Особливості будівництва сонячної електростанції на 30 кВт для приватних домогосподарств

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Деякі архітектурні особливості ускладнюють установку сонячних електростанцій (   СЕС   ) На приватних будинках або роблять її недоцільною - наприклад складна геометрія даху, незручна орієнтація схилів, затінення сусідніми деревами, а також різні перешкоди у вигляді димових або вентиляційних труб, вікон і т

Деякі архітектурні особливості ускладнюють установку сонячних електростанцій ( СЕС ) На приватних будинках або роблять її недоцільною - наприклад складна геометрія даху, незручна орієнтація схилів, затінення сусідніми деревами, а також різні перешкоди у вигляді димових або вентиляційних труб, вікон і т.д. Проте, у домогосподарств залишається можливість будувати власні СЕС потужністю до 30 кВт при наявності відповідної території на присадибній ділянці.

Обмежена площа даху виступає ще одним фактором, що збільшує інтерес до наземних електростанціям. Для типового котеджу або приватного будинку навіть при оптимальній орієнтації даху, робоча площа якої становить до 100 м 2, можна розмістити панелей тільки на 15 кВт номінальної потужності.

Варіант установки приватної СЕС на присадибній ділянці стає все більш популярним серед прихильників сонячної енергетики. Наприклад, в Київській області середній річний обсяг виробництва електроенергії для установок потужністю 30 кВт становить близько 33 тис. КВт * год. При власному споживанні домогосподарства в 500 кВт * год на місяць дохід від продажу електроенергії за зеленим тарифом (поточна ставка 0,18 €) становитиме 4860 € на рік, а термін окупності - близько 6 років.

Читайте також: Скільки коштує СЕС побудувати? Приватна сонячна електростанція - питання і відповіді

Будівництво приватної СЕС не є технічно складним завданням, але щоб його реалізувати з мінімальними витратами часу, без зайвого клопоту і прорахунків і дефектів, які можуть проявитися в проблеми на етапі експлуатації, потрібно врахувати багато чинників на етапі проектування. Для цього слід скористатися професійними послугами, які пропонують провідні компанії-інсталятори сонячних систем.

Для того, щоб дізнатися про те, як спроектувати і побудувати потужну СЕС для домогосподарства в найкоротші терміни, а також про переваги деяких монтажних схем, EcoTown поспілкувався з досвідченими фахівцями. Про основні аспекти проектування таких сонячних електростанцій розповів Роман Миколайович Зджанскій, провідний інженер-конструктор компанії Солар Стальконструкція, яка проектує і виробляє монтажні системи і кріплення для сонячних панелей.

Які умови повинні дотримуватися при будівництві СЕС у дворі?

Тут діє те ж правило, як і в випадку з дахом будинку - південна орієнтація, відсутність затінення. Також при розміщенні на горизонтальній площині додається ще один фактор - якщо немає можливості розмістити сонячні панелі в один ряд, то необхідно враховувати взаємне затінення рядів і закладати відповідне міжрядне відстань, що потребують додаткової площі у дворі.

Яку площу у дворі може зайняти сонячна електростанція на 30 кВт?

Сонячна електростанція потужністю 30 кВт, що розташовується в 3 ряди, вимагає близько 400-600 м2 площі, в залежності від кута нахилу площини панелей.

Що легше проектувати - наземну або дахову СЕС? Які переваги та недоліки СЕС на спеціальній конструкції в порівнянні з дахової?

Якщо є можливість використання типових конструкцій (яка були раніше сконструйовані і розраховані на відповідні навантаження), то можна говорити про те, що наземну СЕС на 30 кВт проектувати простіше, тому що процес проектування зводиться до визначення оптимального розташування "столів" - несучих конструкцій на які встановлюються фотоелектричні панелі. У разі спорудження дахової СЕС, саме розташування фотомодулів, з подальшим складанням відповідної комплектації елементів і займає більшу частину часу. Інша справа, коли наземна конструкція не є типовою , Тоді її проектування може виявитися складніше, ніж складна дах.

Які чинники впливають на тривалість проектування домашньої сонячної електростанції?

Тривалість проектування наземної СЕС залежить від наявності відповідних матеріалів - плану ділянки, з урахуванням рельєфу і підземних комунікацій, геологічних умов, узгодження розташування столів і загальної потужності станції. До початку власне проектування потрібно пропрацювати і узгодити всі необхідні питання. Також додатковий час займає розробка індивідуальної конструкції столу, якщо використання типової конструкції не прийнятно.

Читайте також: Домашні сонячні електростанції в Україні встановили вже більше 3000 сімей

З чого складається типова конструкція приватної наземної СЕС?

Для наземного монтажу сонячних батарей використовуються конструкції з оцинкованого залізного або алюмінієвого профілю, складеного у вигляді "столів" для кріплення фотомодулів. "Столи" і опорні конструкції повинні витримувати не тільки вагу панелей, а й додаткові навантаження (сніг, сильні пориви вітру) і тому ретельно розраховуються інженерами.

Які ви рекомендуєте використовувати матеріали для конструкції наземної СЕС?

Як для наземної, так і для дахової станції я раджу використовувати сталеві конструкції, оброблені методом гарячого оцинкування. У такому випадку, за рахунок товстого шару покриття цинком і того, що оцинковуються всі зрізи і кордони, виключається іржа на довгі роки і, по-моєму, це найкраще співвідношення ціни і якості. Немає необхідності перефарбовувати щороку, як у випадку з необробленим металом або у випадках з дешевими видами оцинковки, і немає сенсу переплачувати за більш дорогі матеріали.

Скільки часу потрібно для монтажу попередньо розрахованих конструкцій?

При будівництві побутової сонячної електростанції всі деталі і компоненти поставляються на місце монтажу в комплекті і збираються згідно проектної специфікації як конструктор. Застосування монтажних систем дозволяє мінімізувати терміни робіт. Зібрати приватну станцію, чітко дотримуюся інструкціям, можна за два дні. Перевагою типових конструкцій є те, що вони неодноразово пройшли процес виробництва і монтажу і вже випробувані в реальних умовах.

Тепер перейдемо власне до теми монтажу. Вартість монтажу сонячної станції становить близько 10% від загальної вартості системи, але від якості опорних конструкцій залежить надійність роботи СЕС і безпеку інвестицій в дороге високотехнологічне обладнання. Спрощення монтажних робіт і скорочення їх тривалості є ще однією важливою перевагою професійного проектування, адже виконавцям робіт діяти на місці за планом значно легше ніж імпровізувати.

Читайте також: Віртуальні сонячні електростанції: як це працює на прикладі США і Німеччини

Про те, як відбувається процес будівництва приватних СЕС із застосуванням монтажних систем виробництва Солар Стальконструкція розповів Олександр Дубовий, директор компанії "Електро-Актив", яка має великий досвід в реалізації сонячних проектів для домогосподарств .

З чого починається будівництво наземної сонячної електростанції для приватного будинку?

Першим і дуже важливим елементом будівництва є фундамент: їм може служити баласт з залізобетонних блоків, бетонний фундамент або підстава з металевих паль, забитих в землю. Найбільш швидким і технологічним способом будівництва є останній варіант, але для цього потрібно використовувати спеціальне обладнання і машини, що забезпечують необхідний рівень занурення паль в грунт, який повинен становити 1,3-1,5 м.

Скільки часу потрібно для створення такої основи?

Досвідчена команда монтажників з відповідним обладнанням може забити палі протягом декількох годин. У цьому випадку монтаж конструкцій можна проводити в той же день. У разі бетонного фундаменту потрібно робити перерву хоча б на день, щоб бетон застиг, тому тривалість робіт збільшується.

Скільки часу потрібно, щоб скласти «конструктор» на готовому фундаменті?

Для типового проекту це становить кілька днів. Спорудження опор, столів і монтаж панелей відбувається досить швидко. Окремою відповідальною частиною робіт є монтаж інверторів і прокладка кабелів, але деякі з них можна виконувати паралельно з монтажем конструкцій.

Скільки часу взагалі потрібно для будівництва 30-ти кіловатної наземної СЕС?

Професійна команда монтажників може виконати всі будівельні та монтажні роботи, включаючи налаштування обладнання, за 4 дні. Виконання робіт згідно специфікації дозволяє уникнути несподіванок, коли чогось з інструментів або матеріалів вистачає.

Отже, як запевняють фахівці, при якісному проектуванні і правильній підготовці до робіт, монтаж домашніх СЕС не викликає особливих труднощів. Скоротити тривалість робіт до декількох днів - цілком можливо завдяки попередньому плануванню, професіоналізму монтажників і максимальному обліку всіх факторів при розробці проекту із залученням досвідчених фахівців.

Варто також відзначити, що продуктивність приватної фотоелектростанціі можна підвищити на 4-5% при використанні системи кріплень зі змінним кутом, змінюючи нахил панелей і слідуючи за Сонцем в залежності від сезону: встановлювати вручну більший кут взимку або менший - влітку. Виробництво таких кріплень компанія вже налагоджено більшістю постачальників сонячного обладнання.

Читайте також: Які сонячні електростанції перспективніше - дахові чи наземні?

Сподобалася стаття? Поділіться нею і буде вам щастя!

Loading ...

Які умови повинні дотримуватися при будівництві СЕС у дворі?
Яку площу у дворі може зайняти сонячна електростанція на 30 кВт?
Що легше проектувати - наземну або дахову СЕС?
Які переваги та недоліки СЕС на спеціальній конструкції в порівнянні з дахової?
Які чинники впливають на тривалість проектування домашньої сонячної електростанції?
Які ви рекомендуєте використовувати матеріали для конструкції наземної СЕС?
Скільки часу потрібно для монтажу попередньо розрахованих конструкцій?
З чого починається будівництво наземної сонячної електростанції для приватного будинку?
Скільки часу потрібно для створення такої основи?
Скільки часу потрібно, щоб скласти «конструктор» на готовому фундаменті?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online