Для чого потрібна довідка 2 ПДФО і як вона виглядає?

  1. Що являє собою і для чого потрібна?
  2. структура
  3. Заголовок
  4. Розділ 1
  5. розділ 2
  6. розділ 3
  7. розділ 4
  8. розділ 5
  9. Нюанси оформлення та процедура отримання
  10. Термін дії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При оформленні кредиту позичальникові видається список необхідних документів , Які він повинен надати в фінансово-кредитна установа. Одним з обов'язкових документів в цьому списку є довідка за формою 2-ПДФО.

Варто більш детально розглянути, що являє собою ця довідка, яка інформація в ній міститься і в яких ще випадках вона може знадобитися.

Що являє собою і для чого потрібна?


Довідка 2-ПДФО - це документ, в якому міститься інформація про доходи фізособи і сумі перерахованого за нього податку на доходи фізичних осіб. Даний документ найчастіше видається працівникові роботодавцем, який виступає проти нього податковим агентом.

Якщо ви хочете дізнатися, як в 2019 році вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

Запросити дану довідку можуть такі організації і в наступних випадках: Запросити дану довідку можуть такі організації і в наступних випадках:

  1. Банки та інші фінансово-кредитні установи - при оформленні позичальником кредиту, особливо на велику суму. Оскільки в довідці міститься інформація про доходи працівника, на її підставі банк робить висновок про платоспроможність клієнта.
  2. Податкова інспекція - при отриманні податкового вирахування. Як відомо, сума відрахування не може бути більше, ніж сума прибуткового податку, сплаченого за працівника за певний період.
  3. Пенсійний фонд - під час призначення та розрахунку пенсії .
  4. Органи соціального захисту - для прийняття рішення про призначення сім'ї посібники як незаможної.
  5. Органи опіки - при усиновленні дитини або встановлення опіки над ним. Документ потрібно для оцінки рівня доходів потенційних батьків або опікунів, а також для призначення їм допомоги.
  6. Суд - під час призначення суми аліментів, які розраховуються в певному відсотку від доходів.
  7. Центр зайнятості - при оформленні та розрахунку допомоги по безробіттю .
  8. Посольство - для оформлення візи.
  9. Інший роботодавець - для оцінки колишнього рівня заробітної плати працівника і призначення йому оплати на новому місці.

Це далеко не весь перелік ситуацій, при яких може знадобитися ця довідка.

структура


Довідка заповнюється за встановленою формою, затвердженою наказом ФНС Росії від 30.10.2015 № ММВ-7-11 / 485 @. Вона включає в себе такі розділи:

Заголовок

У ньому вказується номер документа (відповідно до журналу реєстрації), дата і рік заповнення, а також код ИФНС і номер коригування.

Розділ 1

Дані про Податкового агента Дані про Податкового агента. Тут зазначаються відомості про роботодавця:

  • найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім'я та по батькові (для фізичної особи);
  • ІПН;
  • КПП;
  • телефон (бажано стаціонарний);
  • код ОКТМО.

розділ 2

Дані про фізичну особу - одержувача доходу. Цей розділ містить інформацію про конкретний працівника, на ім'я якого і складається документ. У ньому містяться такі дані:

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

  • ПІБ;
  • дата народження;
  • адреса місця проживання;
  • серія і номер паспорта.

Всі ці відомості повинні повністю відповідати даним паспорта, тому що в іншому випадку довідка буде недійсною.

розділ 3

Доходи, що оподатковуються за ставкою. У цьому пункті відображається інформація по доходах, які були отримані працівником за певний період, а також вказується їх код. У більшості випадків дані надаються мінімум за попередні півроку. Величина ставки податку, за якою відбувається розрахунок ПДФО, найчастіше становить 13%.

розділ 4

Стандартні, соціальні, інвестиційні та майнові податкові відрахування. Цей розділ заповнюється тільки в тому випадку, якщо за вказаний період співробітник користувався будь-якими з передбачених в НК РФ податковими відрахуваннями.

розділ 5

Загальні суми доходу та податку. Тут узагальнюється інформація щодо сум доходів та нарахованих на них податків. Дані цього пункту повинні відповідати інформації з розділу 3.

Завантажити зразок довідки 2-ПДФО можна тут .

Нюанси оформлення та процедура отримання

Довідка готується і видається бухгалтерією роботодавця за місцем роботи фізичної особи. при звільнення цей документ можуть видати працівнику разом з трудовою книжкою . Якщо цього не відбулося, то він може звернутися за отриманням довідки до колишнього роботодавця навіть після звільнення. Довідка готується і видається бухгалтерією роботодавця за місцем роботи фізичної особи

При зверненні за довідкою працівник не повинен повідомляти роботодавця, для яких цілей він хоче отримати цей документ. Однак в законодавстві не передбачено відповідальності для роботодавця за відмову від видачі документа.

Довідка може бути підготовлена як в електронному вигляді, так і на паперовому носії. У першому випадку вона заповнюється на комп'ютері і підписується електронним підписом керівника. Такий варіант оформлення документа найчастіше використовується, коли роботодавець здає довідку в ИФНС.

Якщо документ оформляється для працівника, то він зазвичай виготовляється на паперовому носії. Крім заповнення розділів довідки максимально повної і точної інформації (відповідно до документів), довідка повинна містити такі обов'язкові реквізити:

  • підпис керівника (або ж головного бухгалтера, якщо він на це уповноважений);
  • печатка організації (ставиться в нижньому лівому кутку, на спеціальному місці для друку).

Підпис робиться синьою ручкою і не повинна закриватися печаткою. Виправлення в документі не допускаються - якщо була допущена помилка, необхідно заповнити чистий бланк заново. На підготовку довідки роботодавцю відводиться 3 робочих дня з моменту звернення працівника.

Термін дії

У законодавстві не встановлено точний термін дії довідки, оскільки оформлятися вона може з різних причин У законодавстві не встановлено точний термін дії довідки, оскільки оформлятися вона може з різних причин. Наприклад, якщо вона потрібна для отримання податкового вирахування, то можуть знадобитися дані за три попередніх роки - саме за такою максимальний період можна одержати відрахування.

При оформленні довідки для банку інформацію про її термін придатності також потрібно уточнювати в конкретному фінансово-кредитній установі. Оскільки найчастіше банки вимагають максимально нові дані, довідка повинна бути оформлена не пізніше ніж за місяць до звернення.

Також не встановлено і вимог по кількості звернень за довідкою. Працівник має право робити це необмежене число разів, якщо вона потрібна йому для надання в певні органи. Оскільки цей документ робиться протягом невеликого терміну, то з його отриманням і своєчасним наданням за місцем вимоги у працівника не повинно виникнути ніяких проблем.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Що являє собою і для чого потрібна?
Що являє собою і для чого потрібна?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online