Зразок скарги на бездіяльність судових приставів по аліментах

  1. Бездіяльність пристава: поняття та особливості
  2. доказ бездіяльності
  3. Повноваження пристава в рамках примусового стягнення аліментів
  4. Скарга на бездіяльність: процес і порядок
  5. Скарга старшому судовому приставу
  6. прокуратура
  7. суд
  8. Зміст скарги на бездіяльність пристава
  9. Найбільш ефективний метод впливу на пристава

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

29.09.2017

Аліментні зобов'язання повинні виконуватися платником. Але на практиці часто зустрічаються випадки, коли одержувачу доводиться ініціювати примусове стягнення за допомогою служби приставів, так як платник не виконує обов'язки добровільно. Трапляється, що аліментник - не єдиний, хто ухиляється від виплат. Нерідко пристав-виконавець теж не поспішає виконати рішення суду. Що можна зробити для стягнення аліментів, якщо судові пристави не діють? Відповідь одна - оскаржити невиконання співробітником ФССП своїх прямих обов'язків. Але перш ніж заповнювати зразок скарги на бездіяльність судових приставів по аліментах, потрібно ознайомитися з існуючими способами оскарження і визначити, до якого органу вигідніше звернутися.

Бездіяльність пристава: поняття та особливості

Примусове стягнення аліментів на практиці зустрічається частіше, ніж добровільне виконання. Виною тому не тільки байдужість платника, а й складна економічна ситуація. Аліментник не в змозі виконати свій обов'язок без істотного збитку особистим інтересам. Але це не позбавляє його відповідальності.

Для отримання результату, тобто для виконання судового акта (або нотаріально завіреної угоди, яке також має силу виконавчого листа), одержувач аліментів звертається в службу приставів з метою примусового стягнення сум.

Не завжди збуджений співробітником ФССП (Федеральної служби судових приставів) виконавче провадження по стягненню аліментів дає бажаний результат. Це відбувається з двох причин: через неможливість виконання або бездіяльності фахівця.

Бездіяльність судового пристава - це невиконання ним своїх обов'язків, спрямованих на виконання запропонованих актів і виконавчих документів.

Бездіяльність може мати такі форми:

  • Порушення термінів виконання тих чи інших законодавчо встановлених дій, в числі яких - час порушення провадження і проведення заходів щодо арешту або вилучення майна.
  • Невиконання приставом зобов'язань, встановлених законом.
  • Інші обставини, які можна розцінити як бездіяльність (наприклад, боржника не повідомили, тому що пристав не надіслав відповідного листа, арешт на майно не було накладено і так далі).

При таких обставинах стягувачу доведеться зробити деякі заходи для вирішення ситуації.

доказ бездіяльності

доказ бездіяльності

Перше, що необхідно зробити стягувачу, - отримати від пристава наявну у виробництві документацію, яка підтвердить невиконання ним будь-яких дій, спрямованих на виконання судового рішення або наказу.

Для збору доказів потрібно:

  • Зібрати процесуальні документи, такі як постанова або судовий наказ, копія виконавчого листа, постанова про відкриття виконавчого провадження, а також повідомлення і конверти, що підтверджують факт направлення листа на адресу ФССП і отримання кореспонденції приставом.
  • Підготувати заяву про надання інформації про хід виробництва або про ознайомлення з матеріалами процесу.
  • Подати в ФССП відповідну заяву.
  • У визначений термін отримати відповідь від пристава або ознайомитися з матеріалами справи.

Правом на ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження мають всі сторони, включаючи стягувача, тому будь-яка відмова пристава-виконавця незаконний. Можна сфотографувати матеріали або зафіксувати номер потрібних паперів і письмово вимагати завірені копії відповідних сторінок.

Якщо відповіді не буде або з його тексту, а також з матеріалів справи буде зрозуміло, що пристав-виконавець не вжив всіх необхідних заходів, переходимо до наступної стадії - підготовці скарги одним з доступних способів. Перед цим необхідно розібратися, що саме має бути зробити співробітник ФССП.

