Припиняємо трудові відносини у зв'язку зі смертю працівника

  1. Смерть працівника встановлена
  2. працівник пропав
  3. Оформляємо припинення трудового договору
  4. Видаємо трудову книжку і не одержаний зарплату
  5. Виплата соціальної допомоги
  6. Утримання з належних виплат
  7. смерть роботодавця

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Автор: Е. В. Давидова

Журнал " Відділ кадрів комерційної організації "№ 3/2016

Як роботодавець може дізнатися про смерть свого співробітника? Якими документами підтверджується цей факт? Як вчинити, якщо працівник пропав - не виникає ні на роботі, ні вдома? Який порядок припинення трудових відносин?

Коли співробітник не виходить на роботу, роботодавець може подумати різний, наприклад, що він прогулює або хворіє. Але буває, що все набагато гірше: працівник помер або пропав без вісті. Добре, якщо у нього є родичі, які можуть повідомити про це, а якщо ні? Які дії може зробити роботодавець? Як взагалі оформляється припинення трудового договору з померлим працівником? Кому виплачується не видана заробітня плата ? На зазначені та інші питання ви знайдете відповіді в статті.

Однією з підстав звільнення за обставинами, не залежних від волі сторін, в силу п. 6 ч. 1 ст. 83 ТК РФ є смерть працівника або роботодавця - фізичної особи, а також визнання судом працівника або роботодавця - фізичної особи померлою або безвісно відсутнім.

Як зрозуміло з цього формулювання, трудові відносини у цій підставі припиняються з працівником або з роботодавцем - фізичною особою.

Нагадаємо, що роботодавцями - фізичними особами визнаються:

  • фізичні особи, зареєстровані в установленому порядку як індивідуальних підприємців і здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;
  • приватні нотаріуси, адвокати, котрі заснували адвокатські кабінети, і інші особи, чия професійна діяльність відповідно до федеральних законів підлягає державній реєстрації і (або) ліцензуванню, які вступили в трудові відносини з працівниками з метою здійснення зазначеної діяльності (також вважаються роботодавцями - індивідуальними підприємцями);
  • фізичні особи, що вступають в трудові відносини з працівниками з метою особистого обслуговування і допомоги з ведення домашнього господарства (не є індивідуальними підприємцями).

Крім цього, названий пункт статті містить дві можливих причини звільнення:

  • смерть зазначених осіб;
  • визнання судом зазначених осіб померлими або безвісно відсутніми.

Давайте розбиратися.

Смерть працівника встановлена

Як і для кожного звільнення, для звільнення по п. 6 ч. 1 ст. 83 ТК РФ необхідна підстава. Коли в смерті працівника немає ніяких сумнівів і факт смерті зареєстрований в установленому порядку, такою підставою буде свідоцтво про смерть, яке видається органами ЗАГС.

Форма свідоцтва затверджена Наказом Мін'юсту РФ від 25.06.2014 № 142 «Про затвердження форм бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану». Згідно ст. 68 Федерального закону від 15.11.1997 № 143-ФЗ «Про актах громадянського стану» (далі - Закон № 143-ФЗ) свідоцтво про смерть містить такі відомості:

  • прізвище, ім'я, по батькові, дату і місце народження, громадянство, дату і місце смерті померлого;
  • дату складання і номер запису акта про смерть;
  • місце державної реєстрації смерті (найменування органу реєстрації актів цивільного стану, яким зроблена державна реєстрація смерті);
  • дату видачі свідоцтва про смерть.

Таким чином, підставою припинення трудового договору з померлим працівником буде свідоцтво про смерть, надане його родичами (або близькими) роботодавцю.

До відома

У випадках, коли працівник не мав ніяких родичів, здійснити поховання і отримати свідоцтво про смерть має право інша особа, яка взяла на себе цей обов'язок (ст. 8 Федерального закону від 12.01.1996 № 8-ФЗ «Про поховання та похоронну справу»). І такою особою, зокрема, може бути роботодавець.

