Договір купівлі-продажу квартири в новобудові від забудовника: зразок форми документа

  1. Правила складання договору купівлі-продажу нерухомості
  2. Структура договору купівлі-продажу квартири в новобудові

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Купівля квартири в новобудові , Як і на вторинному ринку , Передбачає обов'язкове укладення договору купівлі-продажу. Даний договір укладається тільки після завершення будівництва будинку і введення його в експлуатацію, в іншому випадку мова може йти тільки про підписання договору пайової участі або інвестиційного договору.

Договір купівлі-продажу - це юридично значуща угода, яка передбачає перехід права власності від продавця до покупця і передачу грошей за квартиру покупцем колишньому власнику.

Правила складання договору купівлі-продажу нерухомості

Договір купівлі-продажу нерухомості містить певні основні та додаткові наслідки, які відбуваються в результаті укладення угоди. Після того, як обидві сторони підписали договір купівлі-продажу, він вважається укладеним, і продавець, і покупець зобов'язані дотримуватися його умови.

Договір служить правовою підставою для переходу прав власності на квартиру від продавця до покупця, хоча вимога про держреєстрацію самого документа в Росреестра скасовано з 2013 року. По суті дві процедури (реєстрація договору і переходу прав) об'єднали. Після їх проходження на руки продавцю і покупцю передається по одному примірнику договору з печаткою Росреестра.

Договір купівлі-продажу укладається з урахуванням вимог Цивільного кодексу ст.549-558. У договорі беруть участь дві сторони: продавець нерухомості і її покупець.

В якості продавця може виступати:

В якості продавця може виступати:

  • забудовник в статусі юридичної особи;
  • фізична особа , Яке раніше придбало права вимоги або квартиру у забудовника, але з якихось причин вирішив продати нерухомість.

Як покупець може виступати будь-яка дієздатна і правоспособное особа, яка має необхідні кошти для покупки квартири.

Купівля квартири в новобудові у забудовника має деякі переваги: таку угоду не зможуть визнати недійсною через психічного стану власника.

Законодавство допускає можливість укладення договору купівлі-продажу в двох варіантах:

Нотаріальне посвідчення договору є обов'язковим, тільки якщо продається частка в квартирі або беруть участь неповнолітні і обмежено дієздатні громадяни.

Участь нотаріуса дозволяє уникнути багатьох проблем при укладанні договору купівлі-продажу. Зокрема, він підтвердить дієздатність сторін, то, що вони підписують договір за власним бажанням, на них не чиниться тиск і те, що вони усвідомлюють правові наслідки угоди і перехід права власності на користь покупця. В результаті знижуються ризики визнання договору недійсним в судовому порядку.

плюсом нотаріальної форми є також те, що такі договори проходять процедуру держреєстрації в прискореному порядку. У нотаріуса можна скористатися його депозитом для проведення безпечних розрахунків. При цьому за нотаріальні послуги передбачена держмито, яка розраховується залежно від вартості нерухомості.

Договір, укладений в простій письмовій формі - найбільш поширений варіант, але він вимагає якомога більш повноцінного і правильного відображення умов угоди. Адже в разі порушення інтересів однієї зі сторін суд буде спиратися у вирішенні спірних ситуацій на положення договору.

Зразок договору купівлі-продажу квартири в новобудові можна скачати по засланні .

Сторони можуть взяти за основу типовий шаблон договору і доповнити його важливими, на їх погляд, умовами. Зокрема, в які терміни необхідно погасити заборгованість за комунальні послуги і зняти членів сім'ї продавця з реєстраційного обліку, хоча подібні проблеми в новобудовах зазвичай виключені. У будь-якому випадку кожен договір купівлі-продажу варто готувати в індивідуальному порядку.

Структура договору купівлі-продажу квартири в новобудові

Для того, щоб договір набув юридичної сили (вважався укладеним), має дотримуватися три основні умови:

  • він повинен мати письмову форму;
  • бути підписаним обома сторонами;
  • містити істотні умови.

Зупинимося на останньому пункті докладніше. Під істотними умовами договору купівлі-продажу квартири в новобудові розуміються ті, при відсутності яких договір вважається неукладеним.

У їх числі такі його положення, як:

  1. Найменування документа ( «Договір купівлі продажу»).
  2. Дата і місце його підписання (місто або селище).
  3. Сторони договору з обов'язковим зазначенням їх ПІБ та паспортних даних. Якщо квартира купується у забудовника , То прописуються його юридична та фактична адреси, реквізити (ІПН / КПП) і реквізити документа, що є підставою для підпису договору (статут, довіреність тощо.).
  4. Предмет договору: в даному випадку це квартира і її характеристики, що дозволяють її однозначно ідентифікувати (кадастровий номер, адреса, поверх, кількість кімнат, площа). Квартира на момент укладання угоди повинна пройти процедуру приймання комісією, не повинна належати третій особі і бути предметом подвійного продажу. У новобудовах також вказується тип обробки квартири: під чистову або чорнову обробку.
  5. Сутність договору: продаж квартири (перехід права власності від продавця до покупця на оплатній основі).
  6. Ціна договору - певна грошова сума, яка сплачується покупцем за квартиру (це договірна ціна, вона відрізняється від кадастрової вартості і визначається за згодою сторін). Ціна договору повинна бути фіксованою і не може переглядатися в односторонньому порядку, що убезпечить покупця від необгрунтованого перегляду вартості продавцем.
  7. Перелік проживають в квартирі осіб і їх права після завершення угоди (зокрема, вказівку на терміни, протягом яких зареєстровані особи повинні звільнити квартиру).
  8. Обов'язково вказівку на наявність обтяжень , Якщо такі запроваджено щодо нерухомості.

Крім зазначених істотних умов, які є обов'язковими, в договорі купівлі-продажу прописуються і додаткові пункти. Їх склад різниться в залежності від специфіки угоди. Незважаючи на те, що вони не є обов'язковими, їх юридична сила не поступається основним положенням договору.

У договорі купівлі-продажу квартири в новобудові можна додатково прописати:

  1. Порядок розрахунків за квартиру. Зокрема, коли буде проведена оплата: до або після держреєстрації; яким чином будуть передаватися гроші: готівкою , За безготівковим розрахунком, через банківську комірку або акредитив , Або нотаріальний депозит.
  2. Етапи розрахунків: наявність передоплати у вигляді авансу або завдатку , Їх величина; величина остаточного платежу від покупця.
  3. Розстрочка платежу (Якщо така надається продавцем) і графік платежів.
  4. Порядок вирішення спорів і розірвання договору .
  5. Права та обов'язки сторін.
  6. хто оплачує витрати по угоді (зазвичай це покупець).
  7. Форс-мажорні обставини.
  8. Неустойки та штрафні санкції для кожної сторони при невиконанні зобов'язань (наприклад, зриві термінів фактичної передачі квартири або простроченні оплати).

Договір купівлі продажу складається в кількості примірників, що дорівнює чисельності учасників угоди. Один примірник залишається у продавця, інший - у покупця, а третій передається в Росреестр.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online