Обіг цінних паперів як частина фінансової системи

  1. Загальне поняття системи поводження ЦБ і її основні характеристики
  2. Випуск цінних паперів в обіг, або емісія
  3. Деякі особливості обігу цінних паперів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ринок цінних паперів Росії має поки невелику історію, і говорити про те, що вона сформувалася остаточно, було б передчасно

Ринок цінних паперів Росії має поки невелику історію, і говорити про те, що вона сформувалася остаточно, було б передчасно. За майже 25 річний період склалася певна система обігу цінних паперів на російському фінансовому ринку, яка має багато спільного зі стандартами провідних країн світу, але також має і свої специфічні особливості.

Особливості обігу цінних паперів в РФ обумовлені, перш за все:

  • несформованою до кінця правовою системою відносин,
  • недостатністю розвитку інфраструктури
  • відносно низьким рівнем економічної грамотності переважної частини населення і слабкою інформованості бізнесу про можливості використання цінних паперів.
  • Високий рівень недовіри до такого виду активів, як цінні папери .

Все це разом узяте поки не дозволяє говорити про розвиненому ринку цінних паперів в Росії, хоча є, безсумнівно, непогані перспективи для його наближення до рівня країн з розвиненою економікою. У цій статті буде розказано про загальні поняттях системи, особливості обігу цінних паперів РФ і про те, які практичні знання необхідні для її використання в діловій практиці.

Зміст статті

Загальне поняття системи поводження ЦБ і її основні характеристики

Для повного розуміння роботи системи поводження ЦБ необхідно чітко уявляти її визначення, роль і місце в загальній фінансовій архітектурі взаємин між усіма учасниками ринку цінних паперів . Обіг цінних паперів - це набір певних правових і ділових стандартів, пов'язаних з використанням цінних паперів в комерційному обороті.

Ці стандарти і правові встановлення охоплюють три важливих етапи звернення будь-якого цінного паперу:

  • Випуск або емісія цінних паперів
  • Використання її в діловому обороті - купівля, продаж, використання в якості застави, успадкування, передача прав власності
  • Погашення або припинення терміну дії ЦБ, втрата її цінності або правоздатності, вилучення з обігу та т.п.

При розгляді кожного з цих основних етапів природно слід брати до уваги характер цінного паперу, її тип і особливості ринку, на якому вона використовується. Далі будуть розглянуті особливості обігу основних типів цінних паперів по кожному з етапів, зазначених вище.

Випуск цінних паперів в обіг, або емісія

Емісія, або випуск в обіг будь-якого фінансового активу, це не тільки технічний процес створення і поширення фінансового інструменту, але і, в першу чергу, формування відносин між продавцем (емітентом) і покупцем (інвестором або контрагентом).

Вид емісії багато в чому залежить від типу активу, але в загальному вигляді його можна представити таким чином:

  1. Рішення організації - емітента про випуск цінних паперів. Як правило, такі рішення приймаються уповноваженим органом управління. Наприклад, в комерційній компанії (АТ) - це рішення приймається загальними зборами акціонерів, затверджується виконавчим органом (Радою Директорів). У разі ж, якщо проводиться випуск облігацій державної або муніципальної позики, то таке рішення приймається або Урядом РФ, або муніципальною радою.
  2. Оформлене рішення про емісію це всього лише декларація про наміри. Щоб процес випуску цінних паперів прийняв правовий характер, на підставі прийнятого рішення розробляється «Проспект емісії», який є правовстановлюючим документом, і підлягає обов'язковій реєстрації державними наглядовими органами (наприклад, ФСФР або Центральний банк)
  3. Андерайтинг - це сама процедура поширення цінних паперів серед інвесторів. Як правило, вона здійснюється через спеціальних посередників-андерайтерів, функції яких можуть виконувати банки, брокерські компанії або спеціальні первинні дилери. Наприклад, для випуску муніципальних цінних паперів в обіг укладається угода з інвестиційним підрозділом банку, який за певну винагороду бере на себе обов'язок розмістити муніципальні облігації на біржовому ринку за заздалегідь обумовленою ціною і терміну.
  4. Розміщення цінних паперів на ринку. Залежно від типу ринку (біржовий або позабіржовий) розміщення може відбуватися двома основними способами:
  • На фондовій біржі розміщення відбувається через спеціальну процедуру «лістингу», або включення даної ЦБ в «котирувальний список» торговельного майданчика. Цей процес складний і вимагає від емітента виконання ряду досить жорстких умов (розкриття звітності, кінцевих бенефіціарів та афілійованих з бізнесом осіб, виконання строгих стандартів ведення обліку, управління, а також певного рівня капіталізації і рентабельності компанії-емітента)
  • На позабіржовому ринку розміщення може відбуватися як через різних посередників (брокери, банки, дилери), так і безпосередньо, наприклад, за допомогою прямої підписки на випуск акцій або облігацій
  1. Окремо слід розповісти про розміщення неемісійних цінних паперів , Наприклад, таких як векселі, ордерні коносаменти, банківські чеки, депозитні сертифікати. Оскільки цей клас паперів є не емісійним (їх основне призначення - це участь в звичайному комерційному обороті), то процес їх розміщення на практиці відбувається наступним чином:
  • Використання для прямих розрахунків з постачальниками товарів і послуг (наприклад, виписка векселя або чека)
  • Залучення кредитних ресурсів для забезпечення внутрішньої ліквідності компанії (наприклад, покриття касового розриву компанії шляхом виписки векселів)
  • Товаророзпорядчі властивості (в сфері логістики і транспортних перевезень) для забезпечення поставки товару клієнту проти пред'явленого коносамента або накладної (також використовуються складські варранти, товарні акредитиви).