працівник пропав

Отже, працівник не виходить ні з ким на зв'язок тривалий час. Якщо в місці його проживання про нього немає відомостей протягом року, то відповідно до ст. 42 ГК РФ цей громадянин може бути визнаний судом безвісно відсутнім за заявою зацікавлених осіб. Хто є зацікавленою особою - законодавець не роз'яснює. В першу чергу, звичайно, це рідні та близькі зниклого. А в даній ситуації зацікавленою особою можна визнати і роботодавця.

Якщо не можна встановити день одержання останніх відомостей про відсутнього, термін для визнання безвісної відсутності обчислюють з 1-го числа місяця, що йде за тим, у якому були одержані останні відомості про відсутнього, а при неможливості встановити цей місяць - з 1 січня наступного року.

Зверніть увагу

До закінчення терміну, встановленого для визнання особи безвісно відсутньою, роботодавець також може звернутися в поліцію із заявою про розшук зниклого працівника.

Якщо в місці проживання працівника немає відомостей про місце його перебування протягом п'яти років, то відповідно до ст. 45 ГК РФ він може бути оголошена судом померлою. А якщо він пропав без вісті за обставин, що загрожували смертю або дають підставу припускати його загибель від певного нещасного випадку, - досить шести місяців.

Отже, підставою припинення дії трудового договору за п. 6 ч. 1 ст. 83 ТК РФ в зазначених випадках буде рішення суду:

  • про визнання громадянина безвісно відсутнім (прийняте після закінчення року з моменту відсутності відомостей);
  • про визнання громадянина померлим, якщо він пропав за обставин, що загрожують смертю (прийняте після закінчення шести місяців з моменту пропажі);
  • про визнання громадянина померлим (прийняте після закінчення п'яти років з моменту відсутності відомостей).

Звичайно, чекати п'ять років роботодавець не стане, в останньому випадку підставою звільнення буде рішення про визнання громадянина безвісно відсутнім.

До відома

Відповідно до ст. 276 ЦПК РФ заяву про визнання громадянина безвісно відсутнім або про оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання або за місцем знаходження відповідної особи, тобто роботодавця.

Оформляємо припинення трудового договору

Відразу відзначимо: поки на руках у роботодавця не буде свідоцтва про смерть або рішення суду, звільнити працівника по даній підставі він не має права, навіть якщо знає, що того немає в живих.

Читайте також

Статтею 9 Закону № 143-ФЗ передбачена можливість видачі повторного свідоцтва про смерть тільки в разі його втрати, псування та інших випадках відсутності можливості його використання. А ось отримання дубліката або копії роботодавцем для підтвердження факту смерті не передбачено. Тому, якщо родичі померлого з яких-небудь причин не принесли свідоцтво, взяти його в органі ЗАГС у роботодавця не вийде. Яким чином в даній ситуації діяти, в законодавстві не сказано. При повній впевненості, що працівник помер, роботодавець може оформити звільнення на свій страх і ризик. Але краще спробувати отримати інші документи, що підтверджують смерть.

Як тільки роботодавець отримав свідоцтво, йому слід на цю ж дату видати наказ, який може бути складений за уніфікованою формою Т-8, затвердженої Постановою Держкомстату РФ від 05.01.2004 № 1.

До відома

Оскільки звільнення працівника, який помер вже неможливо, слово «звільнити» в уніфікованій формі правильніше закреслити.

Згідно ст. 84.1 ТК РФ днем ​​припинення трудового договору у всіх випадках є останній день роботи співробітника, за винятком випадків, коли він фактично не працював, але за ним згідно з трудовим законодавством зберігалося місце роботи (посада). У даній ситуації це правило не застосовується і датою припинення трудового договору з померлим буде день смерті, зазначений у свідоцтві. Однак є рішення суду, в якому зазначено, що, оскільки припинення трудового договору є наслідком смерті працівника, вдень припинення договору треба вважати останній день роботи, що передував смерті працівника (див. Постанова ФАС ЗСО від 23.10.2009 у справі № А27-2073 / 2009 ). Але якщо діяти таким чином, може виникнути суперечка з ФСС з приводу соціальних виплат на поховання, оскільки працівник звільнений в день, коли ще був живий.

