Стиль фахверк і його елементи в сучасному заміському житловому будівництві

  1. Особливості стилю фахверк
  2. Світлі стіни і темні балки
  3. Нависання другого поверху над першим
  4. вікна
  5. Мансардні або високі дахи
  6. Вертикальна спрямованість будівель
  7. Разом
  8. Будинок в стилі фахверк

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо ви хоча б раз прогулювалися по вузьких вуличках старих німецьких міст, напевно вам запам'яталися високі будинки зі світлими стінами, пересіченими темними дерев'яними балками, і похилими дахами. Складно не помітити цю манеру виконання, враховуючи її яскраві і впізнавані особливості.

І якщо ви не знали як називаються ці середньовічні будиночки, поспішаємо повідомити - фахверк. Цей стиль зародився в Німеччині в XV столітті, а після поширився по значній частині Європи. І хоча згодом на зміну йому прийшла класика, складно недооцінити важливість цього етапу для європейської історії архітектури.

І, як і будь-який оформився стиль, фахверк вплинув на формування архітектурних особливостей будинків того часу і продовжує впливати досі. Як елементами, які активно використовують дизайнери при створенні будинків, так і у вигляді прямого наслідування.

Адже останнім часом, завдяки характерному зовнішньому вигляду, все частіше люди вважають за краще оформляти свої будинки в стилі фахверк. У цій статті ми розповімо про його особливості: історичних і сучасних.

Особливості стилю фахверк

Зовнішні несучі балки

Найголовнішою його особливістю є несучі балки, які традиційно не приховували облицюванням, що візуально розкреслюють будинок на сегменти. Класичний варіант фахверка: балки з темного, мореного дерева і світлі стіни. Як же домагалися такого ефекту в XV столітті і зараз?

тоді

Спочатку будувався каркас з дерев'яних балок: горизонтальних, вертикальних і діагональних, після цього порожнини між ними заповнювали саманом - твердеющим наповнювачем з глини і соломи.

зараз

Зараз, хоч будівництво каркасних будинків триває досі, немає ніякої необхідності відмовляти собі в кам'яному житло, навіть якщо ви задалися твердої метою побудувати котедж в стилі фахверк. Це можна реалізувати як у варіанті з дерев'яним каркасом, заповненим цеглою, так і використовувати однотонну штукатурку в облицюванні, а зовнішні дерев'яні конструкції примонтировать як декоративний елемент.

Світлі стіни і темні балки

Фахверк властиво чітке кольорове поділ. Каркасні балки були темних тонів, в той час як стіни оброблялися світлою штукатуркою.

тоді

Раніше колір деревини був обумовлений особливістю обробки дерева, а кольорова штукатурка була рідкістю і не вельми цінувалася.

зараз

Зате зараз вас нічого не стримує. При бажанні ви можете використовувати будь-який сорт деревини - особливо, якщо каркасна частина виключно декоративна. Або пофарбувати її в будь-який колір. Навіть инвертировать - дерево зробити білим, а стіни темними. Але пам'ятайте, що такі експерименти здорово зашкодять атмосферности стилю.

Нависання другого поверху над першим

Таку особливість часто можна зустріти в історичних фахверкових будинках. Це створювало специфічний силует таких будівель і дозволяло робити витончені навіси над вхідними дверима.

тоді

Причини цієї особливості не в розширенні простору, як багато хто вважає, а в спробі захистити схильне впливу води дерево від дощу. Шляхом нависання будівельники домагалися того, що вода стікала відразу на землю, не зачіпаючи нижніх поверхів.

зараз

З причини сучасності матеріалів, способів їх захисту від зовнішнього середовища і частою декоративності фахверкових конструкцій, ніякої практичної користі розширення верхніх поверхів не несе. Однак, ви можете вдатися до цього способу для автентичності, збільшення корисної площі або щоб зробити навіс над ганком або верандою.

вікна

Одна з особливостей фахверкоговго стилю - безліч маленьких вікон. Фасад міг бути просто утиканий ними, що, до певного моменту, створює дійсно затишний вигляд.

тоді

У середні століття це було обумовлено тим, що робити великі вікна і не вміли, а скло як матеріал було дорогим і важкодоступним. Тим більше у випадках, коли поверх ділився на безліч маленьких кімнат, у кожній з них потрібно було зробити вікно.

зараз

Ніщо не обмежує вас ні в кількості вікон, ні в їх розмірі. Але встановити злоровое панорамне вікно в половину стіни - вірний спосіб убити весь затишок фахверкової атмосфери. Краще розташувати в ряд кілька вікон, що, до речі, раціональніше і з точки зору вентиляції.

Мансардні або високі дахи

Важливе значення в створенні гострого силуету фахверкових будинків грають і даху. Зазвичай їх робили мансардними або дуже високими, що в перенесенні на вузькі вулички старої Європи формувало "зубастий" силует житлових кварталів.

тоді

Форма даху була обумовлена ​​двома факторами: захистом будинку від опадів і бажанням розширити корисний простір за рахунок мансарди. З огляду на щільність забудови, ще один "напівповерх" під дахом був просто необхідний.

зараз

Зводячи будинок на власній ділянці ви обмежені тільки його розмірами і ніякої гострої необхідності організовувати мансарду у вас немає. Але гостра дах - обов'язковий елемент фахверкового будинку і від нього нікуди не дітися, якщо ви бажаєте витримати стиль.

А ще, похилі дахи добре справляються з нашими опадами і безліччю снігу.

А ще, похилі дахи добре справляються з нашими опадами і безліччю снігу

Вертикальна спрямованість будівель

Майже всі фахверковскіе споруди, особливо ранні, прагнули вгору. Якщо поглянути на вулички в старих містах Німеччини, то незалежно від стилю, будинки розташовуються тісно і мало не наповзають один на одного.

тоді

Це обумовлено вже згаданої тіснотою, властивої містах Європи: корисні простору займалися завдяки витягуванню вгору.

зараз

Якщо ви будуєте будинок на своїй ділянці, швидше за все такої проблеми для вас не варто. Та й не кожному до душі стрибати по сходах на четвертий поверх. Однак не зайвим буде зробити хоча б одну башточку, як данина специфічної особливості фахверка.

Разом

Це основні особливості стилю фахверк. Звичайно, там набагато більше деталей, але описаних нами досить, щоб гармонійно стилізувати сучасний будинок під будівлі XV століття.

Будинок в стилі фахверк

Фахверк - старий і щільно увійшов в культуру архітектурний стиль. І хоча традиція проектувати заміські будинки в різних історичних манерах має місце бути, фахверк - нечастий гість у наших широтах. Що дивно, з огляду на, що високі, "готичні" обриси цих німецьких будинків співзвучні нашим російським архітектурним стилям, а зовнішній затишок фахверка визнають дуже багато.

Вибір саме цього стилю - хороший спосіб показати як свою захопленість, так і прихильність певної класиці. Тим більше зараз, коли ми майже не стримані кліматичними умовами, є можливість не тільки сліпо копіювати цей стиль, але і приносити в нього щось нове і незвичайне.

Сподобалися будинку в стилі фахверк і вам відчайдушно захотілося побудувати саме таке? Сміливо звертайтеся в архітектурне бюро Топдах - наші дизайнери, архітектори і будівельники створять для вас індивідуальний проект заміського будинку в стилі фахверк і швидко втілять його в життя в результаті комплексного будівництва .

коментувати можут


Читати інші статті розділу

Як же домагалися такого ефекту в XV столітті і зараз?
Сподобалися будинку в стилі фахверк і вам відчайдушно захотілося побудувати саме таке?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online