Незалежно від того, до якого класу належить та чи інша цінний папір, весь процес випуску в обіг фінансових активів регулюється нормативним законодавством і, в першу чергу, ГК РФ.

Деякі особливості обігу цінних паперів

Оскільки класів і типів цінних паперів існує досить велика кількість (близько 1200), то для цілей розуміння сфери їх обороту досить буде зупинитися на трьох важливих принципах обігу фінансових інструментів:

  1. Володіння. З точки зору права, володіння цінним папером (як і будь-якого активу) має бути встановлено або правовими нормами, або звичаями ділового обороту. На ринку цінних паперів існує два основних види володіння ЦБ - це реєстрація права власності або через спеціальні процедури переуступки прав - за допомогою індосаменту (передавальний підпис або штамп). Дотримання цих норм є критично важливим при здійсненні угод з цінними паперами (купівля / продаж), і вони здійснюються за допомогою спеціальних процедур - наприклад, записи в реєстрі, депозитарне зберігання або нотаріальне оформлення (у разі передачі у спадок пакета акцій).
  2. Користування. Цей регламент визначає характер звернення ЦБ з позиції отримання вигод від прав, передбачених властивістю конкретного класу активу. Наприклад, право на отримання дивідендів або отримання вантажу в пункті призначення по коносаменту.
  3. Розпорядження. Цей елемент звернення ЦБ визначає, наскільки правомочний власник цінних паперів розпоряджатися правами, передбаченими нею. Наприклад, брокер має право за згодою з власником цінного паперу здійснювати торгові операції на біржі, але не має права на отримання дивідендів від неї. Також як, наприклад, має на руках вексель має право від уповноваженого банку на отримання належних за нього грошей, але не має права самостійного визначення умов видачі цих коштів.

Окремо слід звернути увагу на такі особливості обігу цінних паперів як використання їх в якості застави або в якості забезпечувальних заходів, наприклад, за рішенням суду про стягнення боргу.

Особливості звернення стягнення на цінні папери, наприклад, полягають у тому, що, по-перше, таке стягнення визначається тільки рішенням суду, а по-друге, в цей процес можуть бути залучені організації-посередники (брокер, реестродержатель або особа, яка має ці папери на підставі довірчого управління). Інший важливий момент, що стосується обігу цінних паперів, - це умови, при яких вони втрачають свої цінні властивості.

До них можна віднести наступні випадки:

  1. Втрата емітентом своєю правовою суб'єктності - банкрутство, припинення діяльності. У таких випадках відбувається «де лістинг» акції (акція - це цінний папір без встановленого терміну обігу) або облігацій зі списку біржі, виключення з реєстру.
  2. Фізична втрата - як, наприклад, втрата векселі, коносамента або представницькою депозитного сертифіката
  3. Припинення терміну дії - погашення векселя або видача вантажу по коносаменту
  4. Закінчення строку дії, виходячи з властивостей ЦБ, - наприклад, наступ терміну експірації по опціонах або ф'ючерсах, або повне погашення купонних виплат по облігації.

В якості висновку. У цій статті було досить коротко розказано про те, що таке звернення цінних паперів, з яких етапів вона складається і як поводитися з цінними паперами.

Природно, що представлений матеріал не може охопити всіх нюансів і особливостей такої багатогранної сфери економіки як цінні папери. Проте, є надія, що інформація, що міститься в цій статті, надасть допомогу будь-кому, хто цікавиться даною темою.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online