Перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну (з однушки в двушку)

  1. початкові вимоги
  2. Основні моменти
  3. Необхідні умови
  4. огляд нормативів
  5. Як узаконити по документам
  6. Алгоритм дій при переплануванні однокімнатної квартири в двокімнатну
  7. Інші доповнення
  8. Застереження щодо узгодження
  9. Нюанси і труднощі
  10. Плюси і мінуси

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Досить поширеним варіантом проведення перепланування серед сучасних громадян є поділ кімнати перегородкою для того, щоб зробити з неї два повноцінних житлових приміщення.

При цьому багато людей не знають про те, що чинне законодавство встановлює досить велика кількість строгих правил, пов'язаних з проведенням даної процедури.

Саме тому краще заздалегідь розібратися з тим, як зробити перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну в 2019 році.

початкові вимоги

В першу чергу, перед початком проведення ремонтних робіт, варто розібратися з тим, які умови встановлюються чинним законодавством до оформлення перепланування і що потрібно робити, щоб не зіткнутися з проблемами з боку державних органів.

Основні моменти

У відповідності до чинного законодавства забороняється проводити такі види таких робіт:

  • об'єднання кухонних і житлових кімнати ;
  • перетворення експлуатованого раніше санвузла в житлове приміщення;
  • переміщення перегородок, які поділяють кухонну і житлову кімнату;
  • облаштування житлової кімнати, в якій буде відсутня природне освітлення;
  • облаштування житлової кімнати, площа якої становить менше 9 м2;
  • розширення площі кімнати за рахунок використання простору лоджії або балкона ;
  • облаштування додаткового поверху на антресолях, на якому буде створюватися спальне приміщення.

Певною перевагою в даному випадку відрізняються квартири, які знаходяться на першому і останньому поверхах, так як відсутність однієї з квартир внизу або вгорі дозволяє позбутися від цілого ряду проблем, пов'язаних з оформленням перепланування. При цьому не варто забувати про те, що в кожній окремій ситуації процедура оформлення перепланування здійснюється в індивідуальному порядку.

Необхідні умови

Відповідно до норм, зазначеними в статті 28 Житлового кодексу, всі роботи, пов'язані з переплануванням, повинні в обов'язковому порядку здаватися приймальної комісії, якій складається акт прийому-передачі після того, як будуть закінчені будівельні роботи.

В процесі підписання акту з приймання комісія буде керуватися виконавчою документацією, оформлення якої здійснюється в процесі проведення робіт. Зокрема, таким документом може бути акт прихованих робіт.

Стаття 28. Завершення перебудови й (або) перепланування житлового приміщення

Також не варто забувати про те, що нормативами встановлюється досить велика кількість факторів, серед яких, зокрема, варто виділити створення певного мікроклімату в приміщенні, що, в першу чергу, забезпечується за рахунок відділення житлової кімнати від ванною, кухонної та інших. Крім цього, ефективність використовуваної в приміщенні вентиляції безпосередньо позначається на вологісного режиму житла, а також всіх приміщень, які знаходяться поруч з ним.

З огляду на все це, розробляти проект перепланування слід в повній відповідності з зазначеними вище актами, а крім цього, важливо також враховувати норму інсоляції, прописану в СНиП 2.08.01-89.

огляд нормативів

Відповідно до пункту 5.7 СП 54.13330.2011 площа вітальні повинна складати як мінімум 16 м2, в той час як спальня може мати площу і 8 м2. Якщо ж здійснюється облаштування кухні-ніші, її площа може становити 5 м2.

Після того, як кімната буде розділена на два окремих приміщення, відповідно до пункту 9.12 СП 54.13330.2011 кожна з них повинна отримати природне освітлення. Щоб реалізувати це, потрібно буде скористатися поздовжньої перегородкою або ж розділяти приміщення поперечною перегородкою, що має можливість пропускання світла.

Досить поширеним варіантом проведення перепланування серед сучасних громадян є поділ кімнати перегородкою для того, щоб зробити з неї два повноцінних житлових приміщення

Зразок перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну

Як узаконити по документам

Багато людей вважають, що набагато простіше провести перепланування, не погоджуючи її з будь-якими державними органами, адже потрібно просто провести ремонт і все. Але насправді, якщо згодом з'явиться бажання продати нерухомість або обміняти її на нову, можна зіткнутися з деякими труднощами, так як без відповідних коригувань в технічному паспорті навряд чи хтось зважиться на покупку такого житла.

У такій ситуації єдиним оптимальним рішенням буде узаконення ремонтних робіт за допомогою проведення судового розгляду. При цьому найкраще заздалегідь заручитися підтримкою спеціалізованих компаній, що мають великий досвід у вирішенні подібних питань, так як самостійно вирішити проблему навряд чи вдасться.

Якщо ремонтні роботи були проведені в повній відповідності з нормами СНиП та Житлового кодексу, можна розраховувати на досить швидке узаконення їх в державних органах, але в будь-якому випадку доведеться, як мінімум, оплатити штраф, передбачений чинним законодавством, але насправді його сума для фізичних осіб є досить незначною і складає не більше 2 500 рублів.

Алгоритм дій при переплануванні однокімнатної квартири в двокімнатну

Для проведення такого перепланування потрібно провести кілька операцій:

  1. Зібрати інформацію про ключові особливості даної квартири.
  2. Визначити місце розташування самого приміщення в будинку (фронтальне або кутова).
  3. Визначитися з особливостями розведення комунікаційного обладнання.
  4. Ознайомитися з правилами та нормами, на підставі яких повинні проводитися ремонтні роботи.
  5. Розробити проект.
  6. Узгодити проект.
  7. Визначитися з об'ємом робіт, які потрібні для проведення ремонту.
  8. Вибрати будівельні матеріали, з огляду на особливості складеного проекту.
  9. Розрахувати час, залишивши запас для непередбачених обставин.

Інші доповнення

Крім уже згаданих особливостей проведення перепланування, потрібно врахувати також кілька інших моментів, які можуть виявитися корисними в тих чи інших ситуаціях.

Застереження щодо узгодження

Всі варіанти перепланувань можна розділити на кілька категорій, кожна з яких відрізняється своїм ступенем складності і кількістю необхідної документації для отримання дозволу.

В першу чергу, варто відзначити такі роботи, як установку кондиціонера без штроблення, усунення вбудованих шаф і комор, перенесення електроплити в межах кухні або переміщення сантехніки в туалеті або ванній, тобто перепланування, яка не передбачає попереднього узгодження.

У такому випадку цілком достатньо буде просто відправити в багатофункціональний центр плани, які показують зовнішній вигляд квартири до і після проведення ремонту, щоб ознайомити державних службовців з результатом проведених робіт.

Також перепланування може проводитися за проектом, і зокрема, це відноситься до ситуацій, коли одна кімната розділяється на дві. У такій ситуації потрібно буде замовити план квартири в БТІ, після чого з ним відправитися в проектну організацію, яка є членом саморегульованої організації, щоб замовити розробку відповідного проекту.

Разом з цими документами далі потрібно буде піти в Житлову інспекцію, щоб отримати згоду на проведення ремонтних робіт, і провести їх в повній відповідності з наданим проектом.

В кінцевому підсумку за результатом ремонту уповноважений співробітник даного органу повинен перевірити відповідність його проектної документації та видати акт приймання, з яким потрібно буде внести коригування в технічні паперу.

Нюанси і труднощі

Відмінні риси проведення перепланування залежать від типу житлового будинку. Складніше проводити ремонт в панельних будинках, так як можливості його реалізації обмежені через маси несучих конструкцій. У монолітних будівлях перепланування проводити легше.

При цьому важливо попередньо отримати дозвіл на проведення ремонтних робіт у державних органів, тому що в противному випадку можна зіткнутися з накладенням відповідної штрафної санкції, а також вимогою про повернення приміщення в первісний стан.

Крім цього, не варто забувати про те, що квартиру, в якій присутній незаконно проведене перепланування, досить складно продати, а якщо навіть хтось погодиться її купити, то тільки за заниженою вартістю.

Плюси і мінуси

переваги
  • можливість утворення нового просторого приміщення;
  • організація в приміщенні різних заходів або зустрічі гостей;
  • можливість забезпечення більш світлого дизайну в приміщенні або навіть облаштування додаткового вікна для більш рясного надходження денного світла;
  • у великому приміщенні можна буде з легкістю створити стильний і оригінальний дизайн.
недоліки
  • через поділ кімнат вільного простору стає набагато менше;
  • хтось може спати в одній кімнаті з працюючим холодильником, що може бути не дуже приємним;
  • в зоні вітальні не рекомендується стелити світлі килими.

Таким чином, перед проведенням ремонту краще заздалегідь оцінити всі плюси і мінуси, і тільки потім приступати до проведення ремонтних робіт.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online