Скільки часу займає купівля-продаж квартири?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Aaron Amat / Fotolia   Якщо ви купуєте квартиру у забудовника, він може укласти договір пайової участі (ДДУ) в той же день, коли вибрав майбутнє житло Aaron Amat / Fotolia

Якщо ви купуєте квартиру у забудовника, він може укласти договір пайової участі (ДДУ) в той же день, коли вибрав майбутнє житло. Також Ви можете забронювати квартиру на термін від трьох днів до одного місяця.

Після підписання ДДУ протягом п'яти робочих днів повинна пройти фактична реєстрація в Росреестра. Крім того, забудовник може ще близько двох тижнів збирати договори пайової участі інших клієнтів, щоб потім одночасно подати їх на реєстрацію.

Після того, як договір зареєстрований, Вам необхідно оплатити повну вартість квартири або її частина протягом п'яти робочих днів, перерахувавши кошти через банк. Якщо житло купується в іпотеку, то перед укладанням ДДУ слід оформити іпотечний договір, який не підлягає реєстрації, але входить в загальний пакет документів. На його висновок зазвичай йде близько тижня.

Крім цього, для придбання квартири потрібні документи про згоду подружжя на угоду з нерухомістю або довідка про те, що Ви не перебуваєте в шлюбі, а також нотаріально завірена довіреність. На їх оформлення буде потрібно один-два дня.

Таким чином, на купівлю житла (без урахування часу на продаж власної квартири) буде потрібно трохи більше місяця. Однак період, коли необхідна особиста присутність клієнта, набагато менше. Для отримання схвалення в банку (якщо квартира купується в іпотеку), нотаріально завірених документів, а також укладення кредитного договору і ДДУ буде потрібно близько двох тижнів. Потім можна виїхати на один-два тижні і повернутися вже до отримання ДДУ з Росреестра. А оплату або перший внесок за іпотечним кредитом можна зробити міжбанківським переказом зі свого міста. Так що «чисте» час присутності складе близько 16 днів.

Як проходить передача грошей при покупці квартири?

Як перевірити квартиру на чистоту документів перед покупкою?

Проведення угоди купівлі-продажу нерухомості зазвичай не забирає багато часу, якщо до неї заздалегідь підготуватись. Тоді, прибувши на місце скоєння угоди, Ви витратите від 30 хвилин до години.

Попередня підготовка до операції купівлі-продажу включає в себе наступні дії:

  1. Перевірка юридичної чистоти угоди. Це означає, що Вам необхідно попередньо запитати у другої сторони всі документи, пов'язані з об'єктом (підстави придбання об'єкта, свідоцтво про право власності на об'єкт або виписку з ЕГРП, документи ТБТИ, виписку з будинкової книги та інше). Зробити це можна дистанційно, запросивши скани або фото таких документів. На самій угоді Вам необхідно буде лише перевірити наявність оригіналів і їх відповідність раніше надісланим файлів.
  2. Підготовка самого договору купівлі-продажу нерухомості, тобто складання тексту і необхідних додатків до такого договору, узгодження істотних умов з другою стороною. Також заздалегідь подбайте про те, хто роздруковує договір та додатки до нього (зверніть увагу на той факт, що по одному примірнику документів повинно залишитися у кожної сторони і один примірник передається в реєструючий орган).
  3. Вибір місця і часу здійснення угоди. Якщо Ви обмежені в часі, то підписати всі документи і зустрітися з другою стороною Ви можете відразу в відділенні Росреестра або в МФЦ для подачі всіх документів на державну реєстрацію. Якщо ж у Вас угода з частками в об'єкті нерухомості, яка вимагає обов'язкового нотаріально посвідчення, запишіться на прийом до попередньо заданої нотаріуса, надіславши йому на узгодження підготовлені Вами документи. Потім віднесіть все в реєструючий орган або МФЦ, які знаходяться поблизу. Отримати ж документи після державної реєстрації Ви можете протягом декількох місяців в прийомні години відповідної організації (МФЦ або Росреестра).

Як знайти час для покупки квартири і довести справу до кінця?

Коли краще і вигідніше купувати квартиру?

Купівля-продаж квартири або приватного будинку займає термін від одного тижня до двох-трьох місяців. Все залежить від того, які документи є в наявності, які обтяження на це саме майно покладено. Також окремим питанням є прописка громадян в цьому будинку. Часто буває так, що в будинку зареєстровані невідомі люди, яких бабуся попереднього власника прописала з глибокої вдячності.

Далі починається збір довідок. Вам необхідно побачити довідку про те, що в будинку ніхто не проживає, і довідки про відсутність боргів. Якщо у продавця є чоловік (а), то його (її) згода на продаж також необхідно. Питання техпаспорта і незаконних забудов теж саме на часі. На моїх очах зносили веранду, тому що не могли продати будинок. Можуть бути питання і з переплануванням квартири. Взагалі весь перелік документів із зазначенням платежів видає помічник нотаріуса або сам нотаріус. А вправність у зборі документів залежить від конкретної людини або від бажання бюрократів виконувати свою роботу.

У будь-якому випадку, універсальної відповіді на Ваше питання не існує. Все залежить від стану документів і боргів. Якщо у продавця з документами повний порядок, він має на руках всі необхідні довідки, свіжий техпаспорт, у нього немає боргів, то сама процедура займає один робочий день. При цьому з восьми робочих годин сама процедура займає близько години.

Процедура купівлі-продажу квартири складається з декількох етапів (пошук об'єкта, підготовка, підписання договору, розрахунки, реєстрація переходу прав власності від продавця до покупця і інших), кожен з яких вимагає певної кількості часу. Тривалість кожного даного циклу залежить від кожної конкретної ситуації. Так, досить тривалий час може зайняти тільки пошук квартири. Підготовка необхідних документів (згода органів опіки, виготовлення кадастрових і технічних паспортів, нотаріального згода дружини і / або доручень) займає від семи до 14 днів, а реєстрація документів в Росреестра може становити від п'яти до 12 робочих днів.

Якщо продавець чи покупець не може особисто бути присутнім на підписанні та подачі документів в регпалати, можна оформити нотаріальну довіреність на людину, якій довіряє продавець або Ви. До речі, всі перераховані вище етапи покупки житла можна доручити довіреній особі і взагалі не приїжджати. Але все повноваження в обов'язковому порядку повинні бути детально прописані в дорученні.

Мінімальний термін, за який можна встигнути подивитися обрану квартиру (з підготовленими заздалегідь документами), підписати договір і внести завдаток, а потім здати документи на реєстрацію, становить один день. Можна також попросити продавця вислати необхідні документи в електронному вигляді поштою, щоб попередньо їх вивчити. І теоретично вже через п'ять днів можливо отримати готові документи з регпалати. Але краще, звичайно, орієнтуватися на більш тривалі терміни.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Чи існує розстрочка між приватними особами?

Все, що потрібно зробити до покупки квартири по ДДУ

5 видів шахрайства при продажі вторинних квартир

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як проходить передача грошей при покупці квартири?
Як перевірити квартиру на чистоту документів перед покупкою?
Як знайти час для покупки квартири і довести справу до кінця?
Коли краще і вигідніше купувати квартиру?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online