Днем припинення трудового договору з працівником, оголошеним померлим, буде день вступу в законну силу рішення суду про оголошення її померлою або дата, встановлена ​​в самому рішенні. У разі оголошення померлим громадянина, який зник без вісті за обставин, що загрожували смертю або дають підставу припускати його загибель від певного нещасного випадку, суд може визнати днем ​​смерті цього громадянина день його гаданої загибелі (ст. 45 ГК РФ).

У разі визнання працівника безвісно відсутнім слід вважати днем ​​припинення трудового договору також чи дату набрання рішенням суду законної сили, або дату, зазначену в рішенні.

Наведемо зразок наказу про припинення трудового договору в ситуації, що розглядається

Наведемо зразок наказу про припинення трудового договору в ситуації, що розглядається

На підставі наказу вносять записи до особової картки і трудову книжку. Запис в трудову книжку буде наступною.

Запис в трудову книжку буде наступною

Можлива така ситуація: працівник ще не визнаний судом ні померлим, ні безвісно відсутнім, а організація ліквідується. Що робити в цьому випадку?

Якщо на момент ліквідації роботодавець не отримав відповідне рішення суду, то звільнити за п. 5 ч. 1 ст. 83 ТК РФ працівника він не може. І підставою розірвання трудового договору буде саме п. 1 ч. 1 ст. 81 ТК РФ - ліквідація організації або припинення діяльності індивідуальним підприємцем. Трудову книжку зниклого безвісти працівника в цьому випадку доведеться здати в архів.

Також відзначимо, що якщо працівник помер (загинув) в результаті виконання трудових обов'язків, роботодавцю потрібно провести розслідування нещасного випадку.

Видаємо трудову книжку і не одержаний зарплату

Згідно п. 37 Правил ведення і зберігання трудових книжок, затверджених Постановою Уряду РФ від 16.04.2003 № 225 «Про трудові книжки» (далі - Правила), у разі смерті працівника трудова книжка після внесення до неї запису про припинення трудового договору видається на руки одного з родичів під розписку або надсилається поштою за письмовою заявою одного з родичів.

Виходячи з ст. 2 СК РФ трудова книжка може бути видана наступним членам сім'ї: чоловіка (дружини), батьків, дітей. До членів сім'ї в силу гл. 15 СК РФ також відносяться брати і сестри, дідусі та бабусі, онуки, пасинок і падчерка, вітчим і мачуха.

Таким чином, видати цей документ можна будь-якому члену сім'ї на підставі його заяви. Але все ж треба встановити особу родича і видати трудову під розписку, тобто попросити його поставити підпис у книзі обліку руху трудових книжок. Якщо трудова книжка на прохання родича буде надіслана поштою, зробити це краще рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням.

До відома

Якщо за трудовою книжкою ніхто не звернувся, то в силу п. 43 Правил роботодавець залишає її на зберігання до моменту звернення. Незатребувані трудові книжки зберігаються 75 років [1] .

Відносно виплат, належних померлому працівнику, процедура дещо інша. В силу ст. 141 ТК РФ зарплата, що не отримана до дня смерті працівника, видається членам його сім'ї або особі, яка перебувала на утриманні померлого на день його смерті.

У Цивільному кодексі коло осіб, які мають право на отримання виплат, визначено більш конкретно. Так, згідно зі ст. 1183 право на отримання підлягали виплаті спадкодавцеві сум заробітної плати і прирівняних до неї платежів мають не просто члени сім'ї, а проживали з ним члени його сім'ї та його непрацездатні утриманці незалежно від того, проживали вони разом з померлим.

Факт перебування особи на утриманні встановлюється судом (ст. 264 ЦПК РФ).

