Заяви, клопотання сторін виконавчого провадження по аліментах: зразки, особливості складання та подання

  1. Основні поняття
  2. Общепроцессуальние звернення
  3. спеціальні звернення
  4. Як правильно подати заяву або клопотання
  5. Скасування виконавчих дій
  6. Дані виконавчого провадження. Як їх впізнати
  7. Як правильно оформити заяву
  8. Відомості про платника аліментів
  9. Необхідні документи
  10. терміни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Виплачувати аліменти в добровільному порядку погоджується далеко не кожен батько і не кожна мати, тому нерідко для стягнення з батьків потрібних сум колишнє подружжя відправляються до суду.

У більшості випадків позови про призначення аліментних зобов'язань задовольняються, в результаті чого позивачу надають виконавчий лист або судовий наказ У більшості випадків позови про призначення аліментних зобов'язань задовольняються, в результаті чого позивачу надають виконавчий лист або судовий наказ. І той, і інший документ може служити базою, на підставі якої батьки складають заяву на виконавче провадження по аліментах.

Як правильно складати заяву і який порядок передбачений для його передачі в службу судових приставів (ССП)? Для чого потрібно клопотання на виконавче провадження по аліментах? Розглянемо далі.

Основні поняття

У питаннях, що стосуються стягнення аліментних зобов'язань, беруть участь дві сторони: У питаннях, що стосуються стягнення аліментних зобов'язань, беруть участь дві сторони:

  • платник аліментів і їх одержувач;
  • боржник і стягувач (яким є другий батько або опікун дитини, але не сама дитина).

Сімейне законодавство наказує батькам дитини надавати йому фінансове забезпечення, призначене для задоволення дитячих потреб та інтересів.

Завантажити для перегляду і друку:

Федеральний закон від 02.10.2007 №229-ФЗ про виконавче провадження

Згідно з Федеральним законом від 02 Згідно з Федеральним законом від 02.10.2007 № 229- ФЗ «Про виконавче провадження», сторони виробництва наділені не тільки обов'язками, представленими у вигляді вимог суду і сторін, але також і правами, до порушення яких не можна нікого допускати (ст. 50).

У число прав боржника і стягувача входить можливість захищати свої інтереси, шляхом подачі заяв і клопотань.

  • Заява є ініціативний документ у вигляді скарги, звернення або повідомлення іншого роду.
  • Клопотання є офіційним проханням або спонуканням до дії.

Зміст цих звернень підпорядковане прав, якими наділений боржник і одержувач аліментів. Подавати можна як общепроцессуальние звернення, що стосуються всіх сторін виробництва, так і спеціальні, доступні тільки платнику або стягувачу.

Корисно! З повним переліком клопотань і заяв, доступних для учасників виконавчого провадження, можна ознайомитися в 229- ФЗ «Про виконавче провадження».

Общепроцессуальние звернення

Общепроцессуальние звернення

  • Заява про хід виконавчого провадження по аліментах.
  • Звернення з метою надання додаткових даних до виробництва.
  • Оскарження клопотання інших учасників процесу.
  • Оскарження поведінки судового пристава, заяву на адресу його безпосереднього керівництва про неправомірні дії / бездіяльності співробітника.
  • Заява про подання до справи третіх осіб.
  • Клопотання про виведення однієї зі сторін процесу (наприклад, в результаті встановлення факту наявності спорідненості з іншим учасником виробництва).
  • Заява про скасування виконавчого провадження по аліментах.
  • Заява про поновлення виконавчого провадження по аліментах.

Важливо! Платники і боржники можуть отримати доступ до інших форм звернень, якщо цього вимагають обставини справи.

спеціальні звернення

Спеціальні звернення передбачені для обох сторін процесу, але в більшій мірі вони стосуються тільки боку одержувача аліментів Спеціальні звернення передбачені для обох сторін процесу, але в більшій мірі вони стосуються тільки боку одержувача аліментів.

Боржник також має право на подібні клопотання, але коло його повноважень значно вужче, так як на його адресу в основному спрямовуються вимоги і інші заходи примусового виконання. Тому, боржник має більше обов'язків, ніж прав.

Спеціальні звернення для одержувачаСпеціальні звернення для платника

Клопотання, в якому стягувач просить оголосити платника аліментів в розшук. Боржник має право клопотати про відкладення дій співробітників ССП, оформивши заяву про зупинення виконавчого провадження по аліментах. Клопотання про арешт майна і грошових коштів батьків, який ухиляється від сплати зобов'язань. Право вказати на те майно, з яким боржник готовий розлучитися в першу чергу (якщо мова йде про опис майна в рахунок заборгованості по аліментах). Звернення, в якому стягувач відмовляється далі отримувати аліментні платежі. Інші звернення, в яких платник бачить необхідність, за умови, що вони не перевищують його права і не порушують чинне законодавство. Заява про відмову від майна, переданого боржником в рахунок сплати аліментів. Інші звернення, які доступні стягувачу в рамках його законних прав, що не порушують при цьому чинного законодавства.

Як правильно подати заяву або клопотання

Перш ніж подавати заяву про порушення виконавчого провадження по аліментах, слід: Перш ніж подавати заяву про порушення виконавчого провадження по аліментах, слід:

  • дочекатися отримання офіційного судового рішення про призначення аліментних платежів;
  • отримати виконавчий лист або наказ.

Тільки після цього можна звертатися до відповідного відділу ССП.

