію при продажу квартири?


- Добрий день. Антон Сергійович турбує. Яна Олександрівна, чи правда, що якщо одержувач субсидії вирішив продати свою квартиру - йому доведеться повернути виплати державі?
- Ні, це міф. Програма субсидій в нашій країні реалізується вже більше 20 років і за цей час жодного разу таких випадків не було. Можливо, подібні чутки виникають у зв'язку з такою ситуацією. Субсидія була оформлена на бабусю, вона померла, а онук, якому її квартира дісталася у спадок, продовжує користуватися бабусиної субсидією. Звичайно, в такому випадку йому доведеться повернути виплати з моменту смерті бабусі. Якщо онук хоче скористатися цією державною програмою - йому необхідно подати свою заяву на призначення субсидії з зазначенням своїх доходів і т. Д.
- Які ще існують міфи з приводу субсидії?
- Ну, наприклад, що в разі заборгованості по комунальних платежах субсидію не оформлять. Це неправда - заборгованість не впливає на призначення субсидії. Ще один міф - не можна претендувати на субсидію, якщо у власності є дві квартири або машина. Такі обмеження були до 2013 року. Зараз майновий стан сім'ї на призначення субсидії не впливає.

Подвоюється пільга для дітей війни?


- Здрастуйте, Яна Олександрівна. Мене звуть Зінаїда Григорівна. Підкажіть, що вигідніше пільга або субсидія?

- З 1 травня 2016 року діє норма, згідно з якою сім'я має право вибору: користуватися субсидією або пільгою. Якщо субсидія невелика, і доцільніше платити за комунальні послуги з урахуванням пільги, то необхідно подати заяву до органу соціального захисту про припинення надання субсидії. І навпаки: якщо в опалювальний період родині вигідніше користуватися субсидією, потрібно подати заяву для призначення субсидії. Якщо пільговик подав заяву на субсидію, але на неопалювальний період вона дорівнює нулю, то в подальшому постачальники послуг будуть автоматично враховувати пільгу.
- А якщо в сім'ї двоє дітей війни, 25-відсоткова пільга на оплату комунальних послуг подвоюється?
- Ні. Поясню на прикладі. Якщо, припустимо, тариф становить 10 гривень. Два людини - не пільговики - повинні сплатити 20 гривень. Якщо це дві дитини війни, то кожен платить по 25% - тобто 7,50 гривень. На двох виходить 15 гривень. Це ніяк не 50 відсотків. До речі, всім дітям війни значно вигідніше користуватися субсидією, ніж 25-відсоткової пільгою. Грубо кажучи, якщо за пільгою доплата держави становитиме 250-300 гривень, то по субсидії - 1500 гривень.
- Доброго дня. Яна Олександрівна, чи можуть переселенці претендувати на субсидію? Мене звати Алина.
- Якщо сім'я переселенців живе на орендованій квартирі, вона може претендувати на так звану субсидію по оренді. Але тільки лише в тому випадку, якщо господарі житла відкриють на них тимчасові особові рахунки. Переселенці, які живуть в модульному містечку, в субсидії не потребують. Для них встановлені досить низькі комунальні тарифи.

Кому соцпрацівник допоможе безкоштовно?


- Яна Олександрівна, добрий день. Які послуги терцентри надають безкоштовно і хто може на них розраховувати?
- терцентру надають дуже широкий спектр соціальних послуг - від соціально-побутових до адаптації і організації дозвілля. Наприклад, в кожному територіальному центрі працюють клуби активного довголіття. Включені до цього переліку і нові послуги, наприклад супровід незрячих. Претендувати на отримання безкоштовних послуг терцентру можуть лише самотні старі або хворі громадяни. Якщо ж є родичі, які їх зобов'язані утримувати за законом, - громадяни можуть отримувати послуги терцентру, але тільки на платній основі.
- А якщо, припустимо, діти є, але проживають в іншому місті або ведуть асоціальний спосіб життя і старих батьків не допомагають?
- Тільки на платній основі.
- А яка вартість послуг?
- У кожному терцентрі вона різна і залежить від самої послуги, її собівартості, штатної чисельності соцпрацівників, витрат на комунальні послуги, електрику і т. Д. В середньому ж вартість однієї послуги коливається від 15 до 80 гривень.

Особиста справа

Скажіть, як учасникам АТО можна отримати гроші на покупку житла?
А куди з цього приводу звертатися і які документи необхідно надати?
Яна Олександрівна, а що входить в сферу діяльності управлінь праці та соціального захисту?
Чи збільшується в зв'язку з цим штат співробітників управлінь, щоб розвантажити черги?
Яка сім'я вважається малозабезпеченої?
Підкажіть, хто може претендувати на допомогу по малозабезпеченості і який її розмір?
А куди звертатися за призначенням допомоги і які документи надати?
Кого можуть залишити без субсидії?
Яна Олександрівна, зросла чи в Харкові кількість претендентів на субсидію?
Скажіть, а можна відправити документи на субсидію по електронній пошті?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online