Таким чином, перш, ніж здійснити виплати, роботодавцю слід з'ясувати, чи має право звернувся родич отримати їх. Для цього необхідно упевнитися в такому спорідненість. Якщо до роботодавця звернулися кілька родичів, то встановлювати переважне право на отримання виплати він не зобов'язаний, проте, вважаємо, що перевагу мають утриманці і близькі члени сім'ї (чоловік, батьки, діти). Якщо ж між родичами виникне суперечка, вони можуть вирішити його в судовому порядку.

Відзначимо, що до сум, установлених для виплати, згідно зі ст. 129 ТК РФ відносяться винагороду за працю, компенсаційні і стимулюючі виплати, а також компенсація за невикористану відпустку . Тобто ніяких відмінностей від виплат для інших працівників немає. У деяких організаціях у разі смерті працівника може бути передбачена ще й матеріальна допомога.

До відома

При смерті працівника внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання її сім'ї відшкодовуються витрати, пов'язані зі смертю працівника (ст. 184 ТК РФ).

Видача заробітної плати і всіх інших належних померлому працівникові сум згідно зі ст. 141 ТК РФ проводиться не пізніше тижневого строку з дня подачі роботодавцю відповідних документів.

Термін обігу родичів (спадкоємців) за отриманням невиплачених працівникові сум не може перевищувати чотирьох місяців з дня його смерті. Після закінчення цього терміну дані суми повинні бути включені до складу спадщини і успадковуються на загальних підставах (ст. 1183 ЦК України). Тобто, якщо за отриманням виплат протягом чотирьох місяців до роботодавця ніхто не звернувся, він може перерахувати ці суми на депозит нотаріуса (ст. 327 ЦК України).

Виплата соціальної допомоги

Згідно ч. 5 ст. 15 Федерального закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ «Про обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством» (далі - Закон № 255-ФЗ) нараховані суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, щомісячної допомоги по догляду за дитиною, не одержані в зв'язку зі смертю застрахованої особи, виплачуються в порядку, встановленому цивільним законодавством РФ.

Таким чином, якщо родичі померлого принесли його листок непрацездатності протягом шести місяців з моменту видачі цього документа, роботодавець зобов'язаний виплатити по ньому посібник (ч. 1 ст. 12 Закону № 255-ФЗ).

Ще родичі померлого працівника мають право на соціальну допомогу на поховання. В силу ч. 1 ст. 10 Федерального закону від 12.01.1996 № 8-ФЗ, якщо поховання здійснювалося за рахунок коштів чоловіка, близьких родичів, інших родичів, законного представника померлого або іншої особи, яка взяла на себе обов'язок здійснити поховання померлого, їм виплачується соціальна допомога на поховання в розмірі, що відповідає вартості послуг, що надаються відповідно до гарантованого переліку послуг з поховання. Виплата цієї допомоги здійснюється роботодавцем, що є страхувальником по обов'язковому соціальному страхуванню, в день звернення родича на підставі довідки про смерть.

До відома

Розмір допомоги на поховання в 2016 році (як і в 2015 році) становить 5 277,28 руб. (Федеральний закон від 01.12.2014 № 384-ФЗ «Про федеральному бюджеті на 2015 рік і на плановий період 2016 і 2017 років»).

Утримання з належних виплат

Говорячи про виплати, пов'язаних зі смертю працівника, не можна не сказати про утримання.

В силу ст. 137 ТК РФ один з випадків утримання із заробітної плати - коли працівник звільняється до закінчення робочого року, в рахунок якого вже одержав щорічну оплачувану відпустку. При цьому встановлено ряд винятків, зокрема, при припиненні трудового договору у зв'язку зі смертю працівника утримання за невідпрацьовані дні відпустки не провадяться (абз. 5 ч. 2 ст. 137).

Зате можливо утримання із зарплати для погашення невитраченого і своєчасно не поверненого авансу, виданого в зв'язку зі службовим відрядженням або в інших випадках (абз. 3 ч. 2 ст. 137). Тобто якщо працівник до своєї смерті не встиг повернути невитрачену суму, отриману під звіт, роботодавець має право провести відповідні утримання.

Також роботодавець може утримати суму прямої дійсної шкоди, заподіяної працівником, з належної йому зарплати згідно зі ст. 137, 138 ТК РФ.

смерть роботодавця

Як вже було сказано, п. 6 ч. 1 ст. 83 ТК РФ застосовується в разі смерті не тільки працівника, а й роботодавця - фізичної особи.

Державна реєстрація при припиненні діяльності фізичної особи як індивідуального підприємця в зв'язку зі смертю даної особи здійснюється на підставі надійшли в реєструючий орган у встановленому законодавством РФ порядку відомостей про державну реєстрацію смерті цієї особи (ст. 22.3 Федерального закону від 08.08.2001 № 129-ФЗ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців»).

Тут складності виникають і з оформленням звільнення працівника, і з внесенням записів до трудової книжки, і з здійсненням з ним розрахунку.

До відома

Згідно п. 35 Правил при звільненні працівника (припинення трудового договору) всі записи, внесені в його трудову книжку за час роботи у даного роботодавця, завіряються підписом роботодавця або особи, відповідальної за ведення трудових книжок, печаткою роботодавця і підписом самого працівника (за винятком випадків , указанных в п. 36 Правил).

Оскільки дане питання законодавством не врегульовано, можна припустити, що якщо є працівник, відповідальний за ведення трудових книжок, він на підставі свідоцтва про смерть підприємця вносить записи, вказуючи в якості підстави п. 6 ч. 1 ст. 83 ТК РФ (смерть роботодавця - фізичної особи). При цьому датою звільнення буде дата смерті.

Якщо ж такого працівника немає, внести відповідні записи не може вже ніхто. І як би клопітно це не було, працівникам треба звертатися в суд за підтвердженням факту припинення трудових відносин з підприємцем, діяльність якого закінчилася в установленому порядку. Причому слід врахувати п. 28 Правил: якщо неправильна або неточна запис в трудовій книжці зроблено роботодавцем - фізичною особою, яка є індивідуальним підприємцем, і діяльність його припинена в установленому порядку, виправлення проводиться роботодавцем за новим місцем роботи на підставі відповідного документа. Тобто можна припустити, що запис в трудову книжку на підставі судового рішення про встановлення факту припинення трудових відносин вправі внести новий роботодавець.

Також існує думка, що оформляти звільнення працівників, зокрема проводити розрахунок, треба за нормами цивільного права про спадкування: зробити це можуть тільки спадкоємці після закінчення шести місяців з дня смерті спадкодавця (ст. 1163 ЦК України). До того розрахунок може здійснити виконавець заповіту (духівниці), нотаріус або керуючий.

* * *

Підведемо Підсумки. Ясно, що деякі моменти процедури звільнення за розглянутій підставі (особливо в разі смерті роботодавця - фізичної особи) законодавством не врегульовані, як і порядок відновлення на роботі працівника, який вважався померлим або безвісно відсутнім. За правилами ст. 44 і 46 ГК РФ, у разі явки або виявлення місця перебування громадянина, визнаного безвісно відсутнім або померлим, суд скасовує рішення про визнання його таким.

У подібній ситуації сторони можуть за взаємною згодою відновити трудові відносини. Якщо ж на місце безвісно відсутнього або визнаного померлим особи був прийнятий інший працівник, то спеціальної підстави його звільнення в Трудовому кодексі не міститься. Можливо, вирішувати дане питання доведеться в суді.

[1] Стаття 664 Переліку типових управлінських архівних документів, що утворюються в процесі діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування та організацій, із зазначенням термінів зберігання, затв. Наказом Мінкультури РФ від 25.08.2010 № 558.

Якими документами підтверджується цей факт?
Як вчинити, якщо працівник пропав - не виникає ні на роботі, ні вдома?
Який порядок припинення трудових відносин?
Добре, якщо у нього є родичі, які можуть повідомити про це, а якщо ні?
Які дії може зробити роботодавець?
Як взагалі оформляється припинення трудового договору з померлим працівником?
Що робити в цьому випадку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online