Розписка про отримання завдатку (форма, бланк)

  1. Завдаток? Тільки письмова форма!
  2. Як оформити розписку?
  3. Чим загрожує друкована форма документа?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Завдаток в цивільному праві розглядається не стільки як засіб платежу, скільки як забезпечення виконання сторонами прийнятих на себе зобов'язань. Особливу роль цього правового інструменту підкреслює законодавець, виділяючи для його опису окремий параграф в ЦК Росії. Завдаток в цивільному праві розглядається не стільки як засіб платежу, скільки як забезпечення виконання сторонами прийнятих на себе зобов'язань

Завдаток? Тільки письмова форма!

Передача завдатку повинна фіксуватися в письмовій формі, причому конкретне найменування документа, за яким здійснюється передача в законі не вказано. Грошові кошти передаються тільки після складання попереднього договору. Саме його виконання і гарантуватиме розписка про отримання завдатку. Вручення коштів другій стороні, як правило, здійснюється в готівковій формі, тому особливо важливо дотримуватися основні вимоги до оформлення документа .

Як оформити розписку?

Юристи рекомендують складати папір про передачу коштів від руки на звичайному аркуші. Почерк повинен бути розбірливим, а цифри необхідно вказувати не тільки в цифровому значенні, але в прописному варіанті. Розписка про отримання завдатку повинна містити:

  • найменування документа: «Розписка про передачу завдатку за договором від« _ »__20__года»;
  • дату і місце (місто) складання;
  • повні паспортні дані сторін із зазначенням їх ролі в угоді (наприклад, Іванов Іван Іванович, 00.00.0000 року народження, паспорт 0000 № 00000, виданий УВС міста Іваново, 00.00.0000 року, зареєстрований за адресою м Іваново, вулиця Іванівська, д. 1, кв.1, іменований в подальшому «Продавець»);
  • вказівка ​​на характер переданих коштів (в тексті обов'язково необхідно прописати, що сума є завдатком);
  • вказівка ​​про розмір завдатку і валюті, в якій він переданий (в тексті можна вказувати будь-яку валюту, але разом з її рублевих еквівалентом);
  • посилання на договір, до якого прикладається розписка.
  • підпис боку, прийняла кошти.

В ідеалі при передачі грошей повинні бути присутні свідки. Не варто в якості таких залучати родичів і близьких друзів, краще, якщо це будуть незалежні в своїх оцінках люди.

Таким чином, форма розписки в отриманні завдатку повинна відображати характер і мета переданих коштів. Така вимога встановлена ​​у зв'язку з особливостями розірвання попереднього договору, забезпеченого завдатком. Справа в тому, що винна сторона несе збитки в розмірі цього забезпечення. Продавець, який відмовився від укладення основної угоди, зобов'язаний передати покупцеві подвійний розмір завдатку, а покупець не має права вимагати його повернення.

Чим загрожує друкована форма документа?

Практика складання розписок і дослідження їх в якості доказів показує, що оптимальною формою для цього документа є саме рукописна. Сучасні методи експертиз можуть в залежності від почерку встановити найрізноманітніші факти. Наприклад, досить часто продавці взагалі відмовляються від справжності підпису на папері. У такому випадку досить провести нескладне дослідження зі зразками почерку і встановити його ідентичність. Попередньо роздруковані носії розписки в отриманні завдатку такої можливості експертів позбавляє.

Крім того, оформляти документ можна тільки кульковою ручкою. Олівець, гелієві пасти та інші речі для складання офіційного паперу використані бути не можуть.

Завдаток?
Як оформити розписку?
Чим загрожує друкована форма документа?
Завдаток?
Як оформити розписку?
Чим загрожує друкована форма документа?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online