З якого моменту нараховуються аліменти на дитину?

  1. Терміни нарахування аліментів
  2. До якого моменту аліменти виплачуються?
  3. Порядок нарахування аліментів на дітей та терміни їх виплат
  4. Порядок і строки розрахунку аліментних зобов'язань, якщо батьківство не встановлено
  5. Продовження аліментних зобов'язань
  6. Порушення термінів виплат і ухилення від їх здійснення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

13.09.2016

Щодо питання про те, з якого моменту нараховуються аліменти, існує кілька помилкових думок. Так, деякі припускають, що це дата винесення рішення суду, інші вважають, що це момент розлучення. Існує також оману, що аліменти нараховуються з часу звернення в службу приставів. Все це невірно і вимагає додаткових роз'яснень.

Терміни нарахування аліментів

Те, з якого моменту здійснюється нарахування аліментів, визначено Сімейним Кодексом РФ - це день подачі заяви в судовий орган. При цьому тривалість судової процедури на це не впливає. Незалежно від того, буде тривати вона місяць або ж рік, аліменти на дітей нараховуватимуться саме з того дня, коли канцелярія суду зареєструвала поданий позов.

У разі ж стягнення аліментів на дитину за минулий період, моментом початку їх нарахування є день утиску інтересів неповнолітнього, але не раніше ніж за три календарні роки, що передують дню подання позову. Для цього потрібні вагомі докази того, що одержувач виплат усілякими образами намагався домовитися з платником, але той на контакт не йшов і від здійснення виплат навідріз відмовлявся. Це можуть бути задокументовані свідчення, записи переговорів та інше.

Термін позовної давності поширюється лише на ті випадки, коли одержувач звертається до суду вперше. Для тих ситуацій, коли рішення вже було раніше винесено, позивач має право звертатися до суду з проханням про стягнення аліментів за будь-який період, незалежно від того, це один рік або вісім.

Позовна заява на аліменти може бути подано в будь-який час, як після розірвання шлюбу, так і в ході сімейного життя. Обмежень в цьому плані законодавством не передбачене.

До якого моменту аліменти виплачуються?

Виплата аліментів здійснюється до досягнення дитиною повнолітнього віку або ж до моменту присвоєння йому статусу емансипованого. Також допускається можливість виплат після вісімнадцяти років, якщо дитина продовжує навчання у вищому навчальному закладі (але не далі ніж до досягнення ним двадцяти трьох років) або ж він є непрацездатним.

Законодавством РФ встановлено, що аліментна заборгованість може бути стягнена вже повнолітніми дітьми. Тільки в цьому випадку також діє позовна давність, яка становить три календарні роки. Тобто, вже досяг повноліття син (дочка) може подати на стягнення зі свого батька заборгованості по аліментах до моменту виконання ним двадцяти одного року або ж двадцяти шести років у разі навчання дитини у ВУЗі.

Порядок нарахування аліментів на дітей та терміни їх виплат

Порядок розрахунку аліментних зобов'язань на дітей встановлено Сімейним Кодексом РФ. Як правило, він здійснюється виходячи з зарплати, яку отримує платник. Якщо ж він офіційного місця роботи не має, а в результаті, не має і постійного доходу, розрахунки здійснюються за допомогою прив'язки до мінімальної зарплати по країні або ж регіоном проживання платника.

Незалежно від формули розрахунку аліментів, їх сума не може бути менше 25% від доходу батьків (мінімальної зарплати) на одну дитину, 33% - на двох дітей і 50% - на трьох.

Після прийняття судом рішення на руки позивачу видається виконавчий лист, на підставі якого і стягуються в установленому порядку аліменти. Відповідно до правил, даний виконавчий документ може бути переданий в службу приставів або ж за місцем офіційного працевлаштування платника.

Аліментні зобов'язання виплачуються безпосередньо з моменту прийняття судом відповідного рішення. Так, якщо заяву на стягнення аліментів було зареєстровано канцелярією в березні, а рішення суду було винесено в жовтні, нарахування буде здійснено, починаючи з березня, а виплати будуть проводитися вже з жовтня-листопада.

Так, якщо заяву на стягнення аліментів було зареєстровано канцелярією в березні, а рішення суду було винесено в жовтні, нарахування буде здійснено, починаючи з березня, а виплати будуть проводитися вже з жовтня-листопада

Термін виплати аліментів на неповнолітніх дітей встановлюється в судовому порядку або за допомогою укладення батьками мирової угоди, яке може бути складено і після того як позов на встановлення аліментних зобов'язань був поданий, але ще до винесення судового рішення. Дана угода в обов'язковому порядку повинно бути представлено для ознайомлення суду. У ньому може бути прописано, яким саме чином будуть погашатися зобов'язання: щомісячно, щоквартально, раз на рік або одноразовим платежем. Також може бути позначено, що оплата зобов'язань буде здійснюватися, наприклад, не грошима, а продуктами та одягом дитині за вартістю, еквівалентною розміром виплат, та інше.

Порядок і строки розрахунку аліментних зобов'язань, якщо батьківство не встановлено

Нерідко зустрічаються ситуації, коли дитина народжується поза офіційним шлюбом і батько відмовляється визнавати його своїм. У таких ситуаціях, перш ніж подати на аліменти, за правилами судочинства попередньо потрібно встановити батьківство. Як правило, дана процедура здійснюється за допомогою проведення генетичної експертизи, але в деяких випадках це можливо, якщо заявник зможе довести факт спільного проживання з відповідачем. Як докази можуть виступати задокументовані свідчення, сімейне відео і т. Д.

Аліментні зобов'язання щодо матеріального утримання дітей встановлюються вже після того, як факт батьківства буде доведений. Але вимоги про їх розрахунку можуть бути включені в одну позовну заяву. В цьому випадку, аліменти будуть нараховуватися з моменту подачі заяви на встановлення батьківства, в іншому випадку - з моменту подачі заяви на нарахування аліментних виплат.

Продовження аліментних зобов'язань

Законодавством РФ передбачена можливість продовження аліментних зобов'язань на утримання дітей після досягнення ними вісімнадцятирічного віку. Це можливо на наступних підставах:

  • дитині присвоєно інвалідність першої або другої групи;
  • якщо дитина хвора і вимагає дорогого лікування;
  • батьки самі узгодили цю умову.

Незалежно від підстави продовження, розрахунок зобов'язань здійснюється в окремому порядку. Так, позивачу необхідно знову ініціювати процедуру нарахування аліментів за допомогою написання позовної заяви.

В останньому випадку (за погодженням сторін) звертатися до суду не потрібно - сторони про це домовляються усно або ж укладають угоду.

Порушення термінів виплат і ухилення від їх здійснення

При ухиленні від обов'язків по матеріальним змістом неповнолітніх дітей або ж повнолітніх дітей, які потребують додаткової підтримки, порушник може бути притягнутий до адміністративної відповідальності, з нього буде стягнуто заборгованість за весь минулий період і нараховано пеню за кожен день прострочення.

До якого моменту аліменти виплачуються?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online