Федеральний закон від 02.10.2007 N 229- ФЗ «Про виконавче провадження» свідчить, що виконавчий лист по справі про аліменти відправляється до судових приставів за місцем проживання платника, або за місцем його тимчасового перебування. Також беруться до уваги адреси, за якими знаходиться майно боржника (ст. 30, 33).

Скасування виконавчих дій

Іноді в процесі виробництва з'ясовуються обставини, що вимагають негайного скасування виконавчих дій Іноді в процесі виробництва з'ясовуються обставини, що вимагають негайного скасування виконавчих дій.

Увага! Щоб зупинити виробництво, одна зі сторін готує заяву про припинення виконавчого провадження по аліментах.

Відновити процес вдасться тільки при наданні доказів того факту, що підстави для скасування виробництва усунені. Тільки після цього суддя прийме заяву на відновлення виконавчого провадження по аліментах.

Дані виконавчого провадження. Як їх впізнати

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте на безкоштовну гарячу лінію:

8 800 350-13-94 - Федеральний номер

8 499 938-42-45 - Москва і Московська обл.

8 812 425-64-57 - Санкт-Петербург і Ленінградська обл.

Платнику або одержувачу звернення навряд чи вдасться зв'язатися з потрібним судовим приставом, якщо їм не відомий номер виконавчого листа або дані виробництва Платнику або одержувачу звернення навряд чи вдасться зв'язатися з потрібним судовим приставом, якщо їм не відомий номер виконавчого листа або дані виробництва.

Особливо гостро це питання постає в тих ситуаціях, коли документи відправляються за допомогою пошти.

Які дані необхідно дізнатися:

  • Реквізити виконавчого листа, що включають індивідуальний номер і дату.
  • Повне ім'я судового пристава, який веде справу.

Актуальні дані (протягом усього терміну ведення виконавчого провадження судові пристави можуть змінюватися) допоможуть швидко донести потрібну інформацію до відповідальної особи і доставити йому звернення.

Їли дані невідомі, не варто впадати у відчай. Рано чи пізно кореспонденція, призначена приставу, потрапить до нього на стіл за допомогою внутрішньої поштової переадресації.

Як правильно оформити заяву

Для подачі заяви передбачена стандартна форма, в якій необхідно вказувати наступні дані: Для подачі заяви передбачена стандартна форма, в якій необхідно вказувати наступні дані:

  • Відділ ССП, для якого призначене звернення.
  • Особисті дані платника та одержувача аліментів.
  • Дані вихідного документа, що є підставою для порушення виконавчого провадження наказу або листа.
  • Виклад суті вимог заявника.
  • Якщо мова йде про стягнення платежів з боржника, в заяві необхідно вказувати дані банківського рахунку з реквізитами відділення банку.
  • Документ візується підписом заявника, проставляється дата.

Відомості про платника аліментів

У клопотанні про стягнення аліментів заявник має право вказати всі відомі йому особисті відомості про платника: У клопотанні про стягнення аліментів заявник має право вказати всі відомі йому особисті відомості про платника:

  • особистий телефон;
  • контакти близьких і знайомих і інші способи зв'язку з відповідачем;
  • місця його проживання або перебування, включаючи можливе місцезнаходження; адреси місць працевлаштування;
  • відомості про матеріальне становище і наявних матеріальних благах.

Також в заяві допускається виклад відомих даних про платника, які допоможуть прискорити процес стягнення зобов'язань (у разі, якщо боржник ухиляється від сплати аліментів, ховається або вкриває частину доходів).

Якщо за підсумками судового розгляду було винесено кілька наказів або виконавчих листів, по кожному окремому документу необхідно скласти заяву або клопотання на виконавче провадження по аліментах.

Необхідні документи

Будь-яке звернення слід супроводжувати необхідними документами: Будь-яке звернення слід супроводжувати необхідними документами:

  • Виконавчий лист або наказ про стягнення аліментних зобов'язань.
  • Копія документа, що посвідчує особу заявника.
  • Якщо заява або клопотання подає законний представник боржника або стягувача - копія довіреності, посвідченої у нотаріуса.
  • Документи, щодо фінансового стану платника (якщо є).

терміни

Якщо судовий пристав відмовляється прийняти будь-яке звернення, він надає кожному учаснику процесу аргументовану відповідь у вигляді постанови, яка в подальшому може бути оскаржене в судовому порядку Якщо судовий пристав відмовляється прийняти будь-яке звернення, він надає кожному учаснику процесу аргументовану відповідь у вигляді постанови, яка в подальшому може бути оскаржене в судовому порядку.

Увага! Для прийняття заяви або клопотання у пристава є не більше 3 днів.

Такий же термін надається йому для прийняття рішення за зверненням і порушення провадження.

При порушенні виконавчого процесу відповідальний співробітник протягом одного дня відправляє копії виконавчого документа на адресу стягувача, платника і судового органу, який виніс раніше рішення про стягування аліментних зобов'язань.

Важливо! Боржнику надається не більше 5 днів для добровільного виконання вимог, зазначених у виконавчому документі.

Відео про виконавче провадження.

Увага! У зв'язку з останніми змінами в законодавстві, юридична інформація в даній статті могла застаріти! Наш юрист може безкоштовно Вас проконсультувати - напишіть питання в формі нижче:

Як правильно складати заяву і який порядок передбачений для його передачі в службу судових приставів (ССП)?
Для чого потрібно клопотання на виконавче провадження по аліментах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online