Розірвання договору з автошколою, скарга в автошколу, інструктор кричить

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вибрати автошколу зі зручним місцем розташування, прийнятною ціною і відповідним графіком навчання не складе труднощів - цікавих пропозицій зараз на ринку безліч Вибрати автошколу зі зручним місцем розташування, прийнятною ціною і відповідним графіком навчання не складе труднощів - цікавих пропозицій зараз на ринку безліч. Але не кожна автошкола гарантує дотримання прав споживача. У цій статті ми розповімо, на що варто звернути увагу при виборі автошколи, як будувати своє спілкування з нею і куди звертатися, якщо Ваші права споживача були порушені.

Перш ніж починати своє навчання в автошколі потрібно уточнити чи пройшла вона перевірку ГИБДД. Це можна зробити на сайті gibdd.ru або запросити в автошколі письмове Висновок ГИБДД. У ньому потрібно перевірити дати дії висновку і наявність адреси саме обраної Вами автошколи.

Крім того, вивчіть ліцензію автошколи. Вона повинна бути видана на право здійснювати освітню діяльність. Зверніть увагу на назву організації, що отримала ліцензію, це повинна бути саме автошкола, а не курси водіїв, наприклад. Інакше Ви не зможете отримати документи для здачі іспиту в ГИБДД. Варто перевірити чи може обрана автошкола здійснювати підготовку водіїв, обраної вами категорії. Уточніть термін дії ліцензії: вона не повинна закінчуватися до моменту здачі іспиту в ГИБДД.

Зазвичай в автошколах пропонують укласти стандартний договір. Уточніть які послуги включені в програму, в договорі має бути прописано кількість годин теорії та практики, приблизна програма навчання. У більшості випадків автошколи пропонують додаткові послуги, наприклад, додаткові години практики, їх вартість також повинна бути зафіксована в договорі. Договір підписується з двох сторін і засвідчується печаткою. Обов'язково збережіть свій екземпляр договору і все касові чеки. У разі спірних питань вони можуть Вам знадобитися.

Отже, договір підписаний, Ви зараховані до лав учнів автошколи, з радістю починаєте вивчати ПДР, подумки представляючи себе за кермом нового автомобіля, але ось настає час практики, і картина перестає бути настільки райдужною. З якими проблемами можна зіткнутися під час навчання водінню і як їх вирішувати?

Заняття з водіння має тривати не менше однієї астрономічної години, тобто 60 хвилин, якщо інше не прописано в договорі. Під час практичного заняття неприпустимі ремонт автомобіля, поїздки інструктора по магазинах, заїзди на заправку і інші хитрощі для скорочення часу заняття. Якщо інструктор вдається до подібних трюків, потрібно негайно чітко позначити свою позицію з даного питання, можна послатися на відповідний пункт договору і вимагати перенести заняття. У більшості випадків цього буває достатньо, щоб процес навчання нормалізувався. І пам'ятайте, що розписуватися потрібно тільки за фактично від'їзженими кількість годин, в іншому випадку довести що-небудь буде вже неможливо.

Інша проблема, з якою можна зіткнутися - це хамство інструктора. Постійні крики і образи можуть назавжди відбити бажання водити. Ні в якому разі не терпите такого ставлення до себе. Якщо поставити на місце хама не виходить, сміливо звертайтеся до адміністрації автошколи з проханням замінити інструктора. Автошколи дорожать своєю репутацією, тому в подібних ситуаціях зазвичай буває досить усного звернення.

Якщо Ви розумієте, що до іспиту залишається зовсім мало часу, і відкатати все призначені години Ви не встигаєте. Важливо якомога раніше потурбуватися цим питанням і по можливості узгодити з інструктором чіткий графік Ваших практичних занять. Обов'язково залиште кілька днів перед іспитом вільними на випадок форс-мажорних обставин (хвороба інструктора, поломка машини). У разі якщо Ви все-таки не встигаєте відкатати необхідні годинник, потрібно звернутися до адміністрації автошколи з проханням перенести дату Вашого іспиту. Якщо автошкола відмовляється виконати Ваші вимоги, можна розірвати договір, і повернути частину грошей. Не лякайтеся, якщо в договорі прописано, що автошкола гроші не повертає. Гроші можна вимагати в зв'язку з неякісно наданої послугою пославшись на Закон РФ від 07.02.1992 N 2300-1 "Про захист прав споживачів" п.1 статті 28. У ньому говориться, що в разі порушення виконавцем термінів надання послуг, споживач має право вимагати зменшення ціни за надання послуг або зажадати відшкодування збитків, яких вони зазнали внаслідок порушення термінів виконання послуги.

Не рідко автошколи намагаються підзаробити на внутрішньому екзамені з водіння. Учнів безпідставно «валять», після чого пропонують брати додаткові години водіння в розрахунку, що бажання скоріше отримати права пересилить небажання платити додаткові гроші. Якщо Ви впевнені в своїх знаннях і вважаєте дії автошколи недобросовісними, то слід подати скаргу до органу, що видав ліцензію на навчання і вимагати скликати незалежну комісію.

Ще одним поширеним способом вимагання грошей у автошкіл є затримка у видачі документів. В даному випадку найпростіше скласти письмовий запит в автошколу, проігнорувати який автошкола не може.

Як же скласти претензію в автошколу?

Якщо не вдається домовитися з автошколою полюбовно, потрібно скласти письмову заяву. Строго шаблону не існує, але в документі обов'язково потрібно вказати наступні дані:

  • Адреса та одержувача заяви
  • Свої контактні дані
  • суть конфлікту
  • свої вимоги
  • Дату і підпис з розшифровкою

Якщо Ви вручаєте заяву особисто представнику автошколи, то потрібно написати два примірника. На вашій заяві повинні проставити відмітку про отримання. В іншому випадку автошкола може зробити вигляд, що ніякої заяви не було. Якщо позначку про отримання автошкола ставити відмовляється, не впадайте у відчай. Заяву можна надіслати поштою з повідомленням про отримання. Відповідно до закону одержувач повинен розглянути Вашу заяву і відповісти протягом 30 календарних днів. Якщо цього не відбулося, потрібно звертатися в прокуратуру з відповідною скаргою, приклавши квитанцію про отримання листа адресатом.

Якщо ж автошкола відповіла на Вашу заяву, але розбиратися з приводу скарги відмовилася або займається порожніми відписками, то потрібно написати претензію в Росспоживнагляд або подати позовну заяву до суду.

Пам'ятаєте, з якою б проблемою Ви не зіткнулися в процесі навчання, ніж раніше Ви почнете її вирішувати, тим більше Ваші шанси на успіх.

Автор: Анастасія Сітіна, дата публікації: 02.08.2017 р
Передрук без згоди редакції заборонено.

З якими проблемами можна зіткнутися під час навчання водінню і як їх вирішувати?
Як же скласти претензію в автошколу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online