Повноваження пристава в рамках примусового стягнення аліментів

До обов'язків пристава в ході виконавчого провадження відносять:

  • Збір інформації про сторони виробництва (зокрема, про боржника).
  • Своєчасне виконання наявних приписів, рішень і документів.
  • Дотримання ФЗ «Про виконавче провадження» та інших правових актів.
  • Розшук відомостей про працевлаштування боржника, перевірка місця роботи через запит роботодавця або в ПФР або ФНС.
  • Повідомлення учасників про хід виробництва, про винесення актів і проведенні заходів.
  • Виклик сторін в разі потреби для отримання пояснень.
  • Співпраця з іншими органами з метою виконання судового рішення.

При цьому пристав має право здійснювати наступні дії:

  • Запитувати інформацію у сторін виробництва, а також в державних органах і структурах.
  • Накладати арешт на власність боржника, в тому числі на його рахунку, транспорт і нерухомість.
  • Передавати майно відповідача на реалізацію (при дотриманні встановленої процедури).
  • Оформляти заяви про роз'яснення рішень, винесених судом і іншими органами.

Тобто пристав повинен робити все необхідне для виконання судового акта і виданого на його підставі виконавчого документа, діючи при цьому строго в рамках закону. При ігноруванні співробітником ФССП своїх обов'язків стягувач може оскаржити його бездіяльність, так як в такому випадку порушуються законні права та інтереси останнього.

Скарга на бездіяльність: процес і порядок

Якщо аналіз ситуації, а також наявної і отриманої документації говорить про бездіяльність пристава і невиконанні ним своїх прямих обов'язків і повноважень, стягувач має право підготувати письмову претензію: Якщо аналіз ситуації, а також наявної і отриманої документації говорить про бездіяльність пристава і невиконанні ним своїх прямих обов'язків і повноважень, стягувач має право підготувати письмову претензію:

  • старшому судовому приставу;
  • в прокуратуру;
  • у суд.

У будь-яку із зазначених організацій може бути подана скарга на бездіяльність судового пристава-виконавця щодо стягнення аліментів. Зразок написання скарги в кожну інстанцію можна знайти на нашому сайті.

Претензія може бути подана і у справі про стягнення неустойки по аліментах, бездіяльність при цьому також протизаконно. Взагалі не має значення, стягується заборгованість, регулярні платежі, пеня: бездіяльність тягне однакові наслідки для співробітника ФССП.

Кожен із способів має свої переваги і недоліки і застосовується в певних ситуаціях. Для вибору ефективного варіанту необхідно уважно проаналізувати обставини, а потім вибрати найкращий спосіб.

Скарга старшому судовому приставу

Поскаржитись на дії або бездіяльність співробітника ФССП можна протягом 10 днів з часу, коли особа дізналася про порушення його прав (наприклад, з моменту ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження або отримання копій документів поштою і т. Д.).

Старший судовий пристав, тобто керівник відповідного територіального відділу, розгляне скаргу протягом 30 днів Старший судовий пристав, тобто керівник відповідного територіального відділу, розгляне скаргу протягом 30 днів. Цей фактор потрібно враховувати. Закон дозволяє подати подання не безпосередньо старшому приставу, а в вищестоящий орган, наприклад начальнику регіонального відділу ФССП. Скаргу перенаправляють за місцем виконання, але контроль буде здійснюватися «зверху».

Закон не забороняє подавати скаргу одночасно до кількох інстанцій. Наприклад, ефективний метод - її напрямок старшому приставу і в прокуратуру одночасно. Шанс отримати позитивний результат в такому випадку істотно зросте.

Зразок скарги:

Зразок скарги:

Приклад можна завантажити:

думка експерта

Катерина Кожевникова

Сімейний юрист, практикую з 2004 року. Девіз: вирішувати проблеми, а не цитувати закон!

Якщо ви не впевнені, що зможете самостійно правильно скласти заяву за зразком або у вас індивідуальний випадок, що не підходив під шаблон, то ви можете звернутися безпосередньо до мене.Вся інформація про те, як можна зі мною зв'язатися є на моїй особистій сторінці >>>

Детальніше читайте в статті: Скарга старшому судовому приставу на бездіяльність пристава в порядку підлеглості.

прокуратура

Статистика говорить про те, що велика частина скарг на бездіяльність пристава по аліментах, що подається в прокуратуру, дає позитивний результат. Термін розгляду також складе 30 діб.

Зразок скарги в прокуратуру:

Зразок скарги в прокуратуру:

Приклад можна завантажити:

думка експерта

Катерина Кожевникова

Сімейний юрист, практикую з 2004 року. Девіз: вирішувати проблеми, а не цитувати закон!

Якщо ви не впевнені, що зможете самостійно правильно скласти заяву за зразком або у вас індивідуальний випадок, що не підходив під шаблон, то ви можете звернутися безпосередньо до мене.Вся інформація про те, як можна зі мною зв'язатися є на моїй особистій сторінці >>>

Детальніше читайте в статті: Скарга в прокуратуру на бездіяльність судових приставів по аліментах, зразок.

суд

Ефективність скарги до суду обумовлюється наступними факторами:

  • Суд має більше повноважень.
  • Термін розгляду складе 10 діб.
  • Держмито не оплачується.

Звернення до суду - ефективний спосіб впливу, але він вимагає ретельної підготовки і деяких юридичних навичок. Тому перед тим як скаржитися в суд, варто правильно заповнити бланк заяви, а також вивчити інформацію про процес або звернутися до юриста.

Зразок звернення до суду з адміністративним позовом:

Зразок звернення до суду з адміністративним позовом:

думка експерта

Катерина Кожевникова

Сімейний юрист, практикую з 2004 року. Девіз: вирішувати проблеми, а не цитувати закон!

Якщо ви не впевнені, що зможете самостійно правильно скласти заяву за зразком або у вас індивідуальний випадок, що не підходив під шаблон, то ви можете звернутися безпосередньо до мене.Вся інформація про те, як можна зі мною зв'язатися є на моїй особистій сторінці >>>

Зміст скарги на бездіяльність пристава

Скарга на бездіяльність, незалежно від того, до якого органу вона подається, повинна містити такі відомості:

  • Реквізити сторін (заявник, судовий пристав, боржник по аліментах, орган, в який звертається громадянин).
  • Найменування скарги.
  • Опис ситуації починаючи з моменту винесення судового акта і порушення провадження, і закінчуючи фактом звернення в ФССП і отриманням відомостей про хід процесу.
  • Підтвердження бездіяльності.
  • Опис конкретних порушень пристава, включаючи терміни.
  • Прохальну частина з вказівкою на необхідність виконання повноважень співробітника ФССП і застосування до нього встановленої правилами санкції.

Закон не встановлює обов'язкової форми скарги, її можна скласти з будь-якого зразку. Важливо, щоб вона містила всі необхідні відомості і інформацію про сторони виробництва.

У скарзі потрібно вказати порушені норми, тобто послатися на законодавчі акти, обов'язкові для виконання.

Найбільш ефективний метод впливу на пристава

Вибрати дієвий метод впливу важко, так як кожен з них має свої особливості. Потрібно розглянути конкретні обставини, факти, а потім визначати, куди написати скаргу.

Деякі вважають, що прокуратура має більше можливостей, так як є наглядовим органом по відношенню до ФССП. Інші вважають, що судовий розгляд дасть кращий результат. Однозначно відповісти складно, але найефективнішим способом вважається комбінування методів впливу з метою отримання контролю з боку відразу декількох установ.

Після винесення припису органу або судового акту пристав, як правило, виконує свої обов'язки. Іноді він продовжує діяти, тоді стягувач може знову звернутися до відповідного органу та санкція по відношенню до приставу буде більш суворою, аж до його звільнення.

Також стягувач має право звернутися до суду із заявою про відшкодування збитків, завданих бездіяльністю пристава. Сума буде стягнена з рахунку служби приставів, яка згодом утримає з співробітника витрати в порядку регресу.

Бездіяльність пристава у справах про стягнення аліментів зустрічається на практиці часто. Іноді це обумовлюється перевантаженістю співробітника і браком часу, часом простим небажанням працювати або халатністю, але в будь-якому випадку стягувач має право впливати на співробітника ФССП і отримати бажаний результат. Важливо виконати ряд заходів, які вимагає закон.

Що можна зробити для стягнення аліментів, якщо судові пристави не діють?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online