«Зарядье-лайт» на Павелецькому площі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У центрі Москви створять другий за величиною новий парк

На площі Павелецького вокзалу, на місці сумно відомого котловану, буде створено новий парк, який стане другим за величиною в центрі міста після «Заряд». Під ним планується віз
вести триповерховий підземний молл з паркінгом. На всі роботи знадобиться трохи більше двох років, закінчення будівництва намічено на 2020 рік. На недавньому засіданні Архсовет Москви схвалив проект підземного багатофункціонального торгового комплексу. Експерти висловили ряд зауважень, над якими проектувальникам ще належить попрацювати, але в цілому думка про майбутню забудову було позитивним.
Називатися торговий центр буде «Матрьошка Молл». Замовником проекту виступає ТОВ «Леджі», а проектувальником - «Моспроект-2». Загальна площа майбутнього ТЦ складе 78 тис. Кв. метрів, він буде йти вниз на 15 метрів. На двох верхніх рівнях розташуються об'єкти торгівлі, кінотеатр, фуд-корт, а на нижньому - паркінг на 500 машин. На поверхні з'являться три павільйони - вхідні групи, скляний купол і скляні куби евакуаційних виходів. Вони створять ефект природного освітлення в просторах торгового центру. Крім того, на верхньому поверсі планується розмістити ліхтарі, схожі на вуличні. Павільйони торгового центру оснастять пандусами, з яких буде відкриватися вид на Москву-ріку.
Майданчиком над ТЦ займалося архітектурне бюро Buromoscow. Автори розповіли, що після вивчення руху пішоходів вони вирішили розділити весь простір на дві функціональні зони - транзитну і суспільну. Перша буде організована вздовж вокзалу, друга на самій площі. Проектом передбачено масштабне озеленення - невисокі дерева і квітучі чагарники. Причому воно буде організовано як клумби - над землею. Схоже озеленення прикрашає, наприклад, Тріумфальну площу. На місці колишнього Зацепского ринку поставлять вуличні кафе і подіум для проведення різних заходів. За словами керівника проектної організації «Моспроект-2» Михайла Посохіна, при проектуванні була мета зберегти чільну візуальну роль Павелецького вокзалу.
Керівник проекту ТОВ «Леджі» Дмитро Кутин розповів, що площа забудовується ділянки становить 2,7 гектара, тобто близько 75% Павелецькому площі.
Під час засідання Архсовета експерти критикували організацію транспортних і пішохідних зв'язків. Навколо площі Павелецького вокзалу дуже жваве автомобільний рух, проходить Садове кільце, трамвайні рейки. Тобто підійти до озелененої площі буде не так вже й просто. Також експерти здивувалися, що в торговий центр неможливо потрапити безпосередньо з вокзалу або метро. Були зауваження, що стосуються візуальних зв'язків торгового центру і парку. Але в цілому проект вирішено було підтримати. «Яма на площі Павелецького вокзалу простояла років 10, у міста є надзавдання - вирішити з нею питання. Те, що одна з міських площ вже стільки років перебуває в такому жалюгідному стані, велика проблема. Зараз інвестор підключився до роботи, і ми намагаємося знайти рішення, максимально оптимальне для міста в цілому », - зазначив головний архітектор Москви Сергій Кузнецов. За його словами, проект дуже близький до цього рішення - пропонується сучасне, модне простір. «Вокзал - цінний об'єкт міського середовища, який можна спостерігати з Садового кільця. Важливо, що поруч буде суспільний простір, а не забудована площа. Я дуже позитивно оцінюю цей проект і вважаю, що ми зрушили це питання з мертвої точки », - зазначив головний архітектор.
За його словами, площею безпосередньо над торговим центром займеться інвестор, а частину, що залишилася впорядкують силами міста. «В ідеалі площа потрібно привести всю до єдиного дизайну. І про це будемо говорити з колегами з департаменту капітального ремонту та Комплексу міського господарства, і я думаю, що вони не відмовляться взяти участь. Схожа ситуація у нас була навіть в «Зарядье». Зараз це єдина територія, хоча частина її робилася в рамках проекту «Зарядье», а частина навколо парку наводилася в порядок міськими службами », - зазначив Сергій Кузнецов.
ДО РЕЧІ
Проект викликав досить активну полеміку в інтернеті, але думки в більшості своїй позитивні. Блогери іронічно називають його «Зарядье-лайт» і висловлюють надію, що декоративний міст над залізничними коліями все-таки не будуватимуть. Але безумовним позитивним аспектом проекту називають те, що пропонується «парк з невеликими павільйончиків начебто кафешок, а все інше йде вглиб». Навіть торговому центру, який хоч і викликає у городян сумніви, знайшлося пояснення: «Земля занадто дорога для просто парку. На рівні землі буде парк, а під землею - торговий центр. Чи не найгірше рішення, залишилося знести «Атріум» біля Курського вокзалу і на його місці побудувати щось подібне », - пише москвич в коментарях до візуалізації проекту. У будь-якому випадку існуючий стан речей настільки набридло городянам, що лейтмотивом коментарів звучить: «Давно пора щось з цим робити, там вже на розкопках дерева рости почали». Зустрічаються і такі діалоги: «Головне, щоб нова реконструкція площі Павелецького вокзалу сподобалася жителям Москви», і відповідь на репліку: «Там зараз таке запустіння, що будь-який варіант городянам сподобається більше».

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online