Як відновити ІПН: при втраті

  1. Що мають на увазі під фразою «отримання дубліката ІНН»
  2. Який порядок дії і куди треба звертатися
  3. Які документи обов'язково будуть потрібні
  4. Як отримати копію документа за місцем фактичного проживання і реєстрації
  5. Використання порталу держпослуг
  6. Відновлення ІПН онлайн із застосуванням ЕЦП
  7. Стягуються штрафи відповідно до російського законодавства
  8. Що робити, якщо людина знаходиться в іншому місті

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Знаючи чинних законів, завдання, як відновити ІПН, вже не здається таким складним і нездійсненним. В першу чергу варто перестати панікувати - з подібною проблемою стикаються тисячі людей і все вирішується благополучно.

Ідентифікаційним номером платника податків називають унікальну комбінацію цифр - якийсь шифр, за яким в країні ведеться облік юридичних та фізичних осіб, які вчиняють відрахування в податкову службу.

Код включає в себе 12 цифр. Дані про це зберігаються в Єдиному держреєстрі платників податків, в той час як на руках у кожної людини є документ в письмовому вигляді, завірений підписом і печаткою відповідальної особи. Тому відновити інформацію про людину з реєстру в разі втрати довідки реально і на це піде не більше тижня.

Що мають на увазі під фразою «отримання дубліката ІНН»

Якщо документи у людини вкрали або він їх втратив, в процесі відновлення ІПН присвоєний йому номер залишається незмінним. Тобто по суті під відновленням маються на увазі не видача нового документа, а лише оформлення копії старого.
При повторному зверненні в МФЦ людині видається дублікат - просто ще один екземпляр меморіалу, давнього справжнього документа, який має таку ж законну силу, як і оригінал. На ньому спеціально робиться позначка або проставляється печатка, яка свідчить про те, що ІПН отриманий повторно.

На відміну від завіреної підписом нотаріуса копії номера, дублікат можна використовувати в різного роду угодах і пред'являти при необхідності, як і оригінал ІНН.

Який порядок дії і куди треба звертатися

Звернутися до податкової можна через пошту, надіславши їм документи на розгляд рекомендованим листом, або ж відправити замість себе довірену особу при наявності оформленої у нотаріуса за всіма правилами довіреності.
Наступний спосіб - звернення в МФЦ (багатофункціональний центр). Тут порядок такий самий, як і в податковій, прописка людини теж не має значення. Вперше отримати свій код платника податків громадяни можуть дистанційно, через портал держпослуг за умови, що у них готова електронний цифровий підпис. Її потрібно замовляти заздалегідь в спеціальних акредитованих центрах. Поки що через держпослуги відновлення втраченого документа неможливо. Справа в тому, що отримання дубліката документа - опція платна, тому платнику податків доведеться внести держмито. На сайті можливості здійснити оплату немає, тому і отримати тут дублікат не вийде.

В середньому процес відновлення ІПН забирає близько 5 робочих днів з дати подання документів і прийняття їх на розгляд.

Вартість «перевипуску» -300 рублів. Якщо ж оплатити збільшену державне мито 600 рублів, дублікат документа буде готовий вже через день. Відмова у видачі відновленого ІПН - це велика рідкість. Найчастіше таке трапляється, якщо громадянин надав неповний пакет довідок або наявні в них відомості невірні.

Які документи обов'язково будуть потрібні

Якщо ви вибрали варіант особистого відвідування податкової, з собою потрібно взяти:

  • Паспорт громадянина РФ і його копію (завіряти не потрібно);
  • Якщо в паспорті немає даних про реєстрацію - довідка про місце прописки;
  • Платіжки про сплату державного мита за дублікат;
  • Заява за формою.

Форму заявки можна знайти на сайті ФНС, заповнивши будинку або зробити це відразу в відділенні. Правила оформлення документа досить суворі, їх треба дотримуватися:

  1. Бланк роздруковують тільки з одного боку (тобто якщо в документі три сторінки - всі вони друкуються на різних аркушах, а не з двох сторін одного паперового листа);
  2. Листи між собою не можна скріплювати таким чином, який здатний зруйнувати цілісність паперу (степлер - варіант поганий, помістити документи в файл - варіант хороший);
  3. У тексті документа суворо заборонені помарки, виправлення або коректор;
  4. Якщо документ оформляється від руки - використовувати можна звичайну кулькову ручку, писати розбірливими літерами. Допускається надрукований варіант заяви шрифтом «Courier New» 16 розміру;
  5. У заяві обов'язково вказується причина звернення, досить простий фрази про втрату попереднього документа.

Бланк заповнення можна побачити на стенді в податковій. Якщо за дублікатом ІПН прийшло довірена особа, крім описаних вище документів від нього буде потрібно довіреність.
При відправці документів поштою, всі копії потрібно завірити нотаріально. Висилати їх слід рекомендованим листом з повідомленням про вручення, плюс слід розуміти, що в такому випадку через доставки час отримання дубліката може затягнутися. Якщо в процесі у вас виникли питання, зателефонуйте за номером гарячої лінії, який вказаний на сайті ФНС.

Як отримати копію документа за місцем фактичного проживання і реєстрації

Як уже було відзначено вище, податкової не цікаво, чому і за яких обставин втрачено ІПН, в будь-якому випадку необхідно сплатити державне мито. Навіть якщо людина опинилася в іншому місті, без прописки отримати дублікат можна, дотримуючись інструкції:

  1. Підготувати ксерокопію свого паспорта;
  2. Звернутися до податкової, де отримати бланк заяви і заповнити його (при необхідності інспектор може допомогти);
  3. Передати заяву і дочекатися, поки документ буде виготовлений.
  4. Згідно з чинним законодавством, не має значення, за якою адресою людина проживає і в якому місці у нього реєстрація. Звертатися можна в будь-яке відділення.

Використання порталу держпослуг

Тут не вийде повторно отримати свідоцтво, зате можна подати заявку на його оформлення в перший раз. Для цієї мети в форму на сайті треба ввести такі реквізити:

  • Свої персональні ПІБ;
  • Данні паспорту;
  • Чинний номер мобільного;
  • Свій емейл, на який прийде відповідь.

Через два тижні готове свідоцтво є до отримання в найближчій податкової інспекції.
До зручності користувачів є і другий варіант, як віддалено відновити втрачений ІПН - використовуючи для цієї мети сайт федеральної податкової служби. Необхідно зайти на портал, там знайти розділ «Отримання ІПН», далі пройти процес реєстрації і створення особистого кабінету. Після вказівки адреси поштової скриньки на нього прийде посилання, за допомогою переходу через яку вийде активувати новостворений профіль.
Щоб отримати дублікат ІПН, необхідно знати номер платника податків, свої паспортні дані і вписати контактний телефон. Далі анкета направляється до податкової служби, а людині пропонується роздрукувати квитанцію з реквізитами для оплати держмита. Оплачену квитанцію потрібно пред'явити співробітнику ФНС при отриманні дубліката. На сайті формується унікальний номер заявки, так що, якщо його запам'ятати - вийде відстежувати статус, і побачити момент готовності дубліката документа. Адреса відділення ФНС для отримання документа приходить на електронну пошту заявника протягом 24 годин з моменту відправки запиту.
Є варіант отримання втраченого документа онлайн як файл у форматі PDF. Для цього необхідно мати електронний цифровий підпис. Поговоримо про всі тонкощі процедури детальніше.

Відновлення ІПН онлайн із застосуванням ЕЦП

Весь процес відбувається через інтернет на порталі державних послуг. ЕЦП - це електронний цифровий підпис, яку потрібно отримати для роботи на цьому ресурсі, щоб мати можливість дистанційно через інтернет підписувати різного роду електронні відправлення і документи.
ЕЦП зберігається на окремому USB-пристрої. Щоб отримати його, потрібно знайти спеціальний акредитований центр. З собою потрібно мати:

  1. Паспорт громадянина України;
  2. Номер ІПН;
  3. СНІЛС.

Далі необхідно прийти в засвідчує центр, де підписати договір на співпрацю з обраним центром і заявку на видачу ключа. Таким чином цей варіант відновлення ІПН підходить для тих людей, які мають на руках копію номера платника податків або пам'ятають його, але оригінал документа загублений.

Стягуються штрафи відповідно до російського законодавства

Як ми вже з'ясували, за дублікат необхідно внести держмито 300 рублів Як ми вже з'ясували, за дублікат необхідно внести держмито 300 рублів. Що стосується штрафу за втрату документа, то його власникові не загрожує будь-яка адміністративна відповідальність за свою неуважність. Щоб розплатитися за виготовлення дубліката, необхідно в відділенні ФНС отримати квитанцію або знайти реквізити на сайті податкової. Оригінал сплаченого платіжного документа потрібно обов'язково мати при собі, коли прийде час забирати готовий ІПН.
Абсолютно законно отримати дублікат ІПН можна тільки в податковому органі, який має доступ до бази даних ЕГРН. Як тільки відомості про заявника будуть перевірені, і вони співпадуть з наявними в базі - буде видана копія свідоцтва платника податків.
Необхідність змінити свій ІПН виникає у жінок, які, виходячи заміж, беруть прізвище чоловіка. Щоб оновити інформацію, в податковий орган буде потрібно принести паспорт з новим прізвищем, а також оригінал і копію свідоцтва про шлюб. Старий ІПН необхідно здати разом з усіма документами. У цьому випадку немає необхідності оплачувати державне мито, новий документ буде виготовлений протягом 5 днів.

Що робити, якщо людина знаходиться в іншому місті

Це можна зробити за місцем реєстрації (у тому числі і тимчасової), навіть якщо перший раз документ був виданий в абсолютно іншому місті. Таке право громадянам країни дається статтями 83 і 85 Податкового кодексу.
Якщо ж реєстрації за адресою реального місця проживання немає, найпростіше буде підготувати довідки і відправити лист з описом вкладення Поштою Росії, щоб отримати дублікат ІПН. В цьому випадку заявнику потрібно підготувати точно такий же пакет документів, як і при особистому візиті в ФНС і не забути все їх запевнити. Надіслати рекомендований лист можна з будь-якого регіону.
Разом відновити ІПН вийде в гранично стислі терміни. Для цього буде потрібно лише зібрати необхідний пакет документів, простеживши, щоб все було заповнено за правилами і без помилок. Потім оплатити невелику державне мито (при необхідності терміни виготовлення дубліката можна зменшити до 1 дня, якщо оплатити 600 рублів мита). Труднощі можуть виникнути лише у людей, які не мають прописки. Але і в цьому випадку є зручний варіант відправки документів поштою.

Прочитайте також: Джерела і види пасивного доходу без вкладень

© 2018, Все про фінанси . Всі права захищені. Копіювання матеріалів тільки з дозволу автора.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online