Заява про скасування аліментів: зразок і правила заповнення. Правильно заповнюємо заяву про скасування аліментів

  1. Поняття і суть скасування аліментів
  2. Факти, які можуть стати підставою для скасування аліментних зобов'язань
  3. Розгляд справи про скасування аліментів в державних інстанціях
  4. Заява про скасування аліментів. зразок
  5. Подача заяви на скасування аліментів за судовим наказом
  6. Скасування стягнення аліментів
  7. Особливі ситуації і нюанси їх вирішення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні досить багато говориться про те, як відсудити аліменти і обчислити їх розмір. Така матеріальна підтримка є однією з найбільш поширених категорій справ, які розглядаються в судах. Але, досить рідше мова заходить про скасування аліментних зобов'язань. Законодавством передбачено ряд випадків, коли особа, яка за рішенням суду або домовленістю сторін зобов'язана забезпечувати матеріально потребує члена сім'ї, може позбутися такого обов'язку.

Зміст статті

Дані заходи вживаються для підтримки рівності всіх громадян і захисту їх прав. Тому, пропонуємо розглянути скасування виплати аліментів і процес її оформлення. Особлива увага в даній статті буде присвячено питанню складання заяви, оскільки саме така процедура дає старт можливості позбутися від зайвих витрат, а значить - правильне її оформлення стане міцною основою для подальшого просування справи.

Поняття і суть скасування аліментів

Для початку необхідно розібратися з тим, що ж саме являє собою таке явище. Скасування сплати аліментів - це юридично значиме дію, яке включає в себе процедуру по завершенню зобов'язань громадянина за змістом матеріального характеру потребує члена сім'ї, який раніше було передбачено домовленістю сторін або рішенням суду.

У сучасній практиці така процедура досить популярна. Природно нею цікавляться ті люди, які в силу деяких обставин на певному етапі свого життя були зобов'язані надавати грошову підтримку дитині або другому з подружжя. Інтерес до цього питання виникає в силу того, що аліменти стають досить великою частиною витрат. Наприклад, на утримання трьох дітей, які залишилися проживати з другим чоловіком громадянин повинен віддати не менше половини всього свого доходу. Крім того, важливо відзначити і те, що невиконання такого обов'язку може мати досить важкі наслідки, які в деяких випадках можуть виражатися навіть у позбавленні волі.

Тому, коли виникають обставини, які дозволяють відмовитися від необхідності платити на утримання, то кожен хоче якомога швидше позбутися від аліментних виплат.

Скасування аліментних зобов'язань передбачає собою певний комплекс дій. Їх формально можна поділити на три частини:

  • поява фактів, які вказують на таку можливість;
  • подача відповідного заяву;
  • винесення рішення компетентного органу по суті справи.

Кожен з цих етапів має свої особливості і відображений в нормативно - правовій базі. Варто розуміти, що самого усвідомлення того факту, що ви не зобов'язані більше платити аліменти буде мало. В обов'язковому порядку це потрібно закріпити на юридичному рівні, оскільки в іншому випадку, обов'язок матеріального утримання сама нікуди не зникне. Часто громадяни вважають, що якщо відпала необхідність матеріальної підтримки - автоматично пропала і обов'язок. Але це не так. До того часу, поки особа все не оформить - йому будуть нараховуватися як самі платежі, так і штрафи за їх прострочення.

Факти, які можуть стати підставою для скасування аліментних зобов'язань

Спочатку пропонуємо ознайомитися з тим колом ситуацій, які дозволяють відкрити справу про скасування аліментів. Загальна їх характеристика - це зміна матеріального положення або того, хто утримує, або того, кого утримують. Якщо простими словами, то можна сказати, що зміна доходів або витрат сторін, яке істотно впливає на можливість і необхідність матеріальної підтримки стало досить сильно відрізнятися від того, яке було при винесенні рішення суду по призначенню аліментів - є всі підстави для можливості припинення такого зобов'язання.

При цьому, є різниця в тому, на чию сторону проводилися такі виплати. Так, якщо аліменти були покликані підтримати дружину або чоловіка, то вирішити таке питання можна в порядку складання добровільного угоди. Але, якщо мова йде про дітей, то питаннями даного роду займається виключно суд. Тобто, навіть якщо сторони і прийшли до згоди, все ж доведеться звернутися в орган Феміди для його закріплення, оскільки двостороння угода не припиняє обов'язок платити за рахунками, яку контролює держава.

