Зразок заяви на аліменти на утримання дружини до 3 років

  1. Куди подавати?
  2. Як правильно скласти заяву
  3. Форма і зміст
  4. Зразок позову на аліменти на користь дружини до 3 років
  5. Документи до позову
  6. держмито
  7. Приклад ситуації щодо стягнення аліментів на утримання дружини
  8. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1 548 переглядів

Аліментні зобов'язання встановлені сімейним кодексом не тільки для батьків по відношенню до своїх неповнолітнім дітям, а й для подружжя.

Одне з таких зобов'язань - це забезпечення чоловіком своєї діючої або колишньої дружини. Аліменти сплачуються до досягнення дитиною віку трьох років, а просто кажучи - оплата аліментів за періоди перебування в декреті.

Статті 89 і 90 СК РФ встановлюють право дружини вимагати виплати їй аліментів на її власні потреби до тих пір, поки дитині не виповниться 3 роки. При цьому подружжя може проживати разом, окремо або навіть знаходитися в стані розлучення.

При цьому подружжя може проживати разом, окремо або навіть знаходитися в стані розлучення

Розмір аліментів на утримання дружини встановлюється виключно в твердій сумі. При цьому наявність або відсутність доходу у дружини, а також розмір її декретної допомоги, не впливають на призначення аліментів, але можуть вплинути на їх розмір.

Дружина має право вимагати аліменти на увазі вагітності і по догляду за дитиною будь-який момент часу, в тому числі:

  • Під час шлюбу;
  • Одночасно з розлученням;
  • Після розлучення.

Обмеженням є лише досягнення дитиною віку 3 років - після цього терміну стягнути гроші на утримання матері буде неможливо, а вже стягнуті аліменти припиняться .

Куди подавати?

позов про стягнення аліментів на дружину її потрібно буде подавати до мирового суду за місцем проживання чоловіка-відповідача. Але при наявності неповнолітньої дитини, що проживає з нею, за нею залишається право подати вимогу до суду за місцем своєї офіційної реєстрації.

На практиці позов про стягнення змісту на дружину до трирічного віку дитини рідко поєднується з вимогами, які спричиняють зміну підсудності вимоги. У рідкісних випадках можлива подача позову разом з вимогою про поділ майна. В цьому випадку розглядати справу буде районний суд.

Як правильно скласти заяву

Головним завданням для дружини, яка бажає отримувати від чоловіка утримання до 3 років дитині, стає грамотне складання позовної заяви на свої аліменти.

Основні вимоги, якими потрібно керуватися, викладені в ст. 131-132 ЦПК РФ. Там прописані обов'язкові пункти заяви і додатки, але всі вони носять загальний характер, єдиний для всіх позовів.

Законом не встановлюється якась відособлена форма для стягнення аліментів на утримання дружини. Юристи складають позов, спираючись лише на загальні положення закону.

Форма і зміст

Позов подається виключно в письмовій формі. Набирати його на комп'ютері і роздруковувати, або ж писати від руки - заявник має право сам вирішити для себе це питання. Але будьте готові до того, що написаний нерозбірливим прочерком документ суддя не зможе прийняти до провадження. Насамперед він залишить його без руху, а потім поверне - якщо правки не будуть внесені в термін.

У частині змісту, керуючись ст. 131 ЦПК РФ, позовна заява на аліменти для дружини до трьох років має включати:

  • Повне найменування суду з точною адресою;
  • Повні ПІБ позивача, відповідача;
  • Адреси сторін: прописка, фактичне проживання, контактні дані;
  • Опис фабули справи та передумов спору: коли укладений шлюб, коли розірвано, коли народжений дитина;
  • Обгрунтування необхідності утримання дружини до 3 річного віку малюка;
  • Обгрунтування розміру аліментів, що стягуються тільки в твердій сумі;
  • Докази, що підтверджують потребу в аліменти;
  • Посилання на закони, практику, додаткові доводи;
  • Вимога про стягнення аліментів із зазначенням розміру;
  • Особистий підпис позивачки і дата підписання позову;
  • Перелік документів, що додаються.

В цілому зазначений перелік є вичерпним, але досвідчені юристи намагаються включити в позов максимум відомостей. Будь-які дані, що впливають на рішення, допоможуть суду винести вердикт у вашу користь.

Зразок позову на аліменти на користь дружини до 3 років

При бажанні самостійно підготувати позовну заяву на стягнення аліментів, матері дитини слід приділити особливу увагу врегулюванню юридичних нюансів. Краще доручити складання позову юристу, але якщо такого бажання немає - можна скористатися зразком нижче. Вкажіть свою інформацію в необхідних полях і потім роздрукуйте документ в потрібній кількості примірників.

Бланк доступний для скачування нижче. Бажано після складання заяви продемонструвати його знайомому юристу.

Бажано після складання заяви продемонструвати його знайомому юристу

При самостійному складанні позовної заяви краще отримати попередню консультацію юриста. Досвідчені фахівці нашого сайту дадуть ряд порад, що стосуються стягнення аліментів на утримання дружини. Матері дитини до 3 років.

Документи до позову

При підготовці пакету документів для звернення до суду пропонуємо керуватися таким переліком паперів:

  1. Копія позову для відповідача;
  2. Копії особистих документів, включаючи паспорт, свідоцтва про шлюб і розлучення;
  3. Документи на дитину;
  4. Довідка про місце проживання дитини;
  5. Відомості про доходи, включаючи допомогу по догляду за дитиною;
  6. Інформацію про відсутність офіційного працевлаштування;
  7. Обгрунтування розміру аліментів, зазначених в позові.

Всі документи подаються в копіях, але оригінали потрібно взяти в засідання в обов'язковому порядку. Суддя може попросити представити їх для огляду.

Нічого завіряти не потрібно, в оригіналі можна підкласти довідки про доходи і посібниках, так як після справи вони все одно позивачці не знадобляться.

держмито

Незважаючи на вказівку в ст. 132 ЦПК РФ квитанції про сплату мита як обов'язкового документа, його уявлення в цьому випадку не потрібно. Вимога про стягнення аліментів на користь дружини також підлягає обкладенню митом в розмірі 150 рублів , Але позивачка її не платить.

Вимога про стягнення аліментів на користь дружини також підлягає обкладенню митом   в розмірі 150 рублів   , Але позивачка її не платить

Мито буде стягнена в подальшому з відповідача. Але тільки якщо позов на утримання дружини до трирічного віку дитини буде задоволений.

Приклад ситуації щодо стягнення аліментів на утримання дружини

Приклад ситуації щодо стягнення аліментів на утримання дружини

Позивачка Аліна К. подала позов до свого колишнього чоловіка Сергія К. про стягнення на свою користь аліментів в розмірі 50% прожиткового мінімуму по регіону. У позові позивачка вказала, що є одержувачем соціальної допомоги на догляд за дитиною в розмірі трохи більше 3000 рублів, інших джерел доходу не має.

Нюанси справи:

  • Так як з Аліною К. проживає її син - вона подала позов до суду за місцем своєї реєстрації;
  • До позову позивачка доклала довідки про розмір допомоги, а також відомості про прожитковий мінімум. Додаткове обґрунтування потреби в аліменти не треба було;
  • Позивачка також вказала, що аліменти на дитину відповідач сплачує добровільно. Тобто у своєму розпорядженні засоби для оплати аліментів і в її користь.

Це - лише приблизна ситуація, яка може підійти до вашого нагоди. Уточніть у юриста нюанси звернення до суду перед подачею документів.

потрібен юрист

Консультаційна допомога досвідченого юриста - запорука успішної підготовки і подачі документів на стягнення аліментів на користь дружини. Якщо вам потрібен грамотний рада або ж залишилися питання стосовно підготовки документів - задайте його безкоштовно черговим юристам нашого сайту.


Оцініть статтю

Куди подавати?
Куди подавати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online