Як отримати ІПН через інтернет і в МФЦ фізичній особі 2019

  1. Для чого потрібен ІПН
  2. Як отримати свідоцтво ІПН фізичній особі і юридичній
  3. Як отримати ІПН через портал держпослуг
  4. Як дізнатися свій ІПН через інтернет
  5. Як отримати ІПН в МФЦ
  6. Як отримати ІПН на дитину
  7. Як отримати дублікат ІПН
  8. Чи потрібно міняти ІПН, якщо змінюється прізвище
  9. Цікавий факт або церква про ІПН
  10. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Добридень

Добридень! У даній статті ми з вами розберемося для чого потрібен ІПН, і як його отримати в найкоротші терміни! ІПН - це номер для ідентифікації платників податків, а інакше код з цифр, який впорядковує облік осіб, зобов'язаних сплачувати податки - як юридичних, так і фізичних на території Росії.

Для чого потрібен ІПН

Основним завданням присвоєння ідентифікаційного номера є відстеження відповідними органами регулярність і кількість відрахувань коштів у державну скарбницю. А наявність персонального номера значно прискорює цей процес.

Незважаючи на те що ІПН є необхідним документом, можна сказати популярним, більшість людей не знають точно, для чого він використовується. Так, оформили кілька років тому для працевлаштування, а потім благополучно закинули на пилові антресолі, разом зі стосом інших «непотрібних» паперів.

Але значимість ІПН не варто недооцінювати. Він незамінний не тільки для юридичних осіб і громадян, які працюють, але і для власників ділянок землі, людей, які володіють нерухомістю.

Як би не було, варто докладніше розібратися в тому, для чого потрібен ІПН, що це за «звір», яке його «справжнє призначення».

Оформляється ІПН не тільки за зверненням платника податку, а й з ініціативи податкових органів, наприклад, в разі оформлення нерухомості на малолітню дитину.

Як отримати свідоцтво ІПН фізичній особі і юридичній

Зупинимося на більш детальному висвітленні процедури отримання ІПН для фізичних і юридичних осіб.

За загальним правилом, звернутися за отриманням ідентифікаційного номера платника податків потрібно в відділення ФНС (федеральної податкової служби). Сама процедура ніяких складнощів не викликає і не забирає багато часу.

Для того щоб витратити якомога менше часу і сил на отримання документа, варто наслідувати таким простим правилам:

  • Уточніть адресу розташування відділу податкової служби, до якого ви ставитеся відповідно до місця проживання. Інформацію можна знайти у вільному доступі на сайті ФНС;
  • З собою бажано мати копію паспорта, а також його оригінал. Копії потрібні всіх сторінок, на яких міститься важлива інформація (сімейний стан, місце реєстрації та інше);
  • Бланк стандартної форми зазвичай заповнюється вже безпосередньо у відділі податкової служби;
  • При бажанні номер ІПН можна внести в паспорт;
  • Термін видачі документа становить 5-7 днів, рідко більше. Причому процедура отримання для фізичних і юридичних осіб особливо не відрізняється.

У ряді випадків у платника податків може бути відсутнім постійна реєстрація. Як же отримати ІПН з тимчасової реєстрації?

Якщо в документі, що посвідчує особу (паспорт), є відповідна відмітка про наявність постійної прописки, але ви не проживаєте в Відповідно до неї, а зареєстровані тимчасово в іншому регіоні, районі, місті, звертатися за отриманням документа потрібно за місцем реєстрації.

Навряд чи фахівцям податкової служби стане цікаво слухати про те, що поїздка до місця постійної реєстрації скрутна за часом або затратна фінансово.

Якщо ж, постійна реєстрація на території нашої країни відсутня, в такому випадку вам видадуть документ з тимчасової.

З розвитком сучасних технологій отримати документ можна скориставшись глобальною мережею.

Прискорене входження в наше життя комп'ютерної техніки і технологій дозволило спростити багато процесів отримання необхідних документів, оформлення потрібних довідок. Всім, напевно, знайома ситуація, що поки займалися отриманням однієї довідки, закінчився термін дії іншої.

Зараз же бігати по численних інстанціях просто немає необхідності. Чи не відлучаючись з роботи або не виходячи з дому, завдяки великому і всемогутньому Інтернету можна буквально за 15-20 хвилин оформити ІПН.

Що для цього потрібно:

  • комп'ютер;
  • Трохи вільного часу.

Федеральна податкова служба запустила онлайн-сервіс, який володіє зручною навігацією і значно спрощує процедуру отримання документа.

Переваги такого способу оформлення полягають в наступному:

  • Істотно економиться час;
  • В електронному заяві можна виправити допущені помилки;
  • Процес виконання заявки відстежується в оперативному режимі.

Поетапний порядок отримання ІПН на сайті Федеральної податкової служби:

  • Проведіть реєстрацію на порталі;
  • Після підтвердження реєстрації потрібно заповнити відповідні розділи.

Зупинимося на цьому моменті докладніше:

Спочатку заповнюємо розділ «Основні відомості про заявника». Вписуємо прізвище, ім'я, по батькові, вік, місце проживання і стать.

Потім вносимо дані паспорта: серію, номер, дату видачі та інформацію про громадянство заявника, після цього залишаємо свої контактні дані: адресу фактичного місця проживання, або електронну пошту для зв'язку і натискаємо кнопку «Далі».

Буде здійснено автоматичний підбір найближчого відділу Федеральної податкової служби, в якому ви зможете отримати документ. Після завершення всієї процедури, ваша заява буде відправлено фахівцям служби.

Зверніть увагу, що отримання безпосередньо самого бланка вимагає особистої присутності заявника і пред'явлення паспорта.

Як отримати ІПН через портал держпослуг

Отримання ІПН через інтернет - послуга порівняно нова, але якщо у вас немає електронного цифрового підпису , Так званої ЕЦП, отримувати документ доведеться в відділенні ФНС.

Крім того, отримати ІПН в перший раз фізичній особі з початку поточного року стало неможливо, в силу різних обставин. Для цього доведеться звертатися на офіційний сайт податкової служби, про який вже йшлося вище. Багато ресурси просто вводять читачів в оману, змушуючи шукати на порталі розділи, яких немає.

Але якщо вам потрібно дізнатися номер вже виданого ІПН, отримати документ, якщо він вже був оформлений раніше, цілком реально.

Перш за все, щоб ІПН вдалося отримати онлайн, потрібно пройти реєстрацію і процедуру авторизації на сайті держпослуг. Реєстрація багато часу не займає. Досить просто вказати дані паспорта, номер телефону та адресу контактної електронної пошти. Авторизація - процес більш серйозний і вимагає заповнення анкети і надання СНІЛС.

Як дізнатися свій ІПН через інтернет

Так виглядає головна сторінка порталу:

У категорії «Органи влади» вибираємо розділ Федеральна податкова служба:

В даному підрозділі представлений перелік послуг відомства, які можна отримати в режимі он-лайн:

Вибираємо розділ «Дізнайся свій ІПН», слідуємо вказівкам, детально зазначеним на сторінці:

Якщо всі кроки виконані вірно, номер надається буквально протягом декількох хвилин.

Щоб отримати зазначену послугу, потрібно підтвердити свою особу. Зробити це можна кількома способами:

  • Здійснити замовлення листи, в якому міститься код доступу. Зазвичай доставляється Поштою Росії протягом 2-х тижнів;
  • Отримати особисто в спеціалізованому центрі обслуговування, пред'явивши паспорт;
  • Якщо є універсальна електронна карта, підтвердити особистість можна моментально.

Як отримати ІПН в МФЦ

З деяких пір свідоцтво ІПН можна отримати через багатофункціональні центри «Мої документи». Також це можна зробити не тільки особисто, але і через представника.

Для більш швидкого здійснення процедури, передбачений режим «одне вікно». Носитися зі швидкістю світла по всій будівлі, щоб знайти необхідний кабінет, більше не потрібно. Для отримання досить надати наступні документи:

  • Паспорт заявника;
  • Документ, що підтверджує реєстрацію (якщо відсутня штамп про реєстрацію в паспорті);
  • Заповнений бланк заяви на видачу (заповнити можна в МФЦ).

Буває, що в МФЦ особисто з'явитися не дозволяє час або обставини, в таких випадках передбачена видача через представника, необхідно тільки наявність довіреності на право здійснення подібних дій.

Що стосується держмита за отримання ІПН, важливо знати: якщо фіз. особа отримує ідентифікаційний номер вперше - це безкоштовно. Якщо ж документ був загублений, за повторну видачу справляється оплата, розмір якої можна уточнити у консультанта.

Плюси подачі заяви на отримання ІПН через МФЦ полягають у тому, що це дозволяє уникнути помилок під час заповнення заяви, воно буде перевірено співробітником.

Про те, що документ готовий і його можна забрати, вас обов'язково сповістять.

Як отримати ІПН на дитину

Як отримати ІПН на дитину

Іноді цим питанням мами і тата задаються в той час, поки дитина ще вважається новонародженим. А багатьох, навпаки, цікавить: навіщо ІПН дитині, який трудової діяльності поки не веде? Спробуємо прояснити нюанси і відповісти на виникаючі питання.

По-перше, оформити ІПН для неповнолітньої дитини потрібно в наступних випадках:

  • Якщо на дитину оформляється нерухомість, автомобіль або частина бізнесу батьків;
  • Якщо планується оформлення спадщини на ім'я дитини;
  • Якщо батькам потрібно буде отримати податкові відрахування;
  • Якщо планується проходження дорогого лікування;
  • Якщо неповнолітній планує працевлаштування.

Процедура отримання виглядає наступним чином:

Батьки або опікун неповнолітнього (до 14 років) дитини звертаються з письмовою заявою до відділу податкової служби. Документи для отримання ІПН будуть потрібні наступні:

  • Свідоцтво про народження дитини;
  • Документ, що підтверджує реєстрацію за місцем проживання;
  • Паспорт одного з батьків або опікуна, що підписує заяву.

Якщо дитина старше 14 років, за отриманням ІПН він звертається особисто. Заповнює заяву та пред'являє паспорт з реєстрацією. Можна подати заяву поштою, але в цьому випадку копія паспорта повинна бути завірена нотаріально.

Після закінчення 5-7 днів після того, як заяву подано, документ можна отримати. Підліток здійснює отримання самостійно, пред'явивши паспорт.

Ситуації в житті бувають різні, втрата ІПН - явище не рідкісне. Тому варто розглянути всі доступні варіанти для відновлення документа.

Як отримати дублікат ІПН

  • Звернутися з заявою до відділення податкової служби за місцем реєстрації, надавши для цього паспорт, квитанцію про сплату державного мита. Заяву можна написати в простій письмовій формі;
  • Звернутися через представника (в цьому випадку потрібно нотаріальне завірення копій документів);
  • За допомогою відправлення документів поштою.

Держмито можна оплатити на офіційному сайті Федеральної податкової служби.

У разі якщо заявник або його представник за документом не є, він буде відправлений поштою рекомендованим листом.

Чи потрібно міняти ІПН, якщо змінюється прізвище

Якщо фізична особа змінює ім'я, прізвище або інші особисті дані, нове свідоцтво можна отримати абсолютно безкоштовно. Але законодавство в цьому випадку дає роз'яснення, що така заміна не є обов'язковою.

Є деякі категорії іноземних громадян, для яких оформлення ІПН - необхідність. Такими є:

  • Фахівці різних профілів, які здійснюють трудову діяльність на території РФ;
  • Громадяни інших країн, які тимчасово, або на постійній основі проживають в РФ;
  • Підприємці та юридичні особи з зарубіжних держав, які мають діючий бізнес в Російській Федерації.

Для цих груп осіб існують певні особливості в оформленні:

  • Крім стандартного пакета документів потрібно надати: переклад паспорта, офіційно завірений нотаріусом, вид на проживання, або інший документ, який підтвердить законність місцезнаходження заявника на території РФ;
  • Документ, що підтверджує реєстрацію за місцем фактичного проживання.

Як відомо, ІПН видається за місцем проживання фізичної особи. Але якщо на руках є лише міграційна карта, людина може отримати документ за місцем перебування (згідно ст.83 Податкового кодексу Російської Федерації).

Громадянин іншої держави також отримує на руки оформлене свідоцтво протягом 5-7 днів з моменту подачі заяви. Ніякого відмінності в термінах одержання документа між громадянами РФ і іноземними громадянами немає.

Цікавий факт або церква про ІПН

Як невеликого відступу від теми статті, можна навести такий цікавий факт: виявляється, деякі релігійні організації вважають отримання ІПН гріхом і богопротивним справою. Пов'язано це з тим, що присвоюється людині номер вважають «кодом диявола», в цей список благополучно потрапляли банківські карти, СНІЛС та інші електронні документи.

Держава в цьому делікатному питанні вирішило піти назустріч представникам тих церков, віра яких заперечує будь-яку електронну ідентифікацію людини.

Будь-яка людина може звернутися в Федеральну податкову службу, або її відділення із заявою про відмову від застосування ідентифікаційного номера в будь-яких документах. Юридичні ж особи такого права не мають.

Російська православна церква ж, офіційно оголосила про те, що як використання ІПН, так і відмова від нього, не є провиною.

висновок

На самому початку статті перед нами була поставлена ​​задача максимально доступно роз'яснити, що таке ІПН, як отримати свідоцтво ІПН, де можна отримати ІПН, як отримати ІПН фізичній особі, і т.д. Дивно, але ще десяток років тому багатьох насторожувала необхідність отримання ідентифікаційного номера. Але все змінюється і зараз ІПН нікого не лякає, а часто є необхідним документом.

Його наявність спрощує багато процедур, потрібно при прийомі на роботу, деякі комерційні банки вимагають його наявності при кредитуванні, видачі довгострокових позик (іпотека). Тому не варто закидати документ в дальній куток і забувати про те, що він є.

Як же отримати ІПН з тимчасової реєстрації?
А багатьох, навпаки, цікавить: навіщо ІПН дитині, який трудової діяльності поки не веде?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online