Тепер спробуємо встановити, в яких саме ситуаціях є можливість оскаржити обов'язок зі сплати аліментів. До таких випадків, сьогодні законодавець дозволяє віднести:

  • смерть платника або того, кому була направлена ​​матеріальна підтримка;
  • якщо виплата аліментів здійснювалася на підставі двосторонньої угоди, складеного раніше, то скасування відбувається відповідно до запропонованих ситуаціями, закріпленими в такому документі, як підстави для припинення матеріального утримання;
  • дитина досягла віку вісімнадцяти років;
  • якщо аліменти були присуджені на недієздатних дітей - відновлення їх дієздатності за рішенням суду;
  • якщо на колишнього чоловіка у зв'язку з непрацездатністю - то відновлення їх можливості працювати;
  • усиновлення дитини іншою особою;
  • укладення нового шлюбу.

Цей ряд ситуацій передбачає можливість в разі їх виникнення звернутися в компетентні органи.

Розгляд справи про скасування аліментів в державних інстанціях

Якщо є обставини, які передбачають відсутність необхідності матеріальної підтримки, то потрібно звернутися для закріплення такого факту в відповідні органи. Досить часто припускають, що можна скласти угоду про скасування аліментів і це все вирішить. Але, це далеко не так. Такий варіант можливий тільки в тому випадку, коли сторони домовилися раніше про суму виплат і склали документ, який закріпив всі необхідні положення.

Як правило, в ньому вже міститься перелік ситуацій, які ведуть до скасування зобов'язання. Тому, при реалізації даної ситуації договір автоматично втрачає свою силу. Іноді боку, для того, що закріпити такого роду ситуацію складають додаткову угоду про скасування аліментів. Варто не забувати і про те, що варіант добровільного угоди має місце тільки тоді, коли мова йде про зміст матеріального характеру колишньої дружини або чоловіка.

Але, якщо ж говорити про те, що обов'язок матеріальних виплат була закріплена на рівні державних інстанцій, то простим договором все вирішити не вдасться. Для вирішення питання необхідно буде звернутися до суду. Виключно даний орган має компетенцію для вирішення питань такого характеру.

Сам процес відкриття справи передбачає собою подачу заяви про скасування аліментів. Даний документ стає підставою для початку розгляду. Сьогодні законодавством передбачені спеціальні вимоги щодо складання позову, які в обов'язковому порядку повинні дотримуватися заявником. Тому, розглянемо питання про написання заявки більш детально.

Заява про скасування аліментів. зразок

Перш за все, варто зауважити, що анкети для заповнення, як у безлічі інших ситуацій при зверненні в державні інстанції не існує. Позовна заява про скасування аліментів складається в добровільному порядку з урахуванням всіх процесуальних рекомендацій.

Форма документа передбачає виклад інформації на стандартному аркуші формату А4. Всі написи можуть виконуватися як від руки чорнилом синього або чорного кольору, так і за допомогою друкарських машин. Позов складається з декількох частин: вступна, основна, прохання, що пропонуються документи і завірення.

Вступний елемент передбачає вказівку сторін справи. У правому верхньому куті пишуть:

  • найменування органу Феміди, який повинен розглядати справу. Тут потрібно виходити з принципу територіальності, оскільки судів дуже багато і далеко не кожен візьметься за розгляд. За загальним правилом потрібно звертатися в те відділення, яке знаходиться за місцем проживання відповідача;
  • особа, яка звертається за вирішенням питання. У заяві вона повинна вказуватися, як позивач. Необхідно написати повні ім'я, по батькові та прізвище. Також вказують місце державної реєстрації проживання;
  • особа, яка є другою стороною аліментного зобов'язання. У заяві вона повинна вказуватися, як відповідач. Записують всі ті ж дані, що і по відношенню до позивача.

Далі по середині аркуша зазначають назву самого документа. У нашому випадку це буде «Заява на скасування виплати аліментів». Потім по всій ширині листа з урахуванням абзацу йде виклад основної частини. Даний блок повинен бути присвячені самої суті справи. Перш за все, вказують, хто звертається і дату народження (Я, Никифоров Сергій Валентинович, народився 17 квітня 1981 года ....).

Потім слід виклад всіх істотних фактів, які вважаються значущими для справи. Перш за все, потрібно вказати на яких підставах і коли було призначено зобов'язання по матеріальним виплат. Написання таких даних вимагає внесення відомостей про документ, який підтверджує це. Необхідно буде написати найменування органу Феміди, номер і дату його рішення, в результаті якого було встановлено аліменти.

Наступним кроком стане виклад ситуацій, які вказують на припинення необхідності матеріальної підтримки. Крім того, потрібно буде вказати документи, які підтверджують інформацію. Наприклад, якщо колишня дружина уклала новий шлюб - номер свідоцтва про його реєстрацію.

Всі дані основної частини викладаються у часовій послідовності. Для цього потрібно просто дотримуватися той порядок, який ми вказали.

Після цього йде прохання. У першому рядку пишуть слово «Прошу» і далі з нового ряду в порядку нумерації вказують всі побажання позивача. У нашому випадку, необхідно буде написати, що громадянин хоче скасувати обов'язок виплати аліментів.

Слідом йде перелік додається документації. Всі раніше згадані підтвердження фактів повинні мати своє закріплення. Для цього разом із заявою подаються документи, які в обов'язковому порядку повинні бути вказані в даній частині. При цьому, їх назви в самому позові обов'язково повинні збігатися з назвами самих оригіналів. Також, в обов'язковому порядку разом із заявою повинен подаватися документ, який підтверджує факт сплати державного оподаткування в зв'язку з розглядом справи.

Засвідчувальний частина являє собою проставлення дати і підпису позивача. У цьому параграфі головне те, що число на документі має збігатися з днем ​​подання позову до суду (або з днем ​​передачі листа підприємству зв'язку в разі поштового відправлення). Тому, якщо заява складається будинку заздалегідь - не потрібно поспішати ставити дану позначку.

В обов'язковому порядку всі ці частини повинні бути розташовані саме таким чином, який ми описали. Відступ від цих правил може стати підставою для відмови розгляду заяви. Крім того, щоб ознайомитися візуально із тим, як має виглядати заява на скасування аліментів, пропонуємо розглянути його зразок. Крім цього, його можна використовувати як основу для внесення власних даних:

Крім цього, його можна використовувати як основу для внесення власних даних:

Зразок позовної заяви на скасування аліментів

Подача заяви на скасування аліментів за судовим наказом

Після того, як позов буде складено - його потрібно надати в орган Феміди. Про те, в яку саме інстанцію воно подається - ми згадували раніше.

Надання документа може здійснюватися як шляхом особистого звернення безпосередньо до суду, так і поштою. Перший варіант передбачає необхідність відвідати орган Феміди в робочий час і шляхом звернення до відповідного працівникові віддати позов разом з пропонує документами. Також, заявник може вимагати отримання копії позову з відміткою про його прийняття. Для цього потрібно буде мати додаткову копію заяви.

Часом трапляється так, що особа не може в силу певних обставин прийти в суд. Наприклад, від'їзд у відрядження. В такому випадку, є можливість відправити позов поштою. У даній ситуації, не має абсолютно ніякого значення, яке відділення зв'язку буде використано. Найголовніше - правильно вказати адресата.

Дізнатися точне місце розташування судового відділення сьогодні не складе ніякої складності. В мережі Інтернет на офіційних ресурсах такі дані можна знайти дуже просто. Слід просто зайти на сайт необхідного суду. На головній сторінці завжди розташовуються відомості про місцезнаходження органу. Саме їх і потрібно вказати на конверті.

Відправляти позов потрібно рекомендованим листом. При цьому в обов'язковому порядку необхідно скласти опис укладеного. Датою надходження заявки вважатиметься день безпосереднього отримання листа судом, а не день відправки. Це досить важливо, оскільки саме від цього моменту буде відраховуватися термін, протягом якого орган Феміди повинен розглянути заявку і призначити дату слухання.

Незалежно від того, який саме варіант подання позову використовується варто пам'ятати про те, що необхідно два комплекти документів. Тобто, саме заяви і все, що до нього додається має бути подано в двох примірниках. Це необхідно для того, щоб суд після ухвалення справи до розгляду міг відправити другий пакет відповідачу для ознайомлення. Також, як ми зазначали раніше може знадобитися ще одна додаткова копія самого позову для відмітки про його прийнятті.

Скасування стягнення аліментів

Орган Феміди призначає дату першого слухання справи. Про це він письмово повідомляє обидві сторони. Позивач і відповідач зобов'язані в призначений час з'явитися за вказаною адресою.

Розгляд відбувається в формі заслуховування доказів обох сторін. І позивач, і відповідач мають право привести свідків і надати всі необхідні документи, які можуть довести їх правоту. Їли суд вирішить, що цього переліку недостатньо - він просить боку або сторону подати додаткові матеріали. В такому випадку, їм надається додатковий час і орган Феміди повідомляє про дату наступного засідання.

Так буде тривати до тих пір, поки сторони не вичерпають свої доводи чи суд не почує ґрунтовні докази однієї зі сторін, які прояснюють результат розгляду. Після цього орган Феміди виносить свій вердикт. Він може бути, як задовільним для позивача, так і для відповідача. Все безпосередньо залежить від доказової бази і обставин, які привели громадян до органу правосуддя.

У тому випадку, коли рішення виноситься на користь позивача - здійснюється автоматичне скасування наказу про аліменти, винесеного раніше. Якщо ж вирішення питання перейшло на сторону відповідача - то всі зобов'язання сторін залишаються в силі.

Скасування аліментів на дитину передбачає собою повне припинення обов'язки особи виплачувати матеріальну допомогу. При цьому, воно настає з дня набрання законної сили рішенням суду або з дати, зазначеної у вердикті органу Феміди.

Особливі ситуації і нюанси їх вирішення

Судова практика за багато років виробила певні категорії справ, які мають спеціальну систему вирішення питань про скасування матеріального змісту. До них, в першу чергу, відносять справи по оскаржених батьківства. Адже зрозуміло, що платити аліменти має виключно особа, яка записана в свідоцтві про народження, як батько дитини. Саме цей факт стає підставою для матеріальної підтримки.

У житті трапляються ситуації, які змушують людину сумніватися в біологічному спорідненість. В такому випадку, громадянин, який вважає факт батьківства не відповідає реальності і має йому докази може звернутися до суду за встановленням такого факту.

Якщо постанова органу Феміди підтвердило відсутність родинних зв'язків між тим, хто платить аліменти і тим, кому вони призначаються - стає очевидною необхідність скасування таких платежів.

В даному випадку, рішення питання буде відрізняться від того, який ми розглядали раніше. Так, постанова інстанції правосуддя щодо скасування батьківства стає підставою для припинення виплат на «колишнього» дитини. Але, як і при звичайному процесі, самого такого факту буде недостатньо. Його необхідно правильно оформити.

Після того, як буде прийнято судове постанову про розірванні родинних зв'язків з дитиною, автоматичного припинення обов'язку сплачувати на утримання малюка не відбувається. У разі, коли громадянин не звернувся до уповноважених органів для закріплення такого факту заборгованість продовжує зростати.

Тому, потрібно піти в службу судових приставів. При собі необхідно мати постанову органу Феміди про оскаржених факту батьківства з вердиктом, винесеним на користь батька. На підставі даного документа відповідний працівник зупиняє обов'язок на виплату аліментні допомоги.

В особливому порядку вірішується питання про усиновлення дитини, на которого сплачувалісь аліменти. Досить часто Трапляється так, что после розлучення колишнє подружжя одружуються знову на других людей. Новий чоловік або дружина виявляють бажання узаконити спорідненість з дітьми від попереднього шлюбу. Таке можливо виключно в судовому порядку. Якщо орган Феміди своїм рішенням встановив факт батьківства іншої людини - є підстава на припинення виплат матеріального забезпечення в зв'язку з появою нової людини, який зобов'язаний забезпечувати малюка.

В такому випадку, необхідно буде мати при собі постанову органу правосуддя про факт усиновлення дитини. На його підставі громадянин, зобов'язаний раніше платити аліменти на утримання цієї дитини може звернутися до органу судових приставів. Відповідно до цього документа уповноважений працівник скасовує необхідність матеріального змісту. Припинення необхідності вносити обов'язкові платежі відбувається з дня внесення всіх необхідних відомостей судовим